„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhierești în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva
În Duminica a 21- a după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, 14 octombrie, a fost ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Foarte multe locașe de cult din țară, precum și în Transilvania au hramul Cuvioasei Parascheva.
Duminică, 14 octombrie, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a sfințit Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, din cartierul Triaj al Municipiului Brașov. Locașul de cult ridicat în perioada 1990-2018 este pregătit pentru pictură și a fost târnosit la exterior cu Sfântul și Marele Mir, iar la interior ierarhul a târnosit Sfânta Masă și a sfințit zidirea cu aghiazmă. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, cei doi parohi ai bisericii, Ion Manea și Mihail Cătălin Sicoe, preotul pensionar Andrei Sicoe, precum și numeroși slujitori ai sfintelor altare. După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie la noul altar sfințit. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. Credincioșii au umplut biserica în această zi de sărbătoare pentru comunitatea brașoveană, iar mulți dintre ei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Alături de credincioși au fost prezente autoritățile locale și județene, precum și numeroși oaspeți.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care se prezintă Pilda Semănătorului, iar mai apoi a vorbit despre viața și minunile Cuvioasei Parascheva, ocrotitoare a noii biserici din cartierul brașovean Triaj, sfânta sărbătorită în 14 octombrie care adună an de an sute de mii de pelerini la Iași.
„Sămânța este Cuvântul lui Dumnezeu, iar Semănătorul este Dumnezeu, Cel care trimite Cuvântul Lui către oameni. Oamenii primesc Cuvântul în funcție de credința lor, care este un dar de la Dumnezeu, dar și un act liber, un act de voință. În funcție de credința noastră vor fi și roadele noastre. (…) Cuvioasa maica noastră Parascheva este ocrotitoarea acestei sfinte biserici și, după ani și ani de muncă, iată că s-au finalizat lucrările la acest minunat locaș de cult, cu ajutorul acestei mari sfinte a Bisericii noastre”, a subliniat ierarhul.
Mulțumirile comunității din Brașov-Triaj au venit prin cuvântul rostit de pr. Ion Manea, care a amintit eforturile făcute, încă din primul an după căderea comunismului, de a ridica aici această biserică, prin truda preotului pensionar Andrei Sicoe. La final, ierarhul a oferit acte de cinstire ctitorilor și binefăcătorilor locașului de cult. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar și să cinstească un veșmânt de la racla cu moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, precum și racla în care se află capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit sâmbătă, 13 octombrie, în Biserica „Sfântul Nicolae” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Dumbrăvița, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. prof. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, fostul paroh al satului, Ion Cîmpeanu, actualul paroh de la Dumbrăvița, Liviu-Florin Ivănușcă, și alți slujitori ai sfintelor altare. Liturghia arhierească a marcat împlinirea celor 150 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Dumbrăvița. Credincioșii din localitate, fii satului și numeroși oaspeți au participat în număr mare la liturghia arhierească și au avut posibilitatea să asculte un cuvânt de învățătură al pr. prof. dr. Viorel Ioniță, care a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie. De asemenea, părintele Ion Cîmpeanu a rostit la Sfânta Liturghie o predică tematică.
La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu l-a instalat pe noul paroh de la Dumbrăvița, Liviu-Florin Ivănușcă și l-a îndemnat să continue lucrarea pastoral-misionară realizată până acum de părintele Ion Cîmpeanu. Ierarhul i-a mulțumit fostului paroh de la Dumbrăvița pentru eforturile depuse în toți anii de slujire preoțească la Dumbrăvița și l-a îndemnat să aibă același zel misionar și în noua parohie. Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Sfințire la Râșca Transilvană, Cluj
Mii de credincioși au luat parte duminică, 14 octombrie, la sfințirea bisericii Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Râșca Transilvană, județul Cluj. Evenimentul a fost o încununare a celor peste 15 de ani de muncă de la punerea pietrei de temelie. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord și un sobor de 50 de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Huedin, Dan Lupuțan, protopopul de Cluj II, Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Gherla, părintele Paul Isip, părintele profesor Ioan Bizău, părintele profesor Valer Bel, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul mănăstirii Râșca Transilvană, părintele Casian Ioana, alături de alți preoți invitați.
