„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhierești la Sfintele Paști
În zilele de praznic ale Învierii Domnului Iisus Hristos, numeroși credincioși au primit binecuvântare arhierească și au participat la slujbele oficiate de ierarhi. În cea de a doua zi de Paști a fost pomenit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, iar cu acest prilej, numeroase locașuri de cult au avut hram.
În a doua zi de Paști credincioșii din Brașov au participat în număr mare la sfințirea picturii de la Biserica „Învierea Domnului” din oraș. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Din sobor au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii locașului de cult și alți preoți de la bisericile din oraș. Cei doi arhierei au sfințit catapeteasma și pictura locașului de cult, iar mai apoi au oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly” din Brașov.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie care a vorbit credincioșilor despre răscumpărarea adusă oamenilor prin Învierea Domnului și despre Sfântul Gheorghe, marele mucenic prăznuit în acest an în a doua zi de Paști: „Învierea lui Hristos este marea întâlnire dintre Adam și Eva, în iad. Și de acolo, Hristos, prin Adam și Eva, face o transfuzie de viață întregii umanități și ne dă, obiectiv vorbind, puterea aceasta să ne asumăm adevărul acesta unic din istoria umanității, absolut nou și anume că moartea este biruită.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cel care, prin mucenicia sa, a trăit la modul plenar acest adevăr. Pentru un mucenic nimic nu este mai important decât această energie a Învierii lui Hristos, transpusă în adevărul că moartea nu mai înseamnă nimic odată cu Învierea lui Hristos. (…) Hristos este Cel care ridică pe fiecare om care se află în iadul păcatului, îl ridică de încheieturile mâinilor, așa cum i-a ridicat pe Adam și Eva, dându-le puls, dându-le viață, entuziasm, energie”.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Laurențiu i-a hirotesit iconomi stavrofori pe cei doi preoți ai bisericii, Marius Ioan Popa și Marius Constantin Uță, iar părintele Ion Dinu, ctitorul bisericii, în prezent ieșit la pensie, a primit din partea Părintelui Mitropolit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, Consiliului Județean Brașov care a sprijinit lucrările la această biserică, precum și pictorului Paul Bătăiosu. Părintele Mitropolit i-a felicitat și le-a mulțumit preoților și credincioșilor de la biserica brașoveană pentru eforturile depuse ca, în doar trei ani de la târnosirea locașului de cult, să susțină pictarea interioară: „Biserica dumneavoastră are un hram mare, cea mai mare sărbătoare din timpul anului bisericesc, praznicul de care depind toate celelalte sărbători. Mai presus de toate, acest hram ar trebui prăznuit în fiecare duminică, pentru că fiecare duminică este o sărbătoare a Învierii Domnului. În această săptămână, numită Săptămâna Luminată, Biserica a rânduit să găsim mărturiile despre arătările Mântuitorului Iisus Hristos după Învierea Sa”.
A urmat premierea Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, etapa pe Protopopiatul Brașov. Elevii câștigători au primit diplome și premii în bani, iar ceilalți elevi brașoveni au primit diplome de participare. Premierea a fost făcută de Părintele Mitropolit Laurențiu, împreună cu protopopul Dănuț-Gheorghe Benga, iar elevii au fost binecuvântați și felicitați.
