În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhiereşti şi hramuri de Sfânta Treime
După praznicul Pogorârii Sfântului Duh, în duminica a opta după Paşti, credincioşii au sărbătorit luni, 5 iunie, Sfânta Treime. Cu această ocazie, numeroase locaşuri de cult din Transilvania au avut hram, Sfânta Treime simbolizând, în această parte a ţării, şi unitatea neamului. După primul război mondial şi Marea Unire din 1918, multe biserici din Transilvania au primit acest hram.
Catedrala mitropolitană din Sibiu și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În soborul arhiereilor s-au aflat Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. De asemenea, în sobor s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, consilieri eparhiali și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane și de Corala „Anastasis” a Catedralei episcopale din Deva.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, care a vorbit despre marele praznic al Sfintei Treimi: „Sărbătoarea Preasfintei Treimi de astăzi este un lucru desăvârșit și binevenit în cultul nostru și în rugăciunile noastre, mai ales în evlavia poporului român, unde praznicul Sfintei Treimi este atât de apreciat și de dorit de credincioși. Multe catedrale au fost închinate Sfintei Treimi pentru că Preasfânta Treime este dătătoare de viață și în același timp este Aceea care ne-a zidit pe noi, care ne-a alcătuit pe noi și ne-a dat ca felul nostru de viață să fie după viața Sfintei Treimi”.
La final, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit ierarhilor, preoților, autorităților centrale și locale prezente, precum și tuturor oaspeților și credincioșilor care au participat la hramul Catedralei mitropolitane.
Ierarhul i-a oferit, apoi distincția „Crucea șaguniană pentru mireni” directorului Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac.
„Unitatea de credință este dorința pe care noi o adresăm lui Dumnezeu, ca să ne mențină prin puterea Duhului Sfânt în legătură permanentă cu Mântuitorul Iisus Hristos, Capul Bisericii, într-o unitate frățească între noi. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră astăzi, când avem marea sărbătoare a Catedralei noastre. Preasfânta Treime este ocrotitoarea acestui așezământ și a noastră, a celor ce ne rugăm permanent și intrăm aici ca la un izvor de viață dătător, pentru a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un recital de cântece patriotice susținut pe esplanada din fața Catedralei de cele două coruri menționate, împreună cu o fanfară.
Hram la Soporu de Câmpie, Cluj
Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, judeţul Cluj, și-a sărbătorit hramul, iar cu această ocazie, în mijlocul obștii monahale și a comunității de credincioşi din zonă, a fost prezent Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoți și diaconi, din care a făcut parte și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru. Slujbele de hram au început cu acatistul Sfintei Treimi și a continuat cu Liturghia arhierească. În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre însemnătatea praznicului Sfintei Treimi: „Unde este prezent Duhul Sfânt în sufletul omului, este bine, este linişte, este mângâiere, este pace, este binecuvântare. Dacă, atunci, la Rusalii, în anul 33, Duhul Sfânt S-a coborânt peste apostolii care erau adunaţi la Liturghie în Foişorul cel de sus şi după ce le-a umplut sufletul de har, ei au ieşit în piaţă şi au binevestit altora mântuirea întru Hristos, şi atunci s-a întemeiat, ca societate văzută, Biserica, pentru că 3000 de oameni s-au botezat, au trecut la creştinism. Pogorându-Se Duhul Sfânt, a fost o Cincizecime universală, pentru apostoli şi pentru întreaga lume. Şi noi, personal, avem fiecare parte de o Cincizecime”.
La finalul Sfintei Liturghiei, IPS Mitropolit Andrei a oferit distincţia „Crucea transilvană” lui Adrian Sbârci, un antreprenor bistrițean care a ajutat financiar mănăstirea.
Hram la Mănăstirea Măgina, Alba
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor pelerini prezenţi la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, judeţul Alba, cu ocazia hramului. Obştea monahală se află sub povăţuirea stareţului Serafim Cruceanu. IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii monument istoric, după care, în altarul de vară, a celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La momentele rânduite, ierarhul l-a hirotonit diacon pe tânărul Alexandru Puiu, iar pe diaconul Bogdan Culici l-a hirotonit preot, pe seama Parohiei Criş, Protopopiatul Sighişoara.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a spus: „Datori suntem noi, creştinii, să poposim cât mai des în casa Domnului şi să iubim Biserica, locul în care se concentrează la maximum iubirea şi sfinţenia Preasfintei Treimi, a Sfintei Treimi, Care ne eliberează de patimi şi nevoi, oferindu-ne harul sfinţitor, mângâiere, iertare de păcate şi mulţime de daruri duhovniceşti. Haideţi să-L adorăm pe Dumnezeu Cel întreit în Persoane şi Unul în fiinţă şi să mărturisim cu speranţă: «Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ţie»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Hramul bisericii din Subpiatră, Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare realizate la Biserica „Sfânta Treime” din Parohia Subpiatră, Protopopiatul Oradea, la împlinirea a 30 de ani de la târnosirea bisericii, în prezența oficialităților județene şi locale și a numeroși credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.
