„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Spectacol dedicat Zilei Culturii Naţionale, la Cluj-Napoca
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, din cadrul Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, au organizat luni, 15 ianuarie, o seară extraordinară de muzică și poezie, dedicată Zilei Culturii Naționale.
Manifestarea a avut loc în Sala „Episcop Nicolae Ivan” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului din Piața „Avram Iancu” nr. 18. Acest eveniment a marcat Ziua Culturii Naţionale și împlinirea, pe 15 ianuarie 2018, a 168 de ani de la nașterea poetului naţional Mihai Eminescu. În cadrul evenimentului au avut loc evocări, recitaluri de poezie și de muzică populară și cultă.
Profesoara de limba română Cristina Popescu, de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” a evocat personalitatea poetului Mihai Eminescu, din perspectiva unor amânunte biografice încadrate în arealul transilvănean, din perspectiva prieteniei pe care a avut-o cu Ioan Slavici, pe care l-a cunoscut la Viena. De asemenea, Cristina Popescu a evocat şi munca cadrelor didactice universitare clujene în ceea ce priveşte studierea operei eminesciene.
Actrița Elena Ivanca de la Teatrul Național clujean a recitat din opera poetică eminesciană. În cadrul manifestării a evoluat şi Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT, dirijor prof. Ovidiu Barteș, care a prezentat prelucrări folclorice ale unor compozitori români, precum Tudor Jarda și Ciprian Porumbescu.
De asemenea, interpreta de muzică populară Mariana Morcan, mezzosoprana Lavinia Bocu, baritonul Cătălin Nistor și tenorul Alexandru Mânzat au adus în atenția publicului momente muzicale, majoritatea pe versuri eminesciene. Evenimentul a fost prezentat de Grigore Sâmboan.
Seara de muzică și poezie dedicată Zilei Culturii Naționale este prima manifestare culturală din 2018 a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și reprezintă începutul proiectelor culturale pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1918. Instituţia are ca scop ca toate proiectele culturale ale anului 2018 să se desfăşoare sub genericul Centenarului Marii Uniri.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a dorit să felicite pe organizatori şi a adăugat că acest eveniment este unul prin care clujenii, alături de toată Transilvania, de toţi românii, sărbătoresc Centenarul Marii Uniri. De asemenea, ierarhul a mai menţionat că celebrările dedicate Centenarului Marii Uniri au fost precedate, la Cluj-Napoca, de un concert susţinut de Filarmonica clujeană, concert pe care aceasta l-a susţinut şi la Viena, în cunoscuta sală în care la 1 ianuarie are loc concertul de anul nou.
„Manifestările continuă şi îl felicităm pe domnul Grigore Sâmboan că, în ziua în care îl sărbătorim pe Eminescu şi sărbătorim cultura noastră naţională, a organizat această manifestare, una dintre cele multe care vor fi pe parcursul acestui an întru cinstea realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”.