„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujiri arhierești în prima săptămână a Postului Mare
În Postul Mare, în zilele de luni până vineri (cu excepția zilelor aliturgice și a Praznicului Bunei Vestiri) se oficiază Sfânta Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, slujbă al cărei autor este considerat a fi Sfântul Grigorie Dialogul. De asemenea, în a treia zi a Postului Mare se săvârșește slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
În cea de a treia zi din Postul Sfintelor Paști, miercuri, 13 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Arhiepiscopală unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite. În Postul Mare, în zilele de luni până vineri (cu excepția zilelor aliturgice și a Praznicului Bunei Vestiri) se oficiază Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, slujbă al cărei autor este considerat a fi Sfântul Grigorie Dialogul. Această rânduială liturgică a apărut ca urmare a dorinței credincioșilor care doreau să se împărtășească și în zilele de peste săptămână din perioada Postului Sfintelor Paști, timp în care nu se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și a Sfântului Vasile cel Mare, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujire arhierească la Baia Mare
În a treia zi a Sfântului şi Marelui Post, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a oficiat slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Catedrala a fost neîncăpătoare pentru credincioșii care au participat la Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Soborul slujitor a fost alcătuit din arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare, pr. Vasile Botiş, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Claudiu Ciascai, pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Răspunsurile au fost date de strana Catedralei, studenţi teologi şi elevi seminarişti.
Rânduiala slujbei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite, care a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, înconjurat de soborul de preoți și diaconi.
În timpul Sfintei Liturghii, mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.
Înainte de Sfânta Liturghie a fost adusă spre închinare icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Dragomireşti, de pe Valea Izei, județul Maramureș. Icoana, veche de peste trei secole, a rămas intactă în urma unui incendiu în care a ars în întregime biserica mănăstirii, în 1949, incendiul fiind bănuit că a fost provocat intenţionat de regimul ostil religiei, instalat la putere de câţiva ani. Dacă biserica a fost distrusă prin incendiere, icoana Maicii Domnului a rămas în cenuşa bisericii care s-a făcut toată scrum. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioșilor despre rânduielile liturgice ale Sfântului şi Marelui Post al Învierii Domnului, despre rugăciunile care se rostesc în această perioadă, despre conţinutul Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi alcătuirea lui, despre Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite, despre Sfântul Grigorie Dialogul și altele.
„Noi păstrăm și săvârșim Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul. Este o mare şi frumoasă bogăţie pe care numai Biserica Ortodoxă o mai săvârşeşte. Liturghia aceasta care este o podoabă a Ortodoxiei, este şi o binecuvântare şi un mare dar pentru poporul lui Dumnezeu. Ce v-aţi face şi ce ne-am face dacă n-am avea această Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie, ca după o zi de post. Această jertfă pe care o fac preoţii, arhiereii şi credincioşii, este bineplăcută lui Dumnezeu, iar toate aceste ofrande sunt mântuitoare şi salvatoare pentru întreaga lume”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Slujire arhierească la Hunedoara
Miercuri, 13 martie, în a treia seară a Canonului Mare, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Hunedoara I, unde a săvârșit Pavecernița Mare în Biserica „Schimbarea la Față” din municipiul Hunedoara, slujbă în cadrul căreia a fost citită a treia parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a vorbit credincioșilor prezenți despre Sfânta Taină a Spovedaniei, prin care credincioșii se pot curăța de păcate, având pocăință sinceră și cuget smerit, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Sfânta Liturghie la Scărișoara Nouă, Satu Mare
Miercuri, 13 martie, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei și a rostit un cuvânt de învățătură, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.