„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti la praznicul Înălţării Domnului şi cinstire pentru eroi
La praznicul Înălţării Domnului a fost sărbătorită şi Ziua Eroilor, prilej de comemorare a celor care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă în apărarea ţării. Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie a fost oficiată şi slujba de pomenire pentru eroii neamului românesc şi au fost trase clopotele în toate locaşurile de cult.
La praznicul Înălțării Domnului, Înaltpreasfinţitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul „Înălțarea Domnului” din localitatea Veștem, județul Sibiu. Ierarhul a sfințit înainte de Sfânta Liturghie un altar de vară al așezământului monahal unde vor fi oficiate slujbele religioase în sezonul călduros. Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, precum și mai mulți slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate de așezământul monahal. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Rareș Armie a fost hirotonit preot pentru Parohia Șoala, județul Sibiu.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor prezenți despre praznicul Înălțării Domnului, sărbătoare care leagă cele două mari praznice, Învierea Domnului și Rusaliile: „Mântuitorul Hristos le-a spus ucenicilor că El, coborât din ceruri, trebuie să se întoarcă la Tatăl, dar le va trimite lor pe Duhul Sfânt, Duhul Adevărului care de la Tatăl purcede și îi va învăța pe ei tot adevărul. Mântuitorul S-a desprins de pământ, S-a înălțat la Ceruri, și ucenicii, privindu-L, au fost cuprinși de mare bucurie. Sfânta Biserică a alcătuit un tropar al praznicului care cuprinde într-o strofă poetică și melodică realitatea prăznuirii. Troparul Înălțării ne arată bucuria ucenicilor: «Înălțatu-te-ai la Ceruri, Hristoase Dumnezeul nostru, bucurie făcând ucenicilor Tăi prin făgăduința Sfântului Duh, învățându-i pe ei prin binecuvântare că Tu ești Fiul lui Dumnezeu Care ai venit să mântuiești lumea». În momentul în care ucenicii au primit această binecuvântare a făgăduinței venirii Duhului Sfânt, au rămas într-o stare de așteptare. Sunt zece zile în care așteptăm sărbătoarea cea mare a Pogorârii Duhului Sfânt, sărbătoarea care stă la temelia Bisericii creștine, ca instituție dumnezeiască și omenească”.
Egumena schitului sibian, monahia Epiharia Predescu i-a mulțumit ierarhului pentru vizita arhierească în zi de hram și i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului.
Schitul de la Veştem este unul dintre cele mai noi aşezăminte monahale din Arhiepiscopia Sibiului. În 2007, IPS Mitropolitul Laurențiu a pus piatra de temelie pentru biserica schitului, pe un teren donat de mai multe familii din satul Veştem, iar mai apoi au urmat lucrările de zidire a lăcaşului de cult şi a corpului de chilii. Biserica schitului este finalizată până la pictură, prin eforturile stareţei Epiharia Predescu, ale autorităţilor locale, ale multor familii de credincioşi din sat şi de mai departe.
Hram la Mănăstirea Muntele Rece, Cluj
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece, judeţul Cluj. Din sobor au făcut parte arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, şi pr. Arsenie Gălățan, starețul mănăstirii „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece.
Ierarhul a vorbit celor prezenţi despre importanța sărbătorii şi a subliniat importanţa cinstirii eroilor: „Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire şi parcă avem mai multă dispoziţie lăuntrică să ne gândim la faptul că ceea ce avem, ceea ce am moştenit este rodul jertfei eroilor noştri, şi din primul război mondial, şi din al doilea război mondial (…) Generaţie după generaţie ne aducem aminte cu sfinţenie de această lucrare minunată ce a făcut-o Dumnezeu cu neamul nostru, pentru că în momentul în care părea că toate s-au prăbuşit, că războiul n-a fost câştigat, în momentul acela Dumnezeu a rânduit să se realizeze Unirea cea Mare”.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit protosinghel pe starețul mănăstirii, Arsenie Gălățan. După Sfânta Liturghie, ierarhul şi preoţii slujitori au oficiat o slujbă de parastas la cimitirul eroilor din apropierea mănăstirii. Alături de credincioşi au fost prezenţi cadre militare, autorități județene şi locale care au depus coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor. De asemenea, elevii școlii din Măguri-Răcătău au depus flori la mormântul fiecărui erou şi au prezentat un program artistic. La final a avut loc o paradă a militarilor din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești.
