În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Tabere de creaţie în Eparhia Oradiei
În perioada 29 iunie - 11 iulie, s-a desfăşurat cea de-a opta ediţie a taberei de creaţie religioasă intitulată generic „Împreună să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine“. Ca în fiecare an, tabăra a fost organizată prin Fundaţia „Ioan şi Veturia Candrea“ a Episcopiei Oradiei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Asociaţia Filantropia Oradea, sucursala Mănăstirea Izbuc.
Taberele s-au desfăşurat la Mănăstirea Izbuc şi Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea. În acest an, desfăşurarea taberelor a fost posibilă prin implicarea financiară a parohiilor de oraş din toate cele patru protopopiate ale eparhiei, a Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“, filiala Bihor şi a Era Shopping Park Oradea. Primele două serii ale taberei din acest an s-au desfăşurat, în paralel, la Mănăstirea Izbuc şi la Schitul Poiana Florilor, în perioada 29 iunie - 4 iulie, şi au reunit câte 30 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal de la diferite şcoli din Oradea şi din judeţul Bihor, selectaţi în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi purtare, de premiile obţinute la Olimpiada de religie, etapele judeţeană şi naţională şi, nu în ultimul rând, de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii.
Următoarea serie a taberei s-a desfăşurat în perioada 6-11 iulie, când 35 de elevi de liceu s-au întâlnit pentru creaţie şi recreaţie la Mănăstirea Izbuc.
Scopul acestor tabere a fost acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină, viabilă şi educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicaţi în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumuseţile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumeţiilor sau ale activităţilor sportive.
O componentă importantă a taberei a fost reprezentată de cursurile de pictură pe sticlă, la care au participat toţi copiii, fiecare participant reuşind să finalizeze cel puţin o icoană la sfârşitul perioadei de tabără, produsele muncii lor urmând a fi expuse într-o expoziţie ce va fi vernisată imediat după începerea anului şcolar 2015-2016.
În acest demers, elevii au fost sprijiniţi de către inimoşii profesori bihoreni pr. Pavel Benţa, Marius Şchiop, Gabriela Pleşa şi Florina Iepure, care an de an, pe bază de voluntariat, participă cu multă dăruire la taberele de creaţie.
Pe de altă parte, zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie şi la slujbele de seară, îmbogăţindu-se spiritual din frumuseţea cultului divin ortodox, precum şi la cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor spirituale ale copiilor. Din programul taberei n-au lipsit drumeţiile, concursurile pe teme de cunoştinţe religioase, cursurile de muzică bisericească, vizionările de documentare religioase şi filme cu mesaj creştin sau întrecerile sportive cu tot farmecul şi veselia specifice.
În aceste activităţi tinerii au fost sprijiniţi şi asistaţi de către profesorii pr. Dorel Leucea, pr. Ciprian Pordea, arhid. Ştefan Lakatos şi prof. Dorina Gabor.
Generozitatea gazdelor taberei, obştile monahale de la Mănăstirea Izbuc şi Schitul Poiana Florilor, a contribuit din plin la reuşita proiectului. Copiii s-au simţit foarte bine, au legat prietenii, şi-au descoperit şi dezvoltat aptitudini, au conştientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos şi echilibrat, plăcut şi eficient, în acelaşi timp, interesant şi constructiv, creativ şi recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare şi ziditoare.