„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti şi hramuri de Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil
Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil, ocrotitorii spirituali ai unui număr însemnat de parohii şi locaşuri de cult monahale, au fost sărbătoriţi de credincioşii ardeleni. Cu această ocazie, ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să nu uite de ajutorul şi protecţia îngerilor, trimişi ai lui Dumnezeu.
Comunitatea credincioșilor din Perșani, județul Brașov, a sărbătorit hramul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean, parohul Dorin Ioan Cristea și alți slujitori ai sfintelor altare. Credincioșii au participat în număr mare la slujba arhierească, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Viștea de Jos, județul Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Toader Vintilă a fost hirotonit preot pentru Parohia Broșteni, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor rolul și misiunea îngerilor în lucrarea de mântuire a omenirii: „Aceste ființe pe care le-a creat Dumnezeu sunt multe, nu le știm numărul și sunt mijlocitoare între om și Dumnezeu. Sunt superioare omului, pentru că sunt duhuri, dar inferioare lui Dumnezeu pentru că sunt limitate, nu sunt atotprezente. Sfinții îngeri au fost toți în rai, dar o ceată s-a mândrit atât de mult încât a dorit să fie asemenea lui Dumnezeu. Aceștia au căzut din rai și căderea lor este iremediabilă, devenind demoni. Sfinții îngeri sunt ocrotitorii noștri, au dus cuvântul lui Dumnezeu oamenilor pentru că au putut să apară în fața oamenilor, căci pe Dumnezeu nu a putut nimeni să-L vadă. Îngerii apar, se arată și transmit vestea cea bună de la Dumnezeu, iar îngerul Gavriil serbat astăzi a dus Sfintei Fecioare vestea ce mare că va naște Prunc și se va chema Emanuel”.
Pentru lucrarea misionară, pastorală și administrativă din parohie, părintele Dorin Ioan Cristea a fost hirotesit iconom stavrofor. Parohul a mulțumit, la final, tuturor binefăcătorilor și autorităților care au sprijinit activitățile comunității parohiale și i-a oferit ierarhului în dar o icoană.
Sărbătoarea de la Perșani s-a încheiat cu sfințirea casei parohiale, construită în ultimii ani cu mari eforturi ale comunității. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Vecernie în cartierul sibian Ştrand
Credincioșii din cartierul sibian Ștrand au participat în număr mare la slujba Vecerniei închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii locașului de cult al comunității. Slujba religioasă a fost oficiată în seara premergătoare acestei mari sărbători de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul eparhial, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, cei doi parohi ai bisericii, Nicolae Crețu și Gheorghe Mirel Șpan, și alți slujitori ai sfintelor altare. În cadrul Vecerniei a fost oficiată și Litia, iar la final, IPS Laurențiu a vorbit credincioșilor despre însemnătatea slujbei Vecerniei, despre sfinții îngeri și rolul lor în mântuirea oamenilor. De asemenea le-a mulţumit preoţilor şi credincioşilor de la biserica sibiană pentru jertfa lor permanentă şi pentru eforturile din ultima perioadă pentru a înfrumuseța locașul de cult cu pictură: „Suntem bucuroși că începem sărbătoarea hramului împreună, cu slujba de seară. Este pregătirea pentru ziua următoare și este cea mai frumoasă slujbă care ne pregătește pe noi pentru Sfânta Liturghie pentru că, fiind seara, are farmecul ei. Când totul merge spre odihnă sufletul nostru se înalță către Dumnezeu pentru a primi rugăciunile noastre, să ne ajute să trecem peste noaptea care urmează, dar și peste zilele care vor urma. Apoi încununăm legătura noastră cu Dumnezeu prin Sfânta Liturghie”, a spus ierarhul.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din cartierul sibian Ștrand a început a se zidi în 1997, când Mitropolitul Antonie Plămădeală a aşezat piatra de temelie. Doi ani mai târziu a fost finalizat demisolul, iar slujbele religioase au fost oficiate în acest spaţiu. În 2007 a fost finalizată biserica, iar în 2013 a fost târnosită de IPS Laurențiu. În prezent, locașul este amenajat cu toate cele necesare slujirii și se lucrează la pictarea acestuia.
