„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Slujiri arhiereşti şi hramuri de Sfinţii Mărturisitori Ardeleni
În Duminica a 23-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie a fost citită pericopa evanghelică a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor. De asemenea, în această zi au fost prăznuiţi Sfinții Mărturisitori Ardeleni, iar numeroase locaşuri de cult au avut hram. Tot în această duminică, mai multe locaşuri de cult au fost târnosite de către ierarhi.
Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Mucenic Oprea Miclăuș” din Săliște, județul Sibiu, s-a aflat în sărbătoare la duminica a 23-a după Rusalii, zi în care au fost prăznuiţi Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Sfânta Liturghie din ziua de hram pentru întreaga Mărginime a Sibiului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, preotul Ioan Ciocan de la biserica amintită și ceilalți slujitori din orașul sibian, alături de alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericesc din Săliște, iar în cadrul Sfintei Liturghii, teologul Mihai Bogdan Roman a fost hirotonit diacon.
După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu și soborul slujitor au înconjurat locașul de cult. De asemenea, ierarhul a sfințit icoana hramului locașului de cult realizată în mozaic pe turnul de la intrarea în biserică. Soborul slujitor a oficiat și un parastas pentru Stana, soția Sfântului Oprea Miclăuș, care a așteptat 32 de ani ca soțul ei să se întoarcă de la Viena, unde a mers pentru a cere drepturi de la curtea imperială pentru românii din Ardeal, însă și-a găsit sfârșitul în temnița de la Kufstein.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre învățăturile Evangheliei citite în această duminică la Sfânta Liturghie și despre viața, mărturisirea și jertfa Sfinților Ardeleni prăznuiți la 21 octombrie.
„Dacă a intrat o legiune de demoni în cel vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos, legiuni întregi stau împrejurul nostru pentru a ne ispiti și de aceea trebuie să ne rugăm mereu și să fim aproape de Biserica lui Hristos pentru a nu cădea în ispitele diavolului. A doua învățătură pe care ne-o dau toți cei cinci sfinți apărători ai dreptei credințe este de a fi demni și bucuroși că slujim în biserica lor, că suntem urmașii lor și de a-i considera nu doar apropiați ai noștri, ci și cei care se roagă pentru noi continuu”, a spus ierarhul.
Părintele Mitropolit a oferit acte de cinstire binefăcătorilor din Săliște care au sprijinit realizarea icoanei hramului de la intrarea în biserică. Credincioșii, prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie, au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Hram la Ciceu Corabia, Bistriţa-Năsăud
Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a sărbătorit duminică, 21 octombrie, hramul, Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni, în prezenţa unui număr mare de credincioși. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul de Beclean, Doru Zinveliu, starețul Teofan Timiș și preoți de la parohiile învecinate. De asemenea, au fost prezenți duhovnici, stareți și starețe de la mănăstirile din zonă, autorități judeţene şi locale. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în paraclisul așezământului monahal, iar după citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Legea românească”. Pornind de la viața Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți le urmeze exemplul, ca modele de credință si mărturisire.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Tudor Călin Lazăr, pe seama Parohiei Bobâlna, Protopopiatul Dej. La finalul slujbei, starețul Teofan Timiș a mulțumit tuturor pentru prezența la hram și a anunțat că în primăvară vor începe lucrările la biserica mare a mănăstirii.
Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu Corabia, situată la poalele Cetății Ciceului, județul Bistrița-Năsăud, a fost înfiinţată în 2014, la iniţiativa IPS Mitropolit Andrei și la dorinţa credincioşilor din zonă, susținuți de primarul Valentin Mureşan. Ridicată în cinstea domnitorului Petru Rareș, locașul de cult are ca hram pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Părintele Teofan Timiş, stareţul acestei mănăstiri, ridicat, în scurt timp, o casă monahală şi un mic paraclis şi a reuşit să închege o comunitate eclezială în jurul mănăstirii.
Locaşul de cult se află în apropierea stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș. Acesta, alături de soția sa, Elena Doamna, au ridicat mai multe locaşuri de cult, între care Mănăstirea Probota (unde se află și mormântul său), Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru” din Hârlău și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava şi a refăcut Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Humor și Mănăstirea Caracalu de la Muntele Athos. În ultimii 50 de ani, numeroși credincioşi se adună aici după praznicul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul unei sărbători populare.
Sărbătoare la Catedrala din Alba Iulia
În Duminica a XXIII-a după Rusalii, pe 21 octombrie, când sunt pomeniţi Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat, la Catedrala arhiepiscopală, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în sobor arhieresc, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.
