„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Slujiri arhiereşti şi hramuri la Intrarea în biserică a Maicii Domnului
În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, mai multe locaşuri de cult au avut hram. Credincioşii au primit binecuvântare arhierească şi au fost îndemnaţi să se pregătească de sărbătoarea Naşterii Domnului cu post, rugăciuni şi cu fapte de milostenie.
La praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, credincioşi în număr mare au participat la sfințirea bisericii Parohiei Jina 3, județul Sibiu. Locașul de cult ridicat într-o zonă locuită de așa-numiții „băieși”, foști mineri din Munții Apuseni veniți la Jina în urmă cu peste 200 de ani, a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de ierarh fiind un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, preoții slujitori în localitatea Jina și alți slujitori ai sfintelor altare. Noua biserică din Jina ridicată în ultimii trei ani a primit ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. După slujba de târnosire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la noul altar sfințit. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” din Brașov.
Credincioșii au avut posibilitatea să asculte cuvântul de învățătură al ierarhului, și la final să intre în sfântul altar pentru a se închina.
„În această localitate au existat două biserici și o mănăstire, una dintre biserici fiind mare, de tip catedrală, situată în centrul Mărginimii Sibiului. Biserica veche este monument istoric, iar mănăstirea ridicată în Măgura Jinei este închinată Maicii Domnului. A existat, însă, un cartier mare, o parte a acestei localități care n-a avut biserică, și prin stăruința noului preot paroh Ioan Maniu Negrilă, în câțiva ani s-a ridicat această biserică. Un sprijin deosebit l-a oferit întreaga comunitate locală, Primăria Jina în mod special și toți credincioșii. Iată că astăzi la această sărbătoare a Intrării Maicii Domnului în Biserică am intrat și noi în această nouă biserică, sfințind Sfânta Masă. Rămâne ca biserica să fie împodobită cu pictură, dar astăzi ea a fost frumos împodobită de prezența numeroasă a credincioșilor”, a spus ierarhul.
Pentru activitatea pastoral-misionară de până acum parohul Ioan Maniu Negrilă a fost hirotonit iconom, iar mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire.
Sărbătoare la Gherla, Cluj
La Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, miercuri 21 noiembrie, credincioșii din orașul Gherla au primit binecuvântare arhierească. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Gherla 1, cu ocazia hramului. La slujbă au luat parte numeroși credincioși, iar răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei. După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sfântul Chivot al lui Hristos ne îndeamnă să devenim și noi lăcaș al Lui”.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Dan Alexandru Horvat. La priceasnă, copiii care frecventează cercul catehetic al parohiei, coordonați de profesorul de religie Ioan Moldovan, au susținut un recital de poezii. De asemenea, la Sfânta Liturghie au participat și copiii de la grădinița „Căsuța Fermecată” din oraș. Aceștia s-au împărtășit și au primit daruri din partea parohiei. La final, parohul Vasile Ciciovan a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă, și tuturor celor care sprijină activităţile bisericii.
Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit duhovnic pe preotul Costinel Șoaită, directorul Asociației Filantropia Ortodoxă Dej, care a fost desemnat preot pentru Centrul de servicii comunitare „Sfânta Ana” din Dej.
În după-amiaza zilei de miercuri, 21 noiembrie, la Parohia Gherla 3, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, IPS Mitropolit Andrei a sfințit un drapel naţional, amplasat în curtea bisericii. După sfinţire, drapelul a fost înălțat pe un catarg. Manifestarea a fost pusă sub egida Anului Centenar și se înscrie în activitățile parohiei, dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, conform protopopului de Gherla, Paul Isip, parohul bisericii. La final, Grupul de copii care frecventează cercul catehetic „Sfântul Matei Brâncoveanu” al Parohiei Gherla 3 a susținut un program artistic.
Construcția bisericii noi a Parohiei Gherla III, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, unicat în arhitectura eclesiastică din România, a început în anul 1992, fiind sfințită în anul 2016.
Slujire arhierească la Catedrala din Alba Iulia
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în Catedrala arhiepiscopală. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Alin Ana-Scrob a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Purcăreți, Protopopiatul Sebeș. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, condus de către părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean.
În cuvântul de învățătură, adresându-se numeroșilor credincioși, IPS Arhiepiscop Irineu a reliefat calitatea de „mijlocitoare a Născătoarei de Dumnezeu, care, prin viața sa neprihănită, a pregătit «ospățul» împăcării noastre cu Dumnezeu”.
De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți „să alerge cu încredere fiască la Maica Domnului, cea care, «la plinirea vremii», a devenit «Biserică sfințită și Rai cuvântător»”. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu a fost felicitat de membrii Centrului eparhial, cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la hirotonirea în treapta de arhiereu, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Liturghie arhierească la Palota, Oradea
Una din cele mai noi comunităţi parohiale din Episcopia Oradiei, Parohia Palota, localitate aparținătoare de comuna Sântandrei, aflată în zona metropolitană a cetăţii Oradiei, a avut hram. Comunitatea păstorită de tânărul părinte Cosmin Laviniu Lascu, a primit pe Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit cea dintâi Sfânta Liturghie arhierească în noua biserică parohială, cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca”, după finalizarea lucrărilor de zidire a sfântului lăcaș. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și tineri din localitate.
