„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești și procesiuni în Sâmbăta lui Lazăr
În Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii au participat la slujbe, precum și la procesiuni închinate sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. Cu această ocazie au fost binecuvântați credincioșii, precum și ramurile de salcie ce întruchipează ramurile așternute în calea Domnului Iisus Hristos, după ce l-a înviat din morți pe Lazăr.
Credincioșii din Sibiu au participat în număr mare la slujba Vecerniei și a Litiei din Sâmbăta Floriilor, oficiată în Catedrala mitropolitană din oraș. Preoții din Protopopiatul Sibiu au format soborul slujitor condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Protopopiatului Sibiu, condus de pr. Alexandru Szasz. După slujba religioasă, corul preoților a susținut și un concert de cântări specifice perioadei Postului Mare.
Ca în fiecare an, după Vecernie a avut loc sfințirea stâlpărilor și procesiunea în jurul Catedralei mitropolitane. La final, ierarhul i-a binecuvântat pe credincioșii care au participat la această procesiune de Florii.
„Acest pelerinaj este un semn de dăruire și prețuire pe care îl aducem Mântuitorului Iisus Hristos, întâmpinându-L la intrarea în Ierusalim și îl aducem ca să fim adevărați cinstitori. Ramurile de salcie pe care le purtăm în mâini provin de la copacul care revine la viață foarte repede și se prinde oriunde foarte ușor. Este un exemplu pe care ni-l oferă Biserica, îndemnându-ne să fim treji, să-L cinstim pe Dumnezeu și să prindem rădăcini în Biserica cea sfântă, pentru că această rădăcină ne ține pe noi în viață. În multe rugăciuni ale Bisericii noi cerem de la Dumnezeu să fim sădiți ca o plantă care prinde rădăcini în Împărăția Cerurilor”, a spus ierarhul.
Slujire arhierească la Câmpia Turzii
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent sâmbătă, 31 martie, în Parohia „Învierea Domnului” din Câmpia Turzii. De la ora 10:00, IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți si diaconi. În cadrul slujbei l-a hirotonit întru preot pe teologul Marcel Popa pentru Parohia Făureni, filia Băbuţiu, Protopopiatul Cluj I.
IPS Mitropolit Andrei le-a adresat credincioșilor câteva cuvinte despre învierea cea de obște, pornind de la Învierea lui Lazăr, din ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.
Parohia „Învierea Domnului” din Câmpia Turzii este păstorită de părintele Sebastian Zăhan, care este și coordonatorul activităților cu tinerii de la Turda, și de părintele Aurelian Cherecheș. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe părintele Aurelian Cherecheș, iar părintelui Sebastian Zăhan i-a fost oferită distincția „Ordinul Sfântului Pahomie de la Gledin”. De asemenea, ierarhul a oferit diplome de „aleasă cinstire” membrilor consiliului parohial. Biserica „Învierea Domnului” a fost construită între anii 1943-1951 și a fost primul locaș de cult ortodox din Câmpia Turzii. A fost ridicat după planurile arhitectului George Cristinel din București, același care a proiectat și Palatul cultural „Ionel Floașiu” din oraș. Locașul de cult este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj.
Procesiune de Florii la Bistrița
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat, de la ora 17.00, la Procesiunea de Florii de la Bistriţa, ediţia a IV-a. La Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, IPS Mitropolit Andrei a binecuvântat ramurile de salcie care au fost oferite credincioșilor.
„Această procesiune, din punct de vedere duhovnicesc, ne transpune în timp, pe vremea Mântuitorului Iisus Hristos când a intrat în sfânta cetate. Venea dinspre Betania, unde a dat cea mai mare lovitură diavolului și lucrărilor lui, adică păcatului și morții. Acolo îl înviase pe Lazăr din morți și, de aceea, mulțimile erau entuziasmate. Au luat ramuri de copaci, le așterneau în calea Lui, iar Domnul Iisus, pe mânz de asin intra în sfânta cetate. În amintirea acestor evenimente și noi organizăm această procesiune din ajun de Florii”, a spus IPS Mitropolit Andrei. Procesiunea religioasă s-a desfășurat pe următorul traseu: str. A. Odobescu, Bulevardul Republicii, P-ța Petru Rareș, P-ța Unirii - Protopopiatul Ortodox. La biserica de la „Corona” a avut loc slujba Vecerniei. La procesiune au participat, alături de IPS Mitropolit Andrei, preoți, diaconi, călugări, credincioși și oficialități județene și locale.
Liturghie arhierească la Deva
În Sâmbăta lui Lazăr, 31 martie, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, arhidiaconul Răzvan Stănescu, slujitor al Catedralei, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Cristur, cu filia Archia, din cadrul Protopopiatului Deva. La final, ierarhul l-a hirotesit întru duhovnic pe noul slujitor, îndemnându-l să lucreze cu responsabilitate în misiunea ce i-a fost încredințată, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.