„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Slujiri arhiereşti şi binecuvântări în Duminica a 30-a după Rusalii
În Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat – păzirea poruncilor), credincioşii au fost îndemnaţi să nu se lase stăpâniţi de bogăţiile materiale sau de grija exclusivă pentru problemele de ordin material, şi să acorde atenţie şi faptelor care aduc bogăţie spirituală, precum iubirea milostivă, iertarea, smerenia.
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în a doua duminică a Postului Nașterii Domnului în Biserica „Sfânta Parascheva” din Brașov-Groaveri. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, cei doi parohi ai bisericii, Constantin Iacob și Florin Gârlonța, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din oraș. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Alexandru Bran a fost hirotonit diacon. Mulți dintre credincioșii prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
În cuvântul de învățătură ierarhul a tâlcuit Evanghelia din a doua duminică a Postului Crăciunului în care s-a prezentat convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu dregătorul bogat: „Evanghelia de astăzi ne arată, prin curăția și prin urmărirea unui program, prin împlinirea poruncilor de către acest învățător de lege, că suntem și noi chemați la împlinirea poruncilor. Și în plus, pentru că suntem în corabia mântuirii, în Biserica lui Hristos, trebuie să înmulțim păzirea poruncilor cu faptele de milostenie. Dacă am făcut bucurie unor semeni de-ai noștri printr-o faptă de binefacere I-am făcut lui Dumnezeu o mare bucurie, se bucură Hristos de noi de fiecare, și de aceea primim hrana sufletească de care avem nevoie pentru câștigarea vieții de dincolo”.
La final părintele Florin Gârlonța i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din această parte a orașului și tuturor celor care au participat la această sărbătoare. Credincioșii s-au închinat capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Sfinţire la Simioneşti, Protopopiatul Bistriţa
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat slujba de sfinţire a catapetesmei locaşului de cult al bisericii din Parohia bistrițeană Simionești. Ierarhul a săvârşit, apoi, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De la Centrul Eparhial, IPS Mitropolit Andrei a fost însoțit de consilierul bisericesc, pr. Cristian Baciu și de consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama. Din soborul preoților slujitori a mai făcut parte protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, parohul Paul Marian şi alţi preoţi.
După citirea pericopei evanghelice, în cuvântul de învățătură intitulat „Comoară în cer”, ierarhul a arătat că bogăția nu este un păcat, dar este o mare ispită pentru fiecare om: „Să știți, iubiți frați și surori, că bogățiile nu sunt un păcat, dar sunt o mare ispită. Pentru că cel legat de bogățiile sale, greu se dedică preocupărilor spirituale. Așa se întâmpla și cu bogatul din Evanghelia de astăzi. Bogăția lui nu era un păcat, dar era o mare ispită, pentru că era tentat să se creadă stăpânul averilor sale. Or, Domnul Hristos ne învață, și apoi sfinții Lui, că noi nu suntem decât administratorii averilor noastre”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Parastas în memoria preotului mărturisitor Alexandru Baba, care a slujit în ultimii ani din viață în Parohia Simionești şi care a trecut la cele veşnice în urmă cu 50 de ani.
Parohul Paul Marian a evocat personalitatea părintelui Alexandru Baba care „a avut o contribuție deosebită la răspândirea credinței noastre ortodoxe, a fost un mare apărător al credinței și al neamului nostru” şi care, „în 1948, sistemul ateist ajuns la putere, l-a condamnat la închisoare”. Pentru activitatea desfășurată în comunitatea încredințată spre păstorire, părintele Paul Marian a fost hirotesit iconom, de către ierarh, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Liturghie arhierească la Catedrala din Alba Iulia
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia. Ierarhul l-a hirotonit diacon pe tânărul Andrei Dobra, iar pe diaconul Laurențiu Ormenișan l-a hirotonit preot pe seama Parohiei Blandiana, Protopopiatul Sebeș.