După slujba Acatistului Sfinților Mărturisitori Ardeleni, soborul de ierarhi, preoți și diaconi, a pornit în procesiune spre esplanada din fața Catedralei arhiepiscopale, unde a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul sfintei slujbe, cuvântul de învățătură a fost rostit de către IPS Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în care a tâlcuit mesajul pericopei evanghelice din Duminica a XXIII-a după Rusalii.
Făcând referire la miracolul înfăptuit de către Mântuitorul Hristos cu demonizatul din ținutul Gherghesenilor, IPS Mitropolit Ioan a spus: „Suntem tentați să credem că minunea din Evanghelia de astăzi face referire exclusiv la alungarea demonilor, care îl posedau pe acel om. Însă, cel mai important lucru este faptul că acel demonizat a devenit, în urma minunii, un ucenic al lui Hristos. Iată, Mântuitorul a vrut să le arate apostolilor Săi ce reprezintă iadul și, totodată, cum arată un om stăpânit de diavol, vrând astfel ca mulțimile să constate faptul că cei aflați în iad sunt, de fapt, goi și însingurați”.
De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan a subliniat importanța jertfei Sfinților Mărturisitori Ardeleni, care, în veacul al XVIII-lea, au militat pentru păstrarea dreptei credințe și a identității românilor din Ardeal.
În cuvântul adresat numeroșilor pelerini, IPS Arhiepiscop Irineu, al Alba Iuliei, a subliniat importanța și solemnitatea sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Adresându-se numeroșilor pelerini prezenți în incinta Catedralei, ierarhul a spus: „Astăzi, Eparhia de Alba Iulia, în alese cântări duhovniceşti, aduce omagiu de veneraţie Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, şi Sfântului Mucenic Oprea, atleţi ai lui Hristos şi aprigi apărători ai Legii strămoşeşti, canonizaţi aici, în Catedrala Încoronării, în anul 1955. Frumuseţea sărbătorii noastre este sporită de prezenţa, în Alba Iulia, a moaştelor Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea. Credem că toţi care poposesc aici pot gusta din izvorul minunilor ce se revarsă abundent prin aceşti iubiţi sfinţi ai creştinătăţii”.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a adresat mulțumiri, pentru prezența și slujirea lor, celor doi oaspeți, IPS Mitropolit Ioan şi PS Episcop Siluan. De asemenea, IPS Arhiepiscop Irineu a adresat mulțumiri membrilor delegației care au însoțit racla cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, relicve care se află la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea. Totodată, ierarhul a mulțumit tuturor celor care, în număr mare, s-au aflat, cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni, la Catedrala din orașul Marii Uniri, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Sfinţirea noii biserici din Marghita, Bihor
Dreptmăritorii creștini din orașul bihorean Marghita au participat, în Duminica a 23-a după Rusalii, 21 octombrie, zi în care sunt pomeniți Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea și Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, la evenimentul unic al târnosirii noii biserici parohiale ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de dimensiunile unei catedrale, ce s-a construit între anii 1990-2018.
După 28 de ani de muncă și jertfe materiale însemnate, biserica a fost finalizată și înzestrată cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe. Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a noului sfânt lăcaș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților și a numeroși credincioși din Marghita.
A urmat săvârșirea Sfintei Liturghii arhiereşti pe altarul proaspăt sfințit. Răspunsurile liturgice au fost date de elevi și studenți de la școlile teologice din Eparhia Oradiei.
În cuvântul de învăţătură rostit de PS Episcop Sofronie al Oradiei, îndată după citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Luca, ce a prezentat minunea vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, ierarhul a vorbit despre înțelesurile duhovnicești ce se desprind din cuvintele scripturistice: „Domnul nostru Iisus Hristos a săvârșit nenumărate minuni, cât a viețuit pe pământ, iar după Învierea Sa, cea de a treia zi, Înălțarea la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, la Cincizecime, necontenit săvârșește minuni, până în ziua de astăzi și până la sfârșitul acestei lumi, prin trupul Său mistic, Biserica, vindecând lumea de posesiune demonică, scoțând pe diavoli afară din oameni, din locuri, din lume, prin lucrarea harului Duhului Sfânt”. De asemenea, PS Sofronie a precizat că „şi astăzi, ca și odinioară, Mântuitorul Iisus Hristos vindecă, dar nu toți oamenii se bucură la vederea minunilor, deși recunosc măreția lor. Atunci când oamenilor le este atins confortul din lumea aceasta încep să se răzvrătească împotriva Creatorului lor, începe să le fie incomodă prezența Domnului Hristos în viața lor, apropierea Sa în chip tainic, prin Sfânta Sa Biserică, de viețile lor. Din nefericire, ne atașăm atât de mult de bunuri, de plăceri, încât atunci când sunt puse în pericol bunăstarea și confortul nostru, de multe ori Îi întoarcem spatele lui Dumnezeu și Bisericii Sale și Îi cerem Domnului și trupului Său mistic să iasă din viaţa noastră, pentru că ne incomodează. Este exact ceea ce se petrece astăzi în lume, şi mai ales în lumea aşa-zis civilizată”.
