„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Tabără pentru 50 de tineri la Mănăstirea Izvorul Mureșului, Harghita
În perioada 2-4 februarie, obștea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Izvorul Mureșului, judeţul Harghita, și-a deschis porțile pentru a primi un număr de 50 de tineri din Eparhia Covasnei și Harghitei, într-o tabăra cu caracter catehetic-pastoral, didactico-educativ, care a vizat formarea personală.
Tabăra a fost organizată cu scopul de a oferi tinerilor o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mediu natural, prin care aceştia să deprindă abilități de socializare, mediere și deprinderi culturale în vederea înțelegerii prin valorificare a propriilor tradiții și obiceiuri identitare. Atelierele din cadrul taberei s-au împărțit în activități de interior și de exterior. Atelierele de formare au fost realizate de prof. Aurelia Suciu, director adjunct al Școlii din Livezi-Ciuc, activitățile corale s-au desfășurat sub îndrumarea Loredanei Bijec, profesor de religie la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, iar activitățile de exterior (deprinderi fizice, formare cognitivă și intuiție) au fost realizate de Simona Budeanu, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc și de Gheorghe Păncescu, protopop de Miercurea Ciuc.
Asistența religioasă şi catehetică a fost asigurată de stareța stavroforă Miriam Oprea, de protos. Emanuel Manța și de pr. Ovidiu Mureșan, inspector eparhial, paroh al parohiei Sfântu Gheorghe VI, de pr. Laurenţiu-Gabriel Panciu, inspector pentru cateheză și activități cu tineretul, în colaborare cu pr. Cristian Cristinoi, consilier cultural, președintele Asociației Social-Educative „Andrei Șaguna” și pr. Călin-Pavel Suciu, consilier eparhial şi parohul Parohiei Livezi-Ciuc.
Tinerii au participat la slujbele oficiate la mănăstire, s-au spovedit și împărtășit şi au dat răspunsurile de la strană la Sfânta Liturghie. Participanţii la tabără au vizionat filme cu caracter religios, precum „Viața și canonizarea Sfântului Cuvios Paisie”, „Zugravul Pârvu Mutu” și „Viața Sfântului Ierarh Ioan Maximovici”.
În cadrul evenimentului a fost transmis prin organizatorul taberei, inspectorul pentru activitățile cu tineretul și cateheză, un mesaj adresat tuturor participanţilor de către Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
Tinerii şi-au exprimat bucuria pentru posibilitatea de a participa la activităţile din cadrul taberei: „A fost o tabăra plină de bucurii, care ne-a întărit simțul credinței și care ne-a învățat sa ne iubim aproapele în mod egal cu propria persoană, o tabăra care ne-a oferit timpul scurt dar potrivit de a vedea cum se trăiește o viața milostivă, activități deosebite, care ne-au unit cu semenii noștri, înțelegere din partea organizatorilor și participanților. Această tabără m-a învățat dragostea de semeni și, nu în ultimul rând, cât de important e stilul de viață. Aș mai participa la o astfel de tabără, pentru momente frumoase alături de cei dragi, activități educative, autocunoaștere și, nu în ultimul rând, o primire caldă și un rămas bun emoționant, urmat de mulțumiri și îmbrățișări. Le mulțumesc organizatorilor și celor care ne-au primit să stăm într-un loc atât de frumos, și sper să îi revăd în curând”, a spus o elevă din clasa a VII-a. „Tabăra a reprezentat un mijloc de cunoaștere, înțelegere sufletească. Am învățat despre viața sfântă și duhovnicească, despre sfinți, dar mai ales despre însemnătatea cuvântului «dragoste». Prin activitățile interactive ne-am cunoscut și am aflat chiar lucruri interesante unii despre ceilalți. Activitățile exterioare ne-au amintit că încă suntem copii, pasionați de distracție și aventură. Eu, personal, am avut ocazia să socializez și am legat multe prietenii. A fost o experiență unică și doresc cu siguranță să vin și în următoarea tabără catehetică”, a spus un elev de clasa a VII-a.
„În această tabără mi-a plăcut foarte mult mâncarea, slujbele, activitățile, și în aceste zile m-am simțit mai aproape de Dumnezeu!”, a mai remarcat un elev.
„Am o părere extraordinara despre aceasta tabăra. Mi-am făcut prieteni noi și am trăit împreună cu ei niște experiențe de neuitat. A fost cea mai frumoasă tabăra din lume”, a remarcat o elevă.
Alături de Centrul eparhial al Covasnei și Harghitei, pentru organizarea taberei s-au mai implicat obștea Mănăstirii Izvorul Mureșului, cadrele didactice-coordonatoare de ateliere, Asociația Social-Educativă „Andrei Șaguna”, parohiile Băile Tușnad, Sfântu Gheorghe VI, Miercurea Ciuc I și III, Livezi-Ciuc, Ciceu și Protopopiatului Miercurea Ciuc, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.