„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti şi hramuri, de Sfântul Ierarh Nicolae
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, numeroase locaşuri de cult au avut hram. Credincioşii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, prilej cu care au primit îndemnul de a urma modelul de blândeţe, dărnicie şi milostenie oferit de Sfântul Nicolae.
Brașovenii au participat în număr foarte mare la hramul din acest an al Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului. Credincioșii au primit binecuvântare arhierească în ziua de hram a locașului de cult istoric, deoarece Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-a aflat un sobor de preoți și diaconi format din protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii bisericii și slujitori ai sfintelor altare din orașul de sub Tâmpa, dar și din alte părți.
Prezența IPS Laurențiu la hramul bisericii voievodale din Șcheii Brașovului continuă tradiția ca Mitropolitul Ardealului să liturghisească la hramul acestei biserici de o importanță aparte pentru neamul românesc, iar comunitatea se pregătește de fiecare dată pentru primirea ierarhului. Junii din Șcheii Brașovului au îmbrăcat din nou straiele lor unice și au participat alături de credincioși și de oficialități la hramul din acest an al locașului de cult închinat Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov, iar în cadrul Sfintei Liturghii, teologul Daniel Smădu a fost hirotonit diacon. În această zi a fost citită pastorala scrisă la sărbătoarea Sfântului Nicolae și adresată credincioșilor din Arhiepiscopia Sibiului, prin care s-au prezentat viața și minunile marelui ierarh și s-a transmis îndemnul ca, în această perioadă, credincioșii să privească și mai mult spre semenii aflați în nevoie spre a-i ajuta. Colecta făcută în eparhie la această sărbătoare pentru fondul filantropic eparhial este unul din mijloacele prin care milostenia oamenilor se poate concretiza în susținerea unor cazuri sociale aflate în atenția Arhiepiscopiei Sibiului. De aceea, credincioșii au avut ocazia să contribuie la susținerea financiară a proiectelor filantropice eparhiale.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cititorii locașului de cult, așa cum este tradiția la hramul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului.
IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre iubirea semenilor și faptele de milostenie are trebuie făcute după modelul oferit de Sfântul Nicolae.
„De fiecare dată când ne amintim de Sfântul Ierarh Nicolae, o bucurie tainică umple sufletele noastre, bucuria iubirii milostive, a iubirii care nu se limitează la persoana proprie sau doar la cei apropiați de noi, la cei din familie. Este o bucurie care-i cuprinde pe toți, pentru că această bucurie creează bucurie altora. Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut în întreaga lume, chiar dacă s-a pierdut sensul adevărat al cinstirii Sfântului, faptele lui au rămas pilduitoare”, a subliniat ierarhul.
Părintele Vasile Filip Prodea a mulțumit ierarhului pentru prezența și binecuvântarea adusă la hramul locașului de cult, amintind că de 13 ani consecutiv Părintele Mitropolit a fost prezent la sărbătoarea Bisericii „Sfântului Nicolae”. Credincioșii au cinstit, la final, capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu și adus spre închinare la hramul din Șcheii Brașovului.
Hramul Facultăţii de Teologie clujene
Studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au participat la hramul capelei din cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în ziua de prăznuire a ocrotitorului spiritual al facultății, de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi, profesori din cadrul instituției teologice. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu și arhid. drd. Daniel Frumos.
IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit tinerilor teologi despre viața Sfântului Nicolae, îndemnându-i să fie buni misionari ai Bisericii în lumea contemporană și să se pregătească din punct de vedere duhovnicesc pentru Nașterea Mântuitorului.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Liviu Adrian Barz. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a oferit, la finalul Sfintei Liturghii, tuturor profesorilor, Ordinul Centenar „Mihai Vodă”, instituit de Arhiepiscopia Clujului cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. În încheiere, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, i-a mulțumit ierarhului pentru sprijinul acordat instituției de învățământ, amintind că în această zi s-au împlinit cinci ani de la inaugurarea noului sediu.
