„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Studenții teologi și profesorii de religie din Sibiu se pregătesc pentru ITO 2018
Studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și profesorii de religie din județul Sibiu s-au întâlnit miercuri, 2 mai, pentru a discuta implicarea în voluntariatul ITO 2018 și în activitățile ce vor avea loc în perioada 6-9 septembrie.
Întâlnirea cu studenții și cadrele didactice a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și a avut loc în Sala 43 a Facultății de Teologie, respectiv în Aula „Ioan Mețianu” a instituției de învățământ teologic. Alături de ierarh s-au aflat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, reprezentanții Departamentului de Tineret al eparhiei, Alexandru Dădîrlat și Vicențiu Bășa, responsabilul pentru voluntariatul ITO 2018, prof. Carmen Jinariu, decanul facultății, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, și prodecanul instituției, pr. prof. dr. Aurel Pavel.
Studenții teologi au primit mai multe informații referitoare la activitățile de voluntariat la care vor lua parte în cadrul ITO 2018. De asemenea, profesorii de religie din județul Sibiu au fost îndemnați să sprijine organizatorii prin implicarea ca animatori la atelierele cuprinse în programul activităților cu tinerii.
„Suntem pe drumul ultimelor pregătiri ITO 2018 și sperăm că cei care se ocupă de organizarea acestui eveniment să primească sprijin deplin și eficient din partea voluntarilor, în așa fel încât, după această experiență, după această ocazie deosebită de a oferi ceva tinerilor noștri, dar mai ales de a primi de la ei multe informații și cerințe, să ne îmbogățim atât spiritual, cât și teologic, pedagogic și pastoral-misionar, iar misiunea din cadrul Bisericii noastre să sporească”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Pregătire pentru voluntari
Studenții teologi au aflat în cadrul întâlnirii cât de important este, pentru educația și pregătirea lor, să fie prezenți la ITO 2018 în calitate de voluntari.
„Întâlnirea cu studenții teologi de la Sibiu a avut ca scop conștientizarea lor cu privire la importanța implicării în acest eveniment al tinerilor pentru tineri. De aceea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a dorit să fie prezent la această întâlnire, unde studenții au avut posibilitatea să afle ce înseamnă ITO și cât de important este să faci voluntariat într-un astfel de eveniment”, ne-a spus prof. Carmen Jinariu.
În curând vor începe la Sibiu și primele sesiuni de pregătire a voluntarilor ITO 2018, întâlniri la care sunt invitați formatori special instruiți pentru astfel de activități.
Peste 2500 de tineri la ITO Sibiu
La Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) 2018, care va avea loc la Sibiu în perioada 6-9 septembrie, sunt aşteptaţi peste 2500 de tineri ortodocși din toată lumea.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de Tineret, în parteneriat cu Organizația Tinerilor din Sibiu, Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” și Centrul de Tineret „Seminarium Transsilvanicum” din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. Tema întâlnirii din 2018 este „Unitate. Credință. Neam” și încadrează evenimentul în rândul manifestărilor dedicate împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unirea din 1918.
Întâlnirea de la Sibiu are ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să se bucure de experiențe formatoare, să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale țării sau din străinătate, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin.
În cadrul ITO 2018 vor fi implicați peste 250 de voluntari, pe următoarele profile: voluntari facilitatori-moderatori, voluntari de logistică și voluntari animatori socio-culturali. Prin disponibilitate și spirit ospitalier, dar și prin bucuria și entuziasmul lor, voluntarii vor contribui la crearea atmosferei de familiaritate și comuniune pe tot parcursul întâlnirii de la Sibiu. Pentru a-și însuși din specificul evenimentului și pentru a se pregăti în vederea îndeplinirii sarcinilor organizatorice, voluntarii beneficiază de mai multe sesiuni de formare.