„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujiri arhierești la praznicul Tăierii-împrejur a Mântuitorului și de Sfântul Vasile cel Mare
Ierarhii au oficiat Sfânta Liturghie și au binecuvântat credincioșii, la praznicul Tăierii-împrejur a Mântuitorului și din ziua de sărbătoare a Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, și mama sa Sfânta Emilia. De asemenea, a fost anunțată tematica „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și a „Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”, în Patriarhia Română.
Credincioși din Sibiu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană din oraș. Sfânta Liturghie de la praznicul Tăierii-împrejur a Mântuitorului și din ziua de sărbătoare a Sfântului Vasile cel Mare a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor din care au făcut parte slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
La finalul Sfintei Liturghii ierarhul a vorbit credincioșilor despre praznicul Tăierii-împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos, care ne arată că Legea Vechiului Testament a fost respectată și împlinită de Fiul lui Dumnezeu Întrupat. IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit și despre viața, activitatea și modelul oferit de Sfântul Vasile cel Mare, a cărui Liturghie a fost săvârșită în prima zi din an, dar și despre momentul important de trecere la un nou an, când credincioșii sunt chemați să înțeleagă și să primească binecuvântarea pe care Dumnezeu a adus-o timpului prin Întruparea lui Hristos și venirea Sa în lume.
„Vă transmitem tuturor binecuvântare, mulți ani fericiți și rodnici și să ne rânduiască Dumnezeu în acest nou an mai multă liniște și mai multă pace, să ne ierte Bunul Dumnezeu păcatele făcute anul trecut și să ne ajute să fim mai buni în acest nou an”, a spus ierarhul.
Părintele Mitropolit a urat „La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele și ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare și i-a binecuvântat și felicitat pe toți credincioșii prezenți în Catedrala mitropolitană din Sibiu în prima zi din noul an.
Sărbătoare la Catedrala din Cluj-Napoca
În prima zi a anului nou, la Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, protos. Simeon Pintea, părinții slujitori ai Catedralei și preoții profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă. La slujbă a asistat și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „An nou – Om nou”, în care vorbește despre cele trei mari sărbători din prima zi a anului: Tăierea-împrejur a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare și anul nou, dar și despre omul înnoit prin botez.
„Harul lui Dumnezeu așteaptă ca noi să împlinim poruncile lui Dumnezeu, să facem fapte bune, ca să devenim, efectiv, o făptură nouă în Hristos. Râvnim, an nou fiind, să devenim oameni noi. Botezați fiind, dorim să adăugăm la Harul lui Dumnezeu și lucrarea noastră”, a spus IPS Mitropolit Andrei în cuvântul său de învățătură.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei, alături de soborul de preoți și miile de credincioși, au cântat tradiționalul „La mulți ani!” și l-au sărbătorit pe PS Vasile Someșanul, cu ocazia aniversării a 70 de ani de viață și a prăznuirii Sfântului Vasile cel Mare.
Liturghie arhierească la Alba Iulia
În ziua Praznicului Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, când Biserica face pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din orașul Marii Uniri. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în Catedrala arhiepiscopală.
Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, IPS Arhiepsicop Irineu, făcând referire la trecerea timpului, a evidențiat faptul că „noi nu avem pe acest pământ cetate stătătoare”, reliefând totodată faptul că, „în perspectiva dobândirii veșniciei fericite, trebuie să facem din timpul și spațiul în care trăim o «antecameră» a Împărăției lui Dumnezeu”. De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că „noi trebuie să trăim această viață trecătoare ca pe o datorie de restituit pentru Mântuitorul Hristos, Cel Care a murit și a Înviat pentru întreaga omenire”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Liturghie în Biserica „Sfântul Dimitrie”, Oradea
La opt zile de la marele praznic al Naşterii Domnului, în prima zi din anul nou civil 2019, marți, 1 ianuarie, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și face pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Oradea, în prezenţa unui mare număr de credincioşi.
Răspunsurile liturgice au fost date de corurile reunite de la bisericile „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț” din Oradea-Nufărul și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Oradea-Ioșia, dirijor fiind prof. Laviniu Chișvasi.
