„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este
Slujiri arhierești și hramuri în a treia zi a Sfintelor Paști
În cea de a treia zi de Paști, la Sfânta Liturghie a fost citită pericopa evanghelică în care este prezentată mărturia Sfântul Evanghelist Luca cu privire la prezența Mântuitorului Iisus Hristos alături de cei doi ucenici, Luca și Cleopa, după Învierea Sa. Și cu această ocazie, credincioșii au fost îndemnați să se bucure de marea sărbătoare a Învierii Domnului și să ofere, la rândul lor, bucurie celor mai necăjiți și singuri.
În a treia zi de Paști, credincioșii din orașul Avrig, județul Sibiu, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate. Ierarhul a liturghisit într-un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și pr. Emanuel Tăvală, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, consilierul social al eparhiei, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, și preoți din orașul Avrig. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de preoți și teologi condus de pr. Alexandru Szasz. Credincioșii au participat în număr mare la liturghia arhierească, mulți dintre ei primind Sfânta Împărtășanie.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în a treia zi de Paști.
„Pentru ca noi să fim la fel de bucuroși și de încredințați că Mântuitorul Iisus Hristos ni se arată mereu, iată că astăzi, Sfânta Biserică a rânduit să se citească o mărturie pe care o aduce tocmai Sfântul Evanghelist Luca: arătarea Mântuitorului Iisus Hristos către cei doi ucenici, Luca și Cleopa. Luca era tocmai evanghelistul care a consemnat aceasta, iar Cleopa era unul dintre ucenicii Mântuitorului. Este o mărturie pentru noi, cei de astăzi, care Îl întâlnim pe Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că noi primim Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos prin Sfânta Împărtășanie și devenim purtători de Hristos”, a spus ierarhul.
La final, pr. Vasile Gafton i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă în zi de mare praznic și i-a oferit în dar o cruce.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Avrig este un locaș de rugăciune ridicat în ultimii ani și care a fost împodobit recent cu pictură. Biserica va fi pregătită în viitorul apropiat pentru sfințirea picturii.
Liturghie arhierească la Beclean
În cea de-a treia zi de Paști, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Apostol Andrei”, din orașul Beclean. Din sobor au făcut parte pr. prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, consilieri eparhiali și protopopul de Beclean, Doru Zinveliu.
După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre descoperirea Domnului Hristos în Sfânta Liturghie: „ Sfânta Liturghie pe care a instituit-o atunci, în Joia Mare, Domnul Hristos, a rămas pentru creștini centrul cultului divin. În Faptele Apostolilor, care ne relatează modul în care se manifestau primii creștini, citim: «În fiecare zi, stăruiau într-un cuget în templu și frângând pâinea împreună, în casă, luau hrana întru bucurie și întru curăția inimii, lăudând pe Dumnezeu și având har la tot poporul. Iar Domnul adăuga zilnic Bisericii pe cei ce se mântuiau»”.
În continuare, ierarhul a oferit mai multe exemple prin care Domnul Iisus Hristos S-a descoperit în cadrul Dumnezeieștii Liturghii.
La final, IPS Mitropolit Andrei a evidențiat faptul că Luca și Cleopa nu l-au recunoscut pe Mântuitorul decât după frângerea pâinii: „Sfânta Evanghelie ce s-a citit astăzi ne provoacă să ne gândim la aceste lucruri, și anume, că la Sfânta Liturghie se descoperă Domnul Hristos. Luca și cu Cleopa nu l-au cunoscut pe cale, dar atunci când Domnul a săvârșit Sfânta Liturghie, L-au recunoscut. Locul în care și noi Îl recunoaștem este acesta, biserica, unde participăm la Sfânta Liturghie”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
În cadrul Sfintei Liturghii, asistentul social din cadrul Protopopiatului Beclean, diaconul Ovidiu Dorian Brasai, a fost hirotonit preot. Acesta va activa în cadrul protopopiatului ca preot misionar.
După Sfânta Liturghie, echipa Esentza Robotics de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, a organizat un act demonstrativ la subsolul bisericii. Elevii au prezentat Robotul H3len cu care au participat la ediția de anul acesta a First Tech Challenge România, cea mai mare competiție pentru licee la nivel național. În cadrul acestei competiții, elevii din Beclean au obținut locul II și au fost distinși cu premiul ”Rockwell Collins Innovate Award”. Membrii echipei au arătat în cadrul demonstrației abilitățile robotului și au vorbit despre importanța roboticii.
Hramul Mănăstirii Habra, Maramureș
În a treia zi de Paşti, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Habra din Groşii Băii, cu ocazia hramului. Hramul Mănăstirii este „Învierea Domnului”, dar se prăznuieşte, prin tradiţie, de la înfiinţarea mănăstirii, în cea de a treia zi de Paşti, pentru ca un număr cât mai mare de credincioşi să poată lua parte la această sărbătoare.
