„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Statuile episcopului Nicolae Ivan şi a mitropolitului Bartolomeu, la Cluj-Napoca
La Cluj-Napoca a avut loc vineri, 30 noiembrie, în Piaţa „Avram Iancu” din faţa Catedralei mitropolitane, ceremonia de dezvelire a statuilor episcopului Nicolae Ivan şi a mitropolitului Bartolomeu Anania, eveniment prilejuit de sărbătoarea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie, 1918.
Ceremonia a avut loc după Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Mitropolitană, ctitorie a episcopului Nicolae Ivan. La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al eparhiei Clujului, preoţi consilieri în cadrul Arhiepiscopiei, arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstiresc, preoţi slujitori ai Catedralei, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi de la Seminarul Teologic clujean, slujitori ai Domnului din oraş şi din întreaga eparhie.
De asemenea, au participat Excelența Sa, cardinalul Francesco Monterisi, de la Vatican, PS Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, precum şi numeroase oficialităţi, între care primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, prefectul Județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, reprezentanţi ai armatei, ai instituţiilor de învăţământ şi de cultură din oraş, invitaţi de peste hotare. După ce a fost intonat Imnul de Stat al României, a fost săvârșită o slujbă religioasă şi a avut loc dezvelirea celor două statui de către IPS Mitropolit Andrei şi de către primarul Emil Boc.
IPS Mitropolit Andrei a stropit statuile cu apă sfinţită, apoi a vorbit despre personalitatea celor doi ierarhi: „Episcopul Nicolae Ivan a participat la marea adunare de la Alba Iulia, anul următor a venit aici în Cluj, atunci noi, românii, neavând posibilitatea de a ridica monumente reprezentative. A venit în 1919 în Cluj cu un geamantan. A zidit această Catedrală, a făcut rost de Centrul Eparhial în care funcţionăm şi acum, a întemeiat Facultatea de Teologie (…) Mitropolitul Bartolomeu a fost un om de carte, un om deosebit şi un pătimitor în închisorile comuniste. De la el multe scrieri ne-au rămas, dar a fost o lucrare monumentală, la care 10 ani de zile şi-a pus toată energia – diortosirea Bibliei. Inaugurarea statuilor acestora se înscrie în şirul monumentelor prin care noi cinstim cei 100 de ani de la Marea Unire”.
În cadrul ceremoniei, primarul Emil Boc a primit distincția „Crucea Transilvană”, pentru susţinerea proiectului. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a mai oferit Ordinul „Mihai Vodă”, sculptorilor Alexandru Păsat și Septimiu Jugrestan, academicianului Emil Burzo și consilierului cultural al Arhiepiscopiei, părintele Bogdan Ivanov, iar distincții au primit și alte persoane care au sprijinit realizarea şi amplasarea statuilor celor doi ierarhi în Piaţa „Avram Iancu”. La final, au fost depuse coroane de flori, iar Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu, a susţinut un recital de cântece patriotice.
Apoi, ierarhii, preoţii ortodocşi şi greco-catolici, împreună cu oficialităţile şi reprezentanţii instituţiilor clujene s-au deplasat pe Bulevardul „Eroilor”, în faţa Catedralei greco-catolice „Schimbarea la Faţă”, unde a fost dezvelită statuia cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit la 1918 Rezoluţia în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia.
Cele trei statui au fost realizate cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca şi a Consiliului local, în cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi Anului Centenar.