În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhiereşti şi hramuri în Duminica Sfinţilor Români
În Duminica a II-a după Rusalii, a Sfinților Români, numeroase locaşuri de cult au avut hram. De asemenea, cu această ocazie au fost sfinţite şi binecuvântate mai multe locaşuri de cult sau pietre de temelie pentru noi biserici.
În Duminica Sfinților Români, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a sfințit pictura noii biserici din orașul Miercurea Sibiului, un locaș de cult închinat Adormirii Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Ierarhul a oficiat slujba de sfințire și Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, cei doi preoți din Miercurea Sibiului, părintele Ioan Brădilă și părintele Ioan Topîrcean, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din parohiile învecinate și nu numai. Mulți dintre credincioși au venit la sărbătoarea orașului îmbrăcați în costumele populare specifice acestei părți de Ardeal, iar între oaspeții Parohiei Miercurea Sibiului II s-au numărat prefectul județului Sibiu, Lucian Radu, precum și numeroși primari și oficialități din sate ale Mărginimii Sibiului.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre sfinții români, roade ale credinței și spiritualității românești din vremuri străvechi: „Avem foarte mulți sfinți români, mulți sfinți care au lăsat în urma lor semne ale sfințeniei, sfinte moaște, pentru că noi, oamenii zidiți după Chipul lui Dumnezeu, din trup și suflet, materie și duh, avem nevoie să simțim, să pipăim, să ne atingem de lucruri sfinte pentru ca viața noastră să se umple de har. Aceștia sunt sfinții români cinstiți astăzi, iar mulți dintre ei ocrotesc bisericile noastre”.
Părintele Mitropolit a felicitat pe credincioși, pe parohul Ioan Topîrcean și autoritățile locale care au sprijinit ridicarea unei noi biserici în Miercurea Sibiului, finalizată în numai șapte ani. Pentru sprijinirea vieții bisericești și a comunităților încredințate, primarul orașului Miercurea Sibiului, Ioan Troancă, a primit distincția „Crucea șaguniană pentru mireni”. De asemenea, toți ctitorii și binefăcătorii locașului de cult au primit acte de cinstire. La final, parohul Ion Topîrcean a mulțumit tuturor pentru sprijin și pentru participarea la sfințirea picturii și i-a oferit ierarhului o icoană a Maicii Domnului. Toți participanții au avut posibilitatea, la final, să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, iar în curtea bisericii au admirat icoanele pictate de mai mulți elevi de la școala din Miercurea Sibiului în cadrul unui cerc de pictura coordonat de profesorul de religie Ionuț Cojanu.
Hramul mănăstirii bistriţene Telcișor-Buscatu
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat la sărbătoarea hramului mănăstirii din localitatea bistrițeană Telcișor-Buscatu, aflată sub ocrotirea Tuturor Sfinților. Obştea monahală sărbătoreşte luna aceasta 20 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu.
IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vara al mănăstirii, înconjurat de un sobor de 13 slujitori, în prezenţa a peste 1000 de credincioşi din zonă.
În cuvântul de învăţătură adresat la Duminica Sfinţilor Români, ierarhul a subliniat că din toate neamurile pot să se ridice sfinţi, iar în ceea ce priveşte meleagurile româneşti, IPS Mitropolit Andrei a evocat oameni cu viaţă sfântă, între care părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa sau Arsenie Papacioc.
„În ultima carte din Scriptură, în Apocalipsă, referitor la sfinţii mulţi, pe care nimeni nu-i cunoaşte, după numele lor, citim în capitolul şapte, versetul nouă: «După aceasta m-am uitat şi iată mulţime multă pe care nimeni nu putea să o numere din tot neamul şi seminţiile şi popoarele şi limbile stând înaintea tronului şi înaintea Mielului, îmbrăcaţi în veşminte albe şi având în mâini ramuri de finic». Noi credem că între cei mulţi de acolo sunt şi sfinţii români pe care îi pomenim astăzi. Dumneavoastră înşivă aţi cunoscut pe unii dintre ei. Unii au fost canonizaţi, alţii n-au fost încă canonizaţi, dar pilda vieţii lor rămâne grăitoare”. În cadrul slujbei, stareţul aşezământului monahal, părintele Profirie Țanc a fost hirotesit protosinghel, iar final, IPS Mitropolit Andrei le-a împărţit copiilor prezenţi cărţi de rugăciune, iar mănăstirea a oferit tuturor credincioşilor care au participat la hramului, pachete cu hrană. Așezământul monahal din Telcisior-Buscatu a fost înfiinţat în 1995 ca schit al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului. Din 2012, aşezământul monhal a primit statut de mănăstire.
