„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Slujiri arhierești și hramuri în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, la sărbătoarea Sfinților și Drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, mai multe locașuri de cult au avut hram. De asemenea, unele locașuri de cult au fost târnosite sau au primit binecuvântări arhierești.
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea clujeană Ciucea, județul Cluj, a avut hram. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat aici Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi. Deoarece în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului mai există o mănăstire ce poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”, cea de la Piatra Fântânele, s-a hotărât ca hramul Mănăstirii de la Ciucea să fie serbat în ziua următoare, când sunt pomeniți Sfinții Părinți Ioachim și Ana. De aceea, altarul de vară al mănăstirii i-a primit ca ocrotitori pe părinții Maicii Domnului. Stareța mănăstirii este stavrofora Inocenția Filip.
IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Huedin, Dan Lupuțan, și părintele duhovnic, Ioan Gânscă. În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a evidențiat faptul că „învățăturile esențiale sunt cele legate de Sfânta Cruce și de Maica Domnului”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul de fete „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, dirijat de Ioana Veronica Balc.
Mănăstirea de maici „Nașterea Maicii Domnului” de la Ciucea se află pe domeniul familiei Goga. Mănăstirea ctitorită de soții Goga, a fost înfiinţată în anul 1939, la un an după trecerea la cele veșnice a poetului Octavian Goga. Atunci, soția sa, Veturia, s-a ocupat de aducerea și așezarea pe domeniul de la Ciucea a unei vechi bisericuțe de lemn din localitatea sălăjeană Gălpâia. Mănăstirea a funcționat până în 1945, când a fost închisă de regimul comunist. Așezământul monahal actual a fost reînființat în 1994, cu purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Pe lângă bisericuța veche, mănăstirea mai are un paraclis interior, unde se slujește pe timp de iarnă, un atelier de croitorie și de broderie, unde maicile croiesc veșmintele preoțești.
Liturghie arhierească la Călacea, Tinca
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Călacea, Protopopiatul Tinca, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși. În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, ierarhul a explicat celor prezenţi semnificațiile cuvintelor scripturistice: „În această duminică de dinainte de Înălțarea Sfintei Cruci, pe lângă faptul că ne aducem aminte de jertfa cea mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, în Sfânta Biserică primim câteva sfaturi duhovnicești foarte importante și avertizări pentru viața noastră creștină aici pe pământ (…) Aceste avertismente ne apar încă de la începutul pericopei Apostolului, în care, referindu-se la iudeii și la creștinii iudaizanți, care obligau pe creștinii convertiți la creștinism, pe neofiții care intrau în Biserică, să se taie împrejur, respectând Legea cea Veche, ni se spune că fac aceasta ca să fugă de prigoană. Așadar, încă de la începuturi, următorii lui Hristos, creștinii, au fost prigoniți pentru Sfânta Cruce. Adică, semnul distinctiv al creștinilor, Crucea Mântuitorului Iisus Hristos, a însemnat și izvor de prigonire. De aceea, creștinii au fost prigoniți, dovadă fiind norul de martiri și mărturisitori ai credinței, dar sunt și în zilele noastre prigoniți, așa cum vedem și auzim, atât în Orient, cât și în Occidentul civilizat”.
Ierarhul a mai arătat că „Sfântul Apostol Pavel, într-o exclamație de slavă dumnezeiască, plin de har fiind, spune: «Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos». Ceea ce înseamnă că semnul Sfintei Cruci este pentru noi semn al biruinței, pentru că prin Cruce biruim lumea, păcatele din lume, egoismul patimilor, pe noi înșine. Omul cel rău și vechi din noi este biruit, pentru ca să ia chip Hristos în noi și să devenim omul cel nou după voia lui Dumnezeu, după Legea lui Hristos, după har, prin lucrarea Sfintei Cruci în viața noastră”.
Vasile Popa, protopopul Tincăi și parohul Radu Petru Crișan au mulțumit celor prezenți, iar la final, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare și a adresat urări de succes la învățătură elevilor care intră în noul an școlar.