La finalul slujbei de sfințire, IPS Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt, în care a felicitat obștea mănăstirii, pe credincioși și pe ctitori pentru efortul lor de a ridica această ctitorie pentru veșnicie. Citându-l pe poetul Tudor Arghezi, ierarhul a sintetizat efortul ctitorilor: „Altarul ca să fie /, Şi pietrele să ţie /, Cer inima şi viaţa /, zidite-n temelie”.
După slujbă a fost binecuvântat și Altarul de vară al mănăstirii unde soborul de ierarhi și preoți a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultătii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. Vasile Stanciu. La slujbă au asistat aproape cinci mii de credincioși, autorități.
După citirea pericopei evanghelice, cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Mitropolit Andrei, care le-a vorbit celor prezenți despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva, cuvânt intitulat „Exemplul care convinge”.
În cadrul Sfintei Liturgii, diaconul Ionuț Someșan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Soporu de Câmpie, Protopopiatul Turda, iar starețul Casian Ioana a fost hirotesit arhimandrit.
La finalul slujbei, PS Macarie, Episcopul Europei de Nord le-a vorbit credincioșilor despre importanța cinstirii sfinților, arătând evlavia populară pe care o aveau odinioară oamenii din satul românesc față de Sfânta Parascheva, sau Sfânta Vineri.
Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Râșca Transilvană este situată în zona Munților Apuseni, în apropierea barajului de la Beliș – Fântânele. Așezământul monahal a fost înființat în anul 2002, la solicitarea credincioşilor din această zonă, iar piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă un an mai târziu. Proiectul bisericii a fost realizat de cunoscutul arhitect clujean, Ion Arboreanu, care a proiectat zeci de biserici, mănăstiri şi case parohiale pentru Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Sursa de inspirație pentru acest locaș de cult a fost perioada arhitecturală și religioasă din timpul Sfântului Ștefan cel Mare, respectiv stilul moldovenesc sau ștefanian. Lucrările de construcție s-au desfășurat pe o perioadă de 16 ani. Locașul de cult a fost pictat în tehnica frescă de o echipă de pictori din Bucureşti, condusă de profesorul Alexandru Nicolau.
Hram la Mănăstirea Subpiatră, Alba
În data de 14 octombrie, în Duminica a XXI-a după Rusalii, când este pomenită Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Subpiatră, județul Alba, cu prilejul hramului. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.
Adresându-se numeroșilor pelerini, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Pretindem că suntem creștini, dar nu este întru totul adevărat atâta vreme cât nu ne-am schimbat desăvârșit, atâta vreme cât Hristos nu trăiește în inima noastră. Putem avea «tone» de religie, dar să nu avem niciun gram de mântuire, dacă nu-L urmăm pe Hristos și dacă nu-I permitem lui Hristos să facă inima noastră «cămara» Sa de recepție. Pe măsură ce înaintăm în timp, asistăm cu durere la o pervertire în masă, fiindcă Hristos nu este ascultat, numele Lui este disprețuit și Evanghelia mântuirii este respinsă. Noi, creștinii, suntem datori să facem inima noastră un «tron» pentru Mirele Divin, asemenea Sfintei Cuvioase Parascheva. Atunci, viața noastră va fi umplută de pace, de farmec și de bucurie senină, iar la capătul călătoriei noastre pe acest pământ Îl vom vedea pe Dumnezeu față către față și pururea cu Domnul vom fi”.
Potrivit tradiției, actuala biserică de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua) a fost edificată în anul 1797, pe locul unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”. Biserica a fost distrusă de către generalul Bukow în secolul al XVIII-lea, viețuitorii mănăstirii urmând să se refugieze, cu tot cu tezaurul așezământului, într-o peșteră din muntele Bedeleu. Acest detaliu poate fi constatat din inscripția cu litere chirilice și românești, identificată deasupra ușii de la intrare.
