„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești la praznicul Izvorului Tămăduirii
În Săptămâna Luminată, la praznicul Izvorului Tămăduirii, numeroase locașuri de cult din Transilvania și Banat au avut hram. Mii de pelerini au participat la slujbele specifice acestei sărbători și au luat la casele lor apa sfințită pentru a gusta din ea și pentru a-și binecuvânta casele și gospodăriile. Ierarhii i-au îndemnat pe credincioși să o cinstească pe Maica Domnului, cea căreia îi este închinată sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
Praznicul Izvorului Tămăduirii adună an de an numeroși pelerini la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, pentru a sărbători unul dintre hramurile acestui istoric așezământ monahal așezat la poalele Munților Făgăraș. Și în acest an credincioșii au participat în număr mare la hramul mănăstirii și s-au rugat în cadrul slujbelor cuprinse în programul liturgic din această zi. La vechea fântână a mănăstirii a fost oficiată slujba de sfințire a apei de un sobor de preoți și diaconi condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Credincioșii au luat apa sfințită pentru a gusta din ea și pentru a-și binecuvânta casele și gospodăriile. După slujba de sfințire a apei, ierarhii și soborul slujitor au sfințit noul lumânărar al mănăstirii. A urmat apoi Sfânta Liturghie oficiată la altarul din pădurea apropiată de mănăstire. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța.
În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit Laurențiu a vorbit pe larg credincioșilor despre sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și despre Săptămâna Luminată. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să o cinstească pe Maica Domnului pentru a dobândi mijlocirea ei înaintea Tronului ceresc: „Maica Domnului este cea mai apropiată de Fiul lui Dumnezeu, este mijlocitoare pentru noi, Îl poartă pe Hristos pe brațul drept și cu brațul stâng ni-L arată ca Mântuitor în icoana Sa. Dacă vom înălța cu toții o rugăciune către Maica Preacurată, din Izvorul Tămăduirii va revărsa asupra noastră liniște, pace, mulțumire, bucurie, împăcare. Trebuie să ne asumăm fiecare dintre noi starea în care suntem și responsabilitatea pe care o avem de împlinit și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, dorind mai bine. Nu este nevoie să trăim în autosuficiență, să fim indiferenți, de aceea ne rugăm pentru mai binele nostru, pentru mai binele credincioșilor care vin la mănăstirile noastre, grădini ale Maicii Domnului”.
Programul liturgic de la hramul mănăstirii făgărășene s-a încheiat cu slujba Sfântului Maslu. Mulțumirile obștii mănăstirești pentru prezența ierarhului la acest hram au venit prin starețul așezământului monahal, arhimandritul Atanasie Roman.
Sărbătoare la mănăstirea bistrițeană Salva
De Praznicul Izvorului Tămăduirii, mănăstirea de maici din comuna bistrițeană Salva a avut hram. Sute de credincioși din Țara Năsăudului și din alte zone ale județului Bistrița-Năsăud, mulți îmbrăcați în straie populare, alături de autorități locale și județene, au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți, pe o scenă special amenajată în curtea așezământului monahal. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci, duhovnicul mănăstirii, protos. Mihail Nagy, alături de alți preoți din împrejurimi.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maica Domnului revarsă asupra lumii mare milă”, îndemnându-i pe cei prezenti să devină împlinitori ai cuvântului lui Dumnezeu și mărturisitori în societate.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Ionuț Chira, pedagog al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturghice au fost date de corul maicilor, împreună cu Grupul Psaltic „Kyrios” de la Brașov, dirijat de Ioan Ion. Corul bisericii din Salva a interpretat mai multe pricesne pascale. La final, duhovnicul mănăstirii, protos. Mihail Nagy, i-a multumit ierarhului pentru purtarea de grijă și binecuvântare. Părintele Mitropolit Andrei a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți, mulți dintre ei îmbrăcați în straiele specifice zonei Năsăudului. La mănăstirea Salva vieţuiesc 20 maici, conduse de stavrofora Emanuela Moisa. Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative, confecţionează veşminte preoţeşti și pictează icoane.
Hram la Mănăstirea Româneşti, Timiș
În Vinerea Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Româneşti, una dintre cele mai reprezentative mănăstiri din Arhiepiscopia Timişoarei, și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. O mulțime de credincioși bănățeni și-au îndreptat pașii spre această vatră monahală, participând la Sfânta Liturghie oficiată, în foișorul de vară al mănăstirii, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți. După slujbă, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învățătură despre semnificațiile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică.
