„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Tabără de pictură la Mănăstirea Moisei
A VI-a ediție a Taberei de vară și de pictură „Sfântul Sava Brancovici”, organizată la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, județul Maramureș, s-a desfășurat și în acest an, cu purtarea de grijă și sprijinul arhimandritului Teofil Pop, starețul mănăstirii, alături de obștea mănăstirii.
Această tabără s-a dorit o răsplată pentru dragostea pe care tinerii și copiii din zona Vișeu-Borșa o au față de Dumnezeu, Maica Domnului, Biserica și credința strămoșească, dar și față de disciplina religie, precum și față de celelalte activități extrașcolare cu specific religios. Copiii participă la aceste activităţi benevol, mânați de imboldul sufletesc de a fi mai aproape de Dumnezeu și de a-și cunoaște și practica mai bine credința ortodoxă în care s-au născut și au crescut.
Pentru acești elevi, străvechea mănăstire din Țara Maramureșului, un far călăuzitor spre mântuire pentru cei care locuiesc în această parte de țară, s-a îngrijit ca și în acest an să organizeze tabăra de vară, dovedind grija pe care aceasta o are pentru generația tânără de creștini, conform celor precizate de diacon prof. Emilian Moldovan, de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Moisei şi prof. Raluca Moldovan, de la Clubul Copiilor Vișeu de Sus.
Astfel, organizatorii au făcut tot posibilul ca, pe parcursul taberei, participanții să beneficieze de cele mai bune condiții de cazare și masă, și de o gamă variată de activități educative și mai ales recreative, așa încât copiii să se simtă cât mai bine și rămână în suflet cu ceva folositor în urma acestei experiențe.
Pictarea icoanelor pe sticlă
Activitatea principală a taberei a fost învățarea tehnicii pictării unei icoane pe sticlă, această activitate dorindu-se a fi și un liant peste timp între micii pictori din prezent și cei care, cu peste 400 de ani în urmă, deprindeau tainele zugrăvirii icoanelor în școala de zugravi care a funcționat o perioadă în cadrul acestei mănăstiri. Icoanele pe care participanții le-au pictat pe parcursul taberei vor fi un semn spre amintire a zilelor frumoase petrecute în tabără, dar mai ales un semn spre întărirea credinței în Dumnezeu.
Elevii au participat la programul liturgic al mănăstirii (Sfânta Liturghie, Vecernia, Miezonoptica), la sfintele taine ale Maslului, Spovedaniei, primind şi Sfânta Împărtășanie. Pe parcursul taberei, tinerii au avut ocazia de a purta discuții în care au fost abordate teme actuale privind viața lor sufletească. Părintele Vasile Tomoiagă de la Parohia Nr. 1 „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Moisei a lansat tinerilor provocarea de a descoperi efectele benefice dar și cele negative ale tehnologiei moderne, internetul cu rețelele de socializare și diferitele site-uri, televizorul, dependența de telefonul mobil, tabletă și jocurile pe calculator, arătându-le acestora cum ar trebui să se raporteze un tânăr creștin la acestea, pentru ca utilizarea lor să le fie spre folos, au arătat diacon prof. Emilian Moldovan şi prof. Raluca Moldovan.
Activităţi recreative
Activitățile recreative au fost dintre cele mai diverse, de la jocuri de interior și în aer liber, drumeții, filme, foc de tabără, plimbări cu hidrobicicleta, până la participarea la ateliere de împletituri, de pictură pe piatră și de gastronomie, copiii învățând cum pot să-și folosească timpul într-un mod util și plăcut în același timp, câștigându-l alături de prietenii adevărați, împreună cu care să se poată bucura din plin de anii copilăriei și de zilele minunate ale vacanței de vară.
Coordonatorii acestor activități au fost diaconul Emilian Moldovan, profesor de religie la Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei, Raluca Moldovan, profesoară de informatică la Clubul Copiilor Vișeu de Sus și educatoarea Claudia Grec de la Grădiniția Nr. 2 din Borșa, alături de care s-a aflat şi Ioana Tomoiagă, bibliotecară la Biblioteca Comunală Moisei.
Copiii au împărtăşit, la final, o parte din impresiile lor din tabără.
„Această tabără este o binecuvântare pentru noi, toți elevii care participăm, deoarece ne oferă liniște și pace sufletească dar în același timp legăm și noi prietenii care vor dura peste ani și ani. Totul a fost minunat, atât tabăra, cât și această frumoasă mănăstire care ne-a găzduit cu atâta bucurie și dragoste”, a spus Maria-Iulia, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Bogdan-Vodă”, Vișeu de Sus.
„A fost o tabără frumoasă. Am avut foarte multe experiențe plăcute. Sper că o să se organizeze și anul viitor”, a menţionat Claudiu, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei.
„A fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit în această vară. Am avut parte de multe activități, din care am învățat multe lucruri noi și folositoare pentru viitor, dar prin această tabără am avut ocazia să ne facem și mulți prieteni noi”, a precizat Simina, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei.
„A fost o tabără extraordinară și mi-a plăcut mult. Mi-am făcut prieteni noi și m-am bucurat de toate activitățile. Totul a fost frumos și plăcut. Aș vrea să se repete în viitor”, a menţionat Ștefan, clasa a III-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei.
„În această tabără am învățat multe lucruri interesante. Mi-am făcut mulți prieteni noi, cu care ne-am înțeles foarte bine și ne-am distrat. Sper să revin și în edițiile următoare. Vă mulțumesc pentru tot”, a spus Mădălina, clasa a VII-a, Liceul Tehnologic Vișeu de Sus.
„Această tabără reprezintă pentru noi un loc unde am putut <<trăi frumos>>. Este un loc liniștit, în care putem să ne regăsim și să ne facem prieteni buni. Peisajul frumos și atmosfera caldă din tabără ne-a ajutat să intrăm într-o altfel de lume, în care am putut să ne detașăm de agitația societății în care trăim. Vă mulţumesc mult”, a spus Andreea, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Moisei.
„Aici am trăit o experienţă deosebită deoarece am învăţat lucruri educative care au contribuit la formarea modului meu de a gândi. Activităţile desfăşurate au depăşit aşteptările mele de aceea sper să repet această experienţă în tabăra din vara viitoare”, a remarcat Codruţa, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Moisei.
A fost cel mai frumos eveniment din vara aceasta, nu doar pentru că m-am întâlnit cu colegii de tabără şi mi-am făcut prieteni noi, ci şi fiindcă am învăţat multe lucruri utile şi care mă vor ajuta în viaţă”, a spus Cristina, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Moisei.
„Tabăra a fost distractivă, dar în acelaşi timp şi educativă. Ne-am jucat, ne-am simţit bine, dar am învăţat şi lucruri noi. Într-un cuvânt pot spune că a fost minunat. Mi-am făcut prieteni noi, aflând că există persoane minunate. Aş dori să vin şi vara viitoare să îi reîntâlnesc pe toţi”, a menţionat Daniela, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Moisei.