Ierarhul a subliniat că „atunci când Iisus Hristos Domnul este alungat şi Biserica Sa este prigonită şi marginalizată, cei vindecaţi de către Domnul Hristos, prin lucrarea tainică a Duhului Sfânt în Biserică, sunt martorii principali şi foarte preţioşi ai slujirii şi misiunii Bisericii, trupul tainic al Domnului Hristos”, iar „prezenţa noastră astăzi, aici, care în număr aşa frumos ne-am adunat la sfinţirea noii biserici, este un semn al speranţei, iar prezenţa în mijlocul nostru, în chip nevăzut şi tainic, a Domnului nostru Iisus Hristos, Care, în mod nevăzut, prin Duhul Sfânt, folosindu-se de noi toţi care suntem aici în rugăciune, a sfinţit biserica, este o dovadă că Domnul nostru Iisus Hristos este cu noi, ne veghează, ne îmbrăţişează, Îşi împărtăşeşte bucuria, lumina şi harul pentru a vindeca lumea de păcat, de posedare demonică, de moarte”.
Călin Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei şi parohul Parohiei Marghita II, a citit Actul de sfinţire întocmit cu prilejul târnosirii sfântului lăcaş şi a mulţumit ierarhului pentru osteneala de a sfinţi rodul muncii credincioşilor acestei enorii, precum şi pentru dragostea şi purtarea de grijă permanentă. Mulţumiri au fost aduse ctitorilor şi binefăcătorilor care au ajutat, în diverse moduri, la ridicarea sfântului lăcaş, precum şi tuturor credincioşilor care au făcut posibil ca biserica să fie ridicată.
La final, ierarhul a felicitat pe părintele Călin Gheorghe Cotrău şi pe credincioşi pentru ctitoria realizată. Ierarhul a subliniat sacrificiile prin care s-a ridicat noua biserică, care, în mod simbolic a fost târnosită în anul aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918.
Cu prilejul târnosirii bisericii, ierarhul a oferit principalilor binefăcători, care au sprijinit financiar consistent ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, dar şi membrilor Consiliului Parohial, diplome de vrednicie. După oficierea slujbei de târnosire, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Marghita II, Protopopiatul Marghita a fost ridicată între anii 1990-2018. Sub păstorirea vrednicilor părinţi Aurel Pop, Gheorghe Ciobai, Ioan Şugar, trecuţi la cele veşnice, dar şi a actualului paroh, Călin Gheorghe Cotrău, ajutaţi de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia credincioşilor, s-au finalizat lucrările de zidărie, tencuieli interioare şi pardosire cu granit. De asemenea, s-a montat iconostas şi mobilier nou, s-a făcut instalaţia electrică, s-a introdus încălzirea centrală în pardoseală şi s-au instalat zece hidranţi. La exterior, biserica a fost acoperită cu tablă de cupru şi placată cu clincher din ceramică, pe frontispiciul bisericii a fost aplicată icoana Sfintei Cuvioase Parascheva în mozaic, s-au pavat treptele exterioare cu granit, s-au montat balustradele din fier forjat, iar temelia bisericii a fost placată cu piatră ornamentală. Urmează ca, în perioada următoare, să înceapă lucrările la pictura interioară a sfântului lăcaş.
Târnosirea bisericii din Fersig, Chioar
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Fersig, Protopopiatul Chioar, în prezenţa unei mari mulţimi de credincioşi.
Târnosirea bisericii, s-a făcut după 85 de ani de la încheierea construirii acesteia, după mai multe lucrări de refacere şi reabilitare. La slujba de târnosire biserica a primit hramul istoric, „Pogorârea Sfântului Duh", şi a primit şi al doilea hram, cel al bisericii vechi de lemn, „Sfânta Cuvioasă Parascheva". Cu această ocazie a fost binecuvântată şi capela de cimitir a parohiei, edificată recent în cimitirul satului, precum şi noul lumânărar construit în curtea bisericii.