La eveniment au participat sute de studenți și cadre universitare ale instituției de învățământ teologic clujean, reprezentanți ai Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, credincioși clujeni.
De asemenea, cu ocazia hramului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, au avut loc, pe parcursul mai multor zile, numeroase evenimente religioase și culturale, între care concerte de colinde, conferințe și lansări de carte. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, când a fost înfiinţat Institutul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca de către Episcopul Nicolae Ivan, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Sărbătoare la Biserica Albastră din Oradea
Una dintre bisericile reprezentative din Eparhia Oradiei, ce are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, este biserica Parohiei Oradea-Vii, Protopopiatul Oradea, ce a aniversat, de curând, 90 de ani de la înfiinţare, în 1928, dar şi 80 de ani de la sfinţirea pietrei de temelie a bisericii parohiale, în 1938. Prăznuirea celui dintâi hram al sfântului lăcaș a reprezentat, și în acest an, un moment de bucurie duhovnicească pentru clerul și credincioșii enoriei.
În ajunul sărbătorii s-a oficiat Slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae de către cei trei preoţi slujitori și diaconul misionar. Pentru hramul bisericii a fost aşezată spre închinare credincioşilor o raclă mică în care se află un recipient cu mir de la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, adus din Bari – Italia, unde sunt moaştele sfântului, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Oradea, prin purtarea de grijă a părintelui Gheorghe Nemeş.
Cu prilejul sărbătoririi celui dintâi hram al bisericii, joi, 6 decembrie, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în Parohia Oradea-Vii, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială. Ierarhul a fost întâmpinat de numeroși credincioşi din Parohia Oradea-Vii şi de pelerini din întreaga cetate a Oradiei, veniţi să participe la hramul bisericii.
PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a vorbit despre frumuseţea și bogăția duhovnicească a vieţii şi mulţimea minunilor Sfântului Ierarh Nicolae, arătând cinstirea de care se bucură în întreaga creştinătate: „Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai poporului lui Dumnezeu, deopotrivă cinstit în răsărit și în apus, un sfânt care a slujit în răsărit și care are sfintele sale moaște în apus. Este un sfânt care creează punți de legătură între oameni, între răsăritul creștinătății și apusul ei, care creează punți de legătură între popoarele creștine, indiferent unde ar viețui acestea și indiferent de timpul în care generațiile de creștini Îl preamăresc pe Dumnezeu, bucurându-se de mijlocirea Sfântului Nicolae înaintea Tronului slavei cerești”.
Ierarhul a mai subliniat că „Sfântul Ierarh Nicolae, unul dintre păstorii luminați ai Bisericii, a fost un om dăruit de Dumnezeu cu multe daruri pe care le-a înmulțit, devenind el însuși dăruitor pentru mulți. A fost un om deosebit de inteligent, chiar dacă nu ne-a rămas de la Sfântul Ierarh Nicolae nicio lucrare scrisă, așa cum au rămas de la mulți dintre marii părinți ai Bisericii, dar opera sa misionară, lucrarea sa nescrisă de mână, înfăptuită în poporul lui Dumnezeu a fost așa de puternică, încât Sfântul Nicolae este iubit și cinstit de către fiii și fiicele Bisericii în chip cu totul aparte”.
În cadrul Sfintei Liturghii, la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți mai mulți Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române trecuți la cele veșnice, preoții care au slujit la biserica Parohiei Oradea-Vii, ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, precum și eroii neamului românesc, din toate timpurile și din toate locurile.
Bucuria praznicului de la biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae și de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Oradea-Vii, cea dintâi biserică de enorie construită în Oradea după Marea Unire, a fost întregită de prezența la Sfânta Liturghie a 40 de copii de la Grădinița nr. 41 din Oradea, coordonați de prof. Floare Dunca și prof. Anca Mihoc, care au prezentat un program de colinde, fiind răsplătiți cu daruri de către Parohia Oradea-Vii.
