„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujiri arhierești la sărbătorea Înălțărea Sfintei Cruci
La sărăbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, mai multe locașe de cult au avut hram. Cu această ocazie, ierarhii au vorbit credincioșilor despre importanța cinstirii Sfintei Cruci, iar în unele locuri credincioșii au făcut procesiuni.
Hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” din Sădinca, județul Sibiu, a adunat și în acest an mulțimi de credincioși din comunitățile apropiate de așezământul monahal, din Sibiu, Maramureș și alte zone ale țării. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte starețul mănăstirii, ieroschimonahul David Stoica, secretarul eparhial, pr. Cristian Vaida, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, și alți slujitori ai sfintelor altare. La Sfânta Liturghie au fost prezenți primarul Sibiului, Astrid Fodor, primarul comunei Loamneș, Maria Greavu, primarul comunei Sadu, Valentin Dumitru Ioan Ivan, precum și alte oficialități și oaspeți. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Licinius Gabriel Ciochină a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre marele praznic din 14 septembrie: „Crucea ridicată în Biserica din Ierusalim a văzut-o și Sfânta Maria Egipteanca, cea care a încercat să se atingă de Sfânta Cruce, dar n-a putut până când nu s-a lepădat total de toate păcatele ei. Evenimentul acesta s-a repetat în secolul al XIX-lea, când Sfânta Cruce a fost luată de perși și a fost redobândită. S-a îndătinat ca 14 septembrie să fie praznic asemenea praznicelor împărătești pentru că cinstirea pe care o aducem noi Sfintei Cruci nu este o cinstire adusă unei materii, unui lemn. Avem până astăzi părticele din lemnul Sfintei Cruci împărțite în toată lumea. Noi aducem cinstire Celui care S-a jertfit pe lemnul Crucii, iar acest obiect sacru devine un mijloc prin care ne atingem de însuși Hristos, pentru că pătimind pe Cruce, curgând sângele Său pe lemnul Crucii, l-a sfințit, devenind un altar sfânt”.
Hramul s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea părintelui stareț David Stoica și cu ceremonia de acordare unor acte de cinstire primarului Astrid Fodor, primarului Valentin Dumitru Ioan Ivan și mai multor binefăcători. Actele de cinstire au fost oferite de IPS Mitropolit Laurențiu în semn de apreciere pentru sprijinul acordat mănăstirii sibiene. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și au primit iconițe.
Hramul Mănăstrii Cășiel, Cluj
La praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii de la Cășiel, județul Cluj, unde a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, cu ocazia hramului așezământului monahal.
Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Dej, Ioan Buftea, duhovnicul mănăstirii Cășiel, protos. Serafim Bădilă și alți preoți din satele învecinate mănăstirii.
Slujba a fost oficiată pe altarul de vară, în prezența a mii de credincioşi veniți atât din județul Cluj, precum și din Bistrița-Năsăud, Maramureș, sau din alte părţi ale ţării. Pelerinii prezenți la hram s-au putut închina la o părticică din lemnul Sfintei Cruci și la racla cu părticele din sfintele moaște ale celor peste 50 de sfinți, păstrate la acest așezământ monahal.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Crucea este izvorul Tainelor”, prilej cu care a vorbit despre importanța sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, îndemnându-i pe credinciși să aibă o credință puternică în Dumnezeu și să săvârșească fapte bune. La final, părintele Serafim Bădilă, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la sărbătoarea așezământului monahal.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar la momentul pricesnei, Eugenia Marinescu a cântat mai multe pricesne închinate Sfintei Cruci.
Sărbătoarea hramului Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel a început din ajunul praznicului, cu oficierea slujbei Privegherii și a rânduielii tunderii în monahism a patru viețuitoare, de către IPS Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În după-amiaza zilei de vineri, 14 septembrie, IPS Mitropolit Andrei s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Cara, județul Cluj, ocazie cu care a sfințit o cruce, amplasată la intrarea în sat. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul parohiei. La slujba de sfințire, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, parohul bisericii din Cara, Florin Colcer, și preoții din Cercul preoțesc Sânnicoara al Protopopiatului Cluj I.
