„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
Slujiri arhiereşti şi hramuri în Duminica Tuturor Sfinţilor
În prima Duminică după Pogorârea Sfântului Duh, a Tuturor Sfinţilor, mai multe locaşuri de cult au avut hram. De asemenea, a fost şi hramul Sfântului Apostol Bartolomeu, pomenit în data de 11 iunie. Mai multe locaşuri de cult au fost sfinţite sau au primit binecuvântarea ierarhilor pentru diferite lucrări efectuate.
Credincioșii din Brașov au primit binecuvântare arhierească în Duminica Tuturor Sfinților prin vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiilor Brașovul Vechi I și II. Părintele Mitropolit a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, parohii bisericii, Ionuț Margin și Constantin Puia, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly” din Brașov.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre cinstirea sfinților și mijlocirea acestora înaintea lui Dumnezeu pentru omenire: „Sfinții nu ne mântuiesc, dar se roagă pentru noi, mijlocesc pentru noi. Sfinții sunt modele pentru că viața lor sfântă este de urmat pentru noi, au în fața lui Dumnezeu întâietate și mijlocesc pentru noi. Noi avem șansa să ajungem la un anumit grad de sfințenie, pentru că am văzut pe alții cum au ajuns. Conștiința păcătoșeniei ne face totdeauna atenți ca să nu mai greșim și să căutăm calea prin care putem să scăpăm de păcat. Păcatele le facem și cu voie și fără voie și nimeni nu este fără de păcat decât Bunul Dumnezeu. Dar El ne-a dat posibilitatea să ajungem la asemănarea cu El, adică la sfințenia posibilă omului”. După Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit a oficiat slujba Sfintei Taine a Botezului fiicei parohului Ionuț Margin, prunca Maria.
În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit capela Parohiei Brașov Blumăna XII, un centru social amenajat într-un spațiu al parohiei brașovene și a pus piatra de temelie pentru un locaș de cult închinat Sfintei Mucenițe Tatiana. Locașul de cult va fi ridicat pe un teren donat de preotul Constantin Codreanu, care a sprijinit parohia amintită la amenajarea capelei și a centrului social. În soborul slujitor s-au aflat protopopul Dănuț-Gheorghe Benga, parohul Axente Cosmin Coșorean, preotul Constantin Codreanu și alți slujitori ai sfintelor altare. Pentru sprijinul oferit în ridicarea unui locaș de cult într-un cartier brașovean unde nu există o biserică ortodoxă, pr. Constantin Codreanu a primit din partea ierarhului distincția „Crucea șaguniană pentru clerici”. Ierarhul le-a mulțumit tuturor credincioșilor și binefăcătorilor pentru dragostea lor față de Biserica străbună și pentru comunitatea din care fac parte.
Sfinţirea noii biserici din Boian, Turda
Înaltpreasfiţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat slujba de sfinţire a noii biserici a Parohiei Boian din Protopopiatul Turda. Noul locaș de cult, cu hramul „Sfântul Ierarh Ilie Tesviteanul”, a fost stropit cu aghiasmă, a fost uns cu Sfântul și Marele Mir, iar în masa altarului s-au așezat sfinte moaște. Construcția bisericii a început în anul 2010 și s-a desfășurat cu sprijinul credincioșilor și al autorităților locale. Cu această ocazie, Părintele Mitropolit a spus că toată jertfa credincioșilor din Boian, a parohului Viorel Feșnic și a tuturor celor care au contribuit la ridicarea noii biserici le va fi răsplătită de Dumnezeu.
După slujba de târnosire a noii biserici a urmat oficierea Sfintei Liturghii, de către ierarh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care s-a aflat şi protopopul de Turda, Daniel Crişan.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre semnificaţia Duminicii Tuturor Sfinților: „Duminica asta, când îi sărbătorim pe Toţi Sfinţii, ne-a pus-o Biserica în faţă ca să ne arate că sunt exemple, milioane de exemple de oameni care şi-au sfinţit viaţa, şi atunci ar fi păcat ca rubrica aceea din calendarul mare al lui Dumnezeu unde este trecut numele nostru să rămână goală. Dumnezeu ne cheamă pe toţi la sfinţenie”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi „atât cât este cu putinţă să ne sfinţim viaţa, adăugând la credinţa noastră fapta bună, la fapta bună răbdarea, la răbdare evlavia, la evlavie iubirea frăţească, iar dacă acestea sunt în noi şi tot sporesc nu ne vor lăsa fără roade în cunoaşterea Domnului nostru Iisus Hristos”. Ierarhul a oficiat şi slujba parastasului pentru ctitorii bisericii care au trecut la cele veșnice.
La final, IPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Viorel Feșnic și a oferit diplome de aleasă cinstire celor care au contribuit la ridicarea bisericii.
Teofil Mureşan, ctitor, a remarcat cu această ocazie că întreaga comunitate a satului a contribuit la ridicarea locaşului de cult, fie prin bani, materiale, muncă sau hrană oferită celor care au lucrat.
