„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul
La Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, mai multe parohii şi mănăstiri au avut hram, iar alte locaşuri de cult au primit binecuvântare arhierească. Credincioşii au fost îndemnaţi să renunţe la patimi şi să se îndrepte, prin virtuţi, către Împărăţia Cerurilor, aşa cum propovăduia Sfântul Ioan Botezătorul, la râul Iordan.
Sărbătoarea cetelor de feciori din Țara Făgărașului a continuat și în acest an la praznicul Sfântului Ioan Botezătorul. Sute de tineri din satele Țării Făgărașului, înveșmântați în costumele populare specifice acestei părți de Ardeal, au venit la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraș, judeţul Braşov, unde s-au rugat la Sfânta Liturghie, au prezentat colindele și obiceiurile specifice localităților de provenienţă și au participat la parada cetelor prin centrul orașului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean, slujitorii Catedralei din Făgăraș, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Pe lângă cetele de feciori au fost prezenți primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu și primarii din satele din care provin tinerii.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul și rolul acestui ultim profet al Vechiului Testament în istoria mântuirii: „Smerenia Sfântului Ioan Botezătorul, dar mai ales tenacitatea cu care el și-a apărat misiunea încredințată de Dumnezeu, sunt pentru noi pilduitoare. Un mare tezaur pe care nu trebuie să-l pierdem pentru că ne pierdem pe noi înșine și tot neamul nostru este credința sfântă în Mântuitorul Hristos. Sfântul Ioan și-a dăruit viața pentru aceasta, de aceea a fost martirizat. Vedem, apoi, că ceea ce ne oferă sărbătorile noastre sfinte, care se încheie acum, este o bucurie a unei dăinuiri. A rânduit Dumnezeu să fim pe acest pământ binecuvântat, un pământ ospitalier pentru toate neamurile care au venit aici, în respect unii față de alții și mai ales ținând noi la darul făcut nouă de Dumnezeu, credința ortodoxă și tradițiile românești. Sfântul Ioan Botezătorul, al cărui nume mulți români îl poartă, trebuie prețuit și respectat prin credința noastră. Vedem tinerețea împrejurul nostru, dar din păcate mulți au plecat în alte părți ca să-și caute un viitor mai bun. Nădăjduim că vor veni generații noi care să apere sfințenia vieții noastre, adică credința neamului românesc”.
După Sfânta Liturghie, cetele de feciori au colindat credincioșii veniți în număr mare la slujbă, iar mai apoi au participat la parada organizată pe străzile din centrul orașului Făgăraş. Parada s-a încheiat pe o scenă amenajată în fața Primăriei Făgăraș, unde IPS Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe tineri. După ce au fost oferite diplomele de participare tuturor primarilor din localitățile reprezentate, cetele de feciori s-au prins într-o horă a unirii și au prezentat obiceiuri specifice Țării Făgărașului.
Sărbătoarea Cetelor de Feciori din Țara Făgărașului a fost înființată în urmă cu 12 ani la inițiativa IPS Mitropolit Laurențiu, cu sprijinul primăriilor din Țara Făgărașului.
Slujire arhierească în Mănăştur, Cluj-Napoca
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din cartierul clujean Mănăștur. De asemenea, ierarhul a sfințit o troiță din marmură închinată eroilor revoluției din 1989 și amplasată în fața locașului de cult. După slujba de binecuvântare, IPS Mitropolit Andrei a săvârșit prima Sfântă Liturghie, în sobor de peste zece preoți și diaconi, printre care protopopul de Cluj I, Dan Hognogi și protopopul de Cluj II, Alexandru Ciui. La slujbe au participat numeroși credincioși, autorități centrale, județene și locale.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre Taina Pocăinței, îndemnându-i să-și schimbe viața și să renunțe la patimi: „Mulţi sfinţi părinţi au meditat la această taină mare a pocăinţei, la întoarcerea de la păcat la virtute şi de la diavolul la Dumnezeu. Fiind început de an, ce bine ar fi dacă ne-ar ajuta Dumnezeu ca în anul acesta măcar una dintre patimile ce ne stăpânesc să o lepădăm, să ne îndreptăm, să facem paşi mai aproape de Dumnezeu, pentru că sunt multe obişnuinţele rele care ne stăpânesc pe noi şi pe semenii noştri într-o lume care, din punct de vedere spiritual, e tare bulversată, e tare dată peste cap. Şi atunci, care este soluţia? Lucrarea aceasta minunată: Taina Pocăinţei ne purifică de păcate şi ne ajută să trecem marea cea sărată a acestei vieţi şi să ajungem cu bine în împărăţia lui Dumnezeu”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de conf. univ. dr. Dorin Simionescu. La final, parohul Vasile Raus a mulțumit ierarhului şi credincioșilor.