Sărbătoare la Mănăstirea Muncel, Alba
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfinții Români” – Muncel și a credincioșilor pelerini de pe valea Arieșului, care au luat parte la hramul acestei vetre călugărești. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură despre importanța sfinților autohtoni pentru viața duhovnicească: „Noi toți suntem datori să apărăm adevărurile sfinte și drepturile dăinuirii noastre neîntrerupte pe vatra strămoșilor noștri daco-romani, care aici, în Transilvania, și-au avut inima. Așa au făcut martirii neamului și sfinții români, cărora le este închinată această sfântă mănăstire. Ei au înțeles că cine se leapădă de Biserică, este ca și cum și-ar trăda propria sa mamă, care l-a născut și l-a crescut la sânul ei. Dacă timp de 45 de ani am rezistat față de o ideologie atee și agresivă, aceasta a fost posibil datorită religiozității și tradiției acestui popor, susținute și promovate de Biserica Ortodoxă. Astăzi, pământul și strămoșii ne cheamă să urmăm legea noastră ortodoxă în care s-au născut și au murit liniștiți și împăcați toți înaintașii noștri”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Hramul bisericii din Sânmartin-ANL, Oradea
Biserica cu hramurile „Duminica Sfinţilor Români”, „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” şi „Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul” din cartierul ANL al comunei Sânmartin, aflată în zona metropolitană a Oradiei, a sărbătorit ocrotitorii. Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de elevi și studenți teologi de la școlile teologice din eparhie.
În cuvântul de învăţătură rostit, PS Episcop Sofronie a tâlcuit înţelesul pericopelor evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei şi a adus cinstire sfinţilor români din toate timpurile și din toate locurile: „Astfel, îi cinstim pe sfinții odrăsliți de neamul nostru care au propovăduit și mărturisit Sfânta Evanghelie în pământul nostru strămoșesc, dar și dincolo de granițe, în toate pământurile locuite de strămoșii noștri daco-romani, stră-români, proto-români și români, până în zilele noastre. Sunt pomeniți astăzi și sfinții români care s-au nevoit în alte părți ale lumii, în Țara Sfântă, în Rusia, în îndepărtatul nord, în părțile depărtate de vatra strămoșească a neamului nostru, precum și sfinții de alt neam, din alte popoare, dar care au adus rod duhovnicesc bogat în pământul românesc și care L-au mărturisit pe Domnul Iisus Hristos pe meleagurile noastre, fiind martori ai Învierii lui Hristos pentru neamul nostru”. „În mod cu totul providențial, cea dintâi pericopă evanghelică citită în Duminica a doua după Rusalii, statornicită, în anul 1992, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortoodoxe Române ca Duminica Sfinților Români, vorbește despre chemarea la apostolat a celor dintâi ucenici ai Domnului, două perechi de frați, pescari: Simon-Petru și Andrei, Iacob și Ioan, fiii lui Zevedeu. Sfântul Apostol Andrei, cel Întâichemat, a primit la sorți să propovăduiască Evanghelia în părțile Pontului Euxin, începând cu cetatea veche a Bizanțului, trecând în părțile Sciției Mici, de la Dunărea de Jos și până în nordul Mării Negre, în Sciția Mare, astfel încât strămoșii noștri au primit Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol Andrei, care în icoana Duminicii Sfinților Români este la loc de cinste”, a mai spus ierarhul.
Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului a prezentat etape parcurse în construirea bisericii care împlineşte o necesitate pastoral-misionară din noul cartier construit în ultimii ani între Oradea și Sânmartin. Parohul Traian Lucian Gâga a mulţumit celor prezenţi, credincioşilor, ctitorilor şi binefăcătorilor care au ajutat, în diverse moduri, la ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş în decurs de opt ani, între aceştia fiind şi Ioan Crişan. Credincioşii au primit din partea PS Episcop Sofronie iconiţe cu Sfinţii Români şi o imagine cu biserica din Sânmartin-ANL.
Biserica din Sânmartin-ANL s-a ridicat la iniţiativa PS Episcop Sofronie, având ca model arhitectural Biserica „Sfântul Nicolae” Domnesc de la Curtea de Argeş, iar piatra de temelie pentru noua biserică a fost sfinţită de ierarh la 1 septembrie 2009.
