„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sprijin pentru persoanele nevăzătoare din Cluj
„Ascultă Oraşul NeVăzut” este conceptul sub care a fost lansată campania de informare şi conştientizare cu privire la fenomenul de discriminare a persoanelor cu deficienţe de vedere la nivelul judeţului Cluj. Prin intermediul acesteia este dezvăluită lumea persoanelor nevăzătoare, o lume mult mai bogată decât pare la prima vedere. Campania oferă şansa de interacţiune între văzători şi nevăzători prin activităţi comune dedicate copiilor şi tinerilor.
Astfel, fie că s-au plimbat cu hidrobicicleta pe lacul Chios, fie că s-au bucurat împreună de miracolul din subteran al Salinei Turda, fie şi-au demonstrat abilităţile de chelneri în timpul cinelor pe întuneric sau au alunecat împreună pe gheaţă în cadrul mai multor sesiuni de patinaj, copiii şi tinerii nevăzători au fost ajutaţi să-şi îndeplinească dorinţele de a încerca lucruri noi şi să-şi exprime bucuria de a relaţiona cu persoane văzătoare. De cealaltă parte, tinerii văzători au avut ocazia să-şi exploreze la maxim toate simţurile în absenţa celui vizual în cadrul cinelor pe întuneric ori s-au lăsat ghidaţi de persoane cu experienţa vieţii în întuneric în cadrul unor plimbări cu bastonul, legaţi la ochi.
Activităţile comune sunt posibile datorită proiectului „Paşaport de succes pentru copii şi tineri cu deficienţe de vedere”, iniţiat de Asociația Pontes în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români Filiala Cluj-Napoca, finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 - CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 883.936,00 lei, din care asistență financiară nerambursabilă solicitată 795.542,40 lei.
Scopul proiectului este diminuarea barierelor de comunicare dintre văzători şi nevăzători în spaţiul public şi diminuarea discriminării în relaţiile nevăzătorilor cu instituţii publice şi firmele private din judeţul Cluj.
Astfel, sunt organizate sesiuni de informare şi instruire la nivelul opiniei publice din judeţ cu privire la modul corect în care pot să răspundă solicitărilor persoanelor nevăzătoare. În luna februarie, împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj-Napoca, a fost organizată o acţiune de sensibilizare, în cadrul căreia li s-a arătat invitaţilor, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, cum se relaţionează cu un nevăzător, ce tehnologii îl ajută, cum se poate descurca în situaţii noi. La finalul sesiunii, invitaţii au putut să experimenteze fiecare în parte viaţa persoanelor nevăzătoare, lăsându-se conduşi cu bastonul alb.