La final, PS Episcop Sofronie al Oradiei a felicitat pe slujitorii şi credincioşii parohiei pentru lucrarea misionară şi duhovnicească pe care o desfăşoară, dar şi pentru implicarea activă în opera social-filantropică a Bisericii Ortodoxe din Bihor. Ierarhul a făcut urări de ani mulţi, fericiţi şi binecuvântaţi, tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, iar credincioşilor le-a urat multă sănătate, mult spor duhovnicesc şi bucurii sfinte, pentru a întâmpina Naşterea Domnului cu inimile deschise şi sufletele pline de lumină.
Credincioşii prezenţi au primit iconiţe cu Sfântul Ierarh Nicolae și au participat la o agapă frăţească în trapeza parohială, fiind împărțite peste 500 de porții de mâncare caldă, precum și gogoși și plăcinte, colivă și ceai. De asemenea, voluntarii parohiei care activează în cadrul proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” au transportat la domiciliu hrană caldă, fructe şi dulciuri persoanelor înscrise ca beneficiari ai proiectului.
Hramul primei biserici ortodoxe băimărene
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Parohiei „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, unde este paroh Fabian Corian, protopopul Băii Mari. Din sobor au făcut parte pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Fabian Coroian, protopopul Băii Mari şi noul paroh al acestei biserici, Ioan Pop, fost secretar eparhial, fost consilier eparhial şi fost paroh al acestei biserici, pr. Ioan Zorel Buia, secretar protopopesc la Baia Mare, pr. Mihai Tira, pr. Petrică Aurelian Covaciu, slujitori ai acestui sfânt altar, pr. Vasile Trif, pr. Nuţu Ivanciuc, îmbisericiţi aici, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi băimăreni, dirijaţi de Răzvan Paşca.
PS Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae şi despre viaţa sfântului, subliniind minunile făcute pentru ajutorarea celor nevoiaşi: „Să ne ajute Dumnezeu să-l cinstim pe Sfântul Nicolae, să-i urmăm pilda vieţii lui şi să ne rugăm ca să ne ocrotească şi să ne întărească în bisericile care sunt sub ocrotirea lui, dar şi poporul nostru românesc să rămână şi să mărturisească dreapta credinţă a lui Dumnezeu cu demnitate, cu libertate şi cu fermitate”.
După încheierea Sfintei Liturghii, protopopul Fabian Coroian, parohul bisericii, a oferit PS Episcop Iustin o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae şi a adus mulţumiri tuturor celor prezenţi.
Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Baia Mare este prima biserică a creştinilor ortodocşi din Baia Mare, când aceştia au fost transferaţi, în 1922, dintr-o capelă, într-un spaţiu amenajat ca biserică dintr-o fostă sală de sport a fostului gimnaziu din apropiere, donată de Consiliul oraşului Baia Mare Bisericii Ortodoxe. Acea biserică amenajată cu turn şi cupolă de parohul Alexiu Latiş, protopopul Băii Mari, a fost târnosită de episcopul Nicolae Ivan al Clujului în 1929. În 1980, în regimul comunist, pe acelaşi spaţiu mic, biserica a fost refăcută din temelii, sub pretextul consolidării, încât a ajuns la forma din prezent, după planurile arhitectului Constantin Pena.