Hramul Mănăstirii Caşva, Mureş
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor prezenţi la Mănăstirea „Toţi Sfinţii” de la Caşva, Protopopiatul Reghin, judeţul Mureş, unde este stareţă Neonila Antonoiu. Ierarhul l-a hirotonit diacon pe Alexandru Meşter, iar pe diaconul Alexandru Puiu l-a hirotonit preot, pe seama Parohiei Sânmihaiu de Pădure, Protopopiatul Reghin. În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepsicop Irineu a spus: „Dacă noi ne dăruim lui Hristos în întregime, fără rezerve, atunci El ia sinea noastră, o umple de har şi de lumină, o înnobilează, o sfinţeşte şi apoi ţi-o dă ţie curată ca pe-un giuvaer binecuvântat, şi în acest fel, viaţa ta se umple de valoare, de sens şi de frumuseţe senină, pentru că Dumnezeu pe toate le lucrează, cum spune Apostolul Pavel, spre binele celor ce-L iubesc pe El, spre binele celor ce Îl ascultă şi se predau Lui, altfel, viaţa noastră este zbucium, coşmar şi suferinţă. Sfântul Paisie Aghioritul spunea atât de frumos: «Precum copilul suferă când stă departe de mama lui, tot aşa suferă şi se chinuie omul când se depărtează de Dumnezeu. Depărtarea de Dumnezeu este iad». Auzind aceste lucruri, fără amânare să ne alipim de Hristos Domnul şi Mântuitorul nostru şi să ne dăruim Lui noi înşine şi toată viaţa noastră şi El ne va face fericiţi”.
Sărbătoarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii” Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul preoţilor şi credincioşilor din Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Oradea, la aniversarea a 80 de ani de la târnosirea bisericii (6 iunie 1937). La sărbătoare a fost prezent și pr. prof. dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, fost slujitor al acestei biserici. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie a hirotesit arhidiacon pe diaconul Raul Ilie Toma, slujitor al Catedralei Episcopale.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a arătat că „Sfinții sunt cei care, împlinind în viața lor poruncile lui Dumnezeu, ascultând de Domnul nostru Iisus Hristos și mergând uneori până la moarte, sau alteori urmând martiriul de zi cu zi al nevoințelor, s-au învrednicit a se arăta ca adevărați purtători de Hristos, adevărați oameni împliniți prin lucrarea Duhului Sfânt, în care Hristos a prins chip și a crescut, în care Hristos S-a manifestat, preamărindu-i pe ei și, astfel, împreună cu Domnul sunt în slavă în ceruri, în icoana cea adevărată și sfântă a Împărăției cerurilor, care este comuniunea sfinților”.
În cadrul slujbei, PS Episcop Sofronie a hirotonit pe arhidiaconul Sebastian Riciard Lakatos, secretar eparhial, în treapta preoției, pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Tilecuș, Protopopiatul Oradea. Noul preot hirotonit a primit hirotesia întru duhovnic şi distincţia de iconom-stavrofor.
După Sfânta Liturghie, Dorel Octavian Rusu, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului și parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii” a adresat mulţumiri celor prezenţi la aniversarea celor opt decenii de la târnosirea sfântului lăcaș. Cu acest prilej a fost lansat volumul „Biserica «Izvorul Tămăduirii»” din Oradea, de pr. Dorel Octavian Rusu, ce cuprinde monografia celei dintâi biserici construite în Oradea după Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, biserica cu lună, și a Parohiei „Izvorul Tămăduirii”, înființată în 1990.
Lucrarea a apărut în Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei, cu un cuvânt înainte scris de PS Episcop Sofronie al Oradiei. La final, ierarhul a felicitat preoţii bisericii şi pe credincioşi.
Hramul Mănăstirii Ţeghea, Satu Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ţeghea, Protopopiatul Carei, judeţul Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoţi, cu ocazia hramului, „Duminica Tuturor Sfinţilor”. Biserica de lemn a Mănăstirii Ţeghea, construită între 1996-1997, de meşterul popular Gavrilă Hotico din Ieud, şi târnosită în 1997 de PS Episcop Iustin, a avut nevoie de lucrări de înnoire şi lărgire a spaţiului, precum şi de consolidare şi refacere a acoperişului. Astfel, a fost refăcut acoperişul vechi, care acum este sprijinit pe arcade semicirculare, care au permis crearea unui pridvor de jur-împrejur. A fost creat, tot pe arcade, un pridvor peste cel de la parter, sub acoperişul mare al bisericii, sprijinit tot pe arcade, cum au bisericile vechi maramureşene din cadrul Episcopiei. Efectuate de aceiaşi meşteri de biserici din Maramureş, lucrările au fost binecuvântate de PS Episcop Iustin, prin ungerea cu ulei sfinţit şi stropirea cu Aghiazma Mare, în cele patru laturi ale sale. Biserica poartă hamurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Duminica Tuturor Sfinţilor”, iar paraclisul de iarnă este ocrotit de Sfântul Apostol Andrei.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară, ierarhul fiind înconjurat de un sobor de 30 de preoţi şi 4 diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei, condus de arhid. Adrian Dobreanu. Stareţa Emanuela Mateiu a oferit ierarhului, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Maicii Domnului, ocrotitoarea mănăstirii.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin a spus credincioşilor că Duhul Sfânt a lucrat în mod văzut în viaţa apostolilor şi sfinţilor care „ne-au arătat şi ne arată calea spre Dumnezeu. Ne-au arătat felul în care omul se poate mântui şi chiar desăvârşi (…) Omul, după ce a primit Duhul Sfânt, prin Taina Sfântului Botez, a intrat în familia Sfinţilor şi în Lumina Preasfintei Treimi şi se poate schimba, devine el Biserică. Iisus Hristos Mântuitorul nu numai că a întemeiat Biserica văzută, Biserica istorică, a constituit Biserica din toţi care cred şi mărturisesc pe Hristos, se închină Preasfintei Treimi, îşi fac semnul Sfintei Cruci, o cinstesc pe Maica Domnului şi pe toţi sfinţii şi fiecare în parte este purtător de Duh Sfânt şi Har”.
