„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujiri arhierești în prima săptămână din Postul Mare
Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este citit în primele patru zile din Postul Sfintelor Paști (în cadrul slujbei Pavecerniței Mari) și în miercurea din săptămâna a cincea a Postului (când Canonul este reluat integral în cadrul Deniei zilei de joi).
În cea de-a patra zi a Postului Mare, joi, 14 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor la Catedrala Arhiepiscopală, unde, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în prezența a numeroși credincioși, elevi și studenți teologi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele prof. dr. Domin Adam, titularul catedrei de Muzică bisericească și Ritual din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujiri arhierești la Arad
În primele patru zile din săptămâna întâi a Postului Mare, credincioşii arădeni au participat la Slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în aceste zile la bisericile centrale din municipiu, unde s-a rugat alături de credincioşii arădeni. Astfel, în prima zi a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a slujit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad. În cea de-a doua zi a postului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a luat parte la slujba Canonului cel Mare sau a Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Veche din Arad. În cea de-a treia seară a Canonului, ierarhul a fost prezent în mijlocul teologilor şi seminariştilor arădeni, la Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, urmând tradiţia prin care prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească în instituţia de învăţământ teologic. Iar în cea de-a patra seară, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a poposit la Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul arădean Gai. La aceste slujbe, ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care se citeşte în perioada Postului Mare, ca fiind „una dintre treptele pocăinţei ce conduc spre Ziua Învierii Mântuitorului Hristos”. Slujba Canonului cel Mare s-a săvârşit de către slujitorii sfintelor altare în aproape toate mănăstirile şi parohiile din cuprinsul eparhiei, iar credincioşii au luat parte în număr mare la această slujbă.
Slujire arhierească la Rohia, Maramureș
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit rânduiala Canonului Mare și Liturghia Darurilor înainte Sfințite la Mănăstirea Rohia, județul Maramureș. Din sobor au făcut parte preoți din cadrul mănăstirii și din împrejurimi. De asemenea, ierarhul a efectuat o vizită la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, însoțit de arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, fiind întâmpinat de arhimandritul Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia și exarh al mănăstirilor din Eparhie, şi de arhimandritul Ghelasie Maxim, economul mănăstirii. Cu acest prilej, ierarhul s-a rugat și a aprins lumânări la mormintele mamei sale - monahia Magdalena, Arhiepiscopului Justinian Chira, monahului Nicolae Steinhardt și arhimandritului Serafim Man, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Slujiri arhierești la Deva
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit joi, 14 martie, Pavecernița Mare la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, s-a citit ultima parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La final, Preasfințitul Episcop Gurie a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța participării în continuare la slujbele din perioada Postului Sfintelor Paști, „deoarece acestea ne însoțesc ca un permanent urcuș duhovnicesc spre Săptămâna Pătimirilor și Praznicul Învierii”.
Vineri, 15 martie, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul acesteia, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Claudiu Andrei Mischie, urmând a fi hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Valea Sângeorgiului, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Canonul cel mare în Arhiepiscopia Aradului
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit rânduiala Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul în prima zi în Catedrala Veche din Arad, în cea de-a doua zi la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, a treia zi a fost prezent la Mănăstirea Arad-Gai, iar în ultima seară la Mănăstirea Feredeu, rostind de fiecare dată un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța acestei perioade a Postului cel Mare, frumusețea și bogăția imnelor liturgice, în special al Canonului Sfântului Andrei Criteanul și folosul duhovnicesc al acestora pentru credincioși. De asemenea, Preasfințitul Emilian Crișanul i-a îndemnat pe credincioși la post, fapte bune și spovedanie, pentru a se pregăti pentru întâmpinarea praznicului Învierii Domnului. La slujbele săvârșite în prima săptămână a Postului au participat numeroși credincioși împreună cu tineri și copii.
Canonul cel Mare la Satu Mare
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Municipiul Satu Mare, Protopopiatul Satu Mare, joi, 14 martie. Cu acest prilej ierarhul a rostit și un cuvânt de învățătură, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.