În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhierești și hramuri la praznicul Sfintei Treimi
La praznicul Sfintei Treimi, numeroase locașe de cult din Transilvania și din Banat au avut hram, iar între acestea s-au aflat și Catedrala Mitropolitană din Sibiu, alături de Catedrala Arhiepiscopală din Arad. De asemenea, în cadrul sărbătorii, au fost binecuvântate locașe de cult și credincioșii.
Cinci arhierei au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Sibiu, în ziua de sărbătoare a Sfintei Treimi, hramul locașului de cult din inima cetății transilvănene. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, au liturghisit Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Sobor de preoți și diaconi a fost format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, între care s-au aflat decanul și prodecanul instituției, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, respectiv pr. prof. dr. Aurel Pavel, vicarul eparhial, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilieri eparhiali, protopopi și ceilalți slujitori ai Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu și de Corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Părintele Mitropolit Irineu, care a vorbit credincioșilor despre lucrarea Sfintei Treimi în lume și răspunsul omenirii la chemarea iubirii divine: „Sărbătoarea de astăzi a Sfintei Treimi este încununarea tuturor faptelor Mântuitorului Iisus Hristos, este încununarea lucrării Sfintei Treimi, a iconomiei dumnezeiești, a faptelor pe care Dumnezeu le-a săvârșit pentru noi și iată cum se așează în interiorul Bisericii și cum Biserica este în interiorul Preasfintei Treimi. Nu există nicio deosebire între aceste două mari lucruri, pentru că Biserica nu există fără Preasfânta Treime, iar Sfânta Treime este existența Bisericii”.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților și tuturor oaspeților pentru participarea și la hramul din acest an.
„Sărbătoarea aceasta a hramului Catedralei este o sărbătoare pentru fiecare dintre noi cei care intrăm aici pentru a ne înălța, pentru a ne ridica din starea noastră de neputință și de căutări continue, pentru a trăi câteva clipe sus, în ceruri, pentru că aici cerul coboară pe pământ”, a spus Părintele Mitropolit.
Ierarhul a oferit distincția „Crucea șaguniană” pentru laici unor binefăcători ai Bisericii: profesorului Ioan Opriș de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, președintelui Senatului Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, directorului Complexului Naționale Muzeal „ASTRA” din Sibiu, Cristian Anghel Ștefan, inginerului Sorin Inocențiu Șerbu și inginerului Dumitru Șerban.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un recital susținut de Corala „Timotei Popovici” pe treptele Catedralei Mitropolitane, acompaniată de o fanfară.
Sărbătoare la Soporu de Câmpie, Cluj
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Cljului, Maramureșului și Sălajului a liturghisit la așezământul monahal din localitatea Soporu de Câmpie, cu ocazia hramului. După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit cuvântul de învățătură, pe care l-a intitulat, pornind de la scrierea Părintelui Dumitru Stăniloae, „Sfânta Treime este structura supremei iubiri”.
„Câtă lipsă de iubire este în lumea în care trăim noi, câtă vrajbă, câtă neînțelegere, la toate nivelurile! Și atunci, de la Preasfânta Treime, care este structura supremei iubiri, învățăm și noi să ne iubim unul pe altul. Lucrul acesta îl învățăm noi de la hram (hramul Mănăstirii «Sfânta Treime», Soporu de Câmpie): Tatăl Îl iubește pe Fiul, Fiul Îl iubește pe Tatăl în Duhul Sfânt și toți trei una sunt. Acest lucru ar trebui să-l învățăm, că noi toți, creștinii, una suntem”.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Benedict Both, pe seama capelei „Sfânta Filofteia” a Spitalului Pediatrie III din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Armonia” din Turda, dirijat de pr. Sebastian Zăhan.
La final, Părintele Mitropolit Andrei a hirotesit întru protosinghel pe ierom. Sebastian Filimon, viețuitor al mănăstirii, pentru misiunea pe care o desfășoară, de peste 23 de ani, în mănăstire. Mănăstirea de la Soporu de Câmpie, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost înființată în anul 1992. Obștea monahală este formată din trei viețuitori, aflați sub povățuirea duhovnicească a starețului protos. Irineu Paneș, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Hramul Mănăstirii Măgina, Alba
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea Măgina, județul Alba. Cu prilejul hramului acestui așezământ monastic, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși pelerini. În cadrul slujbei, diaconul Sergiu Chețan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Dumbrava-Marga, Protopopiatul Sebeș.