Hram la Catedrala din Miercurea Ciuc
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia hramului istoric al Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc. Răspunsurile la strană au fost date de către Corala Episcopala din Miercurea Ciuc.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus: „Sfântul Nicolae tradus din limba greacă înseamnă biruitor de popor, el este blând și bun, se uită cu dragoste la toți, din icoană, așa cum îl numește Octavian Goga în poezia «Pace». Este moșul blând și bun care aduce daruri copiilor. Se naște în jurul anului 270 în Patara Lichiei, sud-estul Turciei, din părinții Teofan și Nona. Primește o educație aleasă din partea unchiului Nicolae care păstorea Mira Lichiei. Este hirotonit preot și diacon, apoi episcop pentru eparhia Mira Lichiei, iar la Sinodul I Ecumenic din anul 325, a condamnat erezia și pe ereziarhul Arie, de aceea în tropar cântăm: «Îndreptar credinței și chip blândeților…». Ia atitudine împotriva cultelor păgâne, rămâne în istoria creștinătății ca un sfânt care a îmbinat mila și adevărul, pe care le-a trăit ca ierarh şi care l-au făcut mare înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a făcut mare înaintea oamenilor. Se mută la cele veșnice în data de 6 Decembrie 343”. Ierarhul a mai amintit că în sec VIII moaștele Sfântului Nicolae sunt duse la Bari în Italia, Papa Paul al VII-lea dăruiește o parte din Sfintele Moaște Patriarhului Atenagora, care le duce la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, iar mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află la Biserica „Sfântul Gheorghenou din București. Credincioșii s-au putut închina la o părticică din mâna Sfântului Ierarh Nicolae care a fost pusă într-o raclă spre închinare, iar ierarhul Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Hramul Catedralei Episcopale din Deva
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae – arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, Catedrala Episcopală din Deva a avut hram. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, iar din soborul de ierarhi au mai făcut parte Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de arhid. Nicolae-Daniel Balea.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, cu referire la postul Crăciunului care este „un post de bucurie, bucurie care se împlinește prin generozitatea arătată față de aproapele nostru. În acest post sunt cinstiți mulți sfinți, toți adevărate exemple de mărturisire și trăire creștină. Între aceștia se remarcă Sfântul Ierarh Nicolae, ca un sfânt blând și care a făcut multă milostenie, în mare taină, cu cei aflați în nevoi”.
IPS Mitropolit Ioan al Banatului a rostit un cuvânt de binecuvântare, IPS Arhiepiscop Irineu a vorbit despre evenimentele desfășurate la Alba Iulia cu ocazia sărbătorilor dedicate Centenarului Marii Uniri. La final, PS Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor, preoţilor şi diaconilor slujitori, precum şi tuturor credincioşilor pentru participarea la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul Catedralei devene, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Sărbătoarea Liceului Ortodox din Zalău
Liceul Ortodox din Zalău și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei școli l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, care a săvârșit Sfânta Liturghie în capela liceului cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”. Din sobor au făcut parte pr. Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, pr. Călin Ciurbe, directorul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, pr. Petru Brisc, directorul spiritual al Liceului „Sfântul Nicolae” și pr. Andrei Urs, profesor al Liceului Ortodox.
La slujbă au participat prof. Maria Pop, inspectorul şcolar general al județului Sălaj, prof. Mioara Gudea, inspectorul şcolar general adjunct, prof. Claudia Boha, inspectorul şcolar pentru disciplina religie, elevii din clasele de liceu și cei din clasele primare și gimnaziale, alături de profesorii și învățătorii lor, precum și persoane care în fiecare duminică și sărbătoare sunt prezente la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în capela acestui așezământ teologic.
La final, pr. Călin Ciurbe a mulțumit ierarhului pentru prezență, apoi au fost împărțite cadouri și iconițe cu Sfântul Ierarh Nicolae tuturor copiilor și elevilor liceului.
Instituţia de învăţământ a fost înfiinţată în 1998, sub denumirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău. Până în prezent, au absolvit această şcoală 21 de generaţii de tineri, peste 70 dintre aceştia devenind slujitori ai altarului ca preoţi sau diaconi. Din anul 2008, Seminarul Teologic Liceal Ortodox şi-a schimbat denumirea în Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”, iar din 2011, în cadrul Liceului Ortodox funcţionează şi clase de învăţământ primar, având, în momentul de faţă, ciclul primar complet, începând de la clasa pregătitoare, precum şi nivelul ciclului gimnazial întreg, începând cu data de 1 septembrie a anului 2018. Capela cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” a fost amenajată la etajul al II-lea al liceului, fiind târnosită în anul 2003, de către PS Episcop Petroniu. Paraclisul a fost extins ca spaţiu, noile lucrări fiind sfinţite în ziua de 30 ianuarie 2008.