„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujiri arhiereşti la praznicul Pogorârii Sfântului Duh
La sărbătoarea Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh, considerată „ziua constituirii Bisericii lui Hristos”, numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie şi la Vecernia plecării genunchilor. Mai multe locaşuri de cult au avut hram.
Praznicul Rusaliilor a adunat și în acest an mulțime de credincioși la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor din care au făcut parte slujitorii locașului de cult și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”. Credincioșii s-au rugat pentru ca Duhul Sfânt să le ocrotească viața și să reverse darurile Sale peste familiile creștine și peste întreaga lume. Foarte mulți dintre credincioși au primit Sfânta Împărtășanie în cadrul slujbei de Rusalii și au ascultat cuvântul de învățătură rostit de IPS Mitropolit Laurențiu.
„Duhul Sfânt, a treia Persoană a Sfintei Treimi, purcede din veci din Tatăl și se odihnește în Fiul. Duhul Sfânt vine asupra noastră când Îl chemăm noi în rugăciunile pe care le facem. Prin rugăciunea «Împărate Ceresc» ne adresăm Duhului Sfânt și îi cerem să vină și să își facă locaș în inimile noastre. În nici o rugăciune nu mai cerem cu o asemenea insistență. Duhul Sfânt nu lucrează împotriva voinței noastre, ci El lucrează doar dacă noi voim. Harul lui Dumnezeu nu ne lucrează fără a-L chema și fără a împlini voia lui Dumnezeu, pentru ca Duhul Sfânt să ne transforme în ființe bineplăcute lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.
Sărbătoarea Rusaliilor a precedat marea sărbătoare a hramului Catedralei mitropolitane din Sibiu, a Sfintei Treimi. Răspunsurile liturgice din această duminică au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. De asemenea, în cadrul slujbei, diaconul Valentin-Viorel Badiu a fost hirotonit preot pentru Parohia Ludișor, Protopopiatul Făgăraș II, județul Brașov. La final, credincioșii s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Slujire arhierească la Cluj-Napoca
La sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei Evanghelice, ierarhul a vorbit despre semnificațiile praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, precizând că scopul vieții creștinilor este dobândirea Sfântului Duh prin pocăință.
La finalul Sfintei Liturghii, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Radu Munteanu a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, oferită de ÎPS Mitropolit Andrei.
De asemenea, ierarhul a oferit diplome şi premii elevilor şi profesorilor clujeni cu rezultate deosebite la disciplina religie. Au fost premiaţi 53 de elevi şi 34 de cadre didactice. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Duminica Rusaliilor la Alba Iulia
În ziua praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși albaiulieni. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Dorin Ursu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Presaca Ampoiului, Protopopiatul Alba Iulia.
În finalul cuvântului de învățătură rostit cu acest prilej, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Să-L invocăm pe Duhul Sfânt mereu întru noi, fiindcă El este singurul Care ne poate lumina, ne poate purifica și ne poate inspira spre a lucra virtuțile morale și faptele bune. Mângâietorul dumnezeiesc vrea să ne elibereze de orice duh lumesc și superficial, să ne elibereze de toate pasiunile care ne robesc și ne țin închiși într-o repetiție monotonă. Când vine Acesta, monotonia și plictiseala dispar și se instalează sensul, noutatea și prospețimea în existența noastră”.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat Vecernia plecării genunchilor, la care au fost citite cele șapte rugăciuni speciale către Preasfânta Treime, amintind de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt, revărsate peste Sfinții Apostoli și peste ucenici în ziua Cincizecimii, apoi a binecuvântat ramurile de nuc și spicele de grâu, care, mai apoi, au fost împărțite credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie. Aceste ramuri simbolizează limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite la toate neamurile, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujire arhierească la Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie unită cu slujba Vecerniei la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din urbea de pe malurile Crişului Repede, mulţi dintre aceştia fiind îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale româneşti.
Din soborul slujitor a făcut parte și părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, din Arhiepiscopia Bucureștilor. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” al Catedralei Episcopale, dirijat de prof. Ioana Fesus.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, PS Episcop Sofronie al Oradiei a subliniat principalele semnificaţii duhovniceşti ale marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh. După împărtășirea soborului slujitor, părintele Nicolae Tănase a rostit predica la sărbătoarea Cincizecimii.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost urmată de slujba specială a Vecerniei, numită şi a „plecării genunchilor” sau Vecernia Rusaliilor, în timpul căreia s-au citit şapte rugăciuni, în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh. La final, toţi credincioşii prezenţi au primit spice de grâu și ramuri de tei binecuvântate și sfințite.
Hramul Catedralei din Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia hramului. De la momentul târnosirii nivelului întâi al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, hramul acestui sfânt locaş de închinare se ţine în ziua praznicului Pogorârea Sfântului Duh. Din sobor au făcut parte arhim. dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc al Episcopiei, stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă, ales recent de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu titulatura „Sătmăreanul”, arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, arhim. Pantelimon Ilieş de la Mănăstirea Rohia, pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Marius Sabău, paroh în Baia Mare, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, şi pr. Viorel Bud, slujitor al Catedralei, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. Cosmin Lauran.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin a vorbit despre praznicul Pogorârea Sfântului Duh şi întemeierea Bisericii: „Creştinismul a dăruit Europei, în lumina lucrării Bisericii, care a cultivat valorile, tot ce are. Toate valorile fundamentale ale umanităţii sunt creaţia creştinismului. Şi din Europa, primul pământ creştin, s-a încreştinat lumea, pe toate continentele. Şi toate au beneficiat de lucrarea lui Dumnezeu şi a Duhului Sfânt, Care a inspirat pe oameni. Duhul lui Dumnezeu a inspirat pe Apostoli, a întărit pe prooroci, a inspirat marile genii ale umanităţii. A îmbrăcat oamenii simpli cu viaţă adevărată şi cu viaţă de sfinţenie. A umplut cerul de sfinţi Duhul lui Dumnezeu. După Pogorârea Duhului Sfânt, prin botez, toţi suntem candidaţi la sfinţenie. Şi sunt atât de mulţi sfinţi în cerul lui Dumnezeu. Foarte puţini sunt trecuţi în sinaxare şi mai puţini în calendare, dar Dumnezeu îi ştie pe toţi, sunt milioane şi milioane de sfinţi, chiar miliarde, care umplu cerul lui Dumnezeu. Cerul nu mai este gol, e plin de sfinţi”.