Cu această ocazie, IPS Andrei le-a adresat celor prezenți, credincioși, preoți, autorități locale și reprezentanți ai altor culte din zonă, un cuvânt de învățătură, vorbind despre importanța cinstirii Sfintei Cruci, simbolul biruinței: „Sub Cruce ne strângem, cu Crucea ne închinăm, Hristos ne conduce oricând Îl urmăm”. Troița, a zecea amplasată pe raza localității Cara, a fost ridicată prin osteneala credincioșilor, sub atenta supraveghere a sculptorului Liviu Mocan, fiu al satului, din dorința lor de a așeza câte o cruce la hotar, precum și la intrarea în sat. Liviu Mocan este autorul grupului statuar „Stâlpi împușcați’’ din Piața Unirii, Cluj-Napoca, și al ciclului „Semințe’’, amplasat pe parcursul anului 2007 în Sibiu – Capitală Culturală Europeană, precum și a Ansamblului de Cruci „Poarta Vieții”, amplasat la intrarea în comuna Cojocna, Ansamblu din care face parte și Crucea de la Cara.
Slujire arhierească la Lupșa, Alba
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Lupșa, județul Alba, care și-a sărbătorit hramul. În ajunul sărbătorii, ierarhul a oficiat slujba Vecerniei Mari cu Litie, după care a rostit un cuvânt duhovnicesc despre Sfânta Cruce. În ziua praznicului, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La finalul slujbei, părinții ieromonahi Rafail Barabulă și Sofronie Trifoi, slujitori ai Mănăstirii Lupșa, au fost hirotesiți întru protosinghel.
Adresându-se numeroșilor pelerini, IPS Arhiepiscop Irineu, reliefând puterea biruitoare a Sfintei Cruci, a spus: „Moștenitorii Împărăției cerurilor vor fi purtătorii crucii, cărora Hristos le-a promis: «Plata voastră multă este în ceruri» (Mt. 5, 12). Oricare ar fi necazurile și lipsurile, asperitățile și durerile, să fim siguri că dincolo de Golgota încercării este biruința Învierii. Așa a fost pentru români! Dincolo de crucea suferințelor lor multiple, a sosit ziua reînvierii noastre naționale. Precum ne încredințează Sfântul Efrem Sirul, în Sfânta Cruce este o putere formidabilă, ea fiind nădejdea celor disperați, limanul celor înviforați și mângâierea celor întristați. Înarmați cu puterea Sfintei Cruci, poporul acesta din Țara Carpatică și din Munții Apuseni a biruit obstacolele, a înfrânt pe dușmanii seculari și a văzut cu ochii împlinirea crezului său legitim, cea mai mare împlinire națională a românilor din toate timpurile, precum spune un ilustru istoric, Președintele Academiei Române”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Sâmbătă, 15 septembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, IPS Arhiepiscop Irineu a săvârșit, la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa, slujba tunderii în monahism a fratelui Epifanie. La ceremonie a participat obștea mănăstirii, în frunte cu arhimandritul Melhisedec Ungureanu, starețul vetrei monahale de la Lupșa, fiind prezent și părintele Nicodim, fost stareț al Mănăstirii Crasna.
Sfânta Cruce cinstită la Nucet, Bihor
În ziua praznicului împărătesc al Înălțării Sfintei Cruci, vineri, 14 septembrie, medici, cadre medicale și pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Nucet, județul Bihor, precum și numeroși dreptmăritori creștini din Parohia Nucet s-au întâlnit cu Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare realizate la biserica ocrotită de Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon din incinta așezământului medical, în interior și în exterior, între anii 2015-2018. Cu acest prilej, ierarhul a așezat încă un ocrotitor al sfântului lăcaș, pe Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, făcătorul de minuni. Au fost prezenți, la sfintele slujbe, și oficialități centrale și locale, alături de conducerea spitalului.
După citirea pericopei evanghelice rânduită a se citi în această zi de praznic la Sfânta Liturghie, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, PS Episcop Sofronie a rostit o predică în care a subliniat importanţa şi semnificațiile praznicului Înălţării Sfintei Cruci, arătând că în biruința Sfintei Crucii pe care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos se ascunde biruința Învierii Sale: „Sfânta Biserică Ortodoxă, în fiecare an, la 14 septembrie serbează Înălțarea Sfintei Cruci înaintea poporului, la Ierusalim, după ce a fost descoperită în urma stăpânirii persane, dar și amintirea Înălțării Sfintei Cruci după descoperirea ei de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin, la Iersualim, fiind identificată, deși fusese îngropată, după tăblița pe care era scris evreiește, grecește și latinește, «Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor»”.
Astfel, „serbarea Înălțării înaintea poporului a Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos este serbarea Domnului Iisus Hristos, pentru că, odată răstignit pe Cruce, El, Cel fără de păcat pentru păcatele noastre, ale oamenilor, nu Se mai desparte de Sfânta Cruce, devine inseparabil, prin simbolul jertfei Sale mântuitoare, prin realitatea faptului că El, Fiul lui Dumnezeu Care S-a făcut Om, a fost răstignit cu trupul pe Cruce. Crucea Domnului, însă, este biruitoare, este triumfătoare, iar semnul ei ridicat și Crucea însăși înălțată înaintea poporului este semn al biruinței, pentru că nu moartea pe Cruce a avut ultimul cuvânt pentru Domnul nostru Iisus Hristos, ci Învierea Sa din morți, a treia zi, după cum se prorocise”.