A fost cea dintâi Sfântă Liturghie arhierească în noua biserică ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Oradea, după finalizarea lucrărilor de construcție a noului sfânt lăcaș și amenajarea pentru slujire a interiorului bisericii. În anul 2008, în ziua de 19 octombrie, PS Episcop Sofronie a sfințit și așezat piatra fundamentală a bisericii, iar între anii 2009-2018, prin grija părintelui Dan Lele s-a zidit noul sfânt lăcaș. În anul 2018, la praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, 26 octombrie, s-a început slujirea liturgică în noua biserică.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii împărătești a Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos, dar și despre marele părinte și dascăl al Bisericii, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, pomenit în această zi: „Sărbătoarea împărătească a Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului ne amintește, an de an, că Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul Veșnic al Tatălui, după Nașterea Sa după Trup, luându-Și fire omenească, a împlinit tot ceea ce cerea Legea iudaică pentru orice întâi născut de parte bărbătească, ca semn al legământului dintre Dumnezeu și poporul Său. Domnul nostru Iisus Hristos, supus fiind și ascultător întru toate, până la moarte, și încă moarte pe Cruce, a fost dus de către părinții Săi, Sfânta Fecioară Maria și Dreptul Iosif, Logodnicul Născătoarei de Dumnezeu și tatăl adoptiv al Pruncului Iisus, pentru a fi tăiat împrejur după trup la opt zile de la naștere. Totodată, așa cum era tradiția, în cea de-a opta zi, atunci când noul născut era tăiat împrejur, i se punea și numele. Din această veche rânduială se păstrează în Biserica noastră, Israelul cel nou, obiceiul ca, în a opta zi de la naștere, copilului nou născut să i se pună numele”. Ierarhul a mai arătat că nu mai trebuie să se împlinească tăierea împrejur cea după trup în Legea cea Nouă: „Pentru că, începând de la Sinodul Apostolic din anul 50 de la Ierusalim, Sfinții Apostoli au hotărât să nu se pună peste măsură obligațiile Legii lui Moise celor ce intră în Legea harului, nefiind obligatorie tăierea împrejur după trup. Aceasta deoarece, Domnul Iisus Hristos, făcându-Se El tăiere împrejur după trup pentru toți cei care aveau să creadă în El și care, în Legea cea Nouă, a harului, nu mai au trebuință de tăierea împrejur cea după trup, noi toți, fiii și fiicele Bisericii, prin Taina Sfântului Botez, primim tăierea împrejur cea duhovnicească a inimii, tăierea voii noastre păcătoase și supunerea noastră, întru toate, voii Părintelui ceresc. Mântuitorul Iisus Hristos le-a împlinit pe toate, întocmai cum cerea Legea, pentru a ne scoate pe noi din orice robie și a ne duce la măreția libertății fiilor lui Dumnezeu după har”.
De asemenea, PS Sofronie a mai arătat că „astăzi, în cea dintâi zi din noul an civil, este și ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, când se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, o Liturghie foarte bogată în conținut, în care ne este descoperită, în rezumat, întreaga istorie a mântuirii, inspirată din cea mai veche Liturghie a Bisericii, Liturghia Sfântului Iacob, rudenia Domnului, primul episcop al Ierusalimului, pe care l-am serbat în duminica ce a trecut, duminica după Nașterea Domnului”.
La încheierea cuvântului de învățătură rostit în cea dintâi zi a anului 2019, ierarhul a adresat urari celor prezenți: „Fie ca anul care începe astăzi să fie anul binecuvântării lui Dumnezeu! Să ne așezăm, și anul acesta, speranțele noastre înaintea lui Dumnezeu, chemându-L în ajutor, împreună cu îngerii Săi cei buni și ascultători, ca să ne ferească de îngerii întunericului și să ne călăuzească, prin Fiul Său, Domnul nostru Iisus Hristos, în Duhul Sfânt, spre lumina Împărăției cerurilor. Iar până când vom ajunge, cu ajutorul lui Dumnezeu, la acel liman, să ne rugăm ca, prin bunătatea Sa, Dumnezeu să lumineze toate zilele vieții noastre”.
Parohul Dan Lele, a adresat ierarhului mulțumiri pentru slujirea în cea dintâi zi din noul an 2019 în noul sfânt lăcaș, prima Sfântă Liturghie arhierească săvârșită în noua biserică, exprimându-și recunoștința față PS Episcop Sofronie, la a cărui inițiativă s-a construit biserica și sub a cărui purtare de grijă s-au împlinit toate lucrările pastoral-misionare și ctitoricești din acest loc. De asemenea, au fost aduse mulțumiri ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș.
În cuvântul rostit la final, PS Episcop Sofronie a adresat felicitări parohului, coslujitorilor și credincioșilor pentru biserică ridicată, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, după planurile bisericii din Tesalonic, Grecia, închinate Maicii Domnului (Παναγία τῶν Χαλκέων) a arămarilor și meșterilor fierari (secolul XI). De asemenea, ierarhul a adresat urări de ani mulți, binecuvântați și plini de har, în sănătate, pace și bucurie duhovnicească tuturor dreptmăritorilor creștini, cu prilejul intrării în noul an civil 2019 și tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.