După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie al Oradiei a rostit o predică în care a vorbit celor prezenţi despre semnificațiile praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului: „Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, cea dintâi mare sărbătoare din Postul Nașterii Domnului, este foarte importantă pentru toți creștinii, ajutându-ne să ne pregătim duhovnicește pentru marea sărbătoare ce vine, Nașterea Domnului. Serbarea de azi ne-o prezintă pe Fecioara Maria intrând în Templul din Ierusalim spre a se umple de sfințenie, spre a se pregăti pentru întâlnirea cu Dumnezeu, ea fiind cea aleasă a deveni Maica Domnului, Născătoarea de Dumnezeu”. Ierarhul a arătat că „sărbătorile Macii Domnului din cursul anului bisericesc sunt pentru noi toți surse de lumină, izvoare de har, prilejuri de binecuvântare și de mare bucurie duhovnicească pentru toți creștinii, atunci când ne pregătim pentru o mare sărbătoare a Domnului nostru Iisus Hristos, fie Nașterea Sa, fie Pătimirile și Învierea Sa, având-o pe Maica Domnului ca și prototip al rugăciunii, ca Maica noastră duhovnicească, ca model al urmării pe care și noi suntem datori a o face Domnului Iisus Hristos, pentru a dobândi în dar de la Dumnezeu mântuirea”.
Astfel, „mergând la Templu, la locul prezenței lui Dumnezeu pe pământ, Fecioara se pregătește ea însăși pentru a deveni templul lui Dumnezeu, biserica însuflețită a lui Dumnezeu în care S-a sălășluit Cuvântul Cel Veșnic al Tatălui, Fiul lui Dumnezeu, Mirele și Capul Bisericii, astfel ea devenind, duhovnicește, Maica întregii Biserici”.
La finalul slujbei, Aurel Simion Goga, protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, alături de parohul Cosmin Laviniu Lascu au mulţumit ierarhului, iar în încheiere, PS Episcop Sofronie a felicitat comunitatea Parohiei Palota pentru noua biserică ce s-a zidit. Apoi a reiterat îndemnul părintesc din Pastorala Sfântului Sinod ce s-a citit în cea dintâi duminică din Postul Nașterii Domnului, ca, în perioada binecuvântată a Postului Crăciunului, dreptmăritorii creștini să aibă în vedere, cu precădere, pe lângă rugăciune și post, și milostenia, ajutorarea semenilor care sunt în suferinţă şi au nevoie de sprijin şi mângâiere, participând la colectele de bani, alimente, îmbrăcăminte și medicamente ce se organizează de Biserică, făcând și fapte de milostenie direct, concret, aproapelui aflat în lipsuri.
Totodată, PS Episcop Sofronie a anunțat că, recent, a început, în Eparhia Oradiei, o campanie de lungă durată, organizată de Asociația Filantropia a Episcopiei Oradiei, după un model ce s-a desfășurat cu succes în Arhiepiscopia Aradului, prin care se vor aduna, în recipiente speciale de colectare ce vor fi așezate în parohiile mai mari din Oradea și Bihor, articole de îmbrăcăminte folosită, ce vor fi sortate ulterior și împărțite celor săraci.
În localitatea Palota nu a existat niciodată biserică ortodoxă, aici fiinţând o puternică comunitate catolică, de etnie germană şi maghiară, având o bazilică de proporţii monumentale. În ultimii ani, în acest sat s-au stabilit peste 50 de familii ortodoxe, care erau nevoite să frecventeze biserica ortodoxă din centrul de comună, Sântandrei. Astfel că, la iniţiativa PS Episcop Sofronie, în 16 martie 2010, s-a înfiinţat o parohie ortodoxă în Palota, iar părintele Cosmin Laviniu Lascu a fost încredinţat să construiască o biserică nouă, în stil bizantin, după modelul Catedralei mitropolitane greceşti din Atlanta, Georgia, Statele Unite ale Americii. Piatra de temelie a noii biserici a fost aşezată la 3 noiembrie 2011 de către PS Episcop Sofronie. Prin implicarea credincioşilor şi cu sprijinul autorităţilor locale, în anul 2013 s-au executat săpăturile şi turnarea fundaţiei, până la cota zero, iar în anul 2014, a început construcţia propriu-zisă a bisericii. În acest an, 2018, zidirea și acoperirea sfântului lăcaș s-a finalizat, urmând să fie înfrumusețat în interior și în exterior.
Sărbătoare la Bălan, Harghita
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din orașul Bălan, județul Harghita. Din sobor au făcut parte, alături de preoţi şi diaconi din eparhie, arhimandritul Dumitru Cobzaru, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, şi protosinghelul Lucian Demian, duhovnicul Mănăstirii Văratec, judeţul Neamţ, fii ai Parohiei Bălan.
