„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Tabără pentru voluntari din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
Biroul de Tineret al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a organizat, în perioada 19-21 octombrie, la Sângeorz-Băi, o tabără în semn de mulțumire pentru tinerii care, în această vară, au participat ca voluntari la taberele pentru copii și adolescenți organizate de Eparhie.
Anul acesta, Biroul de Tineret al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a organizat 11 tabere pentru aproximativ 800 de copii şi adolescenți cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. Aceste tabere au fost posibile cu ajutorul a peste 100 de voluntari, dintre care 60 au reușit să participe în tabăra de mulțumire, aflată la a patra ediţie.
Organizatorii au dorit să își exprime mulțumirea pentru efortul şi devotamentul cu care voluntarii s-au implicat şi oferit copiilor și a adolescenților. De asemenea, organizatorii i-au încurajat pe tineri să persevereze pe calea voluntariatului.
Pe parcursul celor trei zile de tabără, voluntarii s-au bucurat de jocuri de grup, momente duhovniceşti, ateliere, sport şi formare. Fiind o tabără de mulţumire, voluntarii au adus rugăciuni de recunoştinţă lui Dumnezeu, citind Acatistul de mulţumire. De asemenea, atât sâmbătă, cât şi duminică, voluntarii au participat la Sfânta Liturghie.
Ziua de sâmbătă a cuprins în program o discuţie tematică despre responsabilitatea voluntarilor creştini, susţinută de Radu Copil, inspector eparhial de tineret pe județul Cluj, din cadrul Biroului de Tineret al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, o sesiune de formare privind viziunea şi atitudinea adecvată a voluntarilor în taberele creştine, pregătită de unul dintre coordonatorii de tabere, Ioana Enea. De asemenea, părintele Petru Buran, preotul taberei, a vorbit tinerilor despre „Importanţa aproapelui în viaţa noastră”.
Printre atelierele pregătite de voluntari s-au aflat: atelierul culinar, de fluier, de broşe din fetru, tras cu arcul, jocuri de grup, chitară, fimo, orgă. Un alt moment a fost sceneta pregătită la atelierul de teatru şi inspirată din învăţătura Sfântului Siluan Athonitul, conform căruia „nimic nu poate mulţumi un suflet mândru, dar totul este potrivit pentru cel smerit”.
Iată și câteva impresii ale participanților: „Vin pentru prima data în tabăra de mulţumire. Credeam că programul va conţine numai formare pentru voluntariatul în tabere, dar a fost mult mai mult decât atât, având parte și de joacă organizată, ateliere, socializare şi multă voie bună. M-a impresionat faptul că am simţit unitatea voluntarilor, cu toate că nu ne ştiam cu toţii de dinainte. Chiar dacă vara viitoare mi-am propus să mă pregătesc pentru admiterea la Medicină, nu vreau să lipsesc din taberele de copii” (Antonia Hognogi).
„Mi-a plăcut că am avut bucuria de a-i revedea pe voluntarii cu care am fost în tabără. M-a ajutat mult să văd etapele desfăşurării unui joc de grup în cadrul atelierului de jocuri, iar formarea Ioanei mi-a luminat percepţia asupra implicării mele în activităţile taberei şi interacţiunii cu participanţii. Sunt fericit că weekendul acesta l-am trăit la maxim!” (Ciprian Marinescu).
„Pentru mine este cea de a treia tabără de mulţumire în care vin. Taberele de vară se termină întotdeauna cu regretele de despărţire; plinătatea, profunzimea, bucuria momentelor din fiecare zi a taberelor au făcut întotdeauna să pară că timpul trece mult prea repede, parcă simțeam cum zbor printre zile și cum ajung iar la sfârşit nepregătită să mă întorc din nou acasă. Un singur gând mi-a ţinut mereu speranţa vie în suflet: «Ne vedem în tabăra de mulţumire». Programul din tabere este foarte intens, nu prea ai timp să ajungi la concluzii, de aceea, tabăra de mulţumire o simt ca un frumos rezumat al verii care tocmai s-a încheiat. Aici îţi dai seama cât de mult ai crescut tu ca om, aici tragi linie şi vezi câte mai ai de făcut, cât de mulţi oameni minunaţi te înconjoară şi cât de ignorant eşti că nu îi observi aşa cum ar trebui să o faci. Discuţiile pe care le avem, ideile pe care le dezvoltăm ne aduc mereu semne de întrebare legate de viaţa noastră creştină care are nevoie de multă îmbunătăţire. Cred cu toată inima că aici este locul în care se cresc sufletele frumoase şi sincere; sufletele care nu şi-au pierdut însemnătatea, care își cunosc adevărata menire: de făclii în această lume din ce în ce mai întunecată” (Cristina Maria Stan).
Radu Copil, inspector eparhial de tineret pe județul Cluj, a remarcat că în acest a fost organizată cea de a patra tăbără de mulţimire oferită voluntarilor.
„Pe lângă faptul că tabăra are un puternic rol formativ prin toate activităţile din program, dorim să le transmitem voluntarilor că slujirea lor creştină în tabere este valoroasă şi de mare folos pentru Biserică, iar influenţa benefică a acestor activităţi este considerabilă în viaţa copiilor şi tinerilor”, a mai spus Radu Copil. (Anca Efimov)