„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
Tabere şi excursii pentru copii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
Parohiile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului au organizat, în vacanţa de vară, diferite tipuri de activităţi dedicate copiilor, între care proiecte catehetice, tabere, excursii şi pelerinaje.
Centrul Catehetic „Protopop Martir Aurel Munteanu” a desfăşurat proiectul catehetic „Bucuria credinţei”, condus de parohul Tudor Petrovici, de preoteasa Cruciţa Petrovici şi de voluntari din parohie. Proiectul s-a adresat copiilor cu vârste între 5-12 ani din cele trei parohii ale Huedinului. Tema principală a proiectului a fost „Postul Adormirii Maicii Domnului”. Întâlnirile au cuprins rugăciuni, jocuri de socializare şi dinamice, cateheze, agape, ateliere de lucru. Catehezele s-au axat pe problematica postului, activitate la care copiii şi-au însuşit conceptul de post, au făcut diferenţa între alimentele de post şi cele de dulce, au desenat, decupat şi lipit pe o planşă alimente, din fiecare categorie. A doua problematică a catehezelor a fost cea a praznicului Adormirii Maicii Domnului. Copiilor li s-a prezentat icoana Adormirii Maicii Domnului, au primit fişe care ilustrau subiectul marelui praznic, iar apoi au colorat şi lipit pe o planşă desenele. Cele două planşe cu lucrările copiilor au fost expuse în ziua praznicului, pentru a putea fi apreciate de părinţi şi de membrii comunităţii parohiale, conform celor precizate de preoteasa Crucița Petrovici. La atelierele de lucru, copiii au confecţionat, în tehnica quiling, flori, care au fost împărţite doamnelor din parohie, la sfârşitul Sfintei Liturghii, din ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului. Copiii au învăţat să cânte pricesne închinate Maicii Domnului, iar la atelierul de prim ajutor au învăţat măsuri necesare în caz de nevoie, pentru supravieţuire. „Activităţile proiectului au adus bucurie în sufletele copiilor implicaţi, care bucurie s-a revărsat şi în sufletele credincioşilor parohiei, prezenţi la Sfânta Liturghie”, a spus preoteasa Crucița Petrovici, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Tabără la mare pentru copii din Salva, Năsăud
15 elevi cu rezultate deosebite la învăţătură din Parohia Salva, Protopopiatul Năsăud, beneficiază timp de o săptămână, de o tabără la mare. Tabăra a început vineri, 25 august, şi este găzduită de Parohia „Sfântul Nectarie” din Constanţa, unde este paroh Marinel Pădure. Copiii din Parohia Salva, Protopopiatul Năsăud, însoțiți de doi profesori, sunt cazaţi la Elena Păruş, în pensiunea sa din Eforie Nord. Pe lângă programul de relaxare de la Marea Neagră, copiii au parte şi de activităţi cultural-educative. Programul include vizite la obiective precum Cazinoul din Constanţa, Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, Delfinariu, excursii la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei”, Mănăstirea Dervent, la Adamclisi şi Trophaeum Traiani, precum şi la alte locuri încărcate de istorie şi spiritualitate din spaţiul dobrogean.
„Tinerii noștri trebuie să cunoască toate bogățiile țării, mai cu seamă bogățiile Dobrogei, căci de aici a început propovăduirea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Ne bucurăm că putem să le oferim această vacanță ca o răsplată pentru rezultatele bune și demne la învățătură”, a spus pr. Marinel Pădure.
„Întrucât mulţi dintre tineri se găsesc pentru prima oară la mare, unii dintre ei provenind din familii fără foarte multe posibilităţi materiale, experienţa aceasta este una cu totul specială şi va rămâne cu certitudine înscrisă în inimile lor”, a declarat una dintre profesoarele însoţitoare ale grupului.
Copii din Mociu, la ctitorii ştefaniene
Zeci de copii din Parohia Mociu I, judeţul Cluj, au participat în vacanța de vară la o serie de activități derulate de parohie care s-au încheiat cu un pelerinaj la mănăstirile din localitățile clujene Vad și Feleac, așezăminte monahale ctitorite de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Copiii au fost însoțiți de parohul Iustin Câmpean și de profesoarele Foldvari Lucia și Sidonia Peștean, iar pelerinajul a fost organizat cu sprijinul primăriei Mociu. „Prezența copiilor la aceste mănăstiri a avut un rol benefic, deoarece vizitarea lor le-au întărit dragostea față de biserică, de neam și țară”, a spus pr. Iustin Câmpean.
„Tabăra bucuriei” la Corpadea, Cluj
Între 21-25 august, în parohia clujeană „Sfântul Arhidiacon Stefan” din Corpadea a avut loc „Tabăra bucuriei”. Copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani au luat parte la activități care au inclus rugăciuni de seară, discuţii despre povestiri și pilde religioase, concursuri sportive, ateliere hand-made, vizionarea unor filme religioase și jocuri de grup. Au fost implicați și credincioșii din parohie care au oferit o gustare copiilor. La final, coordonatorii taberei, parohul Ciprian-Valentin Nicoară şi preoteasa Teofana Nicoară, au oferit diplome și premii participanților, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.