PS Episcop Iustin a slujit în fruntea unui sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Vasile Augustin, vicar eparhial, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră, Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Ioan Coltan, fost paroh în Groşi, ctitorul mănăstirii, Claudiu Pop, paroh în Groşi, pr. Viorel Spătar, slujitor la Mănăstirea Habra, pr. Bogdan Gavra, din Baia Mare, Bogdan Ciocotişan, paroh în Dumbrăviţa, Dan Achim, preot la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Vasile Marc, paroh în Chechiş, Petre Coste, paroh în Cărnunar, preoți din parohii din Protopopiatul Baia Mare și din alte protopopiate, diaconi. Un număr mare de credincioși a participat la Sfânta Liturghie, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au mai cântat solista Gabriela Ardusătan din Groși și Corul bisericii din Chechiș, dirijat de Vasile Moje.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin a vorbit despre istoria vechii Mănăstiri Habra, despre prima unire a românilor într-o singură ţară, la 1600, sub Mihai Viteazul și despre Centenarul Marii Uniri din 1918.
„Ne-am întâlnit din nou aici, la această vatră monahală istorică, ce are cel puţin 600 de ani vechime. Desigur că este menţionată istoric la 1600, dar ea a fost o vatră monahală soră cu Mănăstirea Peri, care exista la 1391. Au fost câteva vetre monahale străvechi, care au peste 600 de ani de existenţă şi acest loc are o asemenea străveche istorie. De aceea, Dumnezeu a rânduit să renască, iar anul acesta are o simbolistică deosebită, deoarece sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, dar locul acesta este renumit prin faptul că stareţul acestei mănăstiri, pe nume Efrem, a sprijinit Unirea realizată de Mihai Viteazul, la 1600, pentru câteva luni, şi de aceea a şi dispărut mănăstirea, tocmai pentru că sprijinea ideea unirii românilor într-o singură ţară. Avem aici şi bustul ce reprezintă capul lui Mihai Viteazul”, a spus PS Episcop Iustin.
Ideea reînfiinţării Mănăstirii Habra a aparţinut preotului Ioan Coltan, paroh în Groşii Băii, care, în 1990, împreună cu alţi preoţi din zonă şi cu credincioşii, sub impulsul muzeografului Viorica Ursu, au reluat pelerinajul de Sfintele Paşti la locul unde a fost Mănăstirea Habra. Lucrările de construcţie au început în 1992 şi au fost încredinţate preotului Ioan Coltan. Piatra de temelie a fost sfinţită de PS Iustin în 25 august 1996, după ce, la 16 februarie 1996, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat reînfiinţarea mănăstirii. Locașul de cult are o obște monahală din anul 1997, iar stareța mănăstirii este stavrofora Justiniana Calini.
Marți, 10 aprilie, de la ora 16:00, PS Iustin a sfințit Centrul Social – Căminul Rezidențial pentru Îngrijirea Persoanelor Vârstnice „Bunul Samarinean” din localitatea Coroieni, județul Maramureș.
Liturghie arhierească la Șimleu Silvaniei
În cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” a Spitalului Orășenesc, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și protopopii celor trei protopopiate ale Eparhiei Sălajului. La final, parohul Petru-Mircea Pop a mulțumit PS Episcop Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.
Începând cu anul 1991, în incinta spitalului din oraș a început să funcționeze o capelă de rugăciune, care a fost înlocuită, în anul 2009, cu o biserică de lemn, construită în stil maramureșean. Începând cu luna noiembrie a anului 2006, Petru-Mircea Pop a fost numit preot al Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei, iar în anul 2008 a început demersurile pentru construirea unei biserici în curtea spitalului, lucrările fiind finalizate în anul 2009. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost sfințită de PS Episcop Petroniu, în data de 2 martie 2008, iar în data de 20 septembrie a anului 2009, biserica a fost târnosită tot de PS Episcop Petroniu.
Binecuvântare la Tomești, Hunedoara
În a treia zi de Paști, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit în Parohia Tomești din cadrul Protopopiatului Brad. Cu acest prilej, a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie a vorbit despre importanța duhovnicească a zilelor săptămânii Pătimirilor, încununate cu praznicul Învierii. La final, parohul Tiberiu Pavel a primit o diplomă de apreciere pentru cei 40 de ani de slujire preoțească, iar credincioșii implicați în restaurarea lăcașului de cult au primit gramate de mulțumire.
Slujire arhierească la Sibiu
În a treia zi de Paști, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, Sibiu – Lazaret II. Alături de ierarh a liturghisit un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. prof. dr. Vasile Mihoc, pr. Ioan Mihoc, pr. Iuga Petre, pr. Aurel Crăciun și diaconul Sebastian Bratu. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii.
