„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujiri arhierești și hramuri de Sfântul Ierarh Nectarie
Sfântul Ierarh Nectarie, unul dintre cei mai iubiți sfinți din perioada contemporană, a fost cinstit de credincioșii care au participat la slujirile arhierești săvârșite cu ocazia hramurilor. Mai multe locașuri de cult și așezăminte sunt puse sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie, în Transilvania.
Credincioșii din Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej au sărbătorit pe ocrotitorul spiritual al bisericii parohiale. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a aflat în mijlocul comunității, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte protopopul de Dej și parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie”, Ioan Buftea, protopopul de Gherla, Paul Isip, starețul Mănăstirii Nicula, arhim. Nicolae Moldovan, secretarul protopopiatului Dej, pr. Gavril Chirilă, starețul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici - Memorialul Gherla”, protos. Grigore Benea, preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Invidia”, în care a subliniat că patima invidiei este una dintre cele mai grele și nefolositoare: „Este lucrarea diavolului și îi cuprinde pe mulți și îi frământă, iar în loc să îi facă rău celuilalt, se rănesc pe ei înșiși. Această patimă l-a izgonit din scaun pe Sfântul Ierarh Nectarie, dar Dumnezeu nu l-a uitat. Iar după moarte, i-au găsit trupul făcător de minuni”.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a hirotonit întru preot pe diaconul Costinel Șoaită – directorul Asociației Filantropia Ortodoxă Dej, pe seama Centrului de Servicii Comunitare „Sfânta Ana” din Dej. Părintele Costinel Șoaită, cel care a pus bazele serviciilor sociale ale Protopopiatului Dej, va oferi, de acum, și asistență religioasă persoanelor de la Centrul Social, aflat în faza de construcție.
Cu acest prilej, IPS Mitropolit Andrei i-a acordat colonelului Cristian Elly-Paliştan „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru implicarea în viața comunităților din eparhie. Colonelul Cristian Elly-Paliştan a fost inspector-șef la Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) „Alexandru Vaida Voevod” Cluj, în perioada 2015-2016, actualmente este şeful IJJ „Nicolae Titulescu” din Braşov. De asemenea, colonelul Cristian Elly-Paliștan a acordat Părintelui Mitropolit Andrei și protopopului Ioan Buftea – placheta de onoare a IJJ Brașov.
La finalul Sfintei Liturghii, Protopopul Dejului, care este și paroh al acestei comunități, Ioan Buftea a adresat mulțumiri ierarhului, autorităților civile și militare, prezente la hram.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de Cameră Psalmodia „Transylvanica”, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La Sfânta Liturghie au fost prezente autorități militare și civile, precum și numeroși credincioși pentru care s-a instalat un ecran în curtea locașului de cult, de unde au putut urmări desfășurarea slujbei. IPS Mitropolit Andrei le-a oferit tuturor copiilor care au participat la slujbă cărți de rugăciuni. Credincioșii au fost miruiți și s-au închinat la un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, primite pentru păstrare din Grecia.
Parohia din Dej, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie a fost înființată în data de 15 mai 2011, de IPS Mitropolit Andrei, iar piatra de temelie a fost pusă în același an, în data de 13 august 2011. Până în anul 2016, slujbele au fost oficiate într-un paraclis provizoriu, timp în care se lucra la biserica mare de zid. Începând cu praznicul Învierii din același an, slujbele se desfășoară în biserica de zid, care urmează să fie pictată. Săptămânal, în biserica parohiei se organizează diverse întâlniri și activități, în parteneriat cu Grădinița „Lumea Piticilor” din Dej, și cu Liga Tinerilor Ortodocși din Dej. Paroh comunității a fost numit, încă de la înființarea parohiei, Ioan Buftea, care în data de 14 ianuarie 2015 a fost numit și protoiereu al Protopopiatului Dej.
Centrul „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca
Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. IPS Mitropolit Andrei a oficiat slujba Parastasului pentru pacienții care au trecut la cele veșnice, eveniment care are loc în fiecare an, cu ocazia hramului.
Sfânta Liturghie, cu ocazia hramului, a fost oficiată, în paraclisul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cluj-Napoca, de arhimandritul Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După-amiază în paraclisul așezământului, IPS Mitropolit Andrei a oficiat slujba Parastasului pentru pacienții care au trecut la Domnul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II, Alexandru Constantin Ciui, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, directorul centrului, pr. Bogdan Chiorean și alți preoți invitați. La slujba Parastasului au fost prezente cadrele medicale ale centrului, pacienții și rude ale celor care au trecut la Domnul, în această instituție. IPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit, cu această ocazie, iconom stavrofor pe directorul centrului, părintele Bogdan Chiorean. La finalul slujbei, pr. Bogdan Chiorean a mulțumit ierarhului, angajaților și celor care sprijină activitatea de îngrijire paliativă, prezentând activitatea instituției. În ultimul an, la Centrul de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca au trecut la Domnul peste 460 de pacienți care sufereau de cancer.
