„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Tabăra din satul meu” la Boholț, Țara Făgărașului
Copiii din satul Boholţ s-au bucurat de jocuri, ateliere, drumeţii şi rugăciune împreună cu voluntarii cazaţi la membri ai parohiei locale, iar obiectivul interesului faţă de valorile satului a fost atins îndeosebi prin unul din punctele căutării de comori, stabilit în atelierul sculptorului local Ioan Croitor-Brădescu.
Tabăra din satul meu – tabere gratuite pentru copiii de la țară” a ajuns și la Boholț, Protopopiatul Făgăraș, unde a adus trei zile de poveste pentru copiii de aici. Jocuri de echipă, ateliere de dezvoltare, drumeție, împreună-rugăciune – toate acestea s-au contopit într-o mare îmbrățișare pentru cei mai mici membri ai acestei comunități.
TSM este un proiect organizat de Asociația Doamna Maria Brâncoveanu, coordonat de părintele Ioan Paroș și doamna preoteasă Natalia Corlean, implementat de voluntarii Asociației. Proiectul a fost finanțat prin Bikeathon Țara Făgărașului și sprijinul comunității Bisericii Brâncoveanu din Făgăraș. Conceptul TSM presupune cazarea și masa beneficiarilor la ei acasă, ceea ce reduce mult costurile organizării; găzduirea și hrănirea voluntarilor este asigurată de membri ai parohiei locale. De asemenea, în fiecare tabără se încearcă o conexiune cu valorile locale. La Boholț, unul din punctele vânătorii de comori a fost atelierul sculptorului Ioan Croitor-Brădescu. Aici copiii au probat o roată de olărit, au confecționat medalioane din lut, au cioplit și au admirat sculpturile meșterului în lemn.
„#TSMBoholț» = 30 de copii înfloriți, sute de semințe plantate în viitorul lor, mii de amintiri luminoase și încurajatoare” – spun voluntarii proiectului pe pagina Asociației Doamna Maria Brâncoveanu.
„Au fost trei zile de poveste pentru copiii din Boholț. Dincolo de jocurile de echipă, de ateliere, de drumeție, a răzbit legătura duhovnicească dintre voluntari și copii. O sămânță încolțită la Sfânta Liturghie de duminică și crescută prin rugăciunea în comun dimineața și seara, prin încurajările și îmbrățișările calde ale voluntarilor. O sămânță udată de lacrimile despărțirii la sfârșitul taberei și, cu siguranță, fructificată în dezvoltarea fiecăruia dintre noi. Pot spune că «Tabăra din satul meu» este o tabără a îmbrățișării: a copiilor cu voluntarii, a jocului cu învățarea, a zâmbetului cu emoția și a satului cu copilăria” – a spus părintele Ioan Paroș, fost paroh în Boholț și director-adjunct TSM.
Obiectivele proiectului TSM sunt: crearea unei alternative de petrecere a timpului liber în mod educativ și activ pentru copiii participanți, prin jocuri, ateliere de dezvoltare a abilităților personale, sport, comunicare, lucru în echipă, bucuria naturii; combaterea marginalizării și izolării sociale a copiilor și tinerilor din mediul rural, promovarea educației nonformale în mediul rural; stimularea liceenilor voluntari pentru a se implica activ în comunitate, formarea și pregătirea lor ca animatori și organizatori ai unei tabere.