Sfânta Liturghie arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoți şi diaconi.
Din soborul care a slujit la prima Sfântă Liturghie din acest an au făcut parte arhim. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, preoţii slujitori ai Catedralei episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare: pr. Viorel Bud, pr. Vasile Botiş, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Florin Bălan, pr. Claudiu Ciascai, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-Deum pentru binefacerile revărsate asupra preoţilor şi credincioşilor din Eparhie în anul care a trecut.
La momentul pricesnei, PS Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură despre praznicele zilei, Tăierea-împrejur după trup a Domnului, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, şi mama sa Sfânta Emilia, precum şi despre începerea anului nou civil.
Prima data, PS Episcop Iustin s-a oprit, în cuvântul de învățătură, la sărbătoarea împărătească a Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos, la opt zile după Naştere, când a fost dus la templu și a primit numele Iisus.
PS Episcop Iustin a vorbit, apoi, credincioşilor din Catedrală despre viaţa plină de sfinţenie a Sfântului Vasile cel Mare, despre împlinirile sale duhovniceşti, modelul de urmat pe care îl oferă credincioşilor din toate timpurile, despre Vasiliada, oraşul milei creştine şi al filantropiei şi despre mama sa, Sfânta Emilia.
„Acest mare părinte a avut o viaţă impresionant de aspră, aproape ca Sfântul Ioan Botezătorul. A fost un mare postitor, un mare ascet şi un mare monah. A şi alcătuit regulile mari şi mici ale vieţii monahale după care se conduce monahismul răsăritean, cu regulile şi canoanele pe care le-a rânduit Sfântul Vasile cel Mare pentru miile de monahi care existau în timpul vieţii lui în mănăstiri”, a spus ierarhul.
PS Episcop Iustin a adus în continuare un omagiu satului românesc ca păstrător ancestral al identităţii naţionale şi al valorilor universale, la începutul anului 2019, proclamat de Sfânul Sinod „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”, în Patriarhia Română.
„Satul românesc este păstrătorul tuturor valorilor noastre sfinte, al credinţei strămoşeşti, ortodoxe şi al tuturor tradiţiilor şi valorilor noastre sacre. Satul românesc este creatorul, prin familiile binecuvântate care trăiesc în aceste sate, al patrimoniului sacru, biserici şi mănăstiri, este cel ce a născut, prin familiile binecuvântate, oameni mari, oameni de geniu, conducători, voievozi, oameni de cultură creştini şi foarte mulţi sfinţi. De aceea, îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru acest dar pe care ni l-a făcut pentru 2019, Îi mulţumim pentru ce ne-a dăruit în Anul Centenar al unităţii de neam şi de credinţă. Am făcut şi noi, lui Dumnezeu, prin Patriarhul nostru şi prin păstorii Bisericii şi poporul român un dar de Centenar, Catedrala Mântuirii Neamului, iar acum, în anul acesta al satului vom cinsti pe toţi bărbaţii mari şi luminaţi şi mai ales pe eroii neamului. Astăzi am conferit Ordinul «Sfântul Iosif Mărturisitorul» unui maior în rezervă, care a luptat pentru unitatea poporului român şi pentru satul românesc, i-am conferit această distincţie, pentru că în 13 februarie 2019 va împlini 100 de ani. Este un monument sacru în viaţă fiecare astfel de personalitate, care şi-a adus contribuţia la evoluţia şi păstrarea valorilor în satul nostru românesc. Slavă lui Dumnezeu şi Sfântului Ierarh Vasile pentru această binecuvântată şi sfântă zi pe care ne-a dăruit-o astăzi în toată Patriarhia Română şi în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului”, a afirmat PS Episcop Iustin.
Pentru cinstirea Anului Omagial al satului românesc a fost pictată o icoană a Maicii Domnului, cu Domnul Iisus Hristos în medalion pe piept, iar în partea stângă de sus este zugrăvit Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în partea dreaptă sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii acestei zone. Jos, în icoană, este pictat un sat tradiţional, aşezat la baza a două dealuri, cu o biserică din lemn, poartă din lemn şi case tradiţionale, la baza icoanei, în partea stângă, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, iar în partea dreaptă Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare.
Icoana a fost sfinţită de PS Episcop Iustin, după încheierea Sfintei Liturghii şi va fi pusă la închinare în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” în acest An Omagial al satului românesc.