PS Episcop Sofronie a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire, prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu untdelemn sfințit a exteriorului și a interiorului sfântului lăcaș și a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie. În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, ierarhul a vorbit despre comuniunea de iubire eternă din cadrul Preasfintei Treimi, Care a zidit lumea și pe oameni: „În acest univers imens, dar totuși finit, creația Preasfintei Treimi, într-o mică planetă, fragilă, pământul nostru, a rânduit Dumnezeu să trăiască oamenii. Și așa de mult ne-a iubit Dumnezeu-Creatorul, Atotțiitorul, încât, văzând că înaintașii noștri au greșit și au căzut în păcat, aducând moartea în neamul omenesc, Tatăl nu a vrut să ne lase în moarte, ci L-a trimis în lume pe Fiul Său Cel Veșnic, Dumnezeu-Fiul prin Care toate s-au creat, Cuvântul lui Dumnezeu, să Se facă Om, să-Și ia firea omenească, să-Și asume umila noastră condiție umană de trăitori într-un univers uriaș, de făpturi așa de mărunte, dar atât de dragi lui Dumnezeu, ca pe noi oamenii să ne scoată din moarte, să ne întoarcă la viață, viața cea veșnică, în comuniunea de dragoste a Preasfintei Treimi”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit pe parohul Lucian Crișan întru iconom-stavrofor, pentru activitate realizată din 1999 și până în prezent, în parohie.
Parohul a oferit ierarhului din partea credincioşilor din parohiee o icoană cu Preasfânta Treime. La final Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei a felicitat pe paroh şi pe credincioşi pentru lucrările de restaurare a bisericii şi de zidire a unei noi case parohiale, oferind diplome de apreciere. La final, cei prezenţi au primit iconiţe cu Sfânta Treime.
Hram la Suciu de Sus – Breaza, Maramureş
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, în fruntea unui sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie, la Mănăstirea „Sfânta Treime” Suciu de Sus - Breaza, cu ocazia hramului. Obştea monahală este condusă de stareţa stavroforă Antonia Ţineghe. La slujbă au asistat mii de credinioşi din Ţara Lăpuşului, şi din împrejurimi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică bizantină „Theologos” la Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. În cadrul slujbei, diaconul Emil Bozga, a fost hirotonit preot pentru Mănăstirea „Sfânta Treime” Suciu de Sus – Breaza.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre sărbătoarea Sfintei Treimi, despre Persoanele Sfintei Treimi, precum şi despre misiunea catehetică pe care preoţii sunt datori să o sporească, împreună cu cea de misionar filantropică şi de apărare a familiei creştine. „Biserica triumfătoare, alcătuită din Maica Domnului şi toţi Sfinţii în jurul Preasfintei Treimi, este cea rugătoare pentru noi. Şi acolo sunt toţi cei din neamul nostru. E plin cerul de Sfinţi, şi petrec în lumina Preasfintei Treimi, pe Care o mărturisim, în Care credem”, a spus ierarhul. Cu această ocazie a fost acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” primarului Viorel Paşca al comunei Suciu de Sus, pentru promovarea activităţilor cultural-religioase în colaborare cu Parohia din comună pentru susţinerea edilitar-gospodărească adusă în sprijinul Mănăstirii Sfânta Treime Suciu de Sus – Breaza. Cu această ocazie, a fost oficiată şi slujba parastasului, la 110 ani de la naştere (8 iulie 1907), a pr. prof. univ. dr. Florea Mureşan, unul dintre ctitori.
Hram la Parohia „Sfânta Treime” din Zalău
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului. La hram au participat numeroşi credincioşi din oraş şi din împrejurimi.
Ridicată între 1925-1927, Biserica „Sfânta Treime”, a fost primul locaş de cult românesc din cărămidă ridicat în oraş după Marea Unire.
Din anul 1958, biserica a fost afiliată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” până în anul 1984, când a fost reînfiinţată ca parohie de sine stătătoare. Din anul 1997 a fost numit preotul Iosif Ferenţ, iar din anul 1999 şi preotul Alexandru Horvat, care a primit ca misiune, din partea Episcopului Ioan Mihălţan, al Oradei, să construiască Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” în cartierul Porolissum. La Biserica „Sfânta Treime” s-au realizat, de-a lungul timpului numeroase lucrări de renovare şi înfrumuseţare, din donaţiile benevole ale credincioşilor. Parohia şi credincioşii au contribuit, de asemenea, prin donaţii la achiziţionarea terenului şi construirea noii biserici cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Porolissum, ajutându-l pe preotul Alexandru Horvat în eforturile pentru înălţarea noii biserici. În anul 2008 s-a construit o nouă casă parohială, iar în anul 2010 s-a amenajat curtea locaşului de cult. În prezent, parohia este păstorită de pr. Iosif Ferenţ, din anul 1997, şi Ioan Fărcaş, din anul 2004.