În perioada interbelică, așezământul monahal a fost transformat în biserică parohială, din anul 1949 devenind filie a Parohiei Sălciua de Jos. În ceea ce privește construcția bisericii, un lucru de remarcat este dimensiunea mică a ușii de la intrare, care, fiind foarte joasă, împiedica intrarea prigonitorilor în locașul de cult fiind călare pe cai. Pictura bisericii a fost executată pe pânză, aplicată pe perete, păstrându-se, în prezent, doar cea din Sfântul Altar și de pe catapeteasmă. Viața spirituală a vetrei monahale de la Subpiatră a fost reconturată începând cu anul 1991, când a fost inițiată ridicarea unui nou lăcaș de cult, precum și a unui corp de chili. Între anii 2000-2001, partea exterioară a bisericii din lemn a fost supusă unui amplu proces de restaurare, în cadrul unui proiect sprijinit de Ministerul Culturii și Cultelor. În prezent, obștea Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Subpiatră se află sub oblăduirea stareței Maria Răfăilă, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Liturghie arhierească la Parohia Oradea-Vii
Duminică, 14 octombrie, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Oradea-Vii, Protopopiatul Oradea, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.
Biserica enoriei Oradea-Vii, ce are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae și, începând din 3 noiembrie 2017, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, este una dintre bisericile reprezentative din Eparhia Oradiei, cea dintâi biserică de enorie construită în Oradea după Marea Unire, aniversând în luna octombrie a acestui an 80 de ani de la sfinţirea pietrei de temelie, 2 octombrie 1938. De asemenea, tot în acest an se împlinesc 90 de ani de la înfiinţarea parohiei Viile-Orăzii, în 1928.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea celor trei pericope evanghelice rânduite, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din textele scripturistice, pe care oamenii sunt chemați să le pună în lucrare în viața de zi cu zi, spre mântuirea sufletelor lor: „Astăzi, în Duminica a douăzeci și una după Rusalii, numită și «a Sfinților Părinți de la Sinodul al șaptelea Ecumenic», din anul 787, când a fost proclamată în mod solemn biruința definitivă a cultului icoanelor în Sfânta Biserică, este prilej de mare bucurie duhovnicească, întâmplându-se a fi, prin rânduiala Proniei dumnezeiești, ziua pomenirii Sfintei Cuvioase și de Dumnezeu purtătoarei Maicii noastre Parascheva cea Nouă de la Iași, cea mult folositoare, Ocrotitoarea Moldovei, una dintre cele mai venerate sfinte din Biserica noastră”. Ierarhul a arătat, în ceea ce privește Pilda semănătorului, că „tâlcuirea o face Însuși Mântuitorul Iisus Hristos înaintea ucenicilor Săi, pe care o înfățișează lumii și prin care Domnul Iisus Hristos zugrăvește chipul cel adevărat al locuitorilor pământului, zugrăvește foarte bine realitatea duhovnicească, punând diagnosticul corect asupra lumii și asupra stării de sănătate sufletească a oamenilor”. De asemenea, PS Episcop Sofronie a arătat că „privind la cea de-a doua pericopă evanghelică citită astăzi, vedem cum Mântuitorul Hristos Se roagă pentru unitatea discipolilor Săi, pentru unitatea Bisericii, pentru acei puțini din lume pe care Tatăl i-a dat Fiului. Dumnezeu ar dori ca toți oamenii să fie în corabia mântuirii, dar aceasta nu se poate, deoarece Dumnezeu ne-a creat liberi, și liberi fiind, alegem să mergem în căile Domnului sau după poftele, după ideile, după prejudecățile noastre”.
„Din cea de-a treia pericopă evanghelică vedem cum Domnul Iisus Hristos vine și întinde mâna Sa spre toți oamenii, spre toți păcătoșii. Intră în casa fariseului ca să aducă binecuvântarea și iertarea Sa către femeia cea păcătoasă care se căiește de păcatele ei și vine să ceară iertare. Însă, cei din casă Îl judecă pe Domnul Hristos, pentru că atunci, ca și acum, oamenii se uită la Hristos cu prejudecăți. Dar Domnul Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat fiind, cunoaște adâncurile sufletului omului, vede pocăința femeii și îi aduce în dar iertarea”, a mai spus ierarhul.
PS Episcop Sofronie al Oradiei a felicitat pe preoţii şi pe dreptmăritorii creștini ai Parohiei Oradea Vii pentru lucrare misionară şi duhovnicească pe care o desfăşoară şi pentru implicarea activă în opera social-filantropică a Bisericii Ortodoxe din Bihor.