Sfințire la Sibiu
Credincioșii din Sibiu au participat în număr mare la sfințirea altarului de la noua biserică din cartierul Ștrand. Sfințirea altarului Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost oficiată în a treia zi de Paști de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, parohul bisericii, pr. Gheorghe Sabău și alți slujitori ai sfintelor altare. După sfințirea altarului, soborul condus de ierarh a oficiat Sfânta Liturghie pe treptele locașului de cult. Credincioșii au avut posibilitatea să intre în sfântul altar pentru a se închina, iar apoi au primit binecuvântare arhierească.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioșilor despre Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în care s-a prezentat întâlnirea ucenicilor Luca și Cleopa în drumul lor spre Emaus: „Astăzi, Mântuitorul ne aduce o mărturie a credinței noastre că El a murit cu adevărat și că a înviat cu adevărat și mai ales că El se dăruiește nouă în Sfânta Împărtășanie. Sfânta Evanghelie ne descrie o călătorie a doi dintre ucenici, Luca și Cleopa, spre Emaus. Erau triști pentru că văzuseră atâtea minuni săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos, ei credeau asemenea iudeilor că Împăratul venit de sus, din ceruri, va institui o împărăție aici, pe pământ și va rămâne cu ei. Vâzând că El a fost răstignit și pus în mormânt, au fost cuprinși de tristețe (…) În momentul în care cei doi ucenici s-au împărtășit la Emaus, și-au dat seama că Cel care le explicase lor atât de minunat textele mesianice din Sfânta Scriptură, este Însuși Hristos mort și înviat. Din momentul acela le-au dispărut tristețea, frica și oboseala și au mers la Ierusalim unde i-au găsit pe ceilalți ucenici adunați care și ei spunea că într-adevăr Mântuitorul a înviat din morți”.
La final, Părintele Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit credincioșilor care au stat alături de parohul Gheorghe Sabău în toți acești ani și au sprijinit lucrările de construcție a locașului de cult. Pentru eforturile depuse în ultimii ani și pentru lucrarea pastoral-misionară, părintele Gheorghe Sabău a fost hirotesit iconom stavrofor. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” este singurul locaș de cult cu acest hram din oraș, cu excepția capelelor de la unitățile militare ale Sibiului. Piatra de temelie a fost așezată de Părintele Mitropolit Laurențiu pe 23 aprilie 2010, iar acum locașul de cult este pregătit pentru finisajele interioare și exterioare, urmate de lucrările de pictură. Comunitatea parohială a fost înființată cu mai mulți ani înainte de așezarea pietrei de temelie, iar din 2006 slujbele religioase au fost oficiate într-un paraclis de lemn construit pe terenul unde s-a ridicat biserica mare.
Slujire arhierească la Bistrița
În a doua zi de Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor bistrițeni din cartierul Subcetate, zona blocurilor ANL. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit iconostasul noii biserici cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților” apoi a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, inspectorul eparhial, pr. Vasile Nemeș, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, parohul Viorel Creța, alături de alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, arătând că „pe Dumnezeu Tatal Îl vedem prin Fiul Cel înviat, iar pe Fiul Cel înviat Îl vedem în Sfânta Euharistie”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de teologul Ioan Dedean. Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe pr. Viorel Creța, iar prim-epitropul Buzilă Dumitru, cântărețul parohiei, teologul Ioan Dedean, precum și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire. La Sfânta Liturghie au fost prezenți numeroși credincioși care au putut urmări Sfânta Liturghie pe un ecran amplasat în fața lăcașului de cult. Construcția bisericii parohiale, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, a început în anul 2004, iar în prezent se află în stadiu de pictare, în tehnica tempera.
Hramul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta”
În a treia zi de Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei s-a aflat la Mănăstirea „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului. Sfânta Cuvioasă Elisabeta este prăznuită pe 24 aprilie, dar pentru că anul acesta data de 24 aprilie a fost în Săptămâna Patimilor, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, slujba și prăznuirea sfintei a fost mutată în a treia zi de Paști.
Pe o scenă special amenajată în curtea așezământului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, Alexandru Constantin Ciui, duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox, arhim. Samuel Cristea, duhovnicul mănăstirii, protos. Siluan Popescu, alături de alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură intitulat: „Pe Hristos Cel înviat Îl cunoaștem la Sfânta Liturghie”, în cadrul căruia le-a vorbit celor prezenți despre descoperirea Domnului Hristos Cel înviat prin Sfânta Euharistie, asemenea ucenicilor Luca și Cleopa. Apoi, ierarhul a oferit-o ca model în lupta cu patimile pe Sfânta Elisabeta, ocrotitoarea mănăstirii. La final, duhovnicul mănăstirii, protos. Siluan Popescu, i-a oferit ierarhului o icoană cu Maica Domnului. Părintele Mitropolit Andrei a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de muzică bizantină „Anastasios”, dirijat de protopsaltul dr. Iustinian Ioachim Simion. Mănăstirea „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1934 de vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan, la propunerea Societății Ortodoxe a Femeilor Române. Desființat în timpul regimului comunist, așezământul monahal a fost reînființat în anul 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Mănăstirea este situată pe strada Arţarului, în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca, iar stareța așezămânului este stavrofora Maria Asaftei.