Târnosire la Măgureni, Protopopiatul Lăpuş
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Măgureni, Protopopiatul Lăpuş, unde este paroh Ioan Florin Pălincaş. În satul care are în prezent 160 de credincioşi este o biserică monumentală, construită din piatră şi cărămidă în anii 1890-1896, când satul avea circa 400 locuitori. În 2008, când era paroh Petru Chifor, au fost începute lucrările de renovare. Lucrările au continuat şi sub păstorirea preotului Ioan Florin Pălincaş, care a venit în parohie în 2011, după trecerea la Domnul a preotului Petru Chifor. Au urmat alte lucrări și au început lucrările la pictura din nou de către pictorul Marius Cioran, finalizate în 2017. S-a refăcut sfânta masă și proscomidiarul, s-au montat noua catapeteasmă și ușile de acces, toate executate în lemn de stejar de către meșterul popular Viorel Mihiș din localitatea Baba. În același an s-a montat tubulatura de ventilație în incinta bisericii, materialele fiind donate de către Robert Francisc din Baia Sprie. Între anii 2016-2018 s-au montat icoanele noi pe catapeteasmă, executate de pictorul Marius Cioran. În 2017 s-au executat lucrările de încălzire centrală la biserică, pe panouri radiante, costurile fiind suportate de deputatul Remus Adrian Borza și de credincioșii din Măgureni. Tot în această perioadă a fost introdus curentul trifazic în biserică, instalația electrică a fost reconfigurată și consolidată de către inginerii Dorin și Alexandru Medan. Cheltuielile lucrării au fost suportate de către inginerul Dorin Medan. În 2018, biserica a fost dotată cu mobilier nou executat de meșterul Viorel Mihiș din Baba şi au fost montate policandre noi din bronz, prin sponsorizare din partea lui Remus Adrian Borza și a credincioșilor din Măgureni.
Cu ocazia târnosirii, pe lângă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, PS Episcop Iustin a dat şi al doilea hram, „Sfinţii şi Drepţii Dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana”. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, între care arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Baia Mare, Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Mihai Chira, protopopul de Vişeu, parohul Ioan Florin Pălincaş, pr. Vasile Botiş de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, preoţi din parohiile comunei Cerneşti, din cele vecine şi din protopopiat, preoţi invitaţi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu.
PS Episcop Iustin a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a amintit și de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci: „Întruparea Mântuitorului se adresează întregii lumi. Răstignirea Mântuitorului se face pentru întreaga umanitate, pentru ca tot cel ce crede Întrînsul, tot, de oriunde, din orice timp, din orice loc, din orice neam, din orice seminţie, tot cel ce crede Întrânsul să nu piară şi să aibă viaţă veşnică. Este foarte profundă teologia acestui verset, pentru că Întruparea Mântuitorului a venit să salveze toate neamurile Pământului, iar noi, care am intrat prin poarta Botezului în creştinism, suntem creştini ai Crucii şi ai Învierii, ai Răstignirii şi ai biruinţei prin Înviere. Noi nu privim Crucea ca pe un obiect, Crucea pe care S-a Răstignit Hristos, Crucea în cultul ortodox nu sunt doar două lemne puse unul peste altul sub formă de cruce, ci are întotdeauna zugrăvit pe ea Chipul Mântuitorului. Crucea a fost, pentru Apostoli, după Pătimirea, Moartea şi Învierea Domnului şi Înălţarea la Cer, Crucea a fost arma de biruinţă şi a rămas arma de biruinţă. Crucea în vremea Apostolilor a fost propovăduită, a fost cinstită şi a fost oferită ca armă de biruinţă. Biserica lui Hristos, prin puterea Crucii, ne păzeşte, ne ocroteşte, ne ajută”. Apoi, parohul Ioan Florin Pălincaş a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul Vasile Giurgiu, viceprimarul Ionel Gherghel, prim-epitropul Gheorghe Marcel Medan, consilierii parohiali Ioan Roman, Gheorghiță Roman, Teofil Medan, Vasile Florean, Doru Florean, Vasile Pinte, Claudiu Manciu, Aurel Viman, fostul primar Nelu Vasile Șovre, cântăreţul bisericesc Radu Roman şi paraclisierul Augustin Medan, precum şi binefăcătorii Remus Adrian Borza, Dorin Medan, Sebastian Gherghel, Ioan Dolha, Gheorghe Roman şi pictorii bisericeşti Marius Cioran şi Daniel Burnar, au primit distincții.