Adresându-se credincioșilor prezenți, ierarhul a spus: „Dacă noi credem în Dumnezeul Întreit-Sfânt și Îl adorăm pe acest Dumnezeu de trei ori Sfânt, atunci trebuie să trăim pe acest pământ cum Îi place Lui, să trăim o viață sfântă și cucernică. Așa au trăit primii creștini pe care Sfântul Apostol Pavel, în epistolele sale, îi numește sfinți. Locul în care noi înaintăm spre sfințenie, spre desăvârșire, este biserica, «laboratorul învierii», unde locuiește Dumnezeu Cel Unul în Ființă și Întreit în Persoane, Care se preumblă printre noi, cum inspirat zice Sfântul Gherman, patriarhul Constantinopolului. Să-L lăudăm pe Dumnezeu Cel Întreit-Sfânt și cu însuflețire să zicem: «Sfânt, Sfânt, Sfânt e Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de Slava Lui». Totodată, să-L rugăm pe Domnul Dumnezeu Cel Întreit-Sfânt și să-I zicem cu evlavie mereu: «Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi»”.
Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. A fost consemnată în decretele imperiale din anii 1784 și 1785, fiind înscrisă între cele 11 școli românești din Ardeal. Așezământul este cunoscut și prin luptele desfășurate aici în perioada Revoluției din anii 1848-1849, la Măgina fiind organizată o tabără militară cu scopul apărării țărănimii din munți. În a doua jumătate a secolului XX, biserica Mănăstirii Măgina a fost restaurată din temelii și a fost resfințită în anul 1992. În prezent, starețul acestei vetre monahale este pr. Serafim Crucianu.
Hram la Catedrala Arhiepiscopală, Arad
De praznicul Sfintei Treimi care este şi hramul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care s-a aflat și arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre „Unitatea credinţei şi împărtăşirea Sfântului Duh" (în baza citirilor scripturistice ale praznicului: Efes. 5; Matei 18), formulă definitorie în ectenia rostită mereu la Sfânta Liturghie, pentru ziua de praznic închinată Sfintei Treimi, legătura dintre Persoanele Acesteia reprezentând unitatea tuturor credincioşilor în Biserica, Trupul tainic al Mântuitorului: „Unirea în cugete şi simţiri nu se poate înfăptui mai mult ca prin mărturisirea aceleiaşi drepte credinţe şi împărtăşirea de acelaşi Duh al lui Hristos prin care credincioşii au devenit membri ai Bisericii, nutrind viaţa duhovnicească prin harurile ce li se împărtăşesc prin Sfintele Taine. Hramul noii catedrale arădene întăreşte în toţi această convingere îndemnătoare la împlinirea cu conştiinciozitate a îndatoririlor lor creştineşti şi cetăţeneşti”.
La slujba de hram a participat un număr mare de credincioşi arădeni veniţi din tot oraşul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul vocal „Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale.
Sărbătoare la Mănăstirea Nera, Caransebeș
În acest an când se împlinesc 25 de ani de la înființarea Mănăstirii Nera din județul Caraș-Severin, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de cea mai numeroasă obște monahală din Episcopia Caransebeșului pentru a pune piatra de temelie unei noi biserici și pentru a săvârși trei rasoforii și trei călugării. În seara zilei de duminică, 16 iunie, Părintele Episcop a oficiat slujba rasoforiei și călugăriei pentru șase maici.
La sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Lucian a pus piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, ce va avea hramul „Sfânta Treime”. În continuare ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul Buna Vestire a așezământului monahal, la care au participat foarte mulți credincioși și în cadrul căreia a hirotonit preot pe diaconul Petre Constantin, care va sluji în Parohia Ciuchici din Protopopiatul Moldova Nouă. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„A fost o sărbătoare frumoasă aici la Nera în a doua zi de Rusalii întrucât foarte mulți credincioși din Banatul de Munte, dar și din Banatul de Pustă și din alte zone ale țării noastre au venit la bucuria acestui așezământ monahal. Este o bucurie pentru că am sfințit locul și am pus piatra de temelie pentru o nouă biserică aici la Nera, la 25 de ani de la înființarea acestei mănăstiri. Iată cum Mănăstirea Nera sărbătorește și aniversează împreună cu Episcopia Caransebeșului 25 de ani, deoarece și Episcopia noastră s-a reînființat tot în anul 1994. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să trimită harul Duhului Sfânt peste obștea acestei mănăstiri și peste toți ctitorii și binefăcătorii ei”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, în mijlocul unui platou încadrat de pădurea Munţilor Locvei, pe malul stâng al râului Nera. Vrednicul de pomenire Emilian Birdaş, episcop al Caransebeşului a pus piatra de temelie a aşezământului monahal în 14 octombrie 1994. Mănăstirea are mai multe paraclise și o biserică principală pentru programul intens de rugăciune al celor aproximativ 90 de maici. În mănăstire se prepară produse din ingrediente naturale, pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, pentru consum alimentar și pentru întreținerea sănătoasă a trupului.