Ierarhul a mai arătat că „Învierea, așadar, stă ascunsă în Sfânta Cruce. De aceea, pe de o parte, în Sfânta Cruce întotdeauna Îl vedem pe Domnul nostru Iisus Hristos, iar pe de altă parte, nu putem despărți Crucea Domnului de Învierea Sa. Pentru noi, cei care credem în jertfa mântuitoare și în Învierea Domnului, în biruința Crucii se ascunde biruința Învierii, izvor de bucurie, de pace, de mângâiere, de mântuire. Prin Crucea biruitoare asupra morții și asupra păcatului, prin care moartea a fost omorâtă, prin care moartea noastră, a oamenilor, s-a zdrobit, prin care iadul s-a pustiit, prin Crucea Domnului ne țâșnește, ca dintr-un izvor viu și îndestulat, bucuria Învierii împreunată cu speranța că și noi, în Ziua Domnului, vom învia”.
La finalul Sfintei Liturghii, Marian Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei şi Șteiului, și părintele Ioan Chira, parohul din Nucet, care are în grijă și biserica din cadrul Spitalului de Psihiatrie din localitate, au mulţumit celor prezenți. În încheiere, ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care și-a exprimat bucuria prezenței în mijlocul medicilor și pacienților spitalului, felicitând pe parohul Ioan Chira pentru lucrările realizate. De asemenea, ierarhul a oferit diplome de apreciere celor care au sprijinit înnoirea sfântului lăcaș.
Liturghie arhierească la Ip, Sălaj
Cu ocazia praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ip, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru diacon pe Dumitru-Florin Pușcaș, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Ceaca, din Protopopiatul Jibou. La finalul slujbei, ierarhul a acordat o diplomă de apreciere primarului comunei Ip, pentru implicarea acestuia în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la biserica parohiei.
În continuare, PS Episcop Petroniu a oficiat o slujbă de pomenire a celor 157 de localnici români, care au fost asasinați, în toamna anului 1940, de armata ungară, în complicitate cu etnicii maghiari locali, sub pretextul răzbunării a doi militari unguri, morți într-o explozie ce a avut loc în Comuna Ip, în data de 7 septembrie 1940, cu ocazia trecerii trupelor prin localitate.
După slujba parastasului, au avut loc depuneri de jerbe şi coroane de flori la mormântul românilor uciși, la eveniment fiind prezenți și reprezentanţi ai instituțiilor județe și locale, precum și reprezentanți ai partidelor.
În anul 2008, în apropiere de biserica veche, s-a ridicat în cimitirul ortodox din satul Ip un altar de vară, care a fost aşezat lângă mormântul celor 157 de persoane, care au fost asasinate în toamna anului 1940. Tot în același an, a fost executată o reparaţie capitală la vechiul lăcaș de cult din cimitir, tencuiala fiind dată jos până la cărămidă, iar fundația fiind întărită cu stâlpi din beton. De asemenea, biserica a fost tencuită atât în interior, cât și în exterior, s-a turnat șapa de beton, iar acoperişul a fost reparat. Toate aceste lucrări au fost sfințite de PS Episcop Petroniu, în data de 14 septembrie a anului 2008. Până în anul 2000, localitatea Ip a fost filie a Parohiei Porţ. Începând cu acest an, sub păstorirea pr. Ioan Marian s-au derulat o serie de lucrări de înfrumusețare a celor două lăcașuri de cult și a casei parohiale.
Sărbătoare la Prislop, Hunedoara
La praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, alături de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Episcop Daniil. În cuvântul de învățătură rostit, PS Episcop Andrei a vorbit despre istoria aflării lemnului Sfintei Cruci și despre cinstirea acesteia în Biserica Ortodoxă. De asemenea, PS Episcop Daniil a vorbit credincioșilor despre puterea Sfintei Cruci, dar și despre importanța familiei, ca fiind „mica Biserică”.
La final arhipăstorul hunedorean, PS Episcop Gurie, a rostit un cuvânt de mulțumire adresat tuturor celor prezenți la hramul așezământului monahal de la Prislop. După Sfânta Liturghie, soborul slujitor a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul mănăstirii.
