„Zis-a Domnul: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște cine este Fiul, decât numai Tatăl, și cine este Tatăl, decât numai Fiul și cel căruia voiește Fiul să-i descopere. Atunci,
Tabăra „Tradiţie şi noutate”, la Sâmbăta de Sus
În cadrul „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox”, în Patriarhia Română se desfăşoară programul naţional de tabere de vară „Tradiţie şi noutate”. În perioada 11-16 iulie, la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus are loc prima tabără intitulată „Tradiţie şi noutate”, mănăstirea fiind primul centru mitropolitan care implementează acest proiect, având tineri participanţi din eparhiile
din ţară.
Taberele se desfășoară la nivelul fiecărui centru mitropolitan din țară, cu beneficiari din fiecare eparhie – tineri cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani. Fiecare dintre cele 29 de centre eparhiale din țară vor selecta şase tineri, câte unul pentru fiecare tabără. Prin urmare, la nivel național se vor desfășura șase tabere cu câte 29 de beneficiari fiecare.
Prin intermediul unui program de tabere organizat de Biserică, tinerii vor avea şansa de a se cunoaşte mai bine, de a afla care le sunt capacităţile, ce le place şi ce ar dori să realizeze. Astfel, vor fi conştienţi de moştenirea culturală şi de bogăţia tradiţiilor specifice spaţiului Ortodoxiei româneşti. Datorită faptului că acest proces de autocunoaştere, dezvoltare şi cunoaştere interpersonală se realizează cu sprijinul şi sub îndrumarea Bisericii, tinerii vor înţelege importanţa şi rolul Bisericii în viaţa cotidiană.
Obiectivele specifice ale acestui program de tabere sunt: familiarizarea tinerilor cu specificul fiecărei zone a României; crearea, la nivel naţional a unei reţele de tineri care să poată să fie implicaţi în coordonarea activităţilor de voluntariat în eparhiile din care provin; crearea unui spaţiu special pentru tineri, în care aceştia să înveţe să interacţioneze şi să se dezvolte armonios; promovarea responsabilităţii speciale în rândul tinerilor; oferirea unei alternative la metodele de petrecerea timpului liber pe care societatea contemporană le promovează; oferirea unui cadru propice dezvoltării personale a tinerilor – ca membri ai Bisericii; formarea, în fiecare eparhie, a unei echipe de tineri care să deţine cunoştinţele necesare pentru a dezvolta programe de tineret sub îndrumarea centrului eparhial din care provin.
Program de educaţie nonformală
Tabăra „Tradiţie şi noutate” a început la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus cu activităţi de cunoaştere, cunoaşterea obiectivelor taberei, stabilirea unor reguli de convieţuire pentru grup. După rugăciunea de seară, activităţile taberei s-au încheiat cu o seară interculturală susţinută de cei patru voluntari internaţionali veniţi din Hong Kong (China), respectiv Ada şi Nick, Selessta din Yogyakarta (Indonezia) şi Marina din Natal (Brazilia). Au urmat activităţi de team building, diverse activităţi de educaţie nonformală şi sesiune de formare pentru tinerii participanţi. Programul este unul complex coordonat de echipa de formatori din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Departamentul de tineret, care îi va provoca pe tinerii participanţi în sesiunile de formare pe managementul activităţilor de tineret, marketing, leadership, activităţi de educaţie nonformală ş.a., conform celor transmise de Flavius Sava, coordonator în cadrul Departamentului pentru tineret din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.