În continuare, la bazinul cu apă termală din incinta mănăstirii, a fost oficiată, după rânduiala din Vinerea Luminată, slujba Aghiasmei mici. După slujbă, Părintele Mitropolit Ioan al Banatului a adresat un cuvânt de învățătură despre întrebuințarea apei sfințite, precum și despre minunea petrecută în secolul al V-lea la un izvor din apropierea Constantinopolului, izvor ce se păstrează și în prezent în Biserica numită „Izvorul Tămăduirii” din Istambul. Mănăstirea Româneşti se află la poalele Munţilor Poiana Ruscă. Mănăstirea mai este numită de credincioşii bănăţeni şi „Balta Caldă”, deoarece în incinta ei se află un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18 grade Celsius, dar şi „Izvorul lui Miron”, după numele Patriarhului Miron Cristea, întrucât în anul 1910, Patriarhul Miron Cristea, pe atunci Episcop al Caransebeşului, a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi, uimit de frumuseţea peisajului, a hotărât zidirea unei mănăstiri.
Hram la Mănăstirea Sighișoara, Mureș
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Cu prilejul celui de-al doilea hram al acestei vetre monahale, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși pelerini. Obștea viețuitorilor mănăstirii este condusă de starețul arhim. Ghelasie Țepeș.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, reliefând calitatea de mijlocitoare a Fecioarei Maria la tronul Sfintei Treimi, a spus: „Să fim încredințați că Maica Domnului veghează neîncetat asupra destinelor noastre și din Paradisul ceresc, unde ea se află acum în mare slavă și strălucire, grăiește tainic: «Priviți la mine, voi, cei întunecați de patimi și fărădelegi, și eu vă voi lumina. Priviți la mine în clipele voastre de luptă și de descurajare și eu vă voi ajuta. Veniți la mine, voi, care simțiți povara fărădelegii, voi, pe care vă încolțește răul, și eu vă voi sprijini». În pelerinajul nostru spre patria cerească, să ne lăsăm călăuziți de lumina prezenței sale, a Maicii lui Dumnezeu, care – cum spune Sfântul Siluan Athonitul – acoperă cu milostivirea sa tot pământul și toate popoarele. Ea nu lasă pe nimeni neajutat și nemângâiat pentru că iubirea ei sublimă, de mamă universală, întrece de o mie de ori iubirea celor mai tandre și delicate mame de pe acest pământ”. La finalul slujbei, în semn de aleasă apreciere pentru activitatea desfășurată în cadrul Mănăstirii și pentru râvna de care au dat dovadă în slujirea liturgică, ieromonahii Macarie Țepeș și Nectarie Dărăban au fost hirotesiți întru protosinghel, iar ierodiaconul Antonie Astanei a fost hirotesit arhidiacon. După celebrarea Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a unei noi clădiri din vecinătatea locașului de închinare, în care se află biblioteca, eclesiarhia și pangarul așezământului monahal, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Binecuvântare la Mănăstirea Gornea
La praznicul Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Gornea de pe Clisura Dunării şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al eparhiei caransebeșene. Ierarhul a săvârşit slujba aghesmei mici la izvorul din curtea mănăstirii, după care a binecuvântat mulţimea de credincioși, sosiți în număr mare la mănăstirea de pe Clisura Dunării, dintre care mulți îmbrăcați în portul popular specific zonei.
„Ne-am bucurat astăzi că Dumnezeu ne-a dat timp favorabil și am putut sluji Sfânta Liturghie în pridvorul bisericii la hramul principal al acestei mănăstiri. În fiecare an la Izvorul Tămăduirii preoții și credincioșii de pe Clisura Dunării se adună aici la Gornea, mulțumindu-i Maicii Domnului pentru toate și rugându-L stăruitor pe Mântuitorul Hristos Cel înviat să le dăruiască învierea și viața cea veșnică. Îi felicităm pe toți slujitorii, părinții și frații care se ostenesc aici, ctitorii și binefăcătorii mănăstirii, pe toți cei care împodobesc din punct de vedere spiritual, dar și material acest loc ales de Maica Domnului”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian la final. Tot la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii au mai avut hram Mănăstirea Vasiova și aşezământul medical-creştin „Izvorul Tămăduirii” de la Marga, conform Episcopiei Caransebeșului.
