„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Sprijin pentru copiii aflaţi în risc de abandon şcolar, la Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a noului Centru de zi pentru copii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Alba Iulia, luni, 7 noiembrie. Centrul funcţionează în baza unui parteneriat dintre Primăria municipiului Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Parohia „Cuvioasa Parascheva” (Ampoi II) şi oferă ocrotire şi sprijin pentru 25 de copii aflaţi în risc de abandon şcolar.
IPS Arhiepiscop Irineu a rostit, după slujba de binecuvântare, un cuvânt de învăţătură duhovnicească pentru copiii din centru care vor fi ocrotiţi şi sprijiniţi să nu abandoneze şcoala. „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan ne arată că Iisus Hristos, aflându-se pe Crucea Golgotei, printre ultimele cuvinte le-a rostit şi pe acestea: «Mi-e sete!». Este o necesitate primordială care exprimă o altă necesitate. În orice persoană săracă, singură, aflată în nevoi, marginalizată şi neajutorată, Îl putem recunoaşte pe Iisus Care zice: «Mi-e sete!». E suficient să dai un pahar cu apă şi să primeşti răsplată. Toţi copiii care în acest Centru de zi vor primi asistenţă umană şi educaţie sunt fraţii prea mici ai lui Hristos. Oferindu-le dragoste, învăţătură şi educaţie, noi exprimăm iubirea milostivă a lui Hristos şi ne asemănăm cu Domnul nostru Care a zis: «Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este Împărăţia Cerurilor»”, a spus IPS Arhiepiscop Irineu.
Ierarhul a fost însoţit de părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, iar la eveniment au participat şi reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene.
La rândul său părintele Florin Croitoru, coordonatorul Centrului de zi pentru copii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” a spus: „Existenţa acestui centru de zi este inspirată de viaţa Cuvioasei Parascheva, în care citim că, venind de la biserică, a întâlnit un om sărac, un cerşetor, căruia i-a dat haina ei cea bună pe care o purta. Acest gest milostiv al Cuvioasei ne-a inspirat şi pe noi să îi urmăm exemplul şi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, am pornit la drum în realizarea lui. Centrul de Zi «Sfânta Cuvioasă Parascheva» se doreşte a fi un mediu complex de siguranţă pentru 25 de copii, încadraţi în diferite categorii de vulnerabilitate. Totodată, el este o nouă expresie a implicării Bisericii în societate şi un factor coagulant, de unitate, pentru o zonă specială a Municipiului Alba Iulia. Pe de altă parte, Centrul de Zi este un petic de cer în care putem reînvăţa căldura, compasiunea şi bunătatea sufletească dar şi o formă de a spune mulţumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce am primit şi pentru ceea ce suntem”.
Mesaje de susţinere şi de apreciere pentru această iniţiativă au transmis viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, prof. Sorin Chirilă.
Centrul de zi pentru copii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Alba Iulia funcţionează în baza unui parteneriat dintre Primăria municipiului Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Parohia „Cuvioasa Parascheva” (Ampoi II) din Alba Iulia, şi oferă ocrotire şi sprijin unui număr de 25 de copii din municipiul Alba Iulia aflaţi în risc de abandon şcolar. Principalul obiectiv al acestui centru este prevenirea abandonului şcolar şi creşterea performanţelor şcolare pentru copii care se află în situaţii de risc de abandon şi eşec şcolar, care provin din diferite medii sociale, din categorii de grupuri vulnerabile. Astfel, copiii beneficiază de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să-şi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare. De asemenea, beneficiază şi de activităţi de dezvoltare personală pentru formarea personalităţii copilului dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber. În judeţele Alba şi Mureş care formează Arhiepiscopia Alba Iuliei, sute de copii sunt sprijiniţi să îşi continue studiile şi să nu abandoneze şcoala în cadrul unei reţele de centre de prevenire a abandonului şcolar. Reţeaua de prevenire a abandonului şcolar este cea mai mare din România şi este un amplu parteneriat între Biserică şi administraţia judeţeană sau locală, fiind sprijinită şi de Fundaţiile FAER Reghin şi HEKS România, care oferă sprijin financiar în cadrul unui proiect cofinanţat printr-un grant oferit din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, conform unui comunicat la Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.