„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sute de pelerini de toate vârstele, pe jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula
Peste 700 pelerini au participat la Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Asociaţiile de tineret din judeţul Cluj, Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR), Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (ATCOR), Liga Studenților, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
Cea de a VIII-a ediţie a Pelerinajului Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, s-a desfăşurat sâmbătă, 17 martie. Participanții, al căror număr creşte de la an la an, parcurg pe jos 17 kilometri de la Iclod până la Mănăstirea Nicula, pentru a se închina la icoana Maicii Domnului, în apropierea praznicului Bunei Vestiri.
Pelerinajul a început la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca cu o rugăciune şi binecuvântarea pelerinilor de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a adresat şi un cuvânt de învăţătură celor prezenţi.
„Citim în Evanghelia după Luca, capitolul 2, versetul 41, că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, împreună cu Dreptul Iosif, şi Domnul Iisus Hristos, adolescent fiind, în fiecare an se duceau în pelerinaj la Ierusalim, de Paşti. Tragem de aici concluzia că dintotdeauna pelerinajul a avut însemnătate duhovnicească în viaţa oamenilor. Şi câteva locuri din lume, din punct de vedere spiritual, au importanţă unică. Ierusalimul şi în vremea Vechiului Testament oblăduia templul în care credincioşii evrei se întâlneau. Şi după întruparea Domnului Iisus Hristos, Ierusalimul, cu Biserica Sfântului Mormânt - Biserica Învierii, este cel mai important loc de pelerinaj pentru creştinii din toată lumea. Sunt şi alte locuri sfinte la care noi creştinii alergăm”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Ierarhul a amintit că „noi, în România, avem câteva locuri la care mergem cu foarte mare drag, şi în zona noastră, în Transilvania de Centru, de Nord şi de Vest, un punct important de pelerinaj este Mănăstirea Nicula. De ce? Pentru că acolo e icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Părintele Luca din Iclod a zugrăvit măcar patru icoane care au importanţă mare până în ziua de astăzi: Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula, Icoana făcătoare de minuni de la Strâmba, dar şi icoana de la Catedrala clujeană a fost pictată tot de părintele Luca din Iclod. Acest obicei ai dumneavoastră, al tinerilor din Cluj de a face un pelerinaj în apropierea praznicului Bunei Vestiri la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula este lăudabil pentru că aceste locuri de pelerinaj sunt ziditoare de suflet pentru noi, creştinii ortodocşi”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe tinerii pelerini să fie misionari, aşa cum Sfântul Pavel l-a îndemnat pe Timotei, tânăr fiind, să fie un exemplu pentru ceilalţi: „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci te fă exemplu credincioşilor, cu cuvântul, cu viaţa, cu curăţia, cu credinţa”.
După cuvântul ierarhului, tinerii au pornit cu autocarele spre Iclod. De la Biserica Ortodoxă din Iclod, a început pelerinajul pe jos, de 10 kilometri până la Gherla, parcurşi în cântări religioase, conversaţii, rugăciune personală etc. Pelerinii au traversat oraşul Gherla, intonând cântări religioase.
La Biserica „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” s-au alăturat grupului de pelerini, şi grupuri de la ATCOR Gherla, alături de cei de la Liga Tinerilor de la Dej.
La această biserică, pelerinii au fost întâmpinaţi de protopopul de Gherla, Paul Iulian Isip, care le-a lăudat efortul de a parcurge pe jos drumul de la Iclod la Nicula, acelaşi traseu parcurs şi de icoana Maicii Domnului pictată de preotul Luca din Iclod. De la Gherla, pelerinii au pornit spre Nicula, parcurgând pe jos ultimii şapte kilometri.
La Mănăstirea Nicula, pelerinii s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi au asistat la slujba Vecerniei cu litie, apoi au participat la cina oferită de aşezământul monahal. Pelerinajul s-a încheiat cu drumul spre Cluj-Napoca, parcurs cu autocarele. O parte dintre pelerini, au participat la pelerinaj cu bicicleta. Ei au parcurs cei 47 de kilometri la Cluj-Napoca la Mănăstirea Nicula, cu bicicletele, iar la întoarcere au venit cu autocarul.