Liturghie arhierească, la Miercurea Ciuc
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc. Ierarhul a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a spus: „Evanghelia de astăzi face legătura dintre șarpele care a fost înălțat în pustie de către Moise și Înălțarea pe Cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În antichitate, crucea era un element de tortură și de ocară pentru răufăcători, Mântuitorul a ridicat-o la simbol al iubirii de viață făcătoare. Prin moarte, Domnul Iisus Hristos a biruit moartea și păcatul, iar prin învierea sa din morți a arătat Slava Crucii: «Iată prin Cruce a venit bucurie la toată lumea!» Sfânta Cruce este semnul iubirii nesfârșite și mai presus de înțelegere a lui Dumnezeu față de oameni, reprezintă iubirea lui Dumnezeu arătată oamenilor într-o lume plină de ură și violență, ea este armă nebiruită și semn de înfricoșare pentru demoni, care sunt mândri și răi. În noaptea Învierii, preotul poartă Sfânta Cruce și lumânarea aprinsă în mâini, semn că Hristos cel înviat, și după moartea Sa, poartă în trupul Său semnele crucii și semnul lăsat de suliță în coasta Sa. Pentru noi, ortodocșii, este semnul credinței în iubirea lui Dumnezeu față de neamul omenesc, de aceea orice lucru îl începem închinându-ne și rostind rugăciunea Doamne ajută-mă!”. Răspunsurile la strană au fost date de către corala Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Sărbătoare la Zalău
Credincioșii din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica parohiei de Înaltpreasfințitul Ambrozie, fost Mitropolit Ortodox de Helsinki, alături de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, și un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat parohul Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, pr. Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, PS Episcop Petroniu a felicitat pe pr. Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate. Pr. Ion Ardelean este slujitor al Bisericii de peste 30 de ani, fiind hirotonit preot în 1985. Începând cu 2002 a fost transferat la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău, moment din care a continuat lucrările de zidire a bisericii. Din 2009 ocupă și funcția de consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului. Piatra de temelie a lăcașului de cult „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000. În Joia Mare din primăvara anului 2015 s-a slujit, pentru prima dată, în biserica propriu-zisă, după ce PS Episcop Petroniu a binecuvântat lucrările săvârșite la lăcașul de cult. Până în acel moment, slujbele bisericești se săvârșeau în demisolul bisericii. În prezent s-a finalizat tencuirea exterioară, iar în interior, biserica este pregătită pentru pictură.
„Sărbătorile naționale” de la Țebea, Hunedoara
La Țebea au fost organizate, ca în fiecare an, „Sărbătorile naționale” prilejuite de împlinirea a 146 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit și „Crăișorul Munților”. În biserica parohiei, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, alături de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie a urmat slujba parastasului la mormântul lui Avram Iancu, săvârșită de către soborul slujitor în prezența a numeroase oficialități și credincioși. IPS Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a rostit un cuvânt în care a evocat personalitatea eroului național Avram Iancu și importanța sărbătorilor desfășurate în memoria acestuia, mai ales în acest an când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Manifestările de la Țebea au continuat cu depunerea de coroane la mormântul eroului Avram Iancu, și apoi cu un spectacol de folclor, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Hram la Rohia, Maramureș
Preasfinţitul Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din satul natal Rohia, Protopopiatul Lăpuş, înconjurat de un sobor de format din cei peste 30 de preoţi care s-au născut în Rohia, între care arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia şi fostul consilier eparhial administrativ pr. Ioan Pop. La Sfânta Liturghie au fost prezenți fiii satului veniţi pentru sărbătoarea bisericii şi a satului. PS Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învăţătură pornind de le Evanghelia duminicii de la Sfântul Evanghelist Ioan 3, 13-17, convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Nicodim. În cadrul Sfintei Liturghii, un diacon a fost hirotonit întru preot.
Sărbătoare la Cluj-Napoca
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde slujesc preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, sărbătorește întâlnirea fiilor parohiei, în fiecare an, în duminica de după data de 4 septembrie, ziua care marchează sfințirea demisolului bisericii de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu în anul 1994. Sfințirea bisericii a avut loc pe 5 septembrie 2010, de către PS Irineu Pop-Bistrițeanul, când sfintele slujbe s-au mutat din demisol, sus, în biserică.
La Sfânta Liturghie, oficiată de prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș Bolyai”, în sobor de 23 preoți, a participat un număr mare de credincioși, mulți dintre ei îmbrăcați în veșminte populare. Cu această ocazie, preoții și credincioșii s-au rugat pentru un bun început al noului an școlar. La finalul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit un parastas pentru ctitorii, miluitorii și slujitorii sfântului lăcaș. Răspunsurile la Sfânta Lirughie au fost date de corul parohei condus de Radu Pintea, artist liric la Opera Română. Credincioșii au fost invitați în curtea bisericii la o agapă cu colăcei și vin, primind gratuit și Foaia „Troița” a parohiei, precum și iconițe.
Hramul Parohiei Chiuiești, Dej
La hramul Parohiei Chiuieşti, Protopopiatul Dej, unde este paroh Emanuel Albu, Sfânta Liturghie a fost oficiată pr. Iustinian Săvărășan, de la Parohia Bunești, Protopopiatul Gherla, înconjurat de un sobor de preoți. La sărbătoare au participat peste 600 de persoane. Cu ocazia hramului au fost organizate trei seri duhovnicești, la care au participat și credinioși din Oastea Domnului.