Ierarhul a oferit Crucea Ordinului „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” căpitanului în rezervă Ioan Andreica din Baia Mare, care va împlini 100 de ani în 13 februarie 2019. Căpitanul Ioan Andreica a intrat în al doilea război mondial cu gradul de sergent major, fiind elev în şcoala militară, şi a ieşit din război cu gradul de căpitan, pe care îl are şi în prezent. A luptat, ca tanchist, în război, la Cotul Donului, la Iaşi, Târgu Frumos, Podul Iloaiei, Valea Mureşului, la Oarba de Mureş, fiind doar el şi încă un alt luptător care mai trăiesc după această bătălie. A luptat la Turda, pe Feleac, pe Valea Someşului, pe dealurile din Sălaj, a continuat la Nyiregyhaza, Debrecin, Takay, Miskolc, Hron, Svolen, Praga, Bratislava şi a încheiat războiul la Schiseldorf, în Austria. A dezertat, în 1942, din armata ungară, ca să lupte alături de români. Este văduv de 10 ani, soţia Elena a decedat în 3 aprilie 2008. Merge în fiecare duminică şi sărbătoare la biserică, fiind foarte credincios. Citeşte zilnic Biblia, ține toate posturile de peste an şi posteşte miercurea şi vinerea.
Slujre arhierească la Miercurea Ciuc
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei i-a îndemnat pe credincioșii prezenți „să trăiască timpul vieții ca pe un dar primit de la Dumnezeu cultivat prin iubire față de semeni și față de Creatorul, așa cum ne învață Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei în lucrarea filantropică numită «Vasiliada». Să ne ridicăm din păcate prin pocăință, iar faptele bune săvârșite în viață să ne pregătească viața veșnică în Împărăția Cerurilor”. PS Episcop Andrei le-a urat mulți și binecuvântați ani celor prezenți la slujba religioasă, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Slujire arhierească în Parohia Subcetate, Sălaj
În prima zi a anului 2019, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Subcetate, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Alături de ierarh au slujit Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei și parohul Cătălin Lazar. La slujbă au fost prezenți numeroși credincioși, care s-au adunat și în acest an la biserică, pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu și pentru a-I cere, în continuare, ajutorul.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, parohul Cătălin Lazăr a mulțumit PS Episcop Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.
Biserica din localitatea Subcetate a fost construită în anii 1939-1940, prin stăruinţa preotului Pavel Pordea, a epitropului Florian Fiţ şi a credincioşilor. Este zidită din cărămidă mică, pe un fundament de piatră, în interior, distingându-se cele trei despărţituri caracteristice stilului răsăritean: altar, naos şi pronaos. Iconostasul este confecţionat din lemn de brad strunjit, iar icoanele de pe el sunt pictate pe placaj. Alăturat Sfântului Altar se află sacristia pentru spovedanie. Pereţii interiori, în cea mai mare parte, sunt zugrăviţi, având pictate doar câteva pasaje biblice şi pe Sfinţii Apostoli, toate acestea fiind lucrate în anul 1973.
După instalarea pr. Cătălin Lazar ca paroh, în anul 2011, au fost efectuate ample lucrări de reparaţii la lăcaşul de cult. Astfel, acoperişul bisericii a fost reparat şi vopsit, au fost înlocuite jgheaburile şi burlanele, pereţii au fost zugrăviţi, gardurile au fost curăţate şi vopsite, au fost înlocuite porţile, fiind realizate şi alte lucrări de înfrumuseţare şi întreţinere. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
În data de 12 octombrie 2014, în urma lucrărilor de reînnoire efectuate asupra bisericii, PS Episcop Petroniu a resfințit lăcașul de cult și i-a acordat parohului distincția de sachelar.
În paralel cu lucrările executate la biserică, au fost efectuate şi lucrările la casa parohială, al cărei interior a fost refăcut în totalitate, acestea fiind binecuvântate de PS Episcop Petroniu în data de 21 februarie 2016.
Liturghie arhierească la Streisângeorgiu, Hațeg
Marți, 1 ianuarie, în prima zi a anului nou, când se prăznuiește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Streisângeorgiu, Protopopiatul Hațeg.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre meșteșugul și importanța rugăciunii, „prin aceasta noi având posibilitatea de a rămâne aproape de Dumnezeu, care L-a trimis în lume pe Fiul Său pentru mântuirea noastră. Rugăciunea are cea mai mare putere, pentru că poate pune în mișcare mâna care conduce universal”. La final, PS Episcop Gurie le-a urat celor prezenți „La mulți ani!” cu multe împliniri duhovnicești, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.