„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Spectacolul de teatru cu piesa „Ziditori ai Marii Uniri”, la Deva
Miercuri, 27 iunie, în prezența Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, a avut loc la Sala Teatrului de Artă din Deva, în cea de-a treia seară din cadrul manifestărilor culturale grupate sub genericul „Zilele Credinței și Culturii” la Deva, ediția a V-a, spectacolul de teatru cu piesa „Ziditori ai Marii Uniri”, susținut de compania de teatru „Civic Art CvM” din București.
Compania de Teatru „Civic Art CvM” Bucureşti, încurajată de binecuvântarea primită din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îşi continuă proiectul „Artă şi Spiritualitate în dramaturgia românească contemporană” cu spectacolul de teatru creştin „Ziditori ai Marii Uniri”, dedicat „Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.
Piesa de teatru, primită cu entuziasm de cei prezenți în sală, este o lecție de istorie, o cateheză dramaturgică ce evidențiază faptul că Marea Unire nu s-ar fi putut realiza fără implicarea directă a slujitorilor Bisericii, subliniind totodată unirea în gând şi faptă a acestora, indiferent de confesiune. Spectacolul este o mărturie a jertfelniciei personalităţilor transilvănene implicate în făurirea măreţului ideal al Unirii şi mai ales un omagiu adus celor peste 150 de preoţi întemniţaţi din ordinul Guvernului de la Budapesta şi cei peste 200 cărora li s-a impus domiciliul forţat în localitatea Sopron din Ungaria, conform organizatorilor. La final, actorii Cristina Moldoveanu, Marian Ciprian, Marian Despina, Adrian Anghel, Petre Pletosu și Dan Apăvăloaie au fost răsplătiți cu aplauze.
Manifestările culturale din cadrul „Zilelor Credinței și Culturii” la Deva, ediția a V-a, au continuat joi, 28 iunie, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, unde a avut loc un concert extraordinar intitulat „Un secol de dor”, dedicat Centenarului Marii Uniri. Concertul a fost susținut de rapsodul Grigore Leșe și invitații săi.
Azi, 29 iunie, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, începând cu ora 9:00, la Catedrala Episcopală din Deva se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească, cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.
De asemenea, începând cu ora 18:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” va avea loc conferința cu tema „Credința și Biserica românilor din Transilvania – repere ale identității românești”, susținută de către academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.