Binecuvântare în parohia bihoreană Cărăsău
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia bihoreană Cărăsău, Protopopiatul Tinca, binecuvântând lucrările de restaurare și înfrumusețare realizate la biserica parohială cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, în prezența unor oficialități și a numeroși credincioși din localitate. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea. Ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire, urmată de Dumnezeiasca Liturghie.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, Preasfințitul Părinte Sofronie a vorbit despre comuniunea de iubire eternă din cadrul Preasfintei Treimi, Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt.
Ierarhul a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Bogdan Tudor Dragoș, ca preot misionar la Protopopiatul Oradea, pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Haieu, Protopopiatul Oradea, iar pe teologul Gheorghe Vanța întru diacon misionar la Protopopiatul Oradea, pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Husasău de Criș. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
În cadrul Sfintei Liturghii, pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească realizată până în prezent în Parohia Cărăsău, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a hirotesit pe parohul Cristinel Viorel Bulzan întru iconom. Parohul a mulțiumit la final tuturor pentru sprijin. Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe paroh și pe credincioșii din Parohia Cărăsău pentru lucrările de restaurare a bisericii, oferind diplome de apreciere credincioșilor care au ajutat pentru înnoirea sfântului lăcaș.
Hram la Mănăstirea Breaza, Maramureș
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Breaza, Suciu de Sus, Protopopiatul Lăpuş, cu ocazia hramului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unei mulţimi mari de credincioşi. Ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a două troiţe din lemn sculptat, ridicate la intrarea în mănăstire. La Sfânta Liturghie, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de 40 de preoți și diaconi, între care arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstiresc, arhim. Gavriil Burzo, duhovnicul mănăstirii şi ctitorul ei, precum și Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Ioan Ciceu, proin-protopop de Lăpuş, pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretarul protopopesc, pr. Eugen Burzo, parohul din Suciu de Sus, preoţi şi diaconi din județele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Marius Sebastian Mureşan pe seama Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Parohia Buteasa cu filia Codrul Butesei, Protopopiatul Chioar. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos" al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, iar la Priceasnă a cântat eleva Mădălina Filip.
La slujbă au asistat credincioşi care sunt şi binefăcători, alături de credincioşi din parohiile protopopiatului, în frunte cu preoţii lor, din satele judeţelor vecine Bistriţa-Năsăud şi Cluj, maici stareţe şi maici din obştea mănăstirilor din jur, credincioşi de mai departe.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit celor prezenți despre Persoanele Sfintei Treimi şi lucrarea Preasfintei Treimi în viața credincioșilor: „Ieri a fost praznic mare şi sfânt în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, şi anume a fost praznicul împărătesc al Pogorârii Duhului Sfânt, iar a doua zi după Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile, aşa cum este cunoscută sărbătoarea în popor, este sărbătorită întreaga Sfântă Treime. De ce? Pentru că s-a desăvârşit lucrarea de mântuire a neamului omenesc. Lucrare care a fost săvârşită de Dumnezeu în Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh”.
Preasfinţitul Părinte Iustin a primit din partea Consiliului Local şi Primăriei titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Suciu de Sus", oferit prin hotărâre a Consiliului Local, la propunerea primarului Viorel Paşca. Primarul Viorel Paşca a fost distins, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, cu Medalia omagială „Justinian Arhiepiscopul", pentru contribuţia adusă la modernizarea drumului de acces spre Mănăstirea „Sfânta Treime" Breaza. Primarul a fost distins în urmă cu câţiva ani şi cu „Crucea Voievodală Maramureşeană", pentru felul în care colaborează, împreună cu comunitatea, cu obştea mănăstirii. La acest hram, credincioşii din satul Suciu de Sus au oferit o masă pelerinilor, cu mâncare gătită la mănăstire. Stareţa Antonia Ţineghe i-a oferit ierarhului o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul şi un coş de flori, iar primarului Viorel Paşca o icoană a Maicii Domnului lucrată în atelierele mănăstirii.