Târnosire la Negreşti-Oaş, Satu-Mare
Duminică, 14 octombrie, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii de lemn cu hramul „Sfânta Parascheva de la Iaşi” şi „Sfinţii Români”, prima biserică de lemn din Ţara Oaşului, ridicată după 170 de ani. Pe parcursul desfăşurării Slujbei de târnosire, ierarhul a explicat credincioşilor prezenţi ce se petrece în timpul acestei slujbe. Hramurile noii biserici sunt „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi” şi „Sfinţii Români”.
PS Episcop Iustin a săvârşit Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, arhim. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, județul Satu Mare, Marcel Ioan Malanca, paroh şi protopop al Oaşului, pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, paroh în Certeze, prodecan al Facultăţii de Litere şi coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul”, Mihai Feher, proin-protopop de Oaş, Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Florian Mocanu, protopopul Careiului, pr. Mihai Gheduţiu, secretar protopopesc la Protoieria Lăpuş, preoţi din parohiile învecinate şi pr. Andei Bărcaş din Beiuş.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. Alături de credincioși au fost prezente oficialități, credincioşi din oraş şi din localităţi vecine sau de mai departe.
Cuvântul PS Episcop Iustin s-a oprit asupra pericopei evanghelice a duminicii, a pildei semănătorului, în care sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu: „Sămânţa căzută în pământul cel bun, care rodeşte, sunt cei care, cu inimă curată şi bună, aud cuvântul lui Dumnezeu, îl păstrează şi rodesc întru răbdare”.
Referindu-se la sămânţa din pilda semănătorului, ierarhul a spus: „Cuvântul lui Dumnezeu nu rodeşte în orice inimă. Și acum, actualizând, să revenim la noi, în vremea noastră, oare lucrurile stau altfel? Deloc. Puterea cuvântului lui Dumnezeu parcă nu mai lucrează. Sunt atât de mulţi slujitori ai lui Dumnezeu, sunt atât de mulţi predicatori, şi, totuşi, nu se mai produc minuni. Ce se întâmplă? De ce este aşa? Pentru că lumea a devenit superficială. De ce n-are putere cuvântul lui Dumnezeu, care a avut putere în istoria umanităţii? Cu cuvântul s-au făcut toate şi prin cuvânt, oamenii având credinţă, au dobândit mântuirea, Împărăţia lui Dumnezeu. De ce astăzi nu se mai întâmplă? Biblia este cea mai citită carte, dar oamenii nu o citesc cu credinţă. O citesc ca pe o poveste deosebită. Cuvântul lui Dumnezeu nu lucrează pentru că nu ştim să-l primim în inimă. Cu smerenie, cu evlavie, cu credinţă şi cu recunoştinţă trebuie să ne rugăm ca să rămână roditoare seminţele Evangheliei în inimle noastre”.
Ierarhul i-a oferit parohului Marcel Ioan Malanca, porotopop al Oaşului, Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş” pentru mireni şi Gramata Episcopală au fost oferite primarului din Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca. Diplome de vrednicie au primit prim-epitropul Vasile Ţânţaş, Consiliul Parohial, Comitetul Parohial, Consiliul Local al oraşului Negreşti-Oaş şi binefăcătorii Vasile şi Iuliana Berinde.
Biserica s-a zidit între anii 2013, când PS Episcop Iustin a pus piatra de temelie, şi 2018, când a fost târnosită. Are la subsol o sală multifuncţională, care este destinată activităţilor cu tineretul. Fondurile financiare pentru construirea bisericii și pentru finisajele interioare şi exterioare au provenit de la credincioşii ortodocşi ai parohiilor I, II și III din Negreşti-Oaş, de la Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Negreşti-Oaş, de la sponsori şi credincioşi binefăcători, din ţară şi din străinătate. Este a treia biserică din oraşul Negreşti-Oaş şi poartă hramul după cel al bisericii monument din Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti.
Hram în localitatea Păpăuți, Covasna
Duminică 14 octombrie, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din comuna Păpăuți județul Covasna, înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Nicolae Ovidiu Timaru a fost hirotonit diacon pe seama Protopopiatului Sfântu Gheorghe.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus: „Parabola Evangheliei de astăzi se numără printre parabolele rostite de Mântuitorul Hristos. Parabola este vorbirea specifică orientalilor, pentru ca «văzând să nu vadă și auzind să nu înțeleagă» (Luca 8, 10). Cei care se împotriveau învățăturii Mântuitorului să nu înțeleagă tainele Împărăției lui Dumnezeu. Beneficiarii au fost apostolii, semănătorul – Hristos Domnul, sămânța – Cuvântul lui Dumnezeu, pământul – sufletul omului. De remarcat este faptul că Hristos a semănat Cuvântul și în sufletul celui trândav, nesimțitor și ignorant. Diferența între oameni o face strădania lor”.