IPS Mitropolit Andrei i-a oferit pr. Vasile Raus distincția „Crucea Arhiepiscopală”, pentru ridicarea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Construcţia acestui locaş de cult a început în anul 1990, iar în 1994 a fost finalizat demisolul, în care s-a slujit până în prezent. Biserica, de dimensiuni impresionante, este pregătită de pictură, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Sfânta Liturghie arhierească la Târgu Mureş
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Târgu-Mureș XIII, unde a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor, din care au făcut parte şi preoții Ioan Lazăr și Emanuel Lazăr ai bisericii parohiale cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”. În finalul omiliei rostite, ierarhul a spus: „Sfântul Ioan Botezătorul, dascălul pocăinței, ne amintește faptul că securea stă la rădăcina pomului neroditor de virtuți ca acesta să fie tăiat. Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie, ne învață că pentru a ne apropia de Dumnezeu se cere din partea noastră mărturisirea păcatelor și lucrarea faptelor bune. Să imităm credința lui cea tare și devotamentul său fierbinte pentru Hristos, virtuți care ne conferă calitatea de prieteni ai Mirelui Hristos și certitudinea dobândirii patriei cerești. Să mergem la casele noastre purtând în minte și în inimă cuvintele marelui prooroc: «Cel ce crede în Fiul lui Dumnezeu are viață veșnică, iar cel ce nu ascultă de Fiul nu va vedea viața, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el». Amin”.
La finalul slujbei, ierarhul a acordat Ordinul „Credinţă şi Unire” lui Alexandru Cîmpeanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, pentru activitate de promovare a valorilor naţionale şi spirituale, desfăşurată pe plaiurile mureşene, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Hram la Scărişoara Nouă, Satu Mare
La Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, cu ocazia hramului de iarnă. Din sobor au făcut parte arhim. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc şi stareţul mănăstirii gazdă, arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Florian Mocanu, protopop de Carei, Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, preoţi din parohiile protopopiatului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala de Muzică Bizantină „Theologos” a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de arhid. Adrian Dobreanu. Numărul mare de credincioşi veniţi la mănăstire a făcut ca spaţiul paraclisului din subsolul noii biserici să fie insuficient, iar numeroşi credincioşi au urmărit Sfânta Liturghie din curtea bisericii.
În cuvântul duhovnicesc rostit pentru credincioşi, PS Episcop Iustin, s-a referit la viaţa de sfinţenie pe care a trăit-o Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului în râul Iordan: „Sfântul Ioan Botezătorul a stat în pustie circa 30 de ani. N-a vorbit cu nimeni, numai cu Dumnezeu, în rugăciune. Şi Duhul lui Dumnezeu era asupra lui, iar când a ieşit Sfântul Ioan Botezătorul la propovăduire, mesajul lui era atât de puternic, atât de radical, atât de justiţiar, necruţător cu păcatele oamenilor, la fel şi cu păcatele regelui Irod şi ale soţiei lui, încât şi-a atras mânia lui Irod. Când a ieşit Sfântul Ioan Botezătorul ca să boteze la Iordan, trimis de Dumnezeu ca să pregătească poporul, Irod îl ura, însă poporul îl urma, pentru că predica lui era unică. Atât de puternic era mesajul pentru popor, încât lumea se întreba: nu cumva acesta este Hristos? Iar Ioan Botezătorul (…) a rămas în limitele trimiterii sale de către Dumnezeu: să pregătească poporul pentru primirea Mântuitorului şi pentru primirea Împărăţiei lui Dumnezeu”.
