„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti la Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor
La praznicul Înălțării Domnului mai multe locaşuri de cult au sărbătorit hramul. De asemenea, peste tot, slujitorii sfintelor altare au oficiat slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc, cei care și-au jertfit viața pentru propășirea și libertatea poporului și a credinței strămoșești.
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în ziua de prăznuire a Înălțării Domnului la Schitul Augustin, județul Brașov, de hramul așezământului monahal. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul de vară al schitului, iar din sobor au făcut parte protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, duhovnicul schitului, protosinghelul Iosif Bozga și alți slujitori ai sfintelor altare.
La hramul din acest an al schitului aflat pe „Dealul Mănăstirii”, la granița cu județul Covasna, au participat pelerini din Ardeal și Maramureș, credincioși din satul Augustin, maici de la mănăstiri din Arhiepiscopia Sibiului și oaspeți. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor și maicilor din obștea monahală despre importanța praznicului Înălțării Domnului în viața Bisericii: „Acest Trup al Mântuitorului Iisus Hristos înălțat la cer este prototipul trupului nostru spiritualizat, este trupul dobândit de sfinți, de cei drepți. Chipul lui Dumnezeu primit la creație poate atinge de acum punctul maxim de asemănare cu Dumnezeu.
Mântuitorul S-a desprins de pământ și S-a înălțat la ceruri. Ucenicii n-au mai simțit de data aceasta acea tristețe simțită când le-a vestit că va muri și va învia. Ei simțeau atunci o despărțire de Hristos, dar de data aceasta, înălțându-Se la cer, i-a binecuvântat și le-a lăsat bucuria pe care n-a putut să le-o mai ia cineva, bucurie care se va întări prin harul Duhului Sfânt peste 10 zile și vor deveni cei mai mari propovăduitori ai credinței în Hristos până la marginile lumii”.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu vizitarea unei expoziții de icoane pe sticlă intitulată „Icoane de Augustin”, care au fost realizate în Parohia Augustin, în cadrul unor ateliere organizate de parohul Antonio Aroneasa și preoteasa Ramona Aroneasa.
Pomenirea eroilor la Rășinari
În aceeași zi IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului căzuți pe câmpurile de luptă, în Biserica „Sfânta Treime” din Rășinari, împreună cu un sobor de preoți. În cadrul slujbei a fost pomenit și episcopul Vasile Stan, păstor al clerului și credincioșilor din Maramureș în perioada 1938-1944, înmormântat lângă Biserica „Sfânta Treime” din Rășinari.
Ierarhul i-a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru laici” inginerului Adrian Vasile Pîrpăriță-Rudeanu și acte de cinstire Primăriei Rășinari și mai multor persoane care au contribuit la restaurarea troiței închinate eroilor din sat, aflată în cimitirul din apropierea bisericii. Două grupuri de elevi din Rășinari au susţinut un program artistic cu cântece patriotice și religioase.
Manifestările de la Rășinari au continuat cu sfințirea troiței restaurate și cu o slujbă de pomenire oficiată la mormântul episcopului Vasile Stan, crucea de piatră a mormântului fiind înlocuită recent cu una nouă.
Ierarhul a vizitat, apoi, expoziția „Emanoil Lacu - călător român prin lume” de la Primăria din Rășinari, care a adunat mărturiile despre călătoria rășinăreanului Emanoil Lacu în Europa, Africa de Nord, Asia Centrală și Orientul Apropiat, documente păstrate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale Române. Călătoria a fost făcută la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, iar curatorul expoziției este bibliotecara Elena Cojuhari.
Hram la Mănăstirea Muntele Rece, Cluj
Mănăstirea „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece, judeţul Cluj, a primit, cu ocazia hramului, numeroşi pelerini. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, iar din sobor au făcut parte 13 preoți și diaconi.
În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit şi despre ataşamentul faţă de valorile naţionale.
După Sfânta Liturghie, la Cimitirul eroilor din apropierea mănăstirii a fost oficiată o slujbă de parastas pentru cei care și-au dat viața pentru țară. La slujba de pomenire de la Mănăstirea Muntele Rece au participat oficialități militare și civile, împreună cu prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan.
„Ce învăţăm de la eroi? Ar trebui să învăţăm simţul jertfelniciei, al dăruirii, al altruismului”, a subliniat IPS Mitropolit Andrei, la ceremonia de la Cimitirul Eroilor.
