„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Studenții străini descoperă Ortodoxia la Sibiu
Un grup de cinci studenți străini participă, începând de luni, 5 martie, la Sibiu, la un program inedit de cunoaștere a Ortodoxiei, intitulat „Semestrul Ecumenic” și organizat de Institutul de Cercetare Ecumenică de la Sibiu. Pe durata celor trei luni cât vor lua parte la această experiență, tinerii vor avea ocazia să viziteze mănăstiri și obiective turistice importante din România, să participe la seminarii și conferințe etc.
Proiectul își propune să îi ajute pe cei care nu au avut până acum contact cu tradiția și obiceiurile Bisericii de Răsărit, să înțeleagă mai bine cultura, Liturghia, istoria, dogma și spiritualitatea Ortodoxiei, prin intermediul activităților variate, asistate de cercetători, profesori, clerici sau studenți teologi. Pe durata celor trei luni cât vor lua parte la această experiență, tinerii vor avea ocazia să viziteze mănăstiri și obiective turistice importante din România, să participe la seminarii și conferințe concepute special pentru ei și chiar să se implice activ în îndeletniciri provenite din Tradiția Bisericii Ortodoxe, prin realizarea de icoane sau obiecte bisericești.
Participarea la Semestrul Ecumenic poate avea loc prin parteneriate Erasmus între Universitățile de la care provin studenții și institutul organizator sau prin accesarea unei burse oferite de Comitetul Național German al Federației Mondiale Luterane, de către Brot für die Welt – Serviciul Evanghelic de Dezvoltare (Berlin) și de către Biserica Ortodoxă din Sibiu.
Edițiile anterioare ale Semestrului Ecumenic au demonstrat faptul că această experiență este bine receptată de participanți, care s-au declarat încântați de tot ceea ce au descoperit și au învățat la Sibiu despre Ortodoxie, lucruri care i-au ajutat să înțeleagă mai bine această confesiune, pe care în diaspora nu au avut ocazia să o cunoască. Mulți dintre ei au mărturisit că și-au însușit o parte din caracteristicile spiritualității ortodoxe, îmbogățindu-și astfel propria spiritualitate și relație cu Dumnezeu și cu semenii.
Istoria și diversitatea denominațiilor din Transilvania sunt unice în Europa. Transilvania oferă oportunități de dialog între Bisericile de Reformă și Ortodoxie, constituind un spațiu geografic comun și o istorie plină de evenimente, care leagă aceste două familii denominaționale, așa cum nu se întâmplă în cazul altor regiuni. Coexistența diferitelor popoare și limbi a format o mentalitate deschisă. Diversitatea se reflectă într-un bogat patrimoniu cultural, pe care participanții la Semestrul Ecumenic sunt invitați să îl descopere prin vizitarea atât a mănăstirilor ortodoxe, cât și a bisericilor fortificate protestante.
Centrul de Cercetare Ecumenică (CCES) este un institut de cercetare al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, înființat în anul 2005 de către Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” și Departamentul de Teologie Protestantă. Teologii evanghelici și ortodocși colaborează în cadrul a patru domenii de cercetare: dialogul ecumenic, istoria Bisericii, religie și societate, dialog interreligios. CCES colaborează cu diverși parteneri externi. Un contract mai amplu de colaborare este contractul cu Facultatea de Teologie Evanghelică din Tübingen.