Mănăstirea „Sfânta Treime" Breaza a fost rezidită la iniţiativa arhimandritului Gavriil Burzo, fost preot de mir în Suciu de Sus. Înfiinţarea mănăstirii a fost făcută de pr. prof. dr. Florea Mureşan, fost profesor la Academia Teologică din Cluj, fost protopop al Clujului şi prigonit de regimul comunist, cu domiciliu forţat în Suciu de Sus, în anul 1953, după ieşirea din puşcărie. În 1954, a găsit locul pentru mănăstire în Poiana Brezei, unde a construit, pe un teren primit prin donaţie, o biserică mică din lemn şi două chilii. După sărbătoarea hramului din 1958, la care a ţinut o predică în faţa mulțimii, a fost arestat din nou, biserica a fost incendiată. Pentru eliberarea părintelui lor duhovnicesc, sătenii, peste 400 la număr, au întocmit un memoriu, scris de arhim. Gavriil Burzo, pe atunci elev la Seminarul din Cluj, în casa bunicului său, care era diac. Elevul Gavriil, bunicul său şi crâsnicul bisericii, consideraţi principalii autori ai memoriului, au fost arestaţi, iar Gavriil Burzo a fost exmatriculat din seminar. În 1990, pr. Gavriil Burzo, paroh în Suciu de Sus, a început demersurile pentru reconstruirea mănăstirii. Biserica mănăstirii a fost târnosită în 19 iunie 2000, iar ctitorul ei a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
Hram la Zalău, Sălaj
Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și pr. Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei și pr. Septimiu Gudea, contabilul Episcopiei Sălajului. La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși din oraș și împrejurimi.
După Primul Război Mondial şi realizarea unirii Ardealului cu România la 1 Decembrie 1918, în Zalăus-a zidit, între anii 1925-1927, Biserica „Sfânta Treime”, primul lăcaș de cult românesc din cărămidă ridicat în oraş. Terenul pentru construcţie a fost donat de statul român, pe locul unde se afla o fostă grădiniţă, care a fost transformată în casă parohială. Construcţia data din 1870, şi după multe modificări, a fost casă parohială până în anul 2008. La biserică s-au efectuat, în timp, mai multe lucrări. Actualmente, biserica este păstorită de către pr. Iosif Ferenţ, din anul 1997, şi de către pr. Ioan Fărcaş, din anul 2004.
Sărbătoare la Catedrala Veche din Arad
Preoţii şi credincioşii de la Parohia Arad-Centru, l-au primit în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi ai Catedralei Vechi, în prezenţa oficialităţilor locale şi a unui mare număr de credincioşi.
Din sobor a făcut parte şi Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad şi arhid. Mircea Proteasa, consilier economic la Centrul Eparhial.
În cuvântul adresat celor prezenţi, ierarhul a arătat învăţătura despre Sfânta Treime în cadrul praznicului Rusaliilor şi arătările Sfintei Treimi în Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testamnet, la Buna Vestire, la Botezul Domnului şi la Schimbarea la Faţă. „Cea mai evidentă referire cu privire la Sfânta Treime este cea din momentul trimiterii de către Hristos a Sfinţilor Apostoli la propovăduire: „ «Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh» (cf. Matei 28, 19). Tradiţia ortodoxă a legat sărbătoarea Sfintei Treimi de cea a Pogorârii Duhului Sfânt, întrucât oriunde este prezent Duhul Sfânt este prezentă şi Sfânta Treime. Toate slujbele, toate sărbătorile, toate Tainele Bisericii se săvârşesc spre slava Sfintei Treimi”, a spus ierarhul. Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreţii Catedralei Vechi.
Hram la Mănăstirea Moișeni, Satu Mare
Preasfințitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului s-a aflat cu ocazia hramului la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Moișeni, județul Satu Mare. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și a ținut un cuvânt de învățătură celor prezenți, cu referire la Sfânta Treime.
Mănăstirea Moişeni a fost ridicată de pr. Bobiţă Toma, piatra de temelie fiind pusă în Duminica Tomii din anul 2004. În prezent aici este un complex monahal, cu biserică pictată, casă monahală pentru maici, casă pentru duhovnic, altar de vară.