Slujire arhierească la Târgu-Mureș
În a doua zi a Praznicului Sfintelor Paști, când a fost pomenit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Târgu-Mureș. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în Biserica „Învierea Domnului” din cartierul „Tudor Vladimirescu”. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Vasile Citirigă, preot al Parohiei Târgu-Mureș VII, părintele Ciprian Citirigă, păstor al Parohiei Târgu-Mureș VII, sector II, și părintele Ioan Pintilie, preot al Parohiei Târgu-Mureș – „Sfinții Români”.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Irineu, adresându-se numeroșilor credincioși, a spus: „Moartea este granița la care ne așteaptă Domnul vieții, singurul care are nemurirea și care a pus toate făpturile Sale sub legea devenirii și a morții. De aceea, noi, cei răscumpărați cu mare preț, de la primul Paște, putem cânta cu entuziasm: «Cerurile după cuviință să se veselească și pământul să se bucure. Să prăznuiască toată lumea cea văzută și cea nevăzută, că a înviat Hristos, Bucuria cea veșnică». Să nu ne temem de moarte, pentru că dacă noi credem în Hristos și trăim după slăvita rânduială a Bisericii Sale, când moartea va veni, nu va fi pentru noi un dușman teribil, ci un prieten cald, care ne va lua acasă. În această privință, Însuși Hristos, prin gura Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, spune fiecăruia: «Frica morții dacă ai, crede, nu te tulbura / Eu sunt Viața tuturor, și acum, și pururea». În încheiere, vă doresc un Paște fericit și Îl rog pe Hristos, Biruitorul etern al iadului și al morții, să vă binecuvinteze sufletele și casele și să vă dăruiască tuturor bucurie, sănătate și împliniri frumoase în viață”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Sărbătoare la Mănăstirea Feredeu, Arad
A doua zi de Paşti, când s-a făcut şi pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Feredeu, Protopopiatul Lipova. Ierarhul a fost întâmpinat de arhim. Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii şi de obştea monahală. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în altarul de vară de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial. Cuvântul de învăţătură rostit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a fost despre „Mărturii sfinte” (cf. Fp. Ap. 1, 12; Ioan 1 şi 15-16) cu referiri din Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie și despre Sfântul Gheorghe, cinstit ca biruitor al răului şi ocrotitor al creştinilor în lupta pentru câştigarea împărăţiei cerurilor prin darurile Învierii Domnului. Ierarhul a făcut referire, apoi, la Anul omagial al satului românesc, adăugând „că numele sfântului pomenit se asociază celui ce lucrează pământul, iar acesta în deplinătatea înţelesului, adică material şi spiritual, cu tot ceea ce e îndatorat credinciosul a cultiva pe respectivele planuri de renaştere şi înălţare”. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Emanuel-Ioan Proniuc. La finalul Sfintei Liturghii, starețul așezământului monahal a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru prezenţa în mijlocul slujitorilor şi pelerinilor, preoţilor care au slujit şi tuturor celor prezenți.
Hram la Catedrala istorică din Caransebeș
În a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a slujit la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, cu ocazia hramului, în prezența a numeroși credincioşi. Catedrala istorică este unul dintre cele mai importante locaşuri de rugăciune din municipiul de pe Timiş şi Sebeş, aici fiind instalaţi toţi episcopii Caransebeşului.