Piatră de temelie la Lăpuşul Românesc
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, în fruntea unui mare sobor, la hramul „Duminica Sfinţilor Români” a Paraclisului Mănăstirii Lăpuşul Românesc, unde este stareţă stavrofora Maria Magdalena Drăguş, şi a pus piatra de temelie a viitoarei biserici de zid a mănăstirii. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Altarul de vară al mănăstirii de către PS Episcop Iustin în fruntea unui sobor de peste 25 de preoţi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. În cuvântul de învăţătură, ierarhul s-a referit la semnificaţia Duminicii Sfinţilor Români şi despre pericopa evanghelică a duminicii, a chemării primilor Apostoli: „S-a umplut pământul ţării noastre de sfinţi, ştiuţi şi neştiuţi, iar cerul este plin de ceata Sfinţilor. Sfântul Sinod a trecut, după 1990, în rândul Sfinţilor peste 100 de pătimitori români pentru Biserica lui Hristos. Ei sunt fraţii noştri mai mari, care se roagă pentru noi”. Ierarhul şi soborul au oficiat un parastas pentru stavrofora Iustina Drăguş, trecută de curând la Domnul. Maica Iustina a venit în această mănăstire, alături de sora sa, actuala stareţă Maria Magdalena Drăguş, în 1995, fiind primele vieţuitoare ale acestui aşezământ monahal, şi împreună au construit un complex monahal în care vieţuiesc 10 maici.
Complexul monahal are o biserică din lemn, târnosită în 13 iunie 2004, iar cu această ocazie PS Episcop Iustin a pus piatra de temelie a noii biserici de zid, care se va ridica în partea de jos a incintei mănăstirii. Noua biserică va avea hramurile „Buna Vestire” şi „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Mănăstirea din Lăpuşul Românesc este amplasată pe locul unei vechi mănăstiri existente în urmă cu circa 500 de ani, care a fost distrusă. Pe locul fostei mănăstiri a fost înfiinţată noua mănăstire, în 1994, cu sprijinul preotului din sat şi al credincioşilor.
Slujire arhierească la Meseşenii de Sus, Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Meseșenii de Sus, Protopopiatul Zalău unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu pr. Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului.
Aici, în anul 1785, a fost construită o biserică masivă cu ziduri groase de un metru şi acoperiş de şindrilă. În anul 1875 locaşul de cult a fost restaurat, tot în acelaşi an fiind edificate și o şcoală şi o casă pentru învăţător, punându-se, astfel, bazele învăţământului primar în această zonă. În anul 1956 a fost refăcut turnul bisericii, din cauza prăbuşirii acestuia în timpul unei furtuni. După reparația capitală şi finalizarea lucrărilor de repictare, biserica a fost resfințită de două ori, o dată în anul 1972, iar a doua oară în anul 1998. Începând cu anul 2014, Sorin-Liviu Gordan a fost numit preot al Parohiei Meseșenii de Sus. Sub păstorirea sa s-au făcut lucrări de înfrumusețare a locașului de cult și a casei parohiale.
Hram la Schitul Grădiştea de Munte, Hunedoara
Schitul „Duminica Sfinților Români” de la Grădiștea de Munte, județul Hunedoara, și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit celor prezenți, ierarhul, făcând referire la pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, a vorbit despre chemarea de către Mântuitorul Iisus Hristos a primilor ucenici la apostolat. Între aceștia este amintit Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, care a propovăduit Evanghelia și pe teritoriul României: „În această duminică numită a «Sfinților Români» sunt pomeniți toți sfinții care au trăit pe meleagurile noastre, ca apărători și propovăduitori osârdnici ai credinței noastre strămoșești, cărora suntem datori să le urmăm și noi pentru a ne sfinți și a ajunge adevărați ucenici ai lui Hristos”.
Hram la Şinca Nouă, Braşov
În Duminica Sfinţilor Români, Preasfinţitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a litughisit la Schitul „Duminica Tuturor Sfinților” din Șinca Nouă, județul Brașov. La hramul așezământului monahal au participat mai mulți preoți și diaconi, între care și starețul schitului, protos. Matei Bilauca. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Șinca Nouă, iar credincioșii prezenți au primit binecuvântare arhierească.
Nou preot la Feleacu, Cluj
Credincioşii Parohiei Feleacu, Protopopiatul Cluj I, şi-au primit cel de-al doilea preot slujitor. După ce a fost săvârşită Sfânta Taină a Maslului de către cercul preoţesc, protopopul Dan Hognogi l-a prezentat credincioşilor pe noul preot slujitor, Aurel Someşan. Părintele Aurel Somenşan este absolvent al Seminarului Teologic și al Facultății de Teologie din Cluj-Napoca. A slujit timp de 18 ani ca arhidiacon al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Comunitatea credincioşilor din Feleacu este păstorită de peste 25 de ani de arhimandritul Alexandru Ghenţ, care este şi staret al aşezământului întemeiat de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Noua biserică a comunităţii din Feleacu a fost sfinţită în anul 2014, şi datorită expansiunii continue a parohiei, s-a impus nevoia unui al doilea preot slujitor.