„Este o zi aleasă pentru noi prin faptul că anul acesta l-am avut în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, care a ascultat rugămintea noastră și a venit să se bucure alături de noi. Ne aducem aminte cu bucurie de faptul că în 2013, tot în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfinția Sa a venit în mijlocul nostru și a săvârșit sfințirea cea mare a bisericii noastre, atunci când am urcat de la demisol în sfânta noastră biserică”, a spus pr. Nicolae Crețu. Ierarhul i-a binecuvântat pe toţi cei care au contribuit la zidirea acestei biserici şi i-a îndemnat să rămână în continuare buni credincioşi ai Bisericii străbune.
Hram la Dipşa, Bistriţa
De sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Dipșa, din Protopopiatul Bistrița. Alături de ierarh a liturghisit un sobor de preoți, din care a făcut parte inspectorul eparhial, părintele Vasile Nemeș, consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură referitor la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești: „Aceasta este ziua în care trebuie să ne aducem aminte că Dumnezeu, pe lângă lumea văzută, a mai creat o lume, lumea nevăzută, lumea îngerilor. În Sfânta Scriptură sunt pomeniți mulți îngeri, cu numele lor. Un sfânt părinte al Bisericii, Dionisie Areopagitul a meditat și el la această lume a îngerilor și ne-a spus și nouă că sunt multe, foarte multe cete de îngeri. I-a împărțit Dumnezeu în nouă cete de îngeri. Și cele nouă cete ale îngerilor, nu vreau să vă încarc neapărat mintea ca să le rețineți, căci ele sunt pomenite și în Scriptură și în cărțile de teologie, însă ele sunt împărțite pe trei triade, tot câte trei. Învățătura Bisericii noastre începe cu cei mai apropiați îngeri de tronul lui Dumnezeu, așa se și numesc, tronuri, heruvimi și serafimi. Ei alcătuiesc o primă triadă. Apoi urmează puterile, domniile, stăpâniile; a doua triadă. Și a treia triadă: începătoriile, arhanghelii și îngerii. Or, astăzi, ne aducem aminte de doi arhangheli. În tradiția Bisericii noastre ei figurează pe calendar: arhanghelii Mihail și Gavriil, dar în Sfânta Scriptură sunt pomeniți mai mulți. Sunt șapte la număr”.
IPS Mitropolit Andrei a arătat, apoi, care sunt lucrările caracteristice fiecărui arhanghel pomenit de Sfânta Scriptură, în conformitate cu numele lor, iar la final a atras atenția celor prezenți că îngerul păzitor al fiecărui creștin nu îl părăsește niciodată pe cel ocrotit, din contră, este mereu alături de el: „Să ne sfiim de îngerii noștri. Chiar și atunci când avem impresia uneori că suntem părăsiți de toată lumea, totuși nu suntem singuri, ci îngerii lui Dumnezeu sunt cu noi și dacă noi avem buna intenție de a lucra după voia lui Dumnezeu, îngerii lui ne sprijină”. Ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Liviuț Costel Tătar, pentru lucrările săvârșite în parohie. De asemenea, pentru implicarea în lucrarea misionară și administrativă, mai mulți credincioși au primit Diplome de aleasă cinstire, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Sărbătoare la Posmuş, Bistriţa
IPS Mitropolit Andrei a oficiat, în această zi de sărbătoare, slujba de binecuvântare a lucrărilor săvârșite la casa parohială din localitatea bistrițeană Posmuș, unde este paroh Marin Lărgean. Sărbătoarea comunității a început cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica satului de un sobor format din mai mulţi preoți.
Cu ocazia binecuvântării casei parohiale, ierarhul i-a felicitat pe cei implicați în lucrările efectuate: „Am admirat modul în care ați pus împreună casa la punct. Sunteți vrednici de toată lauda! Pe lângă biserică, casa parohială este de mare importanță. Sfântul Ioan Gură de Aur numește casa creș-tinului mica biserică pentru că, dacă în biserică ne rugăm duminica, în casa noastră ar trebui să ne rugăm în fiecare dimineață și în fiecare seară. Așa că vă felicităm pentru tot ceea ce ați realizat aici”. În semn de apreciere pentru lucrările efectuate la casa parohială și pentru activitatea pe plan duhovnicesc, părintele Marin Lărgean a fost hirotesit sachelar. Casa parohială și biserica din Posmuș au beneficiat de ample lucrări de renovare începând din 2014.