Biserica din Fersig a fost construită între anii 1929-1933, din cărămidă şi fundaţie din beton. Începând din anul 2008, s-au executat următoarele lucrări: refacerea acoperişului şi a jgheaburilor; refacerea exteriorului bisericii şi renovarea icoanelor celor doi Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel în mozaic; garduri noi şi alee; geamuri termopan, cu tâmplărie din PVC; s-au recondiţionat mobilierul şi catapeteasma; s-a reamenajat Sfântul Altar şi Sfânta Masă; s-a parchetat biserica şi s-a pus mochetă în Sfântul Altar. Toate aceste lucrări au fost executate sub îndrumarea şi conducerea parohului Gheorghe Vasile Draghiş, sprijinit cu jertfă şi dăruire de către membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Ioan Onea. Toate cheltuielile au fost suportate de dreptcredincioşii Parohiei Fersig, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Local şi Primăria Satulung, alături de alţi binefăcători.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Episcop Iustin pe o scenă amplasată în curtea bisericii, în fruntea unui sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, pr. Ciprian Coza, secretar protopopesc, preoţi invitaţi din parohiile vecine, din protopopiat şi din Baia Mare. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos" al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor, în care a vorbit credincioşilor în ce context al propovăduirii Mântuitorului s-a petrecut această minune.
„Să reţinem şi să ne înfricoşăm de lumea aceea în care trăia demonizatul şi de ţinutul acela care era demonizat întreg şi să ne înfricoşăm de direcţia pe care o ia lumea astăzi, înspre ce se îndreaptă lumea civilizată. Lumea noastră civilizată, la bază profund creştină. Ce face lumea de astăzi? Îl alungă pe Hristos din ţinutul ei. Din locul unde trăieşte. Din locul unde Hristos a adus binecuvântare, slavă şi glorie, Europa noastră creştină. Acest lucru se întâmplă astăzi, care s-a întâmplat în ţinutul Gherghesenilor. Lumea Îl alungă pe Hristos din ea. De ce? Pentru că vrea să externalizeze păcatul şi desfrâul. Păcatul poate să iasă în piaţa publică, şi oamenii nu mai au ruşine, dar Biserica să se retragă, nu are ce căuta acolo. Deranjează numele lui Hristos. Preotul, Biserica, Crucea deranjează societatea. Să ne cutremurăm de ce ne aşteaptă, pentru că lumea se sinucide dacă Îl respinge pe Hristos şi-L alungă dintr-însa", a spus PS Episcop Iustin.
Parohul Gheorghe Draghiş a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul Bujorel Mureşan, Consiliul Parohial, Comitetul Parohial şi mai mulţi binefăcători au primit distincţii din partea ierarhului. PS Episcop Iustin a primit în dar o icoană Pogorârii Sfântului Duh.
Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei a oficiat duminică, 21 octombrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Paraclis Episcopal „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. În cuvântul de învăţătură ierarhul s-a referit la pilda vindecării demonizatului: „Hristos înconjurat de mulţimi din toate ţinuturile, se îndreaptă spre Ghenizaret, unde se întâlneşte cu un demonizat care dormea în morminte, Hristos porunceşte să iasă legiunea de demoni din el. Demonii recunosc calitatea de Fiu al lui Dumnezeu. Cuibul preferat al diavolului este sufletul omului, iar în momentul în care Mântuitorul porunceşte să iasă diavolii, ei îl roagă să nu le poruncească să meargă în adânc, ci să îi îngăduie să intre în turma de porci care păşteau pe munte. Diavolii fug în porci, iar aceştia se aruncă în mare şi paznicii fug în cetate ca să vestească ceea ce s-a întâmplat. Locuitorii cetăţii supăraţi că au rămas fără porci Îl rugau să plece de la ei că erau cuprinşi de frică mare, au ţinut mai mult la negoţ decât la semenul lor. Ţelul diavolului este să înspăimânte pe cei din jurul demonizatului. Astăzi diavolul şi-a schimbat metoda, nu înspăimântă ci atrage prin mijloacele moderne numite vicii, te îmbie cu diverse patimi”. La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul a prezentat viaţa Sfinţilor Ardeleni care s-au jertfit pentru apărarea dreptei credinţe apoi i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Liturghie arhierească la Hereclean, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Hereclean, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, între care s-a aflat şi pr. Mihai-Adrian Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului. În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bocşiţa, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Silviu-Claudiu Silaghi. La finalul slujbei, ierarhul a hirotesit întru iconom pe parohul Andrei-Ştefan Urs, în semn de apreciere a activităţii desfăşurate. La rândul său, parohul a mulţumit ierarhului pentru prezenţă şi pentru distincţie.
