„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Studenţii teologi clujeni început cursurile
Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au început luni, 28 septembrie, noul an academic în mod festiv. După slujba Sfintei Liturghii, săvârşite în capela din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, s-a oficiat un Te Deum, la care a participat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Ierarhul i-a îndemnat pe profesori și studenți să aibă o viață duhovnicească aleasă pentru a putea fi pildă celorlalți: „În școlile teologice frământarea de a-L cunoaște pe Dumnezeu e principală, de a cunoaște rolul întregii existențe. Această cunoaștere n-o pot avea decât oamenii cu inimă curată. Oricât de multe descoperiri ar face știința, ele sunt bune. Oricât de mult ar filosofa filosofii, e interesant, dar cunoașterea perfectă e cea la care aspirați voi. Și atunci vă dați seama cât de important e ca să fi un om duhovnicesc, om cu viață curată, ca să-L poți cunoaște pe Dumnezeu. Să ai tu, înainte de toate, bucurie lăuntrică și apoi s-o poți comunica și altora. Străduiți-vă să aveți o viață spirituală aleasă, o inimă curată, pentru că atunci o să-L cunoașteți pe Dumnezeu”, a afirmat IPS Mitropolit Andrei.
La rândul său, părintele decan, prof. univ. dr. Vasile Stanciu, le-a transmis studenților să apeleze la toate mijloacele academice pentru a fi cât mai buni în domeniu: „Studenții noștri au venit aici, majoritatea, pentru a deveni preoți, profesori de religie, asistenți sociali sau artiști, dar cel mai important lucru este că nu preoția ne mântuiește, nici profesoratul în religie, nici chiar slujba pe care o facem ca asistenți sociali sau pictând icoane. Dar, dacă ajungem la desăvârșirea științei mântuirii sufletului, cred că ne-am atins cu toții scopul pentru care am venit aici. Nu ne îndoim că studenții noștri vor apela și la filosofie și la științele exacte, dar mai cu seamă, pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu, vor apela la instrumentele noastre academice”.
După slujba de Te-Deum, în Aula Magna a facultății, a avut loc prelegerea inaugurală „Totalitarismul în memoria istorică şi spirituală. Consideraţii social-teologice”, susținută de conf. univ. dr. Radu Preda.
În Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai” a avut loc, de la ora 12.00, deschiderea oficială a noului an universitar, eveniment la care a luat parte şi IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, alături de conducerea universităţii, decani, profesori și studenți, precum şi personalități culturale și politice din țară și din străinătate.
În acest an, ceremonia a marcat aniversarea a 20 de ani de existenţă a Liniei de studii în limba germană din Universitatea „Babeș-Bolyai”.