„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Tabără de cercetare a culturii tradiționale din județul Cluj
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean, desfășoară în perioada 18 - 22 iunie cea de-a IV - a ediție a proiectului anual „Tabăra de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj”, în localitățile Moldovenești, Podeni, Mihai-Viteazu, Cornești, Viișoara, Urca, Luna și Grigorești, de pe Valea Arieșului.
Prospectarea teritoriului este făcută de o echipă de specialiști în diferite domenii ale culturii tradiționale, de la instituții precum CJCPCT Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române - filiala Cluj-Napoca. Aceștia sunt interesați în cercetarea amănunțită a sectoarelor culturale folclor literar, muzical, coregrafic, etnografic, port popular, grai local specific, științe populare, obiceiuri specifice din calendarul popular, ocupații, meșteșuguri, unelte, industrie casnică, relații economice și sociale, norme de conviețuire, artă populară tradițională și arte aplicate, cultură etnică și antropologie culturală.
Pe parcursul săptămânii de lucru va fi mereu consemnat stadiul de păstrare a tradițiilor, dar și de reconstituire a celor uitate, bogate în elemente de cultură imaterială străveche. Rezultatele cercetărilor vor constitui, și de această dată, obiectul unor articole în cadrul volumului „Cultura tradițională din județul Cluj” - volumul III, secvențe unice în filmul-document „Popas în Transilvania” - episodul IV, motive muzical-folclorice specifice în selecția albumului CD „Muzicanții din Turda” precum și imagini artistice, în expoziția fotografică ce va fi organizată cu ocazia evenimentelor de lansare.
Edițiile anterioare ale taberei, desfășurate în perioada 2015-2017 în trei subzone cultural-geografice importante ale județului Cluj, respectiv subzona montană - Mărișel, Beliș, Răchițele, cea a satelor din Câmpia Transilvaniei - Mociu, Frata, Ceanu-Mare și subzona Valea Crișului Repede – Poieni, Ciucea, Negreni, au avut impact atât în rândul celor interesați de domeniul culturii tradiționale identitare, cât și în cel al locuitorilor din comunitățile cercetate.
Pentru importanța sa, proiectul din acest an, supus atenției unor instituții de cultură, a primit din partea Ministerului Culturii și Institutului National al Patrimoniului, aprobarea de a aplica pe toate documentele proiectului însemnul oficial al „Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018”, primind rangul de proiect de importanță națională și, totodată, europeană al României, în anul Centenarului.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj are ca obiective profesionale majore cercetarea, protejarea, conservarea, promovarea, punerea în valoare, transmiterea și revitalizarea elementelor patrimoniului cultural imaterial din județul Cluj, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.