În finalul cuvântului de învățătură, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Să nu iubim lumea, să nu iubim pofta trupului, pofta ochilor şi trufia vieţii, adică desfrânarea, lăcomia şi mândria, pentru că tot ce este în lume nu este de la Dumnezeu, zice Apostolul şi Evanghelistul Ioan. Să nu facem ca acel tânăr bogat care l-a părăsit pe Hristos pentru că nu s-a putut detaşa de bogăţiile sale. Să nu facem ca acei ucenici care atunci când Domnul le-a vorbit despre pâinea vieţii n-au putut să-L înţeleagă şi L-au abandonat pe Domnul vieţii. Fără Hristos Cel dulce, este amar traiul nostru în această lume prea săracă. Viaţa fără Hristos este mai rea decât moartea. Cine-L respinge pe Domnul, respins va fi de Domnul. Dacă Mântuitorul nostru este Lumina lumii şi Pâinea vieţii, nu putem decât să cădem în genunchi şi să spunem cu Apostolul Petru: «Doamne la cine ne vom duce, că Tu singur ai cuvintele vieţii veşnice». Dacă Hristos este Calea, Adevărul şi Viaţa, nu putem decât să-L întrebăm, cu psalmistul David: «Doamne, unde mă voi duce de la Duhul Tău şi de la faţa Ta unde voi fugi?». Dacă noi nu vrem să-l ascultăm pe Hristos Care ne cheamă la El zicând: «Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi», Îl vom auzi într-o zi poruncindu-ne: «Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic». Aşadar, să vieţuim în Hristos şi vom avea împliniri binecuvântate pe acest pământ, iar dincolo de moarte vom avea viaţa veşnică”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujire arhierească la Mănăstirea „Sfânta Cruce”
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, cel mai mare aşezământ monahal de maici din cuprinsul Episcopiei Oradiei şi din întreaga Câmpie de Vest, unde a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, în prezența obștii monahale a Mănăstirii „Sfânta Cruce” și unui mare număr de credincioși orădeni. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de monahii de la mănăstirile „Sfânta Cruce” și „Buna Vestire” din Oradea.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Sofronie a subliniat înţelesurile duhovniceşti ale dialogului dintre Mântuitorul Iisus Hristos și tânărul dregător bogat: „Este dialogul pe care sufletul fiecăruia dintre noi îl poartă cu Domnul Hristos, fiecare dintre noi care cercetăm Sfânta Biserică, care venim să ne întâlnim cu Dumnezeu, care Îl căutăm cât mai des, fiind interesați de moștenirea Împărăției cerurilor, de dobândirea vieții celei veșnice împreună cu Domnul nostru Iisus Hristos (…) Văzând în oglindă răspunsurile Mântuitorului Iisus Hristos la întrebările ce I-au fost adresate, ne putem întreba în ce măsură lumea de astăzi, oamenii de acum, au mai rămas interesați de viața cea veșnică și cât sunt de doritori a-I pune Învățătorului Cel Bun întrebarea privitoare la moștenirea vieții veșnice?”.
Ierarhul a apreciat că „lumea de astăzi gonește tot mai mult după bunuri pământești, considerând că viața se limitează la plăcerile acestei vieți trecătoare, ca și când dincolo de mormânt nu ar mai fi nimic (…) Într-o astfel de lume, avem cu toții nevoie să ne încărcăm puterile sufletești primind merinde de Sus, de la Tatăl Cel din ceruri, primind în noi pe Fiul, în chip euharistic, dobândindu-L pe Duhul Sfânt, pentru ca, încă de aici de pe pământ, să ne dezbrăcăm de tot ceea ce este lumesc, spre a ne îmbrăca în lumina lui Dumnezeu, lumină în care s-au sălășluit sfinții pe care îi iubim și îi căutăm și în comuniunea cărora dorim și noi să intrăm, pentru că vedem, în taină, în Sfânta Biserică, cum dincolo de prăpastia care separă lumea noastră păcătoasă și căzută, înstrăinată și desacralizată, în Împărăția cerurilor vedem cohortele sfinților lui Dumnezeu, cei care s-au desăvârșit dobândind dumnezeiescul Duh, îngenunchiați în rugăciune de mulțumire înaintea Tronului de jertfă al Mielului lui Dumnezeu, Cel Care ridică păcatul lumii”.
Ierarhul a adresat un îndemn ca, în această perioadă a Postului Crăciunului, credincioşii să aibă în vedere, pe lângă rugăciune și post, și milostenia, ajutorarea semenilor care sunt în suferinţă şi au nevoie de sprijin şi mângâiere.
În cadrul slujbei, PS Episcop Sofronie a hirotonit în treapta diaconiei pe teologul Vasile Paleu, pe seama Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea. La final, ierarhul a sfințit pictura unui loc de închinare realizat în incinta mănăstirii.
La Mănăstirea „Sfânta Cruce”, cele 70 de viețuitoare desfășoară activități filantropice, iar peste 150 de persoane fără posibilități materiale iau masa, zilnic, la mănăstire. De asemenea, maicile au organizate și ateliere de croitorie bisericească, broderie și pictură pe lemn.
Sfânta Liturghie Arhierească la Satu Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Curtuiuş din Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoţi, din care au făcut parte arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic, Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, Marian Crainic, proin-protopop de Carei, parohul Viorel Paşca, preoţi Satu Mare şi împrejurimi sau din Cluj-Napoca, Oradea, Buciumi - Bihor, Solduba, Gelu, Ardud etc., în total peste 40 de preoţi şi diaconi.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Cristian Lucian Szabo, preot misionar pe seama Protopopiatul Satu Mare, profesor de religie, iar tânărul teolog Vasile Bocicorec a fost hirotonit diacon. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de elevi ai Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare şi corul bisericii, dirijat de Cristian Silaghi, preot militar. La slujbă au asistat autorităţi naţionale, judeţene şi locale.
În semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică desfăşurată în cei peste 41 ani de slujire, PS Episcop Iustin i-a oferit parohului Viorel Paşca, posesor al celei mai înalte distincţii „Crucea Patriarhală”, o Cruce pectorală şi Gramata Episcopală. Din partea credincioşilor parohul a primit un rând de veşminte preoţeşti. Preotul Viorel Paşca, aflându-se la pensionare, va mai sluji până la organizarea unui concurs pentru această parohie.
Părintele Viorel Paşca a mulţumit ierarhului, Consiliului Parohial, credincioşilor şi familiei pentru ajutorul pe care l-a primit din partea lor în timpul păstoririi şi mai ales în timpul desfăşurării lucrărilor la noua biserică.
PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică a dregătorului bogat, care, până la urmă, şi-a împărţit averea săracilor şi a urmat lui Hristos, pentru a dobândi mântuirea. „Milostenia şi ajutorarea celor săraci nu presupune numai cheltuială materială, sunt atât de multe fapte ale milei trupeşti pe care ni le recomandă biserica şi pe care le putem face doar să ne regăsim frumuseţea cea dintâi după chipul lui Dumnezeu şi să restaurăm în noi iubirea desăvârşită a lui Dumnezeu: iubirea milostivă, iubirea, milostivirea, iertarea şi smerenia”.
Biserica din cartierul Curtuiuş, de la limita de sud a municipiului Satu Mare, este o construcţie din cărămidă, pe fundaţie de beton, de dată recentă. Vechea biserică funcţionează cu rol de capelă de cimitir. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în 20 iunie 1999, iar construcţia a început în 18 septembrie acelaşi an. În 30 noiembrie 2003 sfântul locaş a fost târnosit de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian, iar în 24 iulie 2005 biserica a fost resfinţită, ca urmare a încheierii lucrărilor de pictură şi a celorlalte lucrări de finisaj. Cartierul este format în marea majoritate din creştini ortodocşi veniţi din localităţile maramureşene Leordina, Câmpulung la Tisa, Sighetu Marmaţiei (Iapa) care au ajuns aici după Primul Război Mondial, dar şi după Al Doilea Război Mondial.
Liturghie arhierească la Topliţa, judeţul Harghita
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Toplița, județul Harghita. În cuvântul de învățătură ierarhul a spus: „Evanghelistul Luca vorbește de un dregător, Evanghelistul Matei de tânărul bogat iar Evanghelistul Marcu de unul din mulțime, om cu preocupări serioase. Mântuitorul îi amintește poruncile din Decalog V-X, iar tânărul îi răspunde: «Toate le-am păzit din tinerețile mele» (Luca 18, 21). Cu toate acestea tânărul era dezorientat, nu se putea defini, avea o criză de identitate. Hristos l-a privit cu drag: «Încă una îți mai lipsește, vinde toate câte ai, le împarte săracilor și vino și urmează-mi Mie» (Luca 18, 22). Înțelegem că drumul către Împărăția Cerurilor trece pe la poarta săracului. Tânărul s-a întristat foarte tare și plecă mâhnit”.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Constantin Stan a fost hirotonit preot şi va activa ca preot misionar în cadrul Protopopiatului Călimani. La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul şi soborul de preoţi şi diaconi au săvârşit slujba parastasului pentru arhimandritul Mihail Goia, fost stareț al mănăstirii, timp de 45 de ani. Cu această ocazie a avut loc şi lansarea cărții „Un stâlp de lumină al Ardealului, Ava Mihail Goia”, urmată de un Trisaghion la mormântul părintelui, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Slujbă de binecuvântare la Tâmpa, Orăştie
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit slujba binecuvântării de lucrări la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Tâmpa, Protopopiatul Orăștie, iar apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie a vorbit despre importanța „împlinirii poruncilor lui Dumnezeu și despre încercarea de a lăsa grijile acestei lumi și a urma pe Hristos măcar duminica și în zilele de sărbătoare, la Sfânta Liturghie”.
Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în cadrul parohiei, preotul Daniel Petruse a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar credincioșii implicați în renovarea lăcașului de cult au primit gramate de mulțumire. La final, a fost săvârșită o slujbă de binecuvântare a noii capele mortuare din localitate, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Slujire arhierească la Făgăraş, Braşov
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Făgăraș V şi VI, din Protopopiatul Făgăraş I. Din sobor au făcut parte protopopii Marius Corlean şi Ion Tărcuţă, precum şi alţi preoţi şi diaconi din parohiile învecinate. Cu această ocazie, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură despre pilda tânărului bogat şi a păzirii poruncilor, apoi a instalat noii parohi: Liviu Petrascu la Parohia Făgăraş V şi Gheorghe Malene la Parohia Făgăraş VI. La sfârşit, PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a miruit credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie şi le-a dăruit câte o icoană cu Sfântul Ierarh Andrei Şaguna. De asemenea, a transmis un cuvânt de binecuvântarea din partea IPS Mitropolit Laurenţiu.