De asemenea, ierarhul a subliniat că „mesajul Sfântului Ioan Botezătorul era: «Pocăiţi-vă!», adică îndreptaţi-vă, curăţiţi-vă, întoarceţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor. Pregătiţi-vă pentru acest eveniment unic. Avea mesaj pentru toate categoriile sociale. În acest fel, la Iordan, el boteza cu botezul pocăinţei spre iertarea păcatelor, nu pentru iertarea păcatelor. El nu ierta păcatele, nu putea, nu avea puterea de a ierta păcatele. Numai Hristos a venit şi a zis: «Ţi se iartă păcatele tale», pentru că este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat”.
PS Episcop Iustin a oferit stareţului Mănăstirii Scărişoara Nouă, arhimandritul Timotei Bel, distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană”, în semn de apreciere pentru „slujirea responsabilă, dinamică şi jertfelnică pusă în slujba Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în ascultarea de exarh al mănăstirilor, precum şi pentru rectitorirea Mănăstirii Scărişoara Nouă, în calitate de stareţ al acesteia”. Stareţul Timotei Bel a oferit ierarhului o icoană a Sfântului Apostol Andrei şi un coş cu flori.
Localitatea Scărişoara Nouă, în hotarul căreia se află mănăstirea, este locuită de moţi, la fel ca şi alte sate din apropiere. Moţii au sosit aici cu reforma agrară din 1924 şi au întemeiat satul Scărişoara Nouă, după numele comunei de unde au venit cei mai mulţi.
Mănăstirea din Scărişoara Nouă a fost înfiinţată la dorinţa credincioşilor din comună, în 1991. Până în 1995 s-au construit o casă monahală, în care s-au amenajat un paraclis, trapeza şi chilii. În 2014, biserica mănăstirii a fost desfăcută şi s-a ridicat, pe acelaşi loc, alta nouă, monumentală, al cărei paraclis a fost sfinţit în 24 iunie 2015, de către PS Episcop Iustin. Mănăstirea are acum o casă monahală, altar de vară, aghiasmatar şi o poartă clopotniţă monumentală. Locaşul de cult este cea nai vestică mănăstire din Eparhie şi se află la câţiva kilometri de graniţa cu ţara vecină Ungaria.
Hram la Izvoru Mureşului, Harghita
La Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, hramul Paraclisului monahal din incinta Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului, judeţul Harghita, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
În cuvântul de învățătură ierarhul a subliniat: „Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, cel mai mare om născut din femeie, glasul care strigă în pustie «Gătiți calea Domnului, netede faceți cărările Lui», este prăznuit a doua zi după minunea Arătării Domnului și a Sfintei Treimi în Valea Iordanului. Sfântul Ioan Botezătorul a fost trimis de Dumnezeu în deșertul Iordanului să anunțe vestea cea bună a venirii lui Mesia și să pregătească calea Lui. El a fost un înger pământesc și om ceresc care stă la granița dintre cer și pământ și unește Vechiul și Noul Testament. A fost primul om de pe pământ care Îl numește pe Iisus Hristos Mielul lui Dumnezeu, simbolul blândeții, cel ce ridică păcatele lumii. Sfântul Ioan Botezătorul a făcut ascultare de Dumnezeu și L-a botezat în Iordan pe Dumnezeu-omul care nu avea de ce să fie botezat, că nu avea păcat. De aceea Tatăl l-a învrednicit să vadă Sfânta Treime în Valea Iordanului”.
La pericopa evanghelică, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu, a ținut un cuvânt de învățătură despre semnificația praznicului Bobotezei și importanța Sfântului Ioan Botezătorul.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, diaconul Bobric Gheorghe Marius a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Platonești, comuna Sărmaș, județul Harghita. Răspunsurile la strană au fost date de către obştea mănăstirii Izvoru Mureșului. Obştea se află sub conducerea stareței stavrofora Miriam Oprea, având duhovnic pe protosinghelul Emanuil Manța, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Binecuvântare arhierească la Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” din municipiul Hunedoara. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare a noului lumânărar de lângă biserică, iar apoi a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit pentru credincioşii prezenţi, PS Episcop Gurie a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul, prorocul care a închis şirul profeţilor din Vechiul Testament şi care a fost înaintemergător al Mântuitorului Iisus Hristos, îndemnând lumea la schimbarea vieţii prin pocăinţă. La finalul Sfintei Liturghii, preotul Ioan Tiric a fost hirotesit iconom-stavrofor, pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în parohie. La rândul său, parohul Ioan Tiric a oferit în dar câte o Sfântă Scriptură celor care s-au implicat în activităţile parohiei, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.