„I-am îndemnat astăzi pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie să fie și ei purtători de biruință pentru că suntem chemați cu toții la biruință. Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le, iar dacă Hristos a biruit și credem în biruința Lui și noi vom birui, pentru că suntem fii ai Învierii lui Hristos chemați spre biruință. Așadar, urmându-L pe Mântuitorul Hristos și pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, să fim și să devenim și noi purtători de biruință, să luptăm lupta cea bună și să păzim până la sfârșitul vieții credința sfânta și dreaptă”, a arătat Preasfințitul Lucian la final.
Cu acest prilej a avut loc și aniversarea unuia dintre cele mai longevive coruri mixte din Episcopia Caransebeşului, Corul „Gheorghe Dobreanu”, de la Catedrala istorică din Caransebeş. Părintele Episcop Lucian i-a răsplătit pe membrii acestui cor la sfârşitul Sfintei Liturghii cu Diplome aniversare, la 95 de ani de la înfiinţarea corului.
„Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos Cel răstignit și înviat să binecuvinteze pe toți preoții și credincioșii care se roagă cu multă evlavie în această biserică unde au avut loc cele mai importante evenimente din istoria Episcopiei Caransebeșului”, a mai spus Părintele Episcop Lucian. Până la reînființarea Eparhiei în anul 1994, vechea catedrală a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioșii din Caransebeș.
Binecuvântare la Reșița
În cea de-a treia zi de Paști, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul reșițean Govândari a primit vizita Preasfințitului Părinte Lucian care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Un număr mare de credincioşi au luat parte la slujbă și s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop Lucian a vorbit despre importanţa vieţuirii omului în comuniune cu Hristos, nu doar în vreme de sărbătoare, ci în fiecare zi a vieţii. Pentru aceasta, credincioşii au fost îndemnaţi să ia exemplul ucenicilor Luca şi Cleopa, şi anume „să Îl roage cu insistenţă pe Mântuitorul Hristos să rămână alături de ei în călătoria săvârşită de la naştere până la moarte”, pentru că, aşa cum a subliniat ierarhul, „fără Domnul nostru Iisus Hristos nu putem face nimic. El este Calea, Adevărul şi Viaţa, la El sunt cuvintele vieţii veşnice şi El ne poate oferi hrana cea veşnică, Trupul şi Sângele Său, Sfânta Euharistie”.
Preasfinţitul Părinte Lucian şi-a încheiat cuvântul mulţumind lui Dumnezeu pentru toate: „Îl rugăm să rămână cu noi, să ne binecuvinteze şi să ne dăruiască în suflete lumină din lumina Învierii Sale, iubire din iubirea cea veşnică a Preasfintei Treimi, ca să fim şi să rămânem şi noi fii ai Luminii, fii ai Iubirii şi fii ai Învierii Sale”. Biserica închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost construită între anii 1995-1998, fiind primul locaş de cult edificat în oraş după a doua conflagraţie mondială. Parohia din Govândari este cunoscută prin legăturile speciale ce le are cu românii din Serbia, Ungaria şi Italia, de asemenea şi prin multiplele acţiuni culturale, sociale şi religioase pe care le desfăşoară.
Hram la Satu Mare
În a doua zi de Paști, când s-a oficiat și slujba Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a liturghisit și a predicat Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Satu Mare. Din soborul slujitor au făcut parte 16 preoţi, dintre care: arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Cristian Peteri, slujitor la acest Sfânt Altar, pr. Viorel Boloş, pensionar, pr. Florin Orăştianu, secretar protopopesc și alți preoți din zonă. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Ioniţă Struţi, care este şi cantorul sfântului locaş.