Liturghie arhierească la Bunești, Brașov
La praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din comuna Bunești, județul Brașov, a fost în sărbătoare. Obștea condusă de stareța Hrisostoma Cruşoveanu l-a primit pe Preasfințitul Iarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La Bunești, cu diferite ocazii cum ar fi Joia mare a Paștelui, Înălțarea Sfintei Cruci, se fac procesiuni pe „Drumul Crucii”, spre crucea „Golgotei" așezată pe dealul din apropierea așezământului monahal.
PS Episcop Ilarion Făgărășanul a oficiat, în ajun, împreună cu obștea și preotul slujitor al acestei mănăstiri, protosinghelul Clement, slujba de priveghere, cuprinzând Vecernia unită cu Litia și Utrenia, la sfârșitul căreia a pus spre închinare Sfânta Cruce, urmând tipicul specific acestei sărbători.
În ziua sărbătorii, PS Episcop Ilarion Făgărășanul a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară, înconjurat de un sobor de preoți printre care protosinghelul Clement – preotul slujitor al acestei mănăstiri și ieromonahul Celestin Florescu de la Schitul „Nașterea Maicii Domnului”, comuna Bazna, județul Sibiu.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a făcut referire la vestirea Sfintei Cruci, ca Taină, în Vechiul Testament, cum a fost ea adeverită în Noul Testament, istoricul prăznuirii ei, cât și învățămintele pe care credincioșii le pot avea din această sărbătoare.
Ierarhul a menționat că „Mântuitorul S-a jertfit pe Cruce pentru ridicarea tuturor păcatelor lumii, căci Cel răstignit este Fiul lui Dumnezeu întrupat, și tot prin Cruce se biruiește diavolul, cel ce a amăgit pe strămoșul Adam și pe Eva. În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite: primul este descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos și înălțarea ei solemnă în văzul poporului de către Episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie, iar cel de-al doilea eveniment din istoria Sfintei Cruci sărbătorit astăzi este aducerea Crucii de la perșii păgâni, la anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioșilor, tot într-o zi de 14 septembrie (…) Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat ca astăzi să fiu la Mănăstirea Bunești, pentru a ne ruga împreună cu obștea mănăstirii, cu dumneavoastră, care a-ți venit în număr mare. Dumnezeu să vă răsplătească osteneala și să socotească toți pașii pe care i-ați făcut până la această mănăstire. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți”, a spus ierarhul.
După Sfânta Liturghie, PS Episcop Ilarion Făgărășanul, soborul de preoți și credincioșii veniți din zonă au pornit în pelerinaj pe „Drumul Crucii”, rugându-se la icoanele cu Mântuitorul Hristos purtând Crucea spre Golgota, la fiecare dintre cele 14 popasuri amplasate până în vârful dealului. Au fost rostite, de asemenea, rugăciuni de mulțumire și binecuvântare, iar la final au fost recitate poezii închinate Sfintei Cruci. După procesiune, la poalele dealului s-a oficiat slujba parastasului.
Hram la Săpânța Peri, Maramureș
Vineri, 14 septembrie, la sărbătoarea împărătească Înălţarea Sfintei Cruci, Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, în prezenţa unei mulţimi de credincioşi, Sfânta Liturghie la Mănăstirea din Săpânţa Peri, cu ocazia hramului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Thelogos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. PS Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre puterea Sfintei Cruci, care izvorăşte din jertfa Mântuitorului Iisus Hristos.
Mănăstirea Săpânţa a fost ridicată din iniţiativa preotului Grigore Luţai, parohul din Săpânţa, ca o cinstire şi prelungire a activităţii Mănăstirii din Peri, stavropighie a Patriarhiei Constantinopolului, distrusă în urmă cu câteva sute de ani, care se afla la doar câţiva kilometri peste Tisa, azi pe teritoriul Ucrainei. De aceea, mănăstirea se numeşte Săpânţa Peri, spre veşnică aducere aminte a mănăstirii care exista aici în secolul al XIV-lea.
Sărbătoare la Dej
În ziua sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, în biserica mare a Parohiei „Sfântul Apostol Andrei”, a fost săvârșită prima slujbă religioasă. Ioan Buftea, protopopul Dejului, împreună cu toți preoții Cercului Preoțesc al municipiului Dej, au săvârșit slujba de sfințire a apei și a untdelemnului, apoi au înălțat rugăciuni de binecuvântare a sfântului locaș. La finalul slujbei, protopopul Ioan Buftea a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Biserica, poartă a Cerului”, prin care a explicat importanța Bisericii în viața unei comunități. De asemenea l-a felicitat pe parohul, Silviu Pop și pe credincioși pentru implicarea în înălțarea bisericii. În încheiere, parohul Silviu Pop, a mulțumit celor care au sprijinit biserica încă din momentul punerii pietrei de temelie, 15 mai 2011.