„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Tabăra Științifică „Academia Munților” la Mănăstirea Oașa, Alba
În perioada 23 august - 1 septembrie, la Mănăstirea Oașa, în Arhiepiscopia Alba Iuliei, se desfășoară Tabăra Științifică „Academia Munților”, eveniment ce reunește aproximativ 100 de tineri din întreaga țară. Tabăra este organizată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa, fiind derulată sub genericul: „Fizica – interfață în relația dintre rațiune și credință”.
Tinerii participanţi la Tabăra Științifică „Academia Munților” de la Mănăstirea Oaşa vor încerca să se integreze în programul mănăstirii prin participarea zilnică la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești (ascultări), la conferințe, dialoguri duhovnicești și activități de cunoaștere.
Conform prof. Carmen Mihaela Jinariu, șirul conferințelor din tabără a fost deschis sâmbătă, 24 august, de către Alexei Nesteruk (Rusia), fizician, lector la Universitatea din Portsmouth (Marea Britanie) și profesor invitat la Colegiul Biblic Teologic „Sfântul Andrei” din Moscova, care a vorbit pe tema „Philosophical Clarification of the Specificity of the Dialogue between Ortodox Theology and Science”. Alexei Nesteruk a evidențiat faptul că dialogul dintre teologie și știință reprezintă o hermeneutică mereu deschisă a condiției umane ce nu se poate realiza printr-un exercițiu exclusiv al rațiunii umane, ci doar ca experiență a comuniunii personale realizate în Biserică și în Duhul Sfânt.
Duminică, 25 august, tinerii, îmbrăcați în costume populare, au participat la Sfânta Liturghie. În continuare, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a susținut conferința intitulată „Repere ale dialogului dintre teologia ortodoxă și fizică”, în cadrul căreia a prezentat trei modalități ale dialogului dintre teologie și fizică: raționalitatea lumii, care nu poate fi explicată în mod definitiv de rațiunea umană, raționalitatea lumii, care indică simetrii profunde, fundamentale, și reciprocitatea dintre raționalitatea lumii și rațiunea umană. Adrian Lemeni a subliniat specificitatea Tradiției Ortodoxe, și anume viziunea cuprinzătoare, care evită pozițiile reducționiste ce au în vedere autosuficiența dată fie de anumite complexe de inferioritate ale teologiei în fața științei, fie de complexele de superioritate din partea teologiei. De aceea, e nevoie de discernământ duhovnicesc în dialogul dintre teologie și fizică.
Claudiu Bălan, membru al asociației „Ortodoxia Tinerilor”, a prezentat unul din proiectele sale, respectiv revista „Creatorul Universului” și site-ul „facerealumii.ro”, care încearcă să aducă informații din domeniul Creaționismului științific.
Luni, 26 august, tinerii au avut parte de activități interactive de cunoaștere, iar marți, 27 august, invitatul taberei a fost Ștefan Cârstea, fizician și cercetător, care le-a vorbit tinerilor despre „Vederea darurilor Duhului Sfânt în fizică și complexitatea Universului”. Joi, 29 august, de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, după Sfânta Liturghie, tinerii vor face o drumeție pe Vârful Fetița, unde vor avea un dialog duhovnicesc cu părinții de la Mănăstirea Oașa. Sâmbătă, 31 august, la Mănăstirea Oașa va fi prezent Virgiliu Gheorghe, biofizician, doctor în Bioetică la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic (Grecia), care le va vorbi tinerilor despre „Efectele culturii media asupra gândirii științifice”, conform unui comunicat al biroului de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.