PS Episcop Iustin a făcut rugăciuni pentru păstrarea ţarinilor curate şi neatinse de boli şi dăunători, pentru recolte bogate în grădini şi pe câmpuri. Cu această ocazie, au fost binecuvântate şi spicele de grâu cu care credincioşii au mers spre casă.
La praznicul Pogorârii Sfântului Duh, PS Episcop Iustin a subliniat importanţa pentru Biserică a unor personalităţi care au primit, cu această ocazie, distincţii ale Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. Astfel, „Crucea Voievodală Maramureşeană” a fost oferită echipei de proiect al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, formată din arh. Dorel Cordoş, ing. Sorin Zaharia, conf. dr. Gelu Zaharia, pentru proiectarea unor clădiri precum Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Mănăstirea Rohia, Mănăstirea Bârsana, Mănăstirea Săpânța, Mănăstirea Scărișoara Nouă.
De asemenea, „Crucea Voievodală Maramureşeană” a fost oferită şi ziaristului Mircea Crişan, de la Gazeta de Maramureş. Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” a fost oferit medicilor dr. Călin Pop, şeful secţiei Cardiologie, chirurg, şi dr. Cherecheş Viorica, deputat în Parlamentul României. Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” a fost oferit şi jurnalistului Ioana Lucăcel.
De asemenea, au fost premiaţi câştigătorii Concursului de muzică bizantină „Ziua Învierii”.
Sărbătoare la Miercurea Ciuc
Credincioșii din municipiul Miercurea Ciuc au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în Catedrala Episcopală cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului”. De asemenea, ierarhul a oficiat Vecernia plecării genunchilor.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre Duhul Sfânt și lucrarea Sa sfințitoare: „În Evanghelia după Luca ni se spune că Duhul lui Dumnezeu este apa cea vie, dătătoare de viață, fapt ce-l aflăm și din convorbirea Mântuitorului cu femeia samarineancă. Noi știm că Apostolii au vorbit în limbi, pentru că Duhul lui Dumnezeu a descoperit celor din diaspora adevărul Evangheliei lui Dumnezeu, prin gura acestora, astfel încât fiecare înțelegea în limba înstrăinării lui lucrarea mântuitoare a cuvintelor dumnezeiești. Sfântul Apostol Pavel ne spune așa: Biserica este trupul lui Hristos, adică, preoția sfințitoare revărsată în și prin Duhul lui Dumnezeu în Episcopi, și prin punerea mâinilor acestora în Preoți, Diaconi atât ai preoției de mir, cât și monahale, ca pecete a Apostoliei întru Domnul”.
În cadrul slujbei Vecerniei ce se săvârșește în ziua Rusaliilor, după Sfânta Liturghie, prin cele şapte rugăciuni sfințitoare rostite de slujitorii Sfântului Altar, au fost binecuvântate ramurile de tei și de nuc, care simbolizează Duhul Sfânt care S-a pogorât în chip de limbi de foc asupra sfinților ucenici și Apostoli ai Mântuitorului. Aceste ramuri au fost împărțite tuturor credincioșilor spre a fi duse la casele lor în semn văzut al binecuvântării dumnezeiești. PS Episcop Andrei a oficiat şi slujba punerii pietrei de temelie a Paraclisului Episcopal din incinta Centrului Eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei, din Miercurea Ciuc. Noua biserică va purta hramurile „Soborul Sfinților Apostoli” și „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Hram în cartierul zălăuan Porolissum
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, întrucât, în fiecare an, în ziua de Rusalii aceștia își serbează hramul lăcașului de cult. Cu această ocazie, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și părintele Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului și parohul bisericii și părintele Septimiu Gudea, contabilul Episcopiei Sălajului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, PS Episcop Petroniu, împreună cu preoții slujitori, a citit rugăciunile plecării genunchilor, din cadrul rânduielii speciale a Vecerniei, care se oficiază în ziua Pogorârii Sfântului Duh, acestea amintind de multitudinea darurilor Duhului Sfânt, revărsate peste Sfinții Apostoli și peste Ucenici în ziua Cincizecimii. Potrivit tradiției, au fost sfințite și spicele de grâu, care au fost luate, mai apoi, de către credincioși și duse la casele lor. Piatra de temelie a bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul zălăuan Porolissum a fost sfinţită la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, în anul 2000, iar sarcina ridicării acestui lăcaș de cult a fost încredințată pr. Alexandru Horvat. În anul 2004, PS Episcop Petroniu a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noua biserică, iar în anul 2009, ierarhul a sfinţit şi casa parohială.
În urma trecerii la Domnul a parohului Alexandru Horvat, la sfârșitul lunii iulie a anului 2014, PS Episcop Petroniu a numit ca paroh pe Claudiu Nechita, apropiat colaborator al părintelui Alexandru Horvat, în calitate de inspector, în cadrul Sectorului social-filantropic de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului. Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău desfășoară pe parcursul întregului an numeroase acțiuni social-filantropice, cu precădere în perioada sărbătorilor mari ale creștinătății. În 2016 biserica a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de Preasfințitul Episcop Petroniu.