Mănăstirea de la Muntele Rece din comuna clujeană Măguri Răcătău a fost ridicată pe locul numit „La eroi”, unde se găsește un cimitir al eroilor. În urma luptelor purtate în zonă în anul 1944, aici au căzut aproximativ 250 de ostași. În cimitirul din incinta mănăstirii au fost înmormântați 26 de eroi, dintre care nouă nu au fost identificaţi.
În ultimii ani, în cadrul aşezământului monahal au fost efectuate lucrări de reabilitare, a fost amenajat un nou paraclis, iar biserica a fost pictată, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Slujire arhierească la hram, la Târgu Mureş
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala Mare din Târgu Mureș, care și-a serbat hramul. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Să-I mulţumim lui Dumnezeu că a înălţat la cer firea noastră omenească şi a aşezat-o pe Tronul Dumnezeirii, în Persoana lui Hristos, Mijlocitorul nostru la Tatăl. Conştienţi că nu avem pe pământ cetate stătătoare, să căutăm lucrurile de sus, unde se află Hristos, Înaintemergătorul nostru la cer, Căpetenia noastră Care ne-a deschis Raiul. Privind la eroii neamului şi la martirii Bisericii, care s-au jertfit pentru o cauză nobilă, să fim gata a suferi pentru Împărăţia lui Dumnezeu şi pentru triumful binelui, adevărului şi dreptăţii, încredinţaţi că, pe calea strâmtă a crucii, putem ajunge în Rai. Să-L rugăm pe Hristos, Cel Înălţat în slavă şi proslăvit, să întărească nădejdea noastră în viitorul veşnic, să ne facă biruitori asupra păcatului, ca numele noastre să fie înscrise în Cartea Vieţii”. După Liturghie, ierarhul, înconjurat de soborul de preoți, a oficiat slujba de pomenire a eroilor neamului românesc, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. La final, a avut loc instalarea protopopului Olimpiu Zăhan ca paroh al Parohiei Târgu-Mureș VIII, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Sărbătoare la Gepiu, Protopopiatul Tinca
La praznicul Înălţării Domnului, în întreaga Eparhie a Oradiei au fost organizate manifestări religioase și comemorative dedicate cinstirii eroilor neamului românesc. Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în Parohia Gepiu, Protopopiatul Tinca, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, în sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a oficiat şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc, la monumentul eroilor din vecinătatea bisericii, apoi a binecuvântat casa parohială restaurată și renovată.
PS Episcop Sofronie a rostit, în cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, o predică în care a vorbit despre semnificaţiile praznicului Înălţării la cer a Domnului Iisus Hristos, şi despre importanţa pomenirii eroilor neamului românesc: „Această mare sărbătoare creștină a Înălțării de pe pământ la cer a Mântuitorului Iisus Hristos este strâns legată de praznicul Învierii Domnului, dar și de praznicul Cincizecimii, Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli și Ucenici ai Domnului și întemeierea văzută a Bisericii. Sărbătoarea de astăzi jalonează, în chip minunat, drumul duhovnicesc, suișul întregii Biserici de la Înviere la Cincizecime”.
Ierarhul a mai arătat că „încheindu-se lucrarea pe pământ a Domnului Iisus Hristos, odată cu Înălțarea Sa la cer, lucrarea de mântuire nu se încheie, ci continuă, cu puterea Mântuitorului Hristos, prin lucrarea Duhului Sfânt, în Sfânta Biserică, întemeiată la Cincizecime. Intrăm, așadar, în perioada de așteptare, până la Rusalii, împreună duhovnicește cu Apostolii, pregătindu-ne și noi pentru darul cel mare al întemeierii Bisericii, în care lucrarea mântuitoare a Mântuitorului Iisus Hristos se continuă, până la a doua Sa venire”.
