„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujiri și binecuvântări arhierești în Transilvania
În Duminica a 32-a după Rusalii, credincioșii au primit binecuvântări arhierești și au fost îndemnați să îl caute pe Hristos la fel de scincer ca vameșul Zaheu care își recunoaște starea de păcătoșenie și se căiește, primind binecuvântare și iertare. Credincioșii au mai primit îndemnul de a fi statornici în credință, prin fapte bune, rugăciune și păzirea poruncilor lui Dumnezeu.
Credincioșii din comuna Poiana Mărului, județul Brașov, au primit bienecuvântare arhierească în Duminica a 32-a după Rusalii. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din cătunul „Între Văi”. Credincioșii din comuna brașoveană au participat în număr mare la slujba religioasă. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, cei doi parohi din Poiana Mărului, Nicolae Lucian Nan și Moise Antal, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov, iar mulți dintre credincioșii prezenți s-au pregătit în mod special pentru această zi de sărbătoare îmbrăcând veșmintele populare specifice zonei.
IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și a binecuvântat și felicitat comunitatea brașoveană pentru atașamentul față de Biserica străbună și valorile neamului românesc.
„I-am adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra credincioșilor și asupra preotului paroh care răspunde de această comunitate, părintele Moise Antal, care a săvârșit toate formele academice pentru obținerea gradului I în preoție. Și-a susținut lucrarea la Facultatea de Teologie ”Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și noi am făcut această vizită canonică pentru a adăuga un referat necesar obținerii gradului I în preoție”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din cătunul „Între Văi” a fost zidită în perioada de după evenimentele din 1989 pentru a veni în sprijinul credincioșilor din comuna Poiana Mărului, pentru că distanțele mari între casele sătenilor și iernile grele îi împiedicau să ajungă la sfintele slujbe de la biserica mare din sat.
„Comunitatea noastră are două biserici: pe cea de aici, din acest cătun și pe cea din sat. Teritoriul comunei noastre este foarte mare, aproape cât teritoriul vechiului București. Casele sunt răsfirate pe dealuri, există și o vatră a satului unde credincioșii noștri merg de fiecare dată și unde se află Primăria, Biserica, Dispensarul, Poliția. Aici, în acest cătun, avem o biserică și o școală care încă mai țin ridicat steagul acesta la credinței și al neamului românesc pe mai departe”, ne-a spus pr. Moise Antal. La final, părintele Moise Antal a fost hirotesit iconom stavrofor, ca semn de apreciere a activității pastoral-misionare de până acum.
Slujire arhierească în municipiul Reghin
În duminica a 32-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în Parohia „Sfântul Gheorghe” din municipiul Reghin. În cadrul slujbei, a hirotonit diacon pe Cristian Moldovan.
În cuvântul de învățătură, ierarhul, vorbind despre importanța pocăinței sincere a fiecăruia, a spus: „Ziua de astăzi este reală, iar ziua de mâine poate să nu mai fie. Sunt mulți oameni care afirmă că mai au timp să se pocăiască sau că sunt prea tineri pentru a păși pe calea îngustă a crucii și a jertfei. «Astăzi în casa ta trebuie să rămân» (Lc. 19, 5). Așa îi zice Hristos lui Zaheu. Deci, să luăm aminte!”.
Biserica parohială a fost arhiplină, credincioşii reghineni bucurându-se de frumusețea slujbei şi de cuvântul Părintelui Arhiepiscop Irineu. Tot în această zi, ierarhul a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Timotei, fiul părintelui Cosmin Maftei din Parohia Idicel Sat, Protopopiatul Reghin, conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Liturghie la Catedrala Episcopală din Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor alcătuit din preoţii slujitori ai sfântului locaş, din care a făcut parte şi părintele eclesiarh, arhim. Casian Filip. La liturghie au participat credincioși în număr mare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. Alina Ureche, care îi urmează fostului dirijor pr. prof. Petrică Aurelian Covaciu, care a fost numit preot la Parohia „Sfântul Nicolae” din Baia Mare.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii, a lui Zaheu Vameşul: „Ca şi Zaheu, mulţi oameni, venind în contact cu Mântuitorul, şi-au salvat sufletul. Totodată, și-au schimbat modul de a se raporta la ceilalţi, au renunţat la nedreptăţi, au renunţat la fapte rele, la fapte reprobabile. N-a trebuit să vină o lege sau justiţia pământească să-l tragă la rost pe Zaheu, spre a-l îndrepta. A venit Iisus Hristos cu legea și justiţia divină, pentru că singura justiţie adevărată și care se aplică tuturor după dreptate este justiţia divină universală, pentru toate timpurile și pentru toți oamenii. Legile omeneşti pot conține erori și sunt perfectibile, pot produce răni, pot produce victime, pot fura vieţile oamenilor, pot nega libertatea și călca în picioare demnitatea lor. Numai Dumnezeu corectează nedreptăţile făcute unor oameni din cauza atmosferei sociale degradate. Observăm, în pilda lui Zaheu, că, venind în contact cu Mântuitorul, acesta și-a recunoscut vina, și-a mărturisit păcatele și a hotărât să îndrepte nedreptățile făcute și să restituie bunurile luate în mod nedrept. Mai mult, din ceea ce în mod corect i se cuvenea, a spus că „jumătate va da săracilor”, ceea ce înseamnă nu doar că și-a corectat viața, ci a devenit alt om, un om milostiv. Iată cum Hristos, fără să-l judece, fără să-l tragă la rost, prin onoarea de a intra în casa lui, i-a determinat voința de a-și schimba viața, l-a binecuvântat și l-a mântuit pe el și casa lui, iar atitudinea lui milostivă ulterioară a fost de folos atât de multor oameni săraci. Așa lucrează Dumnezeu prin legea, dreptatea, iubirea și milostivirea Lui”.