În cuvântul de învățătură PS Episcop Andrei, a spus: „Sfântul Grigore de Nyssa spune că sărbătoarea Intrării Maicii Domnului În Biserică a fost pomenită înainte de secolul IV. Sfântul Andrei Cretanul, în secolul VII vorbește despre felul în care era sărbătorită la Ierusalim data sfințirii bisericii zidită de Împăratul Bizantin Iustinian cel Mare, în anul 565. Templul din Ierusalim a fost construit de Împăratul Solomon la recomandarea profetului Natan în anul 931 înainte de Hristos. El cuprindea aula, Sfânta și Sfânta Sfintelor, despărțite de doi pereți din lemn de cedru primit de la Hiram, regele Feniciei. În lemn erau încrustați heruvimi și motive florale placate cu aur. Templul avea 11 metri lungime, 16 metri lățime și 33 de metri înălțime, iar la intrare erau 15 trepte. Ritualul cerea ca iudeii să se oprească și să rostească Psalmii 119-133. În Sfânta era Altarul tămâierii, o masă din cedru placată cu aur pe care se aflau pâinile punerii înainte și zece candele. În Sfânta Sfintelor se afla Chivotul Legii care păstra Tablele Legii, mărturie despre revelația lui Dumnezeu pe muntele Sinai considerat tronul lui Dumnezeu. Lângă Templu era un așezământ în care locuiau nazoreii, văduvele care se ocupau cu curățenia și fecioarele. În Sfânta Sfintelor a fost dusă Fecioara Maria, să se pregătească pentru a primi în pântecele său pe Fiul lui Dumnezeu, de aceea Biserica o numește Chivot Dumnezeiesc și Sfânt”. La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost săvârșit un Trisaghion pentru ctitorii bisericii mutați în veșnicie, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Hram la Şimleu Silvaniei
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat și Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La finalul slujbei, ierarhul a săvârșit slujba de sfinţire a crucilor care vor fi așezate pe cupolele bisericii. Sub coordonarea parohului Vasile Boșca, Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” desfășoară numeroase activităţi social-filantropice în cadrul Complexului social al parohiei.
În anul 2015, în imediata vecinătate a lăcașului de cult a fost inaugurat noul Centru Social Multifuncțional „Filantropia”, construit prin accesarea fondurilor europene, centru care a fost proiectat să asigure asistență unui număr de aproximativ 70 de persoane, copii și tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Parohia încearcă, astfel, să ofere un mediu adecvat pentru activități de învățare, consiliere educațională, recreere, socializare și odihnă, precum şi sprijin în efectuarea temelor și asimilarea tehnicilor de învățare cognitivă, alături de servicii de evaluare și consiliere socială și psihologică pentru copil și familie. În vederea asigurării hranei pentru beneficiarii acestui Centru, cantina socială a parohiei, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost modernizată prin aceeași linie de finanțare și dotată cu mobilier specific pentru activităţile de pregătire şi servire a mesei calde.
Slujire arhierească la Catedrala din Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, ierarhul a vorbit despre „modelul de rugăciune oferit de către dumnezeieștii părinți Ioachim și Ana. Aceștia s-au rugat insistent și cu lacrimi la Dumnezeu să le dăruiască un copil, iar după ce s-a născut prunca Maria, pe când avea doar trei ani, au adus-o la templul din Ierusalim pentru a o închina lui Dumnezeu, așa cum făgăduiseră înainte de a se naște”, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Hram la Centrul Eparhial din Baia Mare
Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a asistat, la Paraclisul de la Centrul Eparhial din Baia Mare, la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia hramului de către Preasfințitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar. Din sobor au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul de diaconi și teologi de la Centrul Eparhial. Paraclisul din Centrul Eparhial s-a construit între anii 1994-2004, odată cu aripa nouă a Centrului Eparhial, iar pictura a fost executată de artistul iconar Ioan Botiș. A fost târnosit în 21 noiembrie 2004 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian și PS Episcop Iustin, când a primit hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.
Sărbătoare la Vânători, Huedin
Biserica parohială din Vânători, Protopopiatul Huedin, a avut hram la sărbătorea Intrării în biserică a Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi, între care protopopul de Huedin, Dan Lupuțan, parohul din Vânători, Radu Daniel Mureșan și diac. Ciprian Copaciu. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de protopopul Dan Lupuţan, despre cinstirea Maicii Domnului şi despre Centenarul Marii Uniri. Cei cinci preoţi aparţinători Cercului misionar Ciucea, alături de protopopul Dan Lupuţan, au săvârşit Sfânta Taină a Maslului. Alături de credincioşii din localitate, au participat la slujbele dedicate hramului oficialităţi locale, iar la finalul slujbelor, parohul Radu Daniel Mureşan a mulţumit tuturor pentru prezenţă. Credincioşii au fost miruiţi iar la ieşirea din biserică a avut loc o agapă frăţească. Biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, din Vânători, a fost construită în anul 1912, are formă de navă, fără abside laterale, iar pictura în frescă a fost realizată de pictorul Eduard Popescu. Iconostasul a fost sculptat de meșterul popular Bara Fănică din Huedin.