„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Tabără creștină pentru familii, la Păltiniș
Centrul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Păltiniș, județul Sibiu, a găzduit pentru prima dată o tabără dedicată familiilor ortodoxe. La tabăra desfășurată în perioada 2-7 iulie au participat 14 familii de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfinții Mărturisitori Transilvăneni” din Mediaș.
Într-un cadru natural desprins parcă dintr-un basm, tinerele familii din municipiul Mediaș, județul Sibiu, au petrecut câteva zile din inedita tabără cu o multitudine de activități menite să consolideze unitatea comunitară și să-i apropie mai mult pe unii de alții, de valorile creștinătății răsăritene și ale neamului românesc. Ieșită în afara zidurilor locașului de cult, mica parte a comunității reunite în jurul Bisericii „Sfinții Apostoli” din Mediaș, a dovedit că poate viețui timp de câteva zile ca o adunare creștină, cu multă bucurie și entuziasm, firescul cotidianului și momentele inedite oferite de o tabără la munte.
„Ne bucurăm că ne-a ajutat Dumnezeu să fim împreună în această tabără, întru unitatea trăirii frumoasei şi bogatei credinţe ortodoxe”, ne-a spus preotul Flaviu-Gabriel Fleșer de la biserica menționată. Alături de cele 14 familii din Mediaș au fost în toate zilele taberei 10 tineri voluntari care au ajutat la organizarea activităților.
Programul zilnic al taberei a cuprins, pentru cei mici, numeroase momente de jocuri, activități creative sau artistice. Nu au lipsit concursurile pe familii și momentele de voie bună, focul de tabără, cântecele acompaniate de chitară sau drumețiile și distracțiile în parcurile din stațiunea montană. În fiecare zi au existat momente de meditație pe teme scripturistice, cateheze, discuții și vizionări de film.
Familiile creștine au avut posibilitatea să asculte prezentările unor invitați deosebiți, printre care s-au numărat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, și pe psihoterapeutul Mugur Frățilă.
Un rol deosebit la reuşita taberei l-au avut şi cei 10 voluntari. „A fost o adevărată provocare pentru mine să organizăm această tabără, dar ne-am dorit-o din tot sufletul, pentru a pune accentul pe familie, pentru a-L aduce cât mai mult pe Hristos în familie. Doar în acest fel putem face o schimbare în această lume. Din familie începe schimbarea, prin educație și încurajez cât mai mulți oameni să organizeze astfel de tabere creștine de familii”, a spus Raluca Suciu.
Participanții la tabără au fost plăcut impresionaţi, aşa cum au arătat la final: „Nu m-am gândit până acum că ar putea exista o tabără pentru familii. Dacă cineva mi-ar cere un feedback aș spune doar un cuvânt: «excepțional»! Această tabără ne-a făcut pe noi părinți, copii, enoriași, să ne dăm seama cât de mult ne asemănăm noi, ca familii creștine”, a spus Mircea Muntean. „Am învățat în această tabără că trebuie să fim uniți ca familie și au fost multe activități care ne-au unit și mai mult”, a spus Flavia Muntean. „Am avut parte de comunicare cu oameni care împărtășesc aceleași principii, cu toate că suntem oameni din medii diferite”, a spus Claudia Bârsan. „Cel mai mult mi-a plăcut ideea centrală, faptul că este o tabără creștină pentru familii. Este un lucru rar întâlnit”, a spus Olimpia Fleșer. „Am descoperit în această săptămână ce înseamnă cuvântul «împreună», nu doar vis-a-vis de familie, ci și de comunitate. Ortodoxia trebuie să se regăsească în toate, nu doar în biserică”, a spus Claudia Muntean. „Tot timpul am simțit un spirit viu, iar efectul final a fost consolidarea comunității noastre”, a spus Liviu Mosora. „Am simțit aici că suntem o familie cu toții și sperăm ca această idee să continue și pe viitor”, a mai spus Daniela Chisăliță, voluntar.