De asemenea, PS Episcop Sofronie a amintit că „în Biserica noastră Ortodoxă locală Română se face pomenirea eroilor, a celor care s-au jertfit pentru ca noi să putem trăi în demnitate, în unitate de credință și națională, legea noastră românească, să avem posibilitatea de a ne ruga în limba strămoșilor și să fim în comuniune sfântă cu ei, și neamul nostru numărându-se între neamurile care au primit botezul creștin, care au primit Evanghelia, care au crezut și s-au închinat și așteaptă veșnicia împreună cu Hristos”.
Ierarhul a felicitat pe parohul Călin Ovidiu Popa, secretar la Protopopiatul Tinca, și pe credincioşii din Gepiu pentru activitatea pastoral-misionară și administrativă, catehetică și filantropică.
După Sfânta Liturghie, ierarhul, clerul și credincioşii s-au deplasat în procesiune de la biserica parohială la Monumentul Eroilor din localitate, la troiţa din marmură realizată în anul 2013, prin strădania și suportul material al Părintelui Gheorghe Nemeş de la Parohia Oradea-Vii, fiu al satului Gepiu, prezent la sărbătoare, unde a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc din Gepiu și pentru toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești. Cu acest prilej au fost depuse coroane de flori. Ierarhul a oficiat slujba Aghesmei Mici și a binecuvântat casa parohială din Gepiu, unde au fost realizate ample lucrări de restaurare și renovare.
Hram la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Înălţarea Domnului" din Baia Mare, cu ocazia hramului, apoi a oficiat, la Monumentul Ostaşului Român, slujba de pomenire pentru Eroii Neamului.
Din soborul slujitor de la Biserica „Înălţarea Domnului" au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime" din Baia Mare, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Mihai Tira de la Biserica „Sfântul Nicolae" din Baia Mare, Alexandru Buteanu, paroh, pr. lect. dr. Marius Nechita, pr. Teodor Balaj. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Angelli" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare, dirijat de pr. prof. drd. Andrei Baboşan.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot teologul Mădălin Ioan Bontoş.
PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre praznicul împărătesc al Înălţării Domnului: „Din ceea ce relatează pericopa evanghelică ce se citeşte de praznicul Înălţării Domnului la Cer, reţinem că Mântuitorul a petrecut 40 de zile pe pământ, cu sfinţii Săi apostoli şi li s-a arătat în nenumărate rânduri. A acceptat să se verifice adeverirea Învierii prin simţul pipăirii, adică Mântuitorul i-a încurajat, i-a îndemnat pe sfinţii apostoli să se atingă de Trupul său Înviat, le-a arătat mâinile şi coasta”.
Ca în fiecare an, la cinstirea Eroilor Neamului, PS Episcop Iustin a oficiat la Monumentul Ostaşului Român din Baia Mare, slujba parastasului pentru cei care au căzut, de-a lungul timpului, pentru apărarea patriei. Răspunsurile au fost date de Corul „Angelli" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare. La final au fost depuse coroane de flori la monument şi apoi a avut loc defilarea gărzii de onoare.
Hramul Catedralei Episcopale din Zalău
Cu prilejul hramului Catedralei Episcopale din Zalău, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire a celor care s-au jertfit pentru apărarea ţării, eroii neamului căzuți pe câmpurile de luptă, în toate timpurile și în toate locurile. De asemenea, la ora 12:00, clopotele din întreaga Eparhie au sunat, îndemnând pe credincioşi să nu uite sacrificiul făcut de străbuni.
Slujire arhierească la Catedrala din Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei, dirijată de arhidiaconul Daniel Balea.
În cadrul slujbei s-au rostit ectenii de pomenire pentru eroii neamului românesc trecuți la viața cea veșnică. La final, PS Episcop Gurie a rostit un cuvânt de învățătură despre praznicul sărbătorit în această zi, dar și despre importanța comemorării înaintașilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă pentru apărarea țării și a credinței strămoșești.