Anul acesta au participat la comemorarea eroilor de la Muntele Rece și elevii școlii din Măguri-Răcătău care au depus flori la mormântul fiecărui erou.
Directoarea școlii, Mărioara Safta, și comandantul unității militare din Florești, colonel Ioan Munteanu, au primit din partea prefectului județului Cluj diplome de onoare. Manifestarea s-a încheiat cu o paradă a militarilor Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești.
Mănăstirea Muntele Rece s-a înlăţat din dorinţa localnicilor de a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru eliberarea Transilvaniei în toamna anului 1944 în bătălia dată cu trupele germano-maghiare pe culmile dintre Someşul Rece şi Valea Ierii. În această zonă au căzut câteva zeci de oştaşi dintr-un batalion al Vânătorilor de Munte. În fiecare an, rude şi localnici vin la Cimitirul Eroilor pentru a le aduce un omagiu şi pentru a le comemora faptele de vitejie.
Liturghie arhierească la Catedrala albaiuliană
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Reîntregirii din Cetatea Marii Uniri. Apoi, ierarhul a oficiat şi slujba Parastasului pentru toți eroii neamului românesc, aducând aminte de „ostașii și luptătorii români, din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței noastre ortodoxe strămoșești, pentru libertatea și demnitatea poporului român”.
În cuvântul de învățătură, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Pomenind astăzi pe martirii creștinătății și pe eroii neamului românesc, căzuți în aprige lupte, înghețați în munți și pe văi, morți de foame și de sete, uciși în lagăre și în iadul închisorilor comuniste, suntem impulsionați să suferim toate pentru triumful binelui și frumosului, al adevărului și dreptății. Încredințați că suferințele din veacul de acum n-au nici un preț față de mărirea care ni se va descoperi nouă, să-L urmăm pe Domnul pe calea îngustă și dureroasă a jertfei. Fie ca Hristos, Domnul și Mântuitorul nostru Cel înălțat întru slavă, să vă dăruiască tuturor har spre ajutor la timpul cuvenit ca să biruiți păcatul, ca să fiți scriși în cartea vieții și să vă mântuiți”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor la Oradea
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, clerul și credincioșii prezenți, în frunte cu Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, au înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu prin săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti. La invitația ierarhului, au participat la slujbă aproximativ 500 de elevi de la școli și licee din Oradea și județul Bihor, mulți dintre ei îmbrăcați în costume populare tradiționale din Bihor, însoțiți de cadre didactice care predau disciplina religie, pentru a aduce cinstire eroilor neamului românesc, şi pentru a se arăta, astfel, parteneriatul între Biserică și Școală, între Episcopia Oradiei și Inspectoratul școlar județean Bihor.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, ierarhul a subliniat semnificaţiile teologice şi dogmatice ale praznicului Înălţării Domnului, şi importanţa sărbătoririi eroilor neamului în această zi:
„Biserica noastră mărturisește despre Mântuitorul Iisus Hristos, în Simbolul de credință niceo-constantinopolitan, că «S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui; Și iarăși va să vină cu slavă să judece viii și morți, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit». Așadar, El iarăși Se va întoarce, pentru a judeca lumea, pentru a inaugura, cu putere, în deplinătate, Împărăția cerurilor, iar noi suntem, la fel ca înaintașii noștri în credință, în timpul așteptării întoarcerii Mântuitorului Hristos și inaugurării Împărăției cerurilor, Împărăție care a și venit, este aici pe pământ, în Biserica slavei lui Hristos”.
„În această zi, Biserica noastră dreptmăritoare face pomenirea tuturor eroilor neamului nostru, care s-au jertfit ca noi să putem crede, ca noi să ne putem ruga, ca noi să-L putem binecuvânta pe Dumnezeu, ca noi să rămânem creștini, deși am fost amenințați în istoria noastră de multe ori cu desființarea ca popor, ca nație, ca Biserică. Dar Dumnezeu nu a îngăduit așa ceva, și cu jertfa eroilor noștri, pe care îi pomenim, îi comemorăm și ne rugăm pentru odihna sufletelor lor”, a mai spus PS Episcop Sofronie.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru eroi, făcându-se pomenirea eroilor români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței Ortodoxe strămoșești.