Pelerinaj de hram, la Mănăstirea Izbuc, Bihor
În vinerea din Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, străvechea vatră monahală bihoreană de la Izbuc a avut hramul cel vechi. Aproximativ patru mii de pelerini veniţi din Bihor și din alte județe ale ţării au participat la hramul Mănăstirii Izbuc, aşezământ monahal cunoscut pentru izvorul tămăduitor, Izbuc, şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuți, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.
Pelerinii s-au mai închinat la un fragment din Sfânta Cruce, la icoana cu Domnul Hristos în grădina Ghetsimani, pictată de părintele Arsenie Boca, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și la racla ce adăpostește părticele din moaștele mai multor sfinți, precum și la alte odoare sfinte aflate în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc. Preoţi de mir şi credincioşi în număr mare au venit la Mănăstirea Izbuc încă din ajunul sărbătorii, luând parte la slujba privegherii. A urmat procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi cu racla cu moaşte ale mai multor sfinți, oficierea Tainei Sfântului Maslu şi săvârşirea Sfintei Liturghii. În ajunul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, izvorul de la Mănăstirea Izbuc a izbucnit, revărsându-și apele vindecătoare pentru toți cei care o iau cu credință.
Vineri, în ziua praznicului, a fost oficiată sfinţirea apei, Aghiasma Mică, urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de 57 de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de monahi și teologi.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Ioan, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat exemplul de smerenie și simplitate al Maicii Domnului, pe care sunt chemați să îl urmeze toți credincioșii, și rolul fundamental al Sfintei Fecioare Maria în istoria mântuirii neamului omenesc, ca Născătoare de Dumnezeu și pururea rugătoare la Tronul Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos, pentru mântuirea oamenilor: „În sărbătoarea ei, la fel ca în toate sărbătorile închinate Maicii Domnului, se cuvine să ne aducem aminte de faptul că ea pururea se roagă pentru noi, dar mai ales să luăm exemplul vieții sale, exemplu de smerenie și de discreție. Pe Maica Domnului o vedem foarte puțin prezentă în paginile Sfintei Scripturi ale Noului Testament, dar Biserica o iubește foarte mult, pentru că mărturii despre Maica Domnului au rămas în prima generație de creștini, în generația Sfinților Apostoli, care au cunoscut-o, au fost în preajma ei, iar Sfântul Ioan Evanghelistul s-a învrednicit, atunci când Domnul era răstignit pe Cruce, să o primească în grijă pe Maica Domnului. Și a îngrijit-o până la adormirea ei (…) Viața discretă, viața smerită a Sfintei Fecioare este pentru noi toți creștinii, din toate locurile, din toate veacurile, un îndemn la smerenie și la simplitate. Pe Maica Domnului nu o găsim în centrul atenției, deși ea este în centrul evlaviei poporului credincios. Viața ei, plină de simplitate, ar fi bine să fie urmată și de noi, oricât de mică ar fi măsura. Și atunci și viața lumii acesteia ar fi altfel, căci lumea în care trăim este o lume în care aproape că nu mai este loc de smerenie, de simplitate, de discreție”.
Un grup de pelerini din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, împreună cu prof. Dănilă Filipoi, înveșmântați în straie populare, au interpretat mai multe cântări închinate Maicii Domnului. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Gheorghe Florin Indrie, pe pe seama schitului Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Valea lui Mihai, dependent de Mănăstirea Izbuc. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
După Sfânta Liturghie, arhim. Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Episcopia Oradiei și stareţul Mănăstirii Izbuc, a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hram. La final, toţi credincioşii au primit aghiasmă, pregătită în recipiente speciale pentru această sărbătoare şi merinde pentru trup, bucate tradiţionale.