La Monumentul Eroilor din Deva, PS Episcop Gurie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit o slujbă de pomenire a ostașilor români. Ierarhul a rostit un cuvânt despre „eroii neamului românesc a căror jertfă și-a arătat roadele, căci ea s-a concretizat în realizarea unei Românii unite în urmă cu 100 de ani. Rememorând jertfa eroilor să nu uităm că și noi suntem datori cu un sacrificiu față de țară, chiar dacă nu cu cel suprem, ci cu unul care să asigure pacea și prosperitatea pe meleagurile unde ne-am născut”.
În continuare au fost depuse coroane de flori în cinstea tuturor eroilor neamului românesc, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Comemorarea eroilor, la Huedin
În centrul oraşului Huedin au fost comemoraţi eroii români care s-au jertfit pentru țară, credință și neam. Ceremonialul a început cu slujba parastasului, oficiată de protopopul Huedinului, Dan Lupuțan, alături de preoții din oraș.
În continuare, protopopul a vorbit despre temeiurile cinstirii eroilor neamului şi a amintit că paraclisul viitoarei Catedrale Naționale din București are hramul „Înălțarea Domnului”, zi în care sunt pomeniți eroii. La final au fost depuse coroane de flori la troiţa închinată eroilor, iar elevii şcolilor din Huedin au depus jerbe de flori, conform protopopiatului Huedin.
Eroi cinstiți la Hidișelu de Sus, Bihor
În localitatea bihoreană Hidişelu de Sus, după săvârşirea Sfintei Liturghii a avut loc o procesiune condusă de către parohul Raul Ilie Toma, de la biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime”, până la monumentul eroilor, unde a săvârşit slujba parastasului pentru eroii neamului, alături de preotul Eugen Hercuţ, care a venit în procesiune cu credincioșii de la cealaltă parohie din Hidișelu de Sus. După slujba parastasului a avut loc un moment artistic comemorativ, organizat de către şcoala din Hidişelu de Sus, în cadrul căruia s-au rostit discursuri despre eroii neamului, iar elevii, sub coordonarea prof. Anca Călinescu, au cântat cântece patriotice şi au rostit poezii. La final au fost depuse coroane şi flori la monumentul eroilor.
Comemorare la Sibiu
La monumentul eroilor din curtea Bisericii Parohiei Sibiu-Hipodrom VI au avut loc manifestări dedicate Zilei Eroilor, organizate de Parohia Sibiu-Hipodrom VI în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibiu. După programul liturgic al sărbătorii care a cuprins şi parastasul pentru eroi, au avut loc mai multe activităţi la monumentul eroilor. Au fost depuse coroane de flori, iar Corul de copii „Canto-Mina”, condus de prof. Simona Manea şi prof. Alina Morcan, şi grupul bărbătesc al Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina”, condus de Narcis Iorga, au susţinut un program artistic. La eveniment au participat reprezentanţi ai unităţii militare în a cărei incintă e construită biserica. La încheierea festivităţii elevii au primit ouă roşii şi dulciuri, iar la casa prăznicar a bisericii a avut loc o agapă oferită de Parohia Sibiu-Hipodrom VI, conform prof. Măriuca Neagu, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibiu.
Slujbe şi program artistic la Maieru, Năsăud
În Parohia Maieru din Protopopiatul Năsăud au avut loc manifestări religioase şi artistice, care au avut ca scop cinstirea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Imediat după săvârşirea Sfintei Liturghii, la care au fost pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român, la Monumentul Eroilor Măiereni amplasat la intrarea în curtea Bisericii „Sfântul Arhidiacon Ştefan” a fost oficiată slujba Parastasului de către preoţii Dan Cismaş şi Ioan Lăpuşte, alături de pr. Sebastian Zăhan din Câmpia Turzii. Alături de credincioşi au participat elevii din ciclul primar de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din localitate, care au susţinut un program artistic, precum şi membrii Fanfarei din Rodna. În cadrul ceremoniei s-au depus coroane şi jerbe de flori din partea oficialităţilor comunei.