Cu acest prilej, pr. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, a rostit un cuvânt în care a arătat că „este de datoria Bisericii și a Școlii, deopotrivă, de a sădi în mințile și în sufletele copiilor și a tinerilor respectul față de înaintași, printr-o pioasă amintire, pomenire și cinstire a eroilor care s-au jertfit, cărora le datorăm patria liberă în care avem posiblitatea de a ne manifesta credința strămoșească și a mărturisi deschis adevărul Evangheliei pe care ni l-a descoperit Mântuitorul Iisus Hristos”.
După slujbă, ierarhul, preoții și diaconii, profesorii, elevii și credincioșii prezenți, fiecare purtând câte o floare, au pornit în procesiune de la Catedrala Episcopală până la Statuia Eroului necunoscut din Parcul „1 Decembrie” din Oradea, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc, după care toți cei prezenți au depus, în mod simbolic, câte o floare a recunoștinței.
Hramul Catedralei Episcopale din Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, cu prilejul hramului acestui locaș de rugăciune. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Ioan Ghiurco, parohul Catedralei. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, PS Episcop Petroniu a oficiat o slujbă de pomenire a celor care s-au jertfit pentru apărarea gliei străbune, eroii neamului, căzuți pe câmpurile de luptă, în toate timpurile și în toate locurile.
De asemenea, la ora 12:00, clopotele din întreaga Eparhie au sunat, ducând spre cer rugăciunile înălțate în această zi, îndemnând, totodată, să nu fie uitat sacrificiul suprem făcut de străbuni.
Slujire arhierească la Catedrala din Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte, ca invitat special, arhimandritul Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia.
Arhimandritul Zaharia Zaharou a ținut un cuvânt de învățătură în care le-a vorbit credincioșilor prezenți despre „lucrarea dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în lume, pogorându-Se în ea spre a elibera de sub robia păcatului și a morții întreg neamul omenesc prin Jertfa Sa mântuitoare de pe Cruce”. PS Episcop Gurie a mulțumit părintelui Zaharia pentru „bucuria slujirii în comuniune liturgică și pentru cuvântul plin de învățătură duhovnicească pe care preacuvioșia sa îl transmite credincioșilor hunedoreni în conferințele pe care le susține”. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită slujba parastasului în cinstea eroilor neamului românesc, care și-au dăruit propria lor viață pentru demnitatea și libertatea poporului român și pentru apărarea credinței strămoșești.
La Monumentul Eroilor Români din Deva a avut loc o slujbă de pomenire a tuturor eroilor neamului românesc, iar slujba parastasului a fost săvârșită de către PS Episcop Gurie, alături de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre jertfa eroilor, „cei care și-au dat propria lor viață pentru propășirea și libertatea poporului și a credinței noastre strămoșești” şi i-a îndemnat pe cei prezenți „să ia aminte la izbânda înaintașilor și să participe, în pace, la unitatea și libertatea poporului nostru dreptmăritor”. În cinstea eroilor neamului românesc, au fost adresate mai multe alocuțiuni, iar reprezentanții celor mai importante instituții locale și centrale au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Români. Momentul comemorativ s-a încheiat cu o defilare a Gărzii de Onoare a Garnizoanei Hunedoara.
Pomenirea eroilor, la Sarmizegetusa
La Monumentul eroilor ridicat în centrul comunei de către Primăria şi Consiliul Local Sarmizegetusa, a fost oficiată o slujbă de pomenire de către preoţii din comună, Raul Şipoş – parohul din localitate, şi Iuliu Tonca, paroh la Păucineşti. La eveniment au participat primarul Adrian Claudiu Mihai Cordoş, viceprimarul Leontin Dorin Hibais, Neluţa Corui de la Biblioteca Comunală și locuitori ai comunei. În sala de şedinţe a Consiliului Local Sarmizegetusa, elevii Şcolii Gimnaziale, îndrumaţi de prof. Simona Claudia Mălăeştean, prof. Argentina Tonca, prof. Simona Crainic şi prof. Cristina Delinesc, au susţinut un moment artistic intitulat „Presăraţi pe-a lor morminte…”, în memoria eroilor neamului.
Festivitate şi slujbe la Dej
În municipiul Dej a avut loc o festivitate de comemorare a eroilor patriei, la „Monumentul Eroilor” din Cimitirul Dealul Florilor. Ceremonialul religios a fost oficiat de către un sobor de preoți, avându-l în mijlocul lor pe Ioan Buftea, protopopul Dejului.
La acest eveniment au participat sute de persoane, cadre militare, oficialități locale, reprezentanți ai instituțiilor, și elevi ai școlilor dejene.