În cuvântul adresat credincioșilor, PS Episcop Ilarion Făgărășanul a făcut referire la faptul că și cei de astăzi, după 2000 de ani, pot fi martori ai Învierii Mântuitorului Hristos prin credință: „Avem exemple în Sfânta Evanghelie ale arătării Domnului Hristos Înviat: mironosițelor, Sfinților Apostoli și aceasta pentru a adeveri Învierea Sa cu trupul, dovedind că nu este un duh sau o nălucire cum credeau unii”. Ierarhul a vorbit despre Evanghelia cu cei doi ucenici care mergeau spre Emaus, Luca și Cleopa, care nu știau că Cel care mergea alături de ei este chiar Mântuitorul Hristos, iar după frângerea pâinii S-a făcut nevăzut. „Această stare în care Mântuitorul apărea, când văzut, când nevăzut (este dat și un alt exemplu, la intrarea prin ușile încuiate, când ucenicii erau adunați laolaltă de frica iudeilor, precum și momentul când, venind de la pescuit ucenicii, L-au găsit la mal pe Domnul Hristos, care a mâncat pește și miere), avea ca scop obișnuirea Apostolilor și a ucenicilor cu Hristos Înviat cu trupul, așa cum ei L-au cunoscut, însă transfigurat”.
De asemenea, PS Episcop Ilarion Făgărășanul a subliniat că „în aceste zile ale Săptămânii Luminate, să ne bucurăm după cele șapte săptămâni de post, însă pentru a avea o bucurie deplină, pentru a-L avea pe Mântuitorul în sufletele noastre, trebuie să arătăm iubirea noastră și celor bolnavi sau în neputințe, tinerilor cu diferite probleme, să fim milostivi și să-i putem ajuta și noi după posibilități; pentru că dacă nu-l iubim pe cel de lângă noi, nu putem spune că-L iubim pe Dumnezeu”.
După cuvântul ierarhului, a vorbit pr. prof. dr. Vasile Mihoc, care a amintit de sfinții Rafail, Irina și Nicolae din insula Lesvos, a căror sărbătorire este al doilea hram al bisericii, în a treia zi de Paști.
În a doua zi de Paști, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Alături de ierarh a liturghisit un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
În cuvântul adresat credincioșilor, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu s-a referit la efectul care îl are Învierea din morți a Mântuitorului asupra omului, și anume acela de a-l readuce în bucuria lui Dumnezeu. Astfel, despre venirea în lume a Domnului Hristos și despre ziua Izbăvirii au vorbit profeții Vechiului Testament. „Dumnezeu a rânduit, nu printr-un înger, nu printr-un prooroc, nu printr-un om, cât ar fi el de bun, să realizeze restaurarea omului, ci prin Însuși Fiul lui Dumnezeu, luând toate ale noastre mai puțin păcatul. Astfel Hristos îl izbăvește pe om din tot necazul, din toată suferința, și mai cu seamă din păcatul care l-am moștenit de la Adam. Din păcate și în zilele noastre sunt creștini care pătimesc pentru acest adevăr, pentru acest dar care ni l-a dat spre bucurie, că Hristos Domnul a Înviat din morți”, a spus părintele decan, care a adăugat că „această bucurie s-o avem în noi, și s-o păstrăm permanent și s-o transmitem celorlalți, că Hristos Domnul a Înviat din morți, și Înviind din morți ne-a dăruit nouă viață veșnică”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii a adresat un cuvânt de învățătură și PS Episcop Ilarion Făgărășanul, care a vorbit despre mărturiile din Noul Testament cu privire la Patimile, Moartea și Învierea Domnului Hristos.
„Prima proorocie a fost în Cezareea lui Filip, când, stând de vorbă cu ucenicii, i-a întrebat cine cred ei că este El. Iar Sfântul Apostol Petru, care a răspuns în numele tuturor zice: «Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu». O a doua proorocie este atunci când S-a coborât de pe muntele Taborului, când S-a schimbat la Față și le spunea ucenicilor săi că bătrânii poporului îl vor prinde, Îl vor da la moarte și El va învia a treia zi”.
Apoi, ierarhul a istorisit momentele care s-au petrecut de la răstignirea Mântuitorului, cu luarea de pe cruce de către Iosif din Arimateia și punerea în mormântul său cel nou, prăvălind o piatră la ușa mormântului. PS Episcop Ilarion Făgărășanul a vorbit în continuare despre martori ai îngropării care au fost, Nicodim – un ucenic în ascuns al Mântuitorului, Maria Magdalena, Maria lui Iacob, Salomeea și Ioana lui Huza. De asemenea străjerii care au păzit mormântul au fost primii martori ai Învierii Mântuitorului.
În încheiere, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți „să fim cu toții recunoscători acestei iubiri a lui Dumnezeu (…) să arătăm și noi iubire celor din jurul nostru, chiar vrăjmașilor noștri” și i-a îndemnat pe cei prezenți să nu îi uite pe cei care sunt mai necăjiți, pe bătrâni, pe cei din spitale să facă o bucurie și celor pe care nu are cine să-i cerceteze.