„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
Slujiri arhierești și hramuri
În cadrul Postului Adormirii Maicii Domnului, în biserici se oficiază slujba Paraclisului Maicii Domnului. De asemenea, ierarhii au mai oficiat slujbe cu ocazia hramului Sfinei Cuvioase Teodora de la Sihla, sau cu ocazia sfințirii unor așezăminte bisericești.
La parohia cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gravril” din Jichișul de Jos, Protopopiatul Dej, a avut loc o seară de rugăciune la care a participat Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului și a binecuvântat noul iconostas și lucrările de întreținere a bisericii.
În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Mitropolit Andrei a evidențiat argumentele pentru care creștinii o cinsteasc pe Maica Domnului, câteva din numeroasele argumentele scripturistice pentru cinstirea Fecioarei Maria au fost invocate din cartea Apocalipsei, în care Maica Domnului este prezentată precum o împărăteasă cu 12 stele, precum și cea din cartea prorocului Iezechiel, unde este prezentată ca o ușă prin care va intra numai Împăratul Hristos. Ierarhul a mai amintit și versuri din tradiția liturgică: „Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii”. Parohul Cătălin-Veronel Varga a mulțumit ierarhului, iar după slujbă, întreaga comunitate a cântat cântări specifice acestei perioade a Postului Adormirii Maicii Domnului, conform Protopopiatului Dej.
Sfințire la cimitirul Alba Iulia – Maieri I
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat luni, 7 august, slujba de binecuvântare a capelei mortuare din cimitirul Parohiei Alba Iulia – Maieri I. Cu acest prilej, ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc despre sensul vieții și despre statutul de străin și călător al omului pe pământ. IPS Arhiepiscop Irineu a arătat „cât este de important și de folositor să conducem în rugăciune pe drumul spre eternitate persoana care s-a mutat la Domnul și să fim alături de familia îndoliată. Atunci când participăm la slujba prohodirii, ne arătăm dragostea față de cel care a viețuit în lume alături de noi, aducându-i un ultim omagiu. Prin aceasta, noi putem reflecta asupra propriilor noastre vieți, prețuind timpul pentru lucrarea mântuirii noastre”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujire la Suciu de Jos, Lăpuș
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Slujba Paraclisului Maicii Domnului și a rostit un cuvânt de învățătură în biserica parohială din localitatea Suciu de Jos, Protopopiatul Lăpuş. După oficierea slujbei Paraclisului, împreună cu protopopul Florin Stan și parohul Marcel Vasoc, PS Episcop Iustin a vizitat șantierul noii biserici din localitate care este în construcție, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Hramul Parohiei Hațeg III, Hunedoara
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din Parohia Hațeg III, cu prilejul prăznuirii hramului lăcașului de cult, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Dănuț – Ionel Sandu, pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Pricaz, Protopopiatul Orăștie. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie a vorbit despre viața plină de nevoință a Cuvioasei Teodora, care a trăit ca pustnică în munții Neamțului din apropierea schitului Sihla, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.