Liturghie la Barcani, Întorsura Buzăului
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Barcani, Protopopiatul Întorsura Buzăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei le-a vorbit credincioșilor prezenți despre înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii: ”Zaheu vameșul, funcționar al autorităților romane de ocupație, dorea să-l vadă pe Iisus. Se urcă într-un sicomor. Ce l-a determinat să dorească acest lucru? O simplă curiozitate sau dorea să se convingă că este Mesia prezis de prooroci? Dumnezeu Omul văzându-i sufletul lui îi spune: „ Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân” (Luca 19;5).
Cinstea dată de Domnul Iisus îl face pe Zaheu să se căiască de tot ceea ce a făcut rău. Acest om mic de statură dar mare la suflet îi spune lui Dumnezeu: „Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva întorc împătrit”. Prin credință și căință sinceră, Zaheu a luat o hotărâre eroică, o reîntoarcere de pe drumul păcatelor la o viață nouă în Hristos. Zaheu devenind milostiv s-a mântuit spune Mântuitorul: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”, adică s-a refăcut legătura cu Dumnezeu cel milostiv, omul are libertatea de a alege dacă urmează sau nu Evangheliei iubirii milostive a lui Dumnezeu. Hristos a venit în lume ca să o mântuiască, nu a o pierde. La a doua venire, când va veni în slavă va veni să judece vii și morții”.
PS Episcop Andrei a acordat distincția „Crucea eparhială” pentru mireni colonelului Cristian – Elly Paliștan, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov pentru ajutorul acordat Episcopiei Covasnei și Harghitei în perioada 2000-2015 când a fost la comanda Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna. În semn de prețuire față de Episcopia Covasnei și Harghitei col. Cristian – Elly Paliștan a acordat Placheta de Onoare a Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.
Liturghie la Spitalul de Urgență Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din incinta Spitalului Județean de Urgență din Zalău, într-un sobor din care au făcut parte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului, Călin Crecan, preot de caritate la Spitalul de Urgență din Zalău, și Ludovic Vaida, preot pensionar. La slujbă au fost prezente cadre medicale ale spitalului, bolnavi și mulți credincioși din oraș, care frecventează, cu regularitate, slujbele de la această capelă. Cu această ocazie, PS Episcop Petroniu a sfințit și iconostasul capelei, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.
La finalul slujbei, ierarhul a acordat părintelui Călin Crecan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta, o diplomă de apreciere. Preotul a dăruit PS Episcop Petroniu o icoană. De asemenea, a oferit o icoană și directoarei de îngrijiri a Spitalului Județean de Urgență din Zalău, Ramona Marincaș.
Capela Spitalului Județean de Urgență din Zalău a fost înfiinţată în anul 1994, în urma unui protocol încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii, privind acordarea asistenţei religioase în spitale.
Primul preot care a slujit la această capelă a fost Florin Crecan, care s-a ocupat de amenajarea acesteia în incinta spitalului şi de înzestrarea ei cu toate cele necesare desfăşurării în bune condiţii a sfintelor slujbe, răspunzând în felul acesta cât mai efficient nevoilor sufleteşti ale bolnavilor. Începând cu anul 2008, misiunea de preot de caritate la Spitalul Județean de Urgență din Zalău i-a fost încredințată pr. Călin Crecan.
Liturghie arhierească la Catedrala din Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie le-a vorbit credincioșilor prezenți despre înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice citită la Sfânta Liturghie, vameșul Zaheu reprezentând un model de nădejde și de lucrare a dragostei lui Dumnezeu: ”Fiecare creștin are sădită în propria conștiință chemarea de a-L urma pe Hristos, însă momentul împlinirii acestei chemări vine doar în urma unei căutări sincere, pline de credință și de rugăciune a Tainelor lui Dumnezeu, asemenea vameșului Zaheu care își recunoaște starea de păcătoșenie, Îl caută pe Hristos și Hristos Îl găsește pe el, se căiește de păcatele sale și astfel primește binecuvântare și iertare”. De asemenea, PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe toți cei prezenți să rămână statornici în credință, prin fapte bune, rugăciune și păzirea poruncilor lui Dumnezeu.