Hram la Mănăstirea Rohia, Maramureș
La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Ana" Rohia, cu ocazia celui de al doilea hram al mănăstirii. De joi după amiază, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba Vecerniei.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată pe altarul de vară. Din sobor au făcut parte arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, arhim. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ-bisericesc, pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Florin Stan, protopopul de Lăpuş, pr. Mihai Gheduţiu, secretar protopopesc, protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, pr. lect. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare, pr. Dumitru Iuga din Săcel, care a venit cu o procesiune cu credincioşi îmbrăcaţi în costumele populare, pr. Marius Iusco, din Rona de Jos, tot din Maramureşul Voievodal, în fruntea unui grup de credincioşi îmbrăcaţi şi ei în costume populare, pr. Marcel Marcus din Someş Uileac, pr. Cristian Pop din Răzoare, alături de preoţi din aproape toate parohiile din Protopopiatul Lăpuş.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. La chinonic au cântat pricesne credincioşii pelerini din Parohia Săcel. Mii de credincioși au venit să se închine la Mănăstirea Rohia la icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi la moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, care au fost oferite Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Irineu al Olteniei.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre sărbătoarea Izvorul Tămăduirii: „Vinerea Izvorului Tămăduirii din Săptămâna Luminată este o sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maicii Domnului şi Maicii noastre, a tuturor, Împărăteasa Cerului şi a Pământului (…) Maica Domnului este prima Biserică, pentru că L-a purtat pe Dumnezeu într-Însa. De aceea, este pictată pe bolta Altarului şi se vede peste catapeteasmă. Este Maica Domnului Platitera, adică mai încăpătoare decât cerurile, pentru că L-a încăput pe Cel Neîncăput, pe făcătorul Cerului şi al Pământului. Maica Domnului este prima Biserică Vie, căreia ne închinăm, pe care o adorăm, o cinstim, o venerăm şi credem în puterea ei, putere care vine de la Hristos, Fiul ei, care, după Înviere, I-a lăsat toate darurile”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat noul chivot al bisericii noi a Mănăstirii Rohia. Stareţul Mănăstirii Rohia, arhim. Macarie Motogna, a oferit ierarhului, în numele obştii mănăstirii, o icoană a Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici care pomenit pe 3 mai. Pelerinii au fost primiți atât seara, cât şi în ziua hramului, o masă caldă oferită de credincioşii din Parohia Rogoz, Protopopiatul Lăpuş.
Sărbătoare la Mănăstirea Rus, Sălaj
La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Mănăstirea Rus, cunoscută în părțile locului și sub denumirea de Mânăstirea „Sfânta Maria - Rus” s-a transformat într-o oază duhovnicească, la care au venit sute de credincioși, atât din împrejurimi, cât și din alte localități mai îndepărtate.
Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat părintele Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Dan Dregan, protopopul Jiboului, părintele Alexandru Tiță, duhovnicul mănăstirii. Mănăstirea „Sfânta Maria-Rus” a fost ctitorită din temelie, începând din anul 1997, sub coordonarea maicii Maria Terheș, stareța mănăstirii. În anul 2006, a fost sfințită și piatra de temelie pentru biserica de zid, ale cărei lucrări de edificare au fost finalizate, lăcașul de cult urmând a fi pictat în curând.
Hramul Mănăstirii Crișan, Hunedoara
În ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Crișan și-a sărbătorit al doilea hram. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii prezenți s-au putut închina moaștelor Sfintei Maria Magdalena, aduse de la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman de către Preasfințitul Părinte Episcop Galaction, cel care a rostit și cuvântul de învățătură, despre minunile săvârșite prin mijlocirea Maicii Domnului la Izvorul cel de Viață purtător de lângă Constantinopol, dar și la alte izvoare cu apă vindecătoare.
Preasfințitul Părinte Episcop Antonie a dăruit așezământului monahal de la Crișan o candelă, „pentru a ține mereu aprinsă legătura între Ținuturile Dacice din județul Hunedoara și Basarabia”. La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor, soborului slujitor și tuturor credincioșilor pentru participarea la sărbătoarea Mănăstirii Crișan, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Sărbătoare la Mănăstirea Petrova, Maramureș
De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat la Mănăstirea Petrova, Protopopiatul Vișeu, cu ocazia hramului. Din soborul slujitor au făcut parte Mihai Chira, protopopul Vișeului, protos. Agaton Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, Vasile Hotico, paroh în Vad, Marcel Oprișan, paroh în Bârsana, Florin Petru Pop, paroh în Petrova, Vasile Grigor, parohul bisericii din incinta ITPF Sighetu Marmației, Mădălin Bontoș, paroh în Sighet Câmpu Negru, arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, arhid. Gherasim Nap și alți preoți invitați din parohiile învecinate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Anastasis” al noii Catedrale Episcopale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Deva, județul Hunedoara, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.