Binecuvântare la Parohia Şoimuş, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Șoimuș, Protopopiatul Jibou, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Dan Dregan, protopopul Jiboului. La finalul slujbei, ierarhul a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Marius-Ovidiu Țura, în semn de apreciere a activității sale. De asemenea, PS Episcop Petroniu a acordat o icoană și o diplomă de apreciere familiei Alexandru și Florica Roman, la împlinirea a 70 de ani de căsătorie.
În continuare, ierarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate. Tot cu acest prilej, a sfințit și lucrările de înnoire realizate la căminul cultural din localitate. Construcţia locaşului de cult în care se slujeşte în prezent a început în 1938 și a fost finalizată în 1942. Biserica a fost sfințită în 1959, de Episcopul Valerian Zaharia, al Oradiei, iar lucrările de înnoire realizate între timp au fost binecuvântate de Episcopul Vasile Coman, al Oradiei, în 1975.
Din 2007, Marius-Ovidiu Țura a fost numit preot al Parohiei Șoimuș, iar sub păstorirea sa au avut loc mai multe lucrări la biserică și la casa parohială. Din cauza alunecărilor de teren s-au executat lucrări de consolidare a fundației, de legare a pereților exteriori și a celor două turnuri, s-au înlocuit geamurile și ușile de acces, tabla de pe biserică a fost recondiționată și vopsită, s-au montat jgheaburile și burlanele, s-a refăcut integral instalația electrică, a fost instalat sistemul de încălzire pe calorifere și s-a ridicat un altar de vară. De asemenea, locașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Hramul Schitului Suseni-Colţ, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârşit Sfânta Liturhgie, în sobor de preoţi şi diaconim, la Schitul „Duminica Tuturor Sfinților” Suseni – Colț, din Hunedoara, cu prilejul sărbătoririi hramului. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ierarhul a vorbit despre pomenirea în această duminică, prima după Pogorârea Sfântului Duh, a tuturor sfinților, cunoscuți și necunoscuți, ca unii ce sunt modele vrednice de urmat. De asemenea, ierarhul a îndemnat credincioșii să rămână statornici în dreapta credință, în Biserica lui Hristos.
Nou preot la Mândra, Protopopiatul Făgăraş I
Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a liturghisit în Parohia Mândra, Protopopiatul Făgăraș I, județul Brașov. Credincioșii din Mândra au participat în număr mare la slujbă, iar în soborul slujitor s-au aflat numeroşi preoți, între care și protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Armonia” din Constanța. La finalul Sfintei Liturghii a fost instalat noul paroh, Constantin Spiridon. Fostul paroh, Ioan Mitu, a slujit în Parohia Mândra timp de 30 de ani, din anul 1987, iar cu această ocazie a mulțumit credincioșilor, familiei și tuturor celor care i-au fost alături în toți acești ani de slujire pre-oțească.
Hram la Spitalul Orăşenesc Huedin
Biserica de lemn din incinta Spitalului Orăşenesc Huedin şi-a serbat ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Bartolomeu. Ziua prăznuirii a început cu slujba acatistului Sfântului Apostol Bartolomeu şi a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârşită în sobor de preoţi. Au fost prezenţi: oficialităţi, conducerea spitalului, medici, personal medical, bolnavi şi invitaţi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Vartolomeu Bogdan, fost secretar al Institutului Biblic al Patriarhiei Române, inspector eparhial și membru în Comisia de Pictură Bisericească, care este și ctitorul principal al bisericii. Piatra de temelie a fost pusă în 2005, iar lucrările de construcţie s-au finalizat în 2010, când a avut loc sfinţirea bisericii. Din 2014 aici se găsesc moaştele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina. Praznicul s-a încheiat cu agapă fraţească, la care au participat toţi cei prezenţi.