În continuare, PS Episcop Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.
Lucrările de ridicare a bisericii actuale a satului au început în anul 1948, însă din cauza instabilităţii economice din acea perioadă, construirea lăcaşului de cult a stagnat, în mai multe rânduri, astfel încât acestea s-au derulat pe parcursul a 19 ani, până în anul 1967. Târnosirea bisericii s-a făcut în acelaşi an, în data de 12 noiembrie, de către Preasfinţitul Valerian Zaharia, împreună cu un sobor de 16 preoţi, lăcaşul de cult primind ca ocrotitor pe Sfântul Nichita Romanul. Clopotele s-au cumpărat în anul 1970 de la Bucureşti, acestea fiind sfinţite de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, pe atunci Episcop al Aradului şi administrator interimar al Episcopiei Oradiei.
Târnosire în Parohia General Berthelot, Haţeg
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a târnosit biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Parohia General Berthelot, Protopopiatul Hațeg, împreună cu Preasfințitul Episcop Daniil și cu Preasfințitul Emilian, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. În continuare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi.
PS Episcop Daniil a rostit cuvântul de învățătură şi a tâlcuit pericopa Evangheliei citită în cadrul Sfintei Liturghii, despre vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, iar PS Episcop Emilian a rostit un cuvânt de binecuvântare.
PS Episcop Gurie a hirotesit iconom-stavrofor pe parohul Harald Olteanu pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în mijlocul credincioșilor pe care îi păstorește, iar credincioșilor implicați în restaurarea lăcașului de cult le-a oferit diplome. La final, PS Episcop Gurie a mulțumit celor doi ierarhi și tuturor slujitorilor pentru slujirea împreună în această zi importantă pentru credincioșii din Parohia General Berthelot, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Slujire arhierească la Sibiu
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Sibiu. Din sobor au făcut parte protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, parohul Bogdan Bunescu precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Bisericuţa de la CFR-Triaj, cum mai este cunoscută, a fost plină de credincioşi dornici să participe la slujba arhierească. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi teologi din Sibiu.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a vorbit celor prezenţi despre învăţăturile ce se desprind din pericopa evanghelică a zilei şi despre Sfinţii Ardeleni pomeniţi pe 21 octombrie.
Părintele Episcop a menţionat că „locuitorii acelor ţinuturi nu s-au bucurat de vindecarea demonizatului, ci s-au gândit la paguba ce o aveau prin pierderea turmei de porci, căci fiind negustori îşi pierdeau câştigul din negoţul pe care îl făceau. Astfel erau foarte întristaţi de pierderea suferită, însă nici gând să se bucure de semenul lor care se vindecase. În Sfânta Evanghelie se spune că «locuitorii au venit să vadă ce s-a întâmplat... şi s-au înfricoşat», cauza putând fi şi frica de judecata lui Dumnezeu, căci după legea lor nu aveau voie să mănânce carne de porc, iar ei poate consumau. Prin această minune Domnul Hristos a arătat dragoste faţă de omul pe care L-a creat arătându-şi astfel şi dumnezeirea Sa”. Ierarhul a mai arătat că aceeaşi dragoste pe care Dumnezeu o are pentru oameni „trebuie să o avem şi noi şi să o manifestăm către cei de lângă noi”.
În continuare ierarhul a amintit de sfinţii pomeniţi pe 21 octombrie: „Pentru credinţa lor creştin ortodoxă, au fost prinşi de autorităţile austro-ungare şi închişi în diferite locuri. Cuviosul Visarion a murit în închisoarea de la Kufstein. Nicolae Oprea era un ţăran ardelean din Săliştea Sibiului care a dus la împăratul austriac o scrisoare cu plângerile românilor ortodocşi din Transilvania ce solicitau păstrarea tradiţiei ortodoxe. Nicolae a fost întemniţat tot la Kufstein, de unde nu s-a mai întors. Sfântul Moise Măcinic din Sibiel a fost hirotonit la Bucureşti pe la 1746, şi pentru că vorbea împotriva uniaţiei, a fost întemniţat la Sibiu. Mai târziu a mers la Viena cu plângerile românilor din sudul Transilvaniei, dar a fost întemniţat şi el la Kufstein, împreună cu Nicolae Oprea. Preotul Ioan din Galeş a mărturisit, de asemenea, în Transilvania fiind închis în mai multe închisori austriece, iar la urmă la Kufstein, unde a şi murit”.