PS Episcop Andrei a vorbit și despre viața Sfintei Parascheva și despre aducere moaștelor sale la Iași: „Opera filantropică a propovăduit-o cu fapta. La vârsta de 27 de ani se mută la Domnul și este înmormântată pe malul mării Marmara, aproape de Calicratia, astăzi Mir Marsiam. Creștinii Gheorghe și Eufimia o înmormântează și li se arată în vis să o scoată la lumină. Când au desfăcut mormântul, trupul era neputrezit. Patriarhul Mihail Celularie a așezat-o în Biserica «Sfinții Petru și Pavel» unde a stat 200 de ani. În anul 1240 a fost strămutată în Târnovo – Bulgaria, apoi la Vidin unde a stat cinci ani. Din Vidin a fost dusă în Belgrad – Serbia, unde a stat 125 de ani. În 1521 turcii ocupă Serbia, Sfânta a fost dusă în palatul sultanului Suleiman de unde a fost răscumpărată cu suma de 12 mii de ducați de aur de către Patriarhul Teolipt I în anul 1522. În 1641 Patriarhia de Constantinopol fiind în imposibilitatea de a plăti birul anual impus de poarta otomană, Patriarhul Partenie I-ul îi cere ajutor Mitropolitului Varlaam al Moldovei și domnitorului Vasile Lupu, care plătesc 563 pungi de galbeni pentru a fi transportată. În data de 13 iunie 1641, moaștele au fost aduse în Țara Moldovei, iar la Galați au fost întâmpinate de Domnitorul Vasile Lupu, Mitropolitul Varlaam, Episcopul Evloghie al Romanului și Episcopul Gheorghe al Hușilor, au fost și așezate în ctitoria Domnitorului Vasile Lupu, Biserica «Sfinții Trei Ierarhi» din Iași. Moaștele au fost sigilate cu sigiliul Domnitorului Vasile Lupu și așa se află și în ziua de astăzi. În 1888, un incendiu a mistuit Biserica «Sfinții Trei Ierarhi», iar racla cu moaște a fost mutată în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se păstrează și astăzi”, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Hram la Șimleu Silvaniei, Sălaj
Duminică, 14 octombrie, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, PS Petroniu a hirotonit întru diacon pe teologul Silviu-Claudiu Silaghi, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Bocșița, din Protopopiatul Zalău. La finalul slujbei, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile efectuate la biserica parohiei.
După rostirea cuvântului de învățătură de către ierarh, parohul Ioan Taloș a mulțumit PS Episcop Petroniu pentru prezență și i-a oferit o icoană. În continuare, ierarhul a săvârșit slujba de sfinţire a celor trei clopote ale lăcașului de cult.
Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost înfiinţată în anul 2001, pentru 280 de familii din cartierele Secui şi Horea, din oraşul Şimleu Silvaniei, fiind a treia parohie ortodoxă din acest oraş. Începând cu data de 1 octombrie a anului 2001, Ioan Taloş a fost numit preot al acestei parohii. Între anii 2001-2008, sfintele slujbe au fost oficiate în capela din cimitirul Horea. În anul 2003, parohia a primit din partea familiei Vasile şi Silvia Cosma, sub formă de donaţie, o suprafaţă de teren de 1500 metri pătrați pentru construirea noii biserici. Astfel, pe 26 octombrie 2004, PS Episcop Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei și Sălajului, a sfinţit piatra de temelie a noului lăcaș de cult, iar în 1 septembrie 2006 au început lucrările. Pe 19 octombrie 2008, ierarhul a binecuvântat lucrările de amenajare a demisolului noii biserici, din acel moment slujbele religioase desfă-șurându-se în acest spațiu liturgic. În prezent, lăcașul de cult este ridicat în roşu, având turlele acoperite cu tablă şi faţadele finisate.