Preasfinţitul Părinte Iustin a a rostit un cuvânt de învăţătură, în care s-a referit la perioada pascală şi la importanţa ei pentru mântuirea sufletelor credincioşilor: „Învierea Domnului este temelia credinţei noastre, iar Învierea lui Hristos este garanţia Învierii noastre. De aceea, la Învierea Domnului toate sunt cuprinse de un cutremur. Dacă praznicul Naşterii Domnului este o sărbătoare a familiei, a celor mici, a colindului, a bucuriei, sărbătoarea Învierii Domnului este învăluită într-un veşmânt de pregătire intensă. De aceea îi şi spune postului de dinaintea Învierii, Postul cel Mare. Într-un veşmânt de smerenie, de pocăinţă, de aşteptare şi pregătire, şi apoi vine Noaptea Învierii, când încep clopotele să sune în toată creştinătatea, în toate oraşele, satele, mănăstirile şi schiturile, încât clopotele din noaptea de Paşti bat ca niciodată. Când auzi clopotul în noaptea de Paşti te cuprinde un fior şi simţi că se cutremură cerul şi pământul fiindcă au aşteptat vestea Învierii Domnului şi acest lucru s-a petrecut”.
Ierarhul a vorbit despre calea mântuirii şi dobândirea vieţii celei veşnice: „Nu putem fi părtaşi la Învierea Domnului dacă nu purtăm Crucea Lui, dacă nu luăm asupra noastră rănile Lui şi dacă nu participăm la viaţa Bisericii, dacă nu ne mărturisim păcatele, dacă nu ne căim de ele şi nu ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului. Garanţia Învierii şi puterea Învierii va fi Trupul şi Sângele Domnului. Ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci”.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Iustin a fost felicitat de parohul Cornel Pop pentru cei 25 de ani de arhierie, care i-a oferit din partea credincioşilor o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul în braţe. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruinţă” a fost construită începând din 1998, când a fost turnată fundaţia. La 17 decembrie 2007, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat lucrările şi tot atunci a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie în această biserică. Biserica se află acum în stadiul final al realizării picturii, urmând ca apoi să fie târnosită.
Sărbătoare la Rozavlea, Maramureș
În a treia zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al bisericii de lemn din Parohia Şesu Mănăstirii - Rozavlea, Protopopiatul Vişeu, localitatea sa natală, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi, între care s-au aflat pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Alin Alexandru Coste, paroh, Vasile Cosma, paroh în Rozavlea centru, fost paroh şi ctitor al acestei biserici, preoți din împrejurmi sau de mai departe. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Cvintetul vocal „Anatoly” al Operei din Braşov, compus din Andrada Mureşan - mezzosoprană, Gabriel Baciu - tenor I, Ciprian Cucu - tenor II, Ciprian Ţuţu - bariton, dirijorul Corului Radio, şi Marius Modiga - bas. Credincioșii au fost prezenți la slujbă îmbrăcaţi în costumele populare de pe Valea Izei, iar între aceștia s-au aflat și mulţi dintre cei plecaţi la lucru în străinătate, pe care ierarhul i-a îndemnat să se reîntorcă acasă definitiv. Au venit la hramul bisericii şi credincioşi din alte localităţi din zonă și din judeţele vecine Bistriţa-Năsăud şi Sălaj.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin a vorbit despre evenimentele care au avut loc după Învierea Mântuitorului din morţi: „Suntem în cea de a treia zi a Sfintelor Paşti şi sărbătoarea aceasta mare şi sfântă a umplut cerul şi pământul de lumina Dumnezeirii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de lumina Sfintei Învieri. Noi, creştinii suntem fii ai luminii şi fii ai Învierii şi mărturisim cu adevărat că Hristos S-a Întrupat, a Pătimit, S-a Răstignit, a Murit şi a Înviat a treia zi, după Scripturi. Deci, toate s-au petrecut ca o împlinire a profeţiilor, a Scripturilor Vechiului Testament, iar Hristos a venit şi S-a supus hotărârii Dumnezeieşti a Tatălui, ascultător făcându-se până la Moarte, şi încă moarte pe Cruce. Această rânduială, greu de înţeles pentru noi, oamenii, a căror minte este destul de limitată, nu poate pătrunde aceste adevăruri mari şi nepătrunse, decât dacă avem credinţă puternică în Dumnezeu şi înţelegem că totul s-a petrecut din iubirea de oameni a Tatălui faţă de lume”. Preotul Anin Alexandru Coste şi credincioșii i-au oferit ierarhului o icoană a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitori ai bisericii care în 2017 a fost mistuită de foc şi a fost refăcută după acelaşi proiect în decurs de un an.