Sărbătoare la Catedrala Episcopală orădeană
Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina a fost prăznuit și în Episcopia Oradiei. Începând de joi seara, 8 noiembrie, apoi vineri, 9 noiembrie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei, făcătorul de minuni, unul dintre ocrotitorii paraclisului de iarnă de la demisolul catedralei, împreună cu Sfinţii Ierarhi Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, şi Spiridon al Trimitundei, a fost cinstit în chip deosebit. În ajunul zilei de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie, la Catedrala Episcopală din Oradea a fost adusă de către părinții de la Mănăstirea Izbuc, în frunte cu arhimandritul Mihail Tărău, exarh și stareț, racla în care se află un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie, aflată în patrimoniul mănăstirii. Racla de la Mănăstirea Izbuc a fost așezată spre închinare, alături de racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăposteşte fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, precum și de icoana Maicii Domnului cu Pruncul pictată în Sfântul Munte al Athosului, din patrimoniul Mănăstirii Izbuc, copie după o icoană făcătoare de minuni, izbăvitoare de incendii, de la Mănăstirea Hilandar. A urmat slujba Privegherii, oficiată de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși care au venit să îi aducă cinstire sfântului făcător de minuni. La miezul nopții s-a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă de la demisolul catedralei.
În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie, vineri, 9 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală. Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi lucrările Sfântului Ierarh Nectarie, evidenţiind minunile săvârşite acesta pentru cei aflaţi în suferinţe, fiind grabnic ajutător şi izbăvitor: „Ortodoxia întreagă se bucură și se veselește astăzi, la pomenirea unuia dintre cei mai îndrăgiți sfinți din calendarul Bisericii Ortodoxe, un sfânt aproape contemporan cu noi, un ierarh sfânt, Nectarie, ale cărui sfinte moaște se află în insula Eghina, la mănăstirea unde a viețuit și unde și-a sfârșit călătoria sa pământească și de unde s-au împrăștiat, apoi, în întregul pământ, ajungând și pe meleagurile noastre binecuvântate”. Ierarhul a mai arătat că „Sfântul Ierarh Nectarie a fost un om luminat și sfânt, cu viață îmbunătățită, un păstor înțelept și încercat, harnic și generos, fierbinte rugător, mai ales pentru cei aflați în suferință, un sfânt care mijlocește mult la Tronul slavei dumnezeiești pentru toți cei care sunt în suferințe, în boli, în neputințe, îndeosebi în suferințe grave, în boli incurabile, boli fără leac din partea medicinei. Sfântul Nectarie ajută pe foarte mulți bolnavi și de aceea, prin minunile pe care le-a săvârșit, este atât de iubit, atât de prețuit, atât de cinstit de poporul lui Dumnezeu, de ortodocșii din întreaga lume, care se adună în ziua sa de prăznuire pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru darul făcut poporului Său, în persoana Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, făcătorul de minuni”.
Prăznuirea Sfântului Nectarie la Catedrala Episcopală din Oradea s-a încheiat în după-amiaza zilei, prin oficierea Acatistului Sfântului Ierarh Nectarie, urmat de procesiunea de înconjurare a catedralei cu racla cu sfintele sale moaște și săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de către preoții de la Mănăstire Izbuc și de la catedrală, cu participarea a peste două mii de credincioşi orădeni, care au avut posibilitatea să se închine şi să sărute racla cu fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie, racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea.
Hram la Schitul Nandru, Hunedoara
În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, schitul Nandru din județul Hunedoara și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul acesteia, diaconul Dacian Cosmin Voica a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Buna Vestire” din satul Rișca, cu filia Baldovin, din Protopopiatul Brad.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, PS Episcop Gurie a vorbit despre grabnicul ajutor pe care Sfântul Ierarh Nectarie îl arată credincioșilor care îl au ca mijlocitor în rugăciunile lor către Dumnezeu, fiind cunoscut ca făcător de minuni și vindecător de boli. La final, PS Episcop Gurie, împreună cu soborul slujitor, a sfințit pictura paraclisului amenajat în clopotnița așezământului monahal, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.