„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Spectacol caritabil la Cluj-Napoca
Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului și Protopopiatul Cluj I organizează pe 2 decembrie Spectacolul caritabil „Hristos cel Milostiv și Ucenicii Săi”, care va avea loc la Casa de Cultură a Studenților. Scopul evenimentului este de a ajuta cinci copii surdo-muți și nevăzători aflaţi într-o situaţie dificilă.
Intenția protopopului Dan Hognogi, inițiatorul evenimentului și a organizatorilor a fost de a continua o tradiție începută în 2015, ca cel puțin o dată pe an să aibă loc un eveniment cu caracter social, menit să aducă sprijin oamenilor aflați în suferință. Anul trecut, cu ajutorul clujenilor care au participat la spectacolul caritabil „Renaște Speranță”, s-a reușit ridicarea și amenajarea unei case pentru trei copii orfani din satul clujean Pădureni. Anul acesta, protopopiatul își îndreaptă privirea spre copiii surdo-muți și nevăzători, pentru care părintele protopop Dan Hognogi a mai organizat și în alte rânduri evenimente speciale.
Spectacolul din 2 decembrie, care reunește artişti consacraţi ai muzicii tradiționale românești are intenția de a-i ajuta în special pe cinci dintre aceștia a căror situație este foarte tristă.
Csillae este o tânără de 28 de ani, orfană, care locuiește într-un cămin de bătrâni. Are nevoie de telefon mobil cu sintetizator vocal (1000-1500 de lei) și de un aparat de citit culorile, pentru a se putea spăla sau îmbrăca.
David are 13 ani, suferă de autism și deficiență de auz profundă la ambele urechi. Pentru o minimă comunicare are nevoie de aparat dentar (deoarece are maxilarul deformat și nu poate pronunța cuvintele) și aparate auditive.
Andrei este la grădiniță în Cluj-Napoca. În urma unor intervenții chirurgicale i-a fost salvat un ochi. Situația lui de acasă este dificilă întrucât mama sa este singură cu trei copii. Nu au casa lor și momentan locuiesc în casa bunicilor. Andrei are nevoie de tratament și o posibilă intervenție chirurgicală pentru ochiul salvat.
Ștefan este în clasa I și locuiește în cămin la liceul din Cluj, întrucât tatăl i-a murit într-un accident. Are nevoie de o mașină de scris în limbajul Braille pentru a învăța să scrie și să citească.
David are un an și suferă de malformație la ureche, având canalul auditiv îngustat și de o deficiență de auz de 70 % care poate fi corectată cu o intervenție chirurgicală.
Pentru cei cinci copii cărora viața nu le-a zâmbit prea mult până acum, mai mulți interpreți de muzică tradițională românească vor concerta pe data de 2 decembrie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, alături de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, pe scenă vor urca corul Protopopiatului Cluj I, copii din mai multe parohii care vor susține scurte scenete și copii cu deficiențe senzoriale care vor interpreta melodii în limbaj mimico-gestual.
Intrarea la spectacol se face pe bază de invitații. Prețul lor este de 25 iar acestea pot fi achiziționate de la Magazinele Bisericești din Piața „Avram Iancu” nr. 2 și nr. 18 și de la sediul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
Spectacolul este organizat în parteneriat cu Radio Renașterea, Asociația Pontes, Asociația Naționala a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual, Dicționar de Limbaj Mimico-Gestual și Casa de Cultură a Studenților, Cluj-Napoca.