„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhierești și târnosiri în Duminica a șaptea după Rusalii
În Duminica a șaptea după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, când s-a citit la Sfânta Liturghie, pericopa evanghelică a Vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum, ierarhii au îndemnat pe credincioși să fie recunoscători pentru binefacerile primite de la Dumnezeu. De asemenea, au fost sfințite și binecuvântate mai multe locașuri de cult.
Credincioșii din Parohia Geaca, Protopopiatul Gherla, l-au primit în mijlocul lor, sâmbătă, 14 iulie, pe Înaltpreasfințitul pe Înaltpresfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii. Cu acest prilej, înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a rostit o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor ce s-au executat în ultima vreme. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre râvna și jertfelnicia apostolică.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, IPS Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de iconom pe parohul Horea-Niculae Baciu. Cristian Mureșan a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pentru contribuția la refacerea lăcașului de cult din Parohia Geaca precum și pentru contribuția materială adusă la alte biserici din Eparhie. Tuturor celor care au contribuit la înfrumusețarea bisericii, Părintele Mitropolit le-a acordat distincții și diplome de aleasă cinstire.
Zidirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Geaca a început în toamna anului 1938 și a durat peste 20 de ani. „În anul 1950 se săvârșește prima Sfântă Liturghie, urmând ca în anii următori biserica să primească podoaba picturii. Abia în anul 1970 biserica va fi sfințită de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu, la acea vreme fiind cel mai impunător lăcaș de cult ortodox din zonă. Pe parcursul anilor s-au efectuat diferite lucrări de întreținere. În ultima perioadă s-a introdus încălzirea centrală, s-au înlocuit geamurile, s-a turnat șapă în întreaga biserică, înlocuindu-se, de asemenea, pardoseala. A fost refăcut exteriorul și s-au executat lucrări la acoperiș. Toate aceste lucrări au fost binecuvântate de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei”, a spus parohul Horea-Niculae Baciu.
PS Episcop Sofronie, la Grabovac, Ungaria
Ca urmare a invitației primite din partea Preasfințitului Luchian, Episcopul Ortodox Sârb al Budapestei și Administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Timișoarei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a participat duminică, 15 iulie, la hramul Mănăstirii ortodoxe sârbe Grabovac, din Ungaria, Sfinții Apostoli Petru și Pavel (după calendarul neîndreptat), hram ce se sărbătorește în fiecare an la acest așezământ monahal în cea mai apropiată duminică de praznicul celor doi corifei ai apostolilor.
După ce s-a întâlnit, la Reședința Episcopală din Giula, cu Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Locțiitor de Episcop al Episcopiei Daciei Felix, sâmbătă, 14 iulie, PS Episcop Sofronie al Oradiei a fost oaspetele Parohiei Ortodoxe Sârbe din Pécs, Ungaria, unde a vizitat noua biserică construită în ultimii ani, ce are ca ocrotitori pe Sfântul Andronic și Sfânta Iunia, precum și muzeul parohial amenajat recent. Aici s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Porfirie, Mitropolitul Ortodox Sârb al Zagrebului și Ljubljanei, precum și cu starețe de la câteva mănăstiri din Serbia. De asemenea, ierarhul a vizitat și străvechile și numeroasele vestigii paleocreștine din orașul Pécs, vechea cetate romană Sopianae, precum și alte biserici și obiective culturale.
Duminică, 15 iulie, numeroși preoți și credincioși sârbi au participat la hramul Mănăstirii Grabovac. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica mănăstirii de către trei ierarhi: Înaltpreasfințitul Porfirie, Mitropolitul Ortodox Sârb al Zagrebului și Ljubljanei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, și Preasfințitul Luchian, Episcopul Ortodox Sârb al Budapestei și Administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Timișoarei.
Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Porfirie, Mitropolitul Zagrebului și Ljubljanei. Tot în cadrul slujbei, Preasfințitul Luchian a hirotesit pe unul dintre preoții Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Budapestei întru protoiereu.
La final, cei trei ierarhi au oficiat slujba Parastasului pentru ierarhii, preoții și credincioșii care au slujit și s-au închinat în acest sfânt lăcaș. Conform tradiției locale, clerul și poporul dreptmăritor prezent la sărbătoare a luat parte și la agapa oferită de sfânta mănăstire.
Târnosire la Cernești, Protopopiatul Lăpuș
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, au oficiat slujba de târnosire a bisericii din Cerneşti, cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, în fruntea unui sobor de preoţi și diaconi. A fost unsă biserica cu Sfântul şi Marele Mir în cele patru laturi exterioare, au fost puse şi pecetluite, în piciorul Sfintei Mese, Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici de la Niculiţel şi documentul de sfinţire, a fost spălată cu aghiazmă şi apă de trandafiri Sfânta Masă, au fost puse icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, gravate în marmură şi pecetluite cu ceară, a fost sfinţită pictura din interiorul bisericii, catapeteasma, Sfântul Altar şi proscomidiarul, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, toate prin rostirea Sfintelor rugăciuni de sfinţire. Etapele târnosirii au fost explicate de PS Episcop Iustin, pentru ca să ştie credincioşii ce se petrece în Sfântul Altar.
„Iată cât de minunat lucrează Dumnezeu întru Sfinţii Săi şi prin oamenii şi slujitorii Săi, pentru că la 142 de ani de la înălţarea acestei biserici, a fost restaurată, înnoită, împodobită, înzestrată, înnobilată în chip minunat (…) În biserică suntem oaspeţii lui Dumnezeu şi slujitorii Lui, slujitori care sunt ca nişte arhangheli, fiind datori s-o prezinte înnoită, binecuvântată, aerisită, împodobită, mobilată. Să simtă că este Casa lui Dumnezeu şi Casa Sfinţilor. Aşa am ajuns cu procesul acesta de înnobilare a bisericilor, încât astăzi, când sfinţim o biserică renovată, să simţim că sfinţim o biserică nouă”, a precizat PS Episcop Iustin.
PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie, alături de PS Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul și un sobor de 30 de preoţi şi diaconi, pe o scenă amenajată în curtea bisericii. Din sobor au făcut parte arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, județul Maramureș, Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Ioan Ciceu, proinprotopop al Lăpuşului, pr. Mihai Gheduţiu, secretar protopopesc al Lăpuşului, preoţi din parohiile din protopopiat. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, iar la chinonic a cântat Aurel Bolbos. Între credincioşi s-au aflat primarul comunei, Vasile Giurgi, viceprimarul Ioan Gherghel, consilieri locali, numeroși invitați.
PS Episcop Iustin a rostit cuvântul de învăţătură în faţa credincioşilor, veniţi în număr mare să se roage împreună cu soborul la acest important eveniment al comunei. Cuvântul de învăţătură s-a referit la duminica a VII-a după Rusalii a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul IV Ecumenic şi la Evanghelia duminicii, a vindecării celor doi orbi şi a unui mut din Capernaum: „Ce învăţăm noi? Să fim mărturisitori, să ne cunoaştem dreapta credinţă. Să fim mărturisitori şi apostoli, ca cei doi orbi vindecaţi, să fim mărturisitori ca Sfinţii Părinţi de la Sinoadele Ecumenice, că avem dreapta credinţă a celor şapte Sinoade Ecumenice, să fim buni şi iertători, să nu fim invidioşi şi răi, ci să fim echilibraţi, iertători şi iubitori, pentru că suntem creştini adevăraţi, şi numai aşa ne mântuim, şi numai aşa ne poate ierta şi binecuvânta Dumnezeu, dacă şi noi iertăm şi binecuvântăm şi nu blestemăm. Şi facem bine cât putem. Şi noi, clericii, învăţăm din pericopa evanghelică de astăzi că Sfânta Liturghie şi cuvântul nu sunt suficiente. Deci, după Liturghie, sfinţi părinţi, trebuie să urmeze filantropia, adică mila creştină şi fapta bună. Niciodată Biserica n-a fost străină de filantropie, chiar dacă nu contabilizează toţi. Filantropia creştină nu este asistenţă socială. Filantropia creştină este hristocentrică, adică în jurul lui Hristos; și după modelul lui Hristos, Cel bun, blând, milostiv şi de oameni iubitor”.
PS Episcop Iustin a oferit distincții parohului Sabin Bud-Tîmbuș şi primarului Vasile Giurgi al comunei Cerneşti, iar diplome de vrednicie au fost acordate prim-epitropului Augustin Cosmuţa, lui Ioan Gherghel, viceprimarul comunei Cerneşti, binefăcătorilor Marcel şi Liliana Gârda, membrilor Consiliului Parohial: Cornel Bota, Ioan Oprea, Ovidiu Bota, Dorel Gârda, Ilie Balcău, Ionel Pinte, Alexandru Cozmuța, Ioan Marc, Vladimir Mihalca şi Radu Bob, precum şi binefăcătorilor Cristian Marc, Ștefan Medan şi Dorel Crăciun. Parohul a primit în dar de la PS Episcop Iustin o cruce pectorală, iar acesta, la rândul lui, a dăruit celor doi ierarhi câte o icoană.
Biserica din Cerneşti a fost construită în 1876, între 1981-1983 a fost reparată şi târnosită prima dată în 1984 de Arhiepiscopul Justinian Chira, pe vremea când era Episcop-Vicar la Cluj. În perioada păstoririi preotului Sabin Bud-Tîmbuş, din 1987 până în prezent, s-au efectuat mai multe lucrări de reparaţii, care au culminat cu refacerea integrală a bolții, refacerea acoperişului şi învelitoare nouă, renovarea în întregime a turnului, retencuire şi pregătirea pentru pictura în frescă, efectuarea drenării. S-a sculptat un iconostas nou, din lemn de tei, şi a fost pictată integral biserica de Nicolae Andronaş. Sfânta Masă a fost rezidită şi a fost reorganizat Sfântul Altar. S-au făcut multe alte lucrări. Biserica a fost înzestrată şi împodobită cu toate cele necesare.
Binecuvântare la Lunca Mărcușului, Covasna
În Duminica a VII-a după Rusalii, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfinții Trei Ierarhi” din Lunca Mărcușului, Protopopiatul Sfântu Gheorghe, județul Covasna.
Ierarhul a început cuvântul de învățătură cu versetul 7, din Capitolul 42, din Cartea Isaia Proorocul, pentru a sublinia faptul că și în lucrurile cele mai mici, care par cuvenite firii și vieții pe pământ, de fapt se află lumina puterii dumnezeiești: „Ca să deschizi ochii celor orbi și să scoți din temniță pe cei robiți și din adâncul închisorii pe cei ce locuiesc întru întuneric”.
PS Episcop Andrei a arătat că „Pericopa Evanghelică a zilei de astăzi ne deschide calea spre două fapte minunate, pe care Domnul nostru Iisus Hristos le-a săvârșit în cetatea Capernaumului; alungat din ținutul Gherghesa, unde a vindecat de demonizare doi locuitori ai acelei cetăți, merge în cetatea Sa, în Capernaum, unde vindecă un slăbănog, și iată că aflăm prin textul scripturistic rânduit de Sfinții Părinți ai Bisericii pentru această duminică, de faptul că Mântuitorul săvârșește iarăși fapte dumnezeiești, vindecând doi orbi și un mut demonizat. Central în cadrul cuvântului evanghelic se află, asemenea unei făgăduințe, regăsim cuvântul – aproape poruncit – al Stăpânului Dumnezeu, care spune: «Fie vouă după credința voastră!», îndemn care răsună peste veacuri și devine viu și pentru noi cei de astăzi. Așadar, pentru a fi martorii oricărei minuni, trebuie să trecem faptele prin filtrul credinței noastre. Harul lui Dumnezeu se oferă total, desăvârșit, ca urmare a credinței omului. Acolo unde este credință, vine și ajutorul Ceresc”.
De asemenea, ierarhul a subliniat că Mântuitorul știe neputințele și lipsurile oamenilor: „Le știe, dar trebuia ca prin aceasta să se vădească credința acelora, și să se întărească, devenindu-I martori și mărturisitori în tot ținutul Galileii. Prin intermediul întâmplării minunate a vindecării orbilor mai aflăm ceva, și anume recunoștința pe care omul o datorează lui Dumnezeu, care de-a pururi săvârșește minuni cu el. Așa și omul chinuit de duhul mut, a simțit puterea harului lui Dumnezeu și, prin porunca Ziditorului creației, zidirea a fost restaurată și adusă la stare ei firească, rânduită încă dintru început”.
La final, PS Episcop Andrei a amintit făgăduința privind purtarea de grijă a lui Dumnezeu asupra creației, promisiune asumată, prin Psalmistul David, care zice: „în necaz m-ai cercetat Dumnezeule”. Astfel, „recunoscându-L bătrânii înțelepți ai Bisericii de peste două mii de ani pe Mântuitorul ca Doctor al sufletelor și trupurilor celor slăbănogiți de boală și păcat, și noi suntem chemați a fi următori acelora, mărturisind tuturor cât de mult bine ne face nouă de-a pururea Dumnezeu”.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ștefan Lazăr a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Valea Dobârlăului, Protopopiatul Sfântu Gheorghe, județul Covasna. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și slujba parastasului pentru ctitorii bisericii. A urmat o slujbă prin care au fost binecuvântate lucrările care s-au executat la acoperișul bisericii, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.