Hramul Mănăstirii Rimetea, Alba
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale a Mănăstirii Rimetea, judeţul Alba, cu prilejul hramului. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia l-a hirotonit diacon pe Mihai Mocan. În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Astăzi, când forţele întunericului domină pământul şi răspândesc pretutindeni roadele murdare ale stăpânirilor întunecate, îngerii ne inspiră să alegem tot ceea ce este bun şi folositor pentru viaţa noastră. Astăzi, în lumea aceasta degradată, când ispite felurite şi obstacole ne împiedică să sporim pe calea binelui moral, îngerii ne sar în ajutor şi ne călăuzesc spre desăvârşire. Astăzi, în lume, când presiunile şi frământările sociale se intensifică, iar cel rău, satana, îl amăgeşte pe om căutând să-l distrugă, îngerii stau împrejurul nostru şi ne oferă protecţia lor iubitoare. Acum înţelegem câtă dreptate are profetul David când zice: «Dumnezeu va porunci îngerilor Săi ca să te păzească pe tine în toate căile tale»”.
Mănăstirea Rimetea este situată în Depresiunea Trascăului, într-un loc pitoresc, pe ruta ce leagă localităţile Aiud şi Buru. Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1998 şi se află sub oblăduirea maicii stareţe Ana Mircea, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Hramul bisericii parohiale din Haieu, Oradea
La hramul Parohiei Haieu, Protopopiatul Oradea, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, credincioşii au primit vizita Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea”. După citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Luca, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat lucrarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și a tuturor cereștilor puteri: „Ziua de astăzi, prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești, este cea mai importantă sărbătoare din anul bisericesc închinată sfinților îngeri. Dar cine sunt îngerii? Așa cum ne învață Sfânta Scriptură, îngerii sunt duhuri slujitoare, create de Dumnezeu, care Îi aduc laudă și Îl preamăresc pe Dumnezeu, fiind, așa cum le spune și numele, «anghelos», în limba elină, însemnând «trimis». Ei sunt solii lui Dumnezeu, pentru a vesti oamenilor mântuirea. Îngerii sunt duhuri, «Cel ce faci pe îngerii Tăi duhuri și pe slugile Tale pară de foc», făpturi spirituale, puteri netrupești, dăruite de Dumnezeu cu nemurirea”. PS Sofronie a amintit că îngerii căzuți, în frunte cu Lucifer, „trăiesc într-un haos, într-un vacarm, într-o gălăgie și într-un întuneric de nedescris, numit în Sfânta Scriptură «cel mai dinafară», îngerii cei buni, duhurile cele ascultătoare, sfinții îngeri pe care astăzi îi sărbătorim, trăiesc în apropierea lui Dumnezeu, fiind împărțiți în mai multe cete și numiți «oștirile cerești». Stăpânul lor este Dumnezeu, «Domnul Dumnezeu Savaot», oștiri cerești pe care noi le invocăm în timpul Sfintei Liturghii și care sunt împărțiți în nouă cete îngerești, respectiv trei triade (…) Prin sărbătoarea de astăzi suntem chemaţi să întărim comuniunea noastră de dragoste cu sfinţii îngeri ai lui Dumnezeu şi să îi rugăm pe îngerii cei buni să ne ajute, prin puterea şi prin rugăciunea lor, în viaţa noastră de zi cu zi. Noi toţi, care îi iubim şi îi cinstim pe sfinţii îngeri, să luăm aminte la chemarea Sfântului Arhanghel Mihail, făcută îngerilor rămaşi fideli lui Dumnezeu, de a se statornici în bine: ‹‹Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte››, pe care noi am preluat-o din ceruri şi necontenit o repetăm pe pământ la Sfânta Liturghie”. La final, PS Episcop Sofronie a subliniat „datoria morală a părinților de a-și crește și educa copiii în valorile creștine, învățându-i cum să se apere de ispitele și cursele îngerilor căzuți și ferindu-i de locurile în care cel rău, vrăjmașul, este invocat”.
Ierarhul a felicitat pe părintele consilier și paroh Adrian Caba pentru lucrarea pastorală şi pentru lucrările administrativ-gospodăreşti şi pe enoriașii din Haieu, apoi a adresat urări de ani mulți și binecuvântați tuturor dreptmăritorilor creştini care poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi îşi sărbătoresc ziua onomastică.