Slujiri arhierești în Covasna
A doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Paraclis Episcopal din municipiul Sfântu Gheorghe, care și-a sărbătorit ocrotitorul.
În a treia zi de Paști, Preasfințitul Episcop Andrei a slujit în Parohia „Sfânta Treime” din Întorsura Buzăului. Ierahul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să se bucure duhovnicește de Praznicul Praznicelor, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și să urce duhovnicește, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Slujiri arhierești în Sălaj
În cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în orașul Jibou, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și parohul Dan Dregan, protopopul Jiboului. La slujbă au participat numeroși credincioși. Locașul de cult a fost târnosit pe 15 septembrie 2013 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi cu Preasfinţitul Părinte Petroniu.
În cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat la Șimleu Silvaniei unde a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat și protopopii celor trei protopopiate ale Eparhiei Sălajului. La final, Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură adresat celor prezenți. Sub coordonarea parohului Vasile Boșca, Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” desfășoară o intensă activitate social-filantropică, majoritatea la Complexul social al parohiei. În 2015, în vecinătatea lăcașului de cult a fost inaugurat noul Centru Social Multifuncțional „Filantropia”, construit prin accesarea fondurilor europene, centru care a fost proiectat să asigure asistență unui număr de aproximativ 70 de persoane, copii și tineri, cu vârste între 7 și 18 ani. Cantina socială a parohiei, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost modernizată prin aceeași linie de finanțare și dotată cu mobilier specific pentru activităţile de pregătire şi servire a mesei calde.
Slujiri arhierești în județul Hunedoara
În a doua zi a Sfintelor Paști, la pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Schitul Cucuiș a avut hram. Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit la final, ierarhul a vorbit despre pătimirile Sfântului Mucenic Gheorghe în vremea persecuției împăratului Dioclețian, primind sârșitul mucenicesc prin tăierea capului cu sabia.
În a treia zi a praznicului Învierii Domnului, Preasfințitul Părinte Gurie a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou” de la Groapa Seacă – Petrila-Jieț, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioșilor despre pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos, care, „prin jertfa pe cruce și învierea cea de a treia zi, a scos neamul omenesc din stricăciune”, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Slujire arhierească la Catedrala Veche Arad
În cea de-a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. Din sobor au făcut parte Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Traian Micoroi, parohul locașului de cult, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, pr. lect. dr. Ioan Lazăr, arhid. Gheorghe Lehaci şi diac. Liviu Bisorca. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat pericopa evanghelică a zilei precum şi a troparului praznicului Învierii Domnului, arătând că „prin jertfa Sa pe Cruce, Hristos ne-a ridicat pe toţi din moarte”. La momentul împărtășirii zeci de credincioși, majoritatea copii, au primit Trupul și Sângele Mântuitorului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de tineret al Catedralei Vechi, dirijat de conf. Mircea Buta.
Slujiri arhierești la Baia Mare
A doua zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a liturghisit și a rostit cuvânt de învățătură la Catedrala istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare. Tot în această zi, ierarhil a sfințit noua Troiță de lemn din Muzeul Satului, construită de Consiliul Județean Maramureș și ridicată în cinstea făuritorilor Marii Uniri. Au participat arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Baia Mare, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial al sectorului patrimoniu sacru și pictură bisericească, Doru Ioan Dăncuș, vicepreședintele Consilului Județean Maramureș, Iuliana Dăncuș, directorul Ansamblului Folcloric Național Transilvania ș.a.
A treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanu a liturghisit și a predicat la Mănăstirea „Învierea Domnului” Habra-Groși, Protopopiatul Baia Mare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Voci străbune” ai Parohiei Groși dirijat de Gavriil Petrovan.