„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Tabere de vară în Arhiepiscopia Alba Iuliei
În perioada 20-25 august, s-a desfăşurat o tabără de vară gratuită pentru tineri la Centrul de Tineret de la Sărmaşu, organizată de către Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia prin Departamentul de Misiune și Tineret. De asemenea, și în localitatea Lăpușna, județul Mureș, s-a desfășurat o tabără de vară organizată de Arhiepiscopia Alba Iuliei, la care au participat tineri din mai multe zone.
Cei 20 de tineri participanţi la Tabăra de vară pentru tineri la Centrul de Tineret de la Sărmaşu, din Protopopiatul Luduș, au fost coordonaţi de părintele Gabriel Vasile Pascu de la Parohia Dileul Vechi, precum şi de socio-animatorii Maria Bologa, Andreea Baghiu și Andreea Bereschi.
În cadrul taberei s-au derulat o serie de activităţi duhovniceşti, culturale, educaţionale, de socializare sau distractive, precum rugăciunea de dimineaţă şi de seară, ateliere de discuţii, jocuri de tabără, vizionare de filme, concurs de cultură generală, programe artistice şi recreative, vizite tematice la Unitatea de Pompieri şi SMURD din Sărmaşu precum şi la Sonda de Gaze Nr. 2 (monument istoric) din Sărmăşel, dar şi nelipsitul foc de tabără.
Pe toată durata activităților, participanții s-au bucurat de ajutorul preoților Ilie Bucur și Daniel Camară, atât din punct de vedere administrativ, cât și organizatoric. Tabăra propune tinerilor noi posibilităţi de cunoaştere, de redescoperire a rugăciunii şi a meditaţiei, a comunicării libere şi a socializării, precum şi de formare a diferitelor abilităţi într-un mediu curat, prietenos şi sincer, de trăire creștină.
Tabără la Lăpușna, Mureș
În localitatea Lăpușna, județul Mureș, s-a desfășurat o tabără de vară organizată de Arhiepiscopia Alba Iulia. În cadrul acesteia au participat un număr de 56 de tineri din mai multe orașe, dintre care Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Târgu Mureș, Reghin, Sibiu, îndrumați de preoții Dacian Oprea și Alexandru Meșter, precum și de trei animatori socio-educativi.
Tinerii au avut un program diversificat, cu multe activități educative, din cadrul căreia nu a lipsit programul de rugăciune, atât dimineața, cât și seara. De asemenea, s-au desfășurat și unele activități cu tematică creștină, tinerii deprinzând rânduiala proscomidiei, cum să se spovedească corect, dar și unele rugăciuni sau jocuri educative creștine, prin toate acestea învățând cum să-L cunoască pe Dumnezeu.
În programul acestei tabere a fost cuprinsă și o drumeție de 12 kilometri, având ca puncte de oprire Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Lăpușna, Păstrăvăria Lăpușna, Castelul de vânătoare Lăpușna și izvorul Călin, traseul oferindu-le copiilor peisaje mirifice și amintiri de neuitat.
De asemenea, în programul Taberei a fost prevăzută și participarea tinerilor la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită la Mânăstirea „Sfântul Nicolae” din Lăpușna, majoritatea tinerilor participând activ prin cântare, iar cei care s-au pregătit pentru Sfânta Euharistie s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Arsenie, starețul mănăstirii, a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la importanța Sfintei Euharistii în viața tinerilor.
În ultima zi a taberei a fost săvârșită o rugăciune, tinerii prezenți exprimându-și părerile și impresiile legate de activitățile derulate în cadrul acesteia, care s-a dovedit a fi – după spusele unui copil – cea mai frumoasă tabără la care au luat parte. (Pr. Ioan Florea, pr. Dacian Oprea)