Liturghie arhierească la Cehu Silvaniei, Zalău
La praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cehu Silvaniei, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele Silviu Boha, inspectorul pentru catehizare parohială al Episcopiei Sălajului. La final, parohul Radu-Marius Barbor i-a oferit PS Episcop Petroniu o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar ierarhul a împărțit iconițe cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil tuturor celor prezenți la biserică. Parohia Cehu Silvaniei a fost înfiinţată în anul 1922, odată cu numirea preotului Ilie Călăuz, care a păstorit între anii 1922-1952. Actualul paroh, Radu-Marius Barbor și-a început activitatea în data de 1 noiembrie 2001.
Liturghie arhierească la Nojag, Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Parohiei Nojag, Protopopiatul Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În timpul slujbei, diaconul Ovidiu Anton a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ruda, cu filiile Alun, Bunila, Cernișoara-Florese, Plop și Poienița Voinii, din cadrul Protopopiatului Deva. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie a vorbit despre prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor cereștilor puteri și despre rolul acestora în iconomia dumnezeiască a mântuirii.
Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în cadrul parohiei, preotul Dorin Costescu a fost hirotesit sachelar. De asemenea, au fost acordate Diplome de excelență, din partea Consiliului Local al comunei Certeju de Sus, PS Episcop Gurie și parohului. La final, PS Episcop Gurie, împreună cu soborul slujitor, a săvârșit o slujbă de sfințire a casei parohiale, ca urmare a lucrărilor de renovare efectuate, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Hram la Parohia Dej I
La hramul Parohiei Dej I, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, alături un sobor de preoţi, din care a făcut parte şi Ioan Buftea, protopop al Dejului. În cuvântul de învăţătură, părintele profesor Ioan Chirilă a vorbit despre cei doi Arhangheli Mihail și Gavriil și despre ce înseamnă numele fiecăruia: „Ar trebui să ne învățăm să ne legăm de ceruri, ar trebui să ne învățăm ca atunci când venim la botez să punem nume care sunt în ceruri, nu toate năstrușniciile veacului acestuia. Ar trebui să știm că fericirea cea adevărată vine din faptul că numele noastre sunt înscrise în ceruri, în cartea lui Dumnezeu”. După Sfânta Liturghie a urmat slujba Parastasului, pentru toți preoții și ctitorii Bisericii Dej I, care s-au mutat la Domnul. Apoi, părintele Iuliu Leach, slujitor la Parohia Dej I, a mulţumit celor prezenţi care au participat la hram.
Sărbătoare la Scrind-Frăsinet, Huedin
În cuprinsul Protopopiatului Huedin sunt 35 de biserici care stau sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Una dintre bisericile închinate Sfinților Arhangheli este cea din filia Scrind-Frăsinet, Parohia Ciuleni, păstorită de părintele Ion Iuga. Programul liturgic a început cu săvârșirea Utreniei urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită în sobor de preoți, avându-l împreună slujitor pe Lupuțan Dan, protopopul Huedinului.
În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni pentru sănătatea regelui Mihai I al României. După cuvântul de învățătură a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, la finalul căreia credincioșii prezenți au fost miruiți. La ieșirea din biserică preoții, autoritățile locale și credincioșii au luat parte la o agapă frățească.
Satul Scrind-Frăsinet este așezat în perimetrul Munților Apuseni, pe latura nord-estică a acestora, în vecinătatea masivului Vlădeasa. Biserica din această localitate datează din anul 1934, fiind construită din lemn pe temelie de piatră. Pictura a fost realizată între anii 1978-1981. Biserica a fost sfințită în anul 1982 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira și resfințită în anul 2016 de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În filia Scrind-Frăsinet viețuiesc în prezent aproximativ 130 de creștini ortodocși.
Hram la Braşov
Credincioșii de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Braşov au participat și în acest an în număr mare la hramul locașului de cult. Sărbătoarea hramului a fost organizată de parohii bisericii, Claudiu-Marius Nahoi, Stelian Manolache și Agapi-Aurel Rusu. Soborul slujitor a fost condus de protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, iar printre oaspeți s-au numărat cadre din conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, profesori, oameni de cultură. Preoții și credincioșii s-au rugat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil pentru mijlocire și ocrotire duhovnicească.