În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhierești, târnosiri și binecuvântări pentru credincioși
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, mai multe locașuri de cult au fost târnosite, iar comunitățile parohiale au fost binecuvântate de ierarhi. Cu această ocazie, la Sfânta Liturghie a fost citită pericopa evanghelică cu privire la urmarea lui Hristos.
Credincioșii din Parohia Berchieșu, Protopopiatul Turda, au participat, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți, condus de protopopul de Turda, Daniel Crișan. A urmat Sfânta Liturghie săvârșită în curtea bisericii. În cadrul Liturghiei, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Drumul Domnului Hristos este un drum al Crucii, dar ajunge în Cer”: „În lumea în care trăim sunt foarte mulți creștini care sunt prigoniți pentru credința lor. Nu se întâmplă lucrul acesta în România, dar în alte țări, de pildă în Siria sau în Irak, pentru Crucea lui Hristos, pentru credința în Hristos, oamenii suferă și unii au fost chiar omorâți. Învățăm din Sfânta Evanghelie de astăzi că, asumându-ne crucea, asumându-ne greutățile pe care Dumnezeu le îngăduie să vină peste noi, ajungem acolo unde e capătul drumului, pe care Domnul l-a făcut. Drumul Domnului Iisus Hristos este un drum al Crucii, dar ajunge în Ceruri”.
La finalul Sfintei Liturghii, parohul Florin Negru a fost hirotesit iconom, iar mai multe persoane, printre care și autorități locale au primit diplome de aleasă cinstire, în semn de apreciere pentru sprijinul oferit bisericii. La slujbă a luat parte și o delegație a Bisericii Ortodoxe din Kenia, care se află zilele acestea la Cluj-Napoca, într-un schimb de experiență, la invitația Centrului „Sfântul Dimitrie Basarabov”, specializat pe informare și consiliere în adicții din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Slujbă de târnosire la Gherla, Cluj
Înaltprasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Marmaureșului și Sălajului a oficiat, alături de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfânta Parascheva, Sfântul Mucenic Mina și Soborul Sfinților Români” din Gherla, sâmbătă 16 septembrie. A urmat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
IPS Mitropolit Andrei a subliniat efortul pe care preotul și comunitatea l-au făcut în vederea ridicării noului locaș de rugăciune, iar cu această ocazie, parohul Petru Băgăcean a fost hirotesit iconom stavrofor. Au fost acordate din partea primăriei distincții rectorului Universității „Babeș-Bolyai”, acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop și preotului Nicolae Burdașiu, fost deținut politic din perioada comunistă. Cu această ocazie a fost oficiată o slujbă de sfeștanie la sediul Centrului multifuncțional de servicii sociale „Sfântul Paisie Aghioritul” din Gherla, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Slujbă de târnosire la Câmpeni, Alba
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din orașul Câmpeni, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. Vorbindu-le numeroșilor credincioși prezenți la această mare sărbătoare a orașului despre urmarea lui Hristos, ierarhul a spus: „Domnul nostru Iisus Hristos ne cheamă să mergem după El pe calea strâmtă a crucii. În cei ce-L urmează cu multă disponibilitate, El infuzează noi energii. Mântuitorul nostru este izvorul tinereții și în El se înfăptuiește adevărata înnoire în suflete, în cămine și în societatea contemporană, biciuită de o criză înfricoșătoare. Departe de Hristos, noi, oamenii, ne demonizăm și istoria omenirii își pierde direcția cea bună. Dimpotrivă, lângă El, noi conștientizăm cinstea, noblețea și măreția firii omenești, iar cursul pământesc al omenirii dobândește valoare și sens. Într-adevăr, «Hristos este Adam Cel Nou prin Care lumea se înnoiește continuu», precum afirmă Sfântul Grigorie Palama”.
Piatra de temelie a bisericii a fost așezată în anul 1994, iar pictura a fost realizată între anii 2004-2012. La demisolul bisericii, va fi inaugurat Centrul cultural-catehetic „Sfântul Nectarie”, pentru activități dedicate tinerilor și copiilor din parohie. Parohul Iosif Gligor a primit diploma de vrednicie și icoana Sfinților Bălgrădeni, iar binefăcătorii locașului de închinare au primit Diplome de aleasă cinstire, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Binecuvântare în Ghida, Protopopiatul Marghita
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 17 septembrie, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare realizate la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ghida, Protopopiatul Marghita, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși și a autorităților locale. De asemenea, ierarhul a sfințit și o troiță ridicată în apropierea bisericii.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a prezentat câteva dintre cele mai importante semnificații ale crucii: „Dacă la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci ne-am adus aminte de jertfa cea răscumpărătoare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, prin răstignirea pe Cruce, pentru păcatele noastre, a Celui fără de păcat, astăzi, în Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, suntem invitați de Sfânta Biserică să ne amintim de cuvintele Domnului Hristos prin care ne vestește că: «oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie». De aceea, această duminică mai este numită și «Duminica urmării lui Hristos», prin asumarea crucii pe care fiecare o are de purtat în cursul vieții sale (…) avem datoria de a ne purta cu demnitate în această viață propria cruce. Fiecare dintre noi, următori lui Hristos fiind, suntem purtători ai crucii. Așa cum Mântuitorul Iisus Hristos a murit pe Cruce pentru păcatele noastre, la fel și noi trebuie să ne răstignim în viața noastră păcatele și să-I urmăm Lui. Duminica de astăzi este, de fapt, o duminică închinată sufletului nostru pentru că purtarea crucii aici pe pământ se face pentru mântuirea sufletelor noastre, pentru dobândirea vieții veșnice”.
În încheierea slujbei, ierarhul a hirotesit iconom pe parohul Ioan Lucian Sotoc pentru activitatea pastoral-misionară şi pentru efortul de a restaura și împodobi lăcașului de cult.
Călin Gheorghe Cotrău, protopopul Marghitei și parohul Ioan Lucian Sotoc, au mulțumit ierarhului și credincioșilor prezenți. PS Episcop Sofronie a oferit o diplomă de apreciere membrilor Consiliului și Comitetului Parohial din Ghida. După Sfânta Liturghie, ierarhul a vizitat și casa parohială din Ghida, unde s-au realizat lucrări de restaurare.
Slujbă arhierească la Miercurea Ciuc, Harghita
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc, județul Harghita, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de către obștea Mănăstirii „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Miercurea Ciuc.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Samoilă Daniel Marius a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iarăș, Protopopiatul Sfântu Gheorghe, județul Covasna.
PS Episcop Andrei, în cuvântul de învățătură a spus credincioșilor că Mântuitorul Iisus Hristos le-a oferit, mulțimii și ucenicilor „câteva principii morale în vederea unei răsplăți veșnice. Trebuie să împlinească trei conduiții indispensabile: «Să se lepede de sine, să-și i-a Crucea și să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34). Lepădarea de sine înseamnă renunțarea la ceea ce râvnim după inima noastră – tăierea voii. Urmarea lui Hristos, dăruirea de sine, răsplată pe măsură – viața cea veșnică”. La sfârșitul Sfintei Liturghii credincioșii prezenți au primit binecuvântări din partea ierarhului, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Târnosire la Vârteșca, Protopopiatul Jibou
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din localitatea Vârteșca, filie a Parohiei Zalha, din Protopopiatul Jibou, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Dan Dregan, protopopul Jiboului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, PS Episcop Petroniu a acordat parohului Marin Loloș o diplomă de apreciere pentru eforturile de a înfrumuseța locașul de cult. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în lucrările efectuate la acest locaș de cult. Parohul Marin Loloș i-a oferit ierarhului o icoană cu Maica Domnului.
În satul Vârteșca a existat o bisericuță de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli”, construită în jurul anului 1700. Aceasta a fost adusă în sat, în anul 1926, din Parohia Hășmaș. Locașul de cult ar fi fost refăcut în anul 1927, când a fost pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. De-a lungul timpului, biserica a fost reparată în mai multe rânduri, ultima și cea mai importantă lucrare fiind din anul 1955. În acest locaș de cult s-a slujit până în 14 septembrie 2010, când, din cauza unui incendiu, a ars. Credincioșii, alături de părintele Ioan Greblă și alți binefăcători, au început lucrările de edificare a unei noi biserici de zid, pe locul celei vechi.
După venirea preotului Marin Loloș în această localitate, în 2014, acesta, alături de membrii Consiliului şi Comitetului parohial și de credincioși s-au făcut următoarele lucrări în interior: locașul de cult a fost tencuit, pe pereți au fost aplicate picturi imprimate pe pânză, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost placată cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică, a fost realizat sistemul de încălzire pe curent, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrele și aplicele, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au confecționat bănci, strane și un tetrapod, precum și mobilierul bisericesc. În exterior, pereții bisericii au fost tencuiți cu tencuială minerală, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu, în jurul locașului de cult s-a amenajat un trotuar, a fost ridicat gardul de împrejmuire al bisericii, a fost edificată o copertină la intrarea în locașul de cult, au fost înălțate două troițe și a fost construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Sărbătoare la Mănăstirea Crișan, Hunedoara
La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” – Crișan din județul Hunedoara a fost, duminică, 17 septembrie, aniversarea a 25 de ani de la reactivarea vieții monahale, pe vatra fostei Mănăstiri Vaca.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala mixtă a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijată de arhid. Daniel Balea.
Predica a fost rostită de PS Episcop Daniil care a vorbit despre purtarea crucii, creștinii „acceptând răstignirea noastră cu Hristos în fiecare zi, având credință, nădejde și mai ales dragoste, și rugându-ne la Dumnezeu să primim înțelepciune”.
PS Episcop Gurie a mulțumit celor prezenți la sărbătoarea de la Mănăstirea Crișan și a felicitat pe arhimandritul Visarion Neag, starețul așezământului și exarhul mănăstirilor și schiturilor din Episcopia Devei și Hunedoarei, și pe cei care s-au implicat în lucrările de la așezământul monahal.
Sărbătoare la Biserica din Ribița - Hunedoara
Credincioșii din comuna Ribița, Hunedoara, au aniversat 600 de ani de la atestarea bisericii monument istoric „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate. Cu această ocazie a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Dănuț-Ionel Sandu, noul paroh al Parohiei Pricaz din Protopopiatul Orăștie, a fost hirotesit duhovnic. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup din corala „Sacerdotes” a Episcopiei Devei și Hunedoarei. Predica a fost rostită de PS Episcop Nicodim, care a amintit importanța slujirii aproapelui, la fel ca Mântuitorul Iisus Hristos, care a oferit tuturor un model desăvârșit de slujire. Ierarhul a amintit însemnătatea bisericii de la Ribița, aceasta fiind una dintre cele mai vechi din țară, în care, de-a lungul timpului, numeroase generații de preoți, monahi și credincioși au înălțat rugăciuni către Dumnezeu.
PS Episcop Gurie a rostit un cuvânt despre asumarea și purtarea crucii în viața fiecăruia, „cu smerenie și răbdare, pentru a avea parte de roade duhovnicești”. La final, parohul Ioan Diniș, protopopul Bradului, a mulțumit celor prezenți la sărbătoarea Parohiei Ribița, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei”.