În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Tabăra de vară „Lumină, tradiţie, credinţă”, la Reghin
Școala și Biserica din Reghin au conlucrat cu succes în organizarea unei tabere de vară care să pună în lumină valorile și tradițiile satului românesc de odinioară, prin cultivarea unor abilități și deprinderi la copiii și tinerii participanți, în bucuria prieteniei și a spiritualității ortodoxe.
În perioada 8-12 iulie 2019, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” din Reghin şi-a deschide porțile pentru a găzdui cea de-a XI-a ediție a taberei de vară „Lumină, tradiție, credință”, aflată în acest an sub genericul „Cinstitori ai artei tradiţionale creştine”. Organizat sub auspiciul Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), proiectul a fost derulat în școala organizatoare, fiind coordonat de către prof. Stela Iacob, Daniela Friciu, Ana-Maria Chiorean, Simona Feldrihan, părintele prof. dr. Chiorean Claudiu-Dorin, dir. Jan Timuș și dir. Iozes Denes, în parteneriat cu parohia Voivodeni - Gliga, prin părintele paroh Sandu Iustin Iacob, cu protopopiatul Reghin, și în colaborare cu parohia „Înălțarea Domnului” din Reghin, reprezentată de părintele protopop Valentin Vârva.
Într-o lume care pare că a uitat să mai creadă în îngeri, în care doar bogăţia materială pare a mai avea preţ, ne-am propus cu înverşunare un alt fel de educaţie, prin descoperirea adevăratelor comori româneşti, dintre care cea mai importantă este cu siguranţă credinţa. Descoperirea şi păstrarea tradiţiei, terapia prin artă, dar şi prin joc, socializarea şi dezvoltarea spiritului de comuniune şi întrajutorare, încurajarea creativităţii şi a creatorului de frumos, educarea în spiritul valorilor creştine, socializarea elevilor din instituţii de învăţământ diferite cu specific diferit şi cu nevoi diverse, dezvoltarea abilităţilor practice, stimularea gustului artistic, a respectului pentru valorile artei şi a tradiţiei creştine, cultivarea interesului pentru lectură, dezvoltarea competenţelor culturale, în general, şi a celor de comunicare, în special, dezvoltarea calităţilor intelectuale, încurajarea dragostei pentru munca în slujba aproapelui, formarea deprinderilor de a participa la slujbele bisericeşti, cunoaşterea lui Dumnezeu prin frumuseţile naturii, participarea la Sfânta Liturghie, conştientizarea copiilor de bucuria pe care le-o oferă munca în echipă, ajutorarea reciprocă şi aprecierea muncii lor, descoperirea unor „talanţi” şi nu în ultimul rând, bucuria de a dărui, sunt obiective precise ale proiectului nostru, iniţiat în vara anului 2007, acțiune ajunsă la cea de-a XI-a ediţie.
Acest proiect a reunit anul acesta aproximativ 40 de elevi, beneficiari direcţi ai proiectului, majoritatea elevi ai şcolii organizatoare, câţiva membri voluntari (elevi de liceu), precum şi elevi ai altor şcoli partenere în proiect, din judeţul Mureş şi din alte judeţe, precum: Iași, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita etc. Munca în echipă, jocul şi alte activităţi de grup pe care proiectul le implementează îşi propun să devină instrumente prin care să li se transmită deprinderi practice, o limbă elegantă şi, de asemenea, valori creştine edificatoare. Este important să cultivăm spontaneitatea şi fantezia copiilor, direcţionându-le creator spre creșterea în învăţătură sănătoasă, sub oblăduirea Bisericii.
Pentru a atinge din plin aceste obiective, deşi principala activitate a taberei a fost (ca de fiecare dată) pictatul icoanelor pe sticlă, elevii prezenţi în tabără, însoţiţi de coordonatorii lor, au participat şi la alte activităţi interesante în cadrul a patru ateliere, coordonate de 12 îndrumători. Primul ateliere, „Icoana, suflet de copil” - pictură pe sticlă, a cuprins activitatea principală a taberei, aceasta fiind completată de alte acțiuni atractive în cadrul atelierelor: „Sat românesc, leagăn şi vatră cu dor - şezătoare literară”, „Să ne veselim în Domnul - lauda prin cântare a sfinţilor” şi „Exploratorii, iubitori ai naturii. După aproape o săptămână plină de activităţi educative şi recreative, purtând cu cinste şi cu demnitate straiul nostru popular ca semn al recunoștinței și al cinstirii valorilor tradiţionale românești şi a credinţei creştine, elevii participanți s-au adunat pentru momentul festiv în incinta şcolii organizatoare, copleşiţi de încărcătura emoţională a încununării muncii, dar şi de melancolia despărţirii.
Aşa cum era firesc, momentul festiv a început cu binecuvântarea cerută de la Dumnezeu prin rugăciunile începătoare rostite într-un singur glas de preoţi, elevi, profesori coordonatori, oficialităţile prezente şi de către toţi cei care au venit să împărtăşească împreună bucuria încununării acestei activităţi. Slujba de sfinţire a icoanelor realizate în tabără a fost oficiată de părintele protopop Valentin Vârva, împreună cu părintele Iuliu Ceuşan, preot al parohiei Monor (jud. Bistrița-Năsăud), şi cu preotul parohiei Voivodeni - Gliga, structură parteneră în organizarea proiectului. Apoi, au urmat alocuţiunile organizatorilor proiectului şi ale oficialităţilor invitate. Doamna profesoară Stela Iacob, organizatoarea principală a proiectului, a subliniat încă o dată importanța pe care proiectul o are în formarea tinerei generații, după care a prezentat atelierele şi coordonatorii acestora.
Directorul Școlii Gimnaziale ,,Alexandru Ceușianu”, domnul Jan Timuş, a felicitat pe toți participanții la această ediție a taberei pentru munca deosebită și efortul susținut de care au dat dovadă în timpul celor cinci zile. De asemenea, domnia sa a remarcat faptul că elevii sunt îndemnați să se întoarcă spre trecut, să-și cunoască tradițiile, obiceiurile strămoșești, pentru că astfel vor putea să-și cunoască rădăcinile, să se identifice cu neamul din care fac parte, realizând o paralelă între semantismul celor trei cuvinte care definesc acest proiect: lumină, tradiţie, credinţă şi obiectivele acestuia.
Doamna prof. Fulvia Horobeţ, de la Şcoala Gimnazială „Elena Cuza” din Iaşi, o veche şi vrednică colaboratoare a şcolii în astfel de activităţi extracurriculare, şi-a exprimat bucuria pe care i-a adus-o participarea la acest proiect, în baza unui parteneriat între cele două şcoli care numără nu mai puţin de 14 ani, afirmând că va împărtăşi cu siguranţă această bucurie şi celor de acasă, de la şcoala pe care o reprezintă. Aceasta a vorbit celor prezenţi despre dezvoltarea personalității copiilor, cu accent pe toleranță, pe acceptarea diversității, pe disciplina muncii și a vieții, pe cinste şi generozitate, pe cultivarea valorilor referitoare la iubirea de Dumnezeu, de neam, de țară, de cultură și tradiție națională.
Domnul Marcel Naste, artist plastic şi iconar renumit atât în ţară, cât și peste hotare, a scos în evidență importanța derulării acestor proiecte care îi ajută pe tineri să se dezvolte armonios din punct de vedere spiritual. De asemenea, acesta a vorbit pe înţelesul copiilor despre reprezentarea iconografică şi despre rolul icoanei în viaţa creştinului.
Părintele protopop Valentin Vârva, în cuvânt de învăţătură pe care l-a rostit, a făcut referire la importanţa majoră pe care o are educaţia tinerilor în spiritul valorilor morale şi al credinţei noastre străbune, la responsabilizarea acestora şi, de asemenea, la responsabilitatea părinţilor, a dascălilor şi a Bisericii în transmiterea acestor valori. Totodată, i-a felicitat pe tineri pentru implicarea lor în astfel de activităţi, în detrimentul petrecerii timpului utilizând telefonul, tableta, sau calculatorul, precum și pe părinți și bunici pentru susţinerea şi educaţia pe care le-o oferă acestor tineri. La finalul cuvântului său, părintele protopop a lansat o invitaţie tuturor tinerilor din protopopiat de a participa la „Liturghia tinerilor” care se va oficia de către un sobor de preoţi în biserica „Înălțarea Domnului” din parohia Petru Maior, în data de 7 august 2019. Apoi, spre bucuria celor mai tineri participanţi la tabără, a oferit fiecărui copil câte un dar din partea protopopiatului Reghin.
Și pentru că întregul proiect de anul acesta a fost dedicat cinstirii satului românesc și a artei tradiţionale creştine, momentul festiv s-a încheiat cu un frumos program cultural-religios alcătuit din pricesne și cântece populare, precum şi din prezentarea unui obicei specific satului tradiţional care marca în trecut sărbătoarea de Sânzâiene. Acesta a adus o notă de bucurie și a demonstrat că românul îşi iubește credinţa, își iubește țara, portul popular și datinile strămoșești și știe să le pună în valoare ori de câte ori are ocazia. Astfel, fiecare dintre participanţi a plecat acasă mai îmbogățit spiritual, deoarece alături de experienţele de neuitat pe care le-a trăit, icoanele sfințite le vor împodobi casele și sufletele, iar peste ani vor fi dovada vie a participării lor la această minunată tabără şi un bun prilej de aducere-aminte.
În final, organizatoarea taberei a adus mulțumiri tuturor celor care și-au adus contribuția la buna desfășurare a acțiunii: elevi, profesori, îndrumători, instituții partenere, sponsori, dar și părinților care au avut încredere în cadrele didactice și le-au încredințat copiii spre educare. Strădania și dăruirea celor care s-au implicat direct în acest proiect, bunăvoința oficialităților și a celor care au ajutat la buna desfășurare a taberei, au fost răsplătite cu diplome și mai ales cu zâmbetele calde ale copiilor fericiți. Aducem slavă lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru oameni şi fapte, pentru toate aceste momente de bucurie sfântă şi ne rugăm a ne învrednici să mai trăim